אינטרנט של אקספון (תשתית של בזק)

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
שלח תגובה
brighi פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 10
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 0

שליחה #1 

שלום,
אני עובר דירה וצריך להתחבר לאינטרנט דרך אקספון (200 מגה) וראיתי שברוב החברות דורשים תשלום עבור הנתב (בין 10 ל20 ש"ח) וחשבתי פשוט לקנות אחד בעצמי באופן פרטי כדי לחסוך את העלות הזאת.

אני לא מבין בתחום הזה יותר מדי אם כי די מתמצא במחשבים ומאמין שאוכל להסתדר.
אשמח לשמוע המלצות על נתב (האם מומלץ או חובה לקנות משולב עם מודם?) שיתן לי גלישה יציבה ומהירה, מעדיף משהו שניתן להשיג בארץ כי אני מפחד שהזמנה מחו"ל תתקע במכס, אבל אם יש משהו ששווה מחו"ל אקח את הסיכון.
התקציב הוא בסביבות ה400 ש"ח כאשר אוכל לחרוג ממנו אם זה שווה את זה.

תודה מראש לכל העוזרים.

brighi פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #2 

אחרי קצת חפירה בפורומים, מעוניים בתמיכה בLEDE

האם יש משהו שמשלב מודם וראוטר במחיר מומלץ? אם לא, האם כדאי לקנות מודם וראטור בנפרד?

מצאתי בינתיים 2 אופציות:
GL-B1300
TP-Link AC1750

מחשבות?

eran405
אחראי תחום רשתות
אחראי תחום רשתות
תגובות: 3388
נתן תודות: 380 פעמים
קיבל תודות: 787 פעמים

שליחה #3 

@brighi
·

ראשית לא ברור לי האם אתה מדבר על תשתית של בזק או הוט (בכותרת כתוב בזק אבל בהודעה הראשונה כתוב 200 מגה שזה שיש רק להוט).

בכל מקרה מומלץ לדעתי להפריד בין המודם לראוטר: בתשתית הוט אתה חייב לקחת את ההוטבוקס שלהם כמודם/ראוטר והיות שהוא לא בדיוק ראוטר כזה מדהים עדיף להשתמש בו כמודם בלבד (מצב bridge).
בתשתית בזק יש אמנם כמה אופציות (כמו VR600) שאפשר לשלב ראוטר סביר עם מודם VDSL2 במכשיר אחד אבל:
א. זו קונפיגורציה הרבה יותר גמישה ובריאה להפריד ציוד. אתה גם תקבל תמורה לעומת עלות יותר טובה, גם יותר ביצועים ויציבות והרבה יותר קל להחליף תשתית.
ב. מתוך תקווה שבעתיד הלא רחוק תהיה לך אופציה יותר טובה מתשתית בזק (כולל שידרוג לטכנלוגיה של תשתית בזק) הייתי משקיע היום כמה שפחות בציוד VDSL2.

במקרה של תשתית בזק, לשיקולך אם אתה קונה מודם/ראוטר זול לשימוש כמודם בלבד (נגיד ה-9970) או משכיר ציוד זול מהספק לשימוש כמודם בלבד.

לגבי נתבים (ללא מודם), לצרכים ביתיים "פשוטים", כדאי לשקול ראוטרים מובילים של linksys ,netgear ,asus מהאמזונים בחו"ל (בעיקר אירופה כי מהארה"ב הם כבר לא שולחים ראוטרים לארץ). ספציפית המשלוח של אמזון (iparcel) נכנס בסיכוי טוב לארץ בלי בעיות ואם זה נעצר במכס אתה יכול להחזיר לשולח ולקבל החזר. המחירים בחו"ל כמובן זולים בצורה משמעותית מבארץ במיוחד אם אתה מוצא מבצעים שכל הזמן יש באמזונים. בנוסף טווח התדרים של ראוטרים מחו"ל פחות מוגבל וגם חברות/דגמים מסוימים פשוט אי אפשר להשיג בארץ (נגיד asus).

בהודעה השניה שלך הזכרת את LEDE. אם אתה מעוניין באופציות יותר מתקדמות אז באמת אחת האופציות המומלצות זה לבחור דגם שתומך ב-LEDE (או dd-wrt). חוץ מה-C7 שציינת, שהוא באמת אופציה טובה לקניה בארץ והתקנת LEDE, תסתכל גם על דגמים מובילים של linksys שכרגיל יש להם תאימות מצוינת לקושחות צד שלישי. על ה-GL-B1300 זה פעם ראשונה שאני שומע ולא יכול לחוות דעה.
שם לב שעל דגמים של asus אפשר להתקין את ה-merlin, שזה אמנם קצת אחר אבל תלוי בצרכים זו גם יכולה להיות אופציה מצוינת (ולמיטב הבנתי הרבה יותר ידידותית למשתמש).

אם אתה רציני לגבי ראוטר מתקדם, הייתי בכלל חושב על pfsense או על ציוד של Ubiquiti (נגיד ER-X). אישית עברתי לאחרונה ל-edgerouters של Ubiquiti ואני מאד מרוצה. שם לב רק שאופציות כאלה, כמו גם LEDE, דורשת יותר הבנה ועקומת לימוד.
בנוסף אילו הם ראוטרים "נטו" ותצטרך פתרון אלחוטי בנפרד. אפשר לדוגמא משהו מסדרת ה-Unifi של Ubiquiti כמו זה, או כל ראוטר "פשוט" שתשתמש בו כ-AP בלבד או פתרון mesh וכו'.

יש גם מלא שירושרים אחרים בפורום בנושא, כמו לדוגמא:
https://www.hometheater.co.il/vp2808442
https://www.hometheater.co.il/vp2858012

brighi פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #4 

קודם כל תודה רבה על התשובה המפורטת ערן, משיטוט פה בפורום ראיתי שאתה כמעט עוזר בכל נושא שנפתח אז תודה גם על זה, כי אני מניח שיש הרבה משתמשים פסיבים כמוני שרק ניזונים ממה שאתה כותב אז חשוב לי להביע הערכה על כך.

לענייננו,
אכן, ה200 מגה מותאם רק להוט ואני מעדיף תשתית של בזק, אז אני אלך על ה100 מגה.
מקריאה של כמה השעות האחרונות הבנתי שאני מעוניין בדברים הבאים בראוטר שלי:
VPN
ADBLOCK
והבנתי שהדרך הכי טובה להתקין אותם זה דרך LEDE.
כחלק מעקומת הלמידה נראה לי שאתחיל מהC7 ואתקדם משם.
האם השילוב של C7 עם ה9970 יספיק לי?
וכמובן, איך אני בודק שאני יכול להתקין LEDE על הC7 אם אני מזמין מחו"ל קונה בארץ? תודה.

eran405
אחראי תחום רשתות
אחראי תחום רשתות

שליחה #5 

@brighi
·

דבר ראשון, אמרת LEDE ומתוך הרגל המשכתי לדבר על LEDE אבל הם התאחדו חזרה עם OpenWrt והגירסאות העדכניות הם תחת השם OpenWrt.

לגבי הצרכים:

א. VPN - בשביל VPN רציני הייתי מחפש ראוטר יותר חזק. ה-C7 (כמובן רק בעזרת קושחה צד שלישי) יכול כנראה לסחוב VPN של כמה מגות בודדים, יותר מזה קשה לי להאמין שתקבל ממנו. גם אם כרגע כמה מגות בודדות מספק אותך שווה לפחות לשקול אופציות יותר חזקות - אולי זה, פלוס יתרונות אחרים יצדיקו השקעה קצת יותר גדולה.
צריך להבין בדיוק איזה VPN אתה רוצה - שרת או לקוח והאם יש גמישות לגבי הפרוטוקול המדיוק של ה-VPN (נגיד OpenVPN למיטב הבנתי אי אפשר להאיץ חומרתית אז חייבים מעבד מפלצתי יחסית). לדוגמא על ה-edgerouters בדיוק הרמתי שרת VPN (ראה עוד פרטים כאן וכאן).

ב. ADBLOCK זה לא משהו שאפשר להריץ בראוטר. חלק מסוים מהפרסומת אפשר לחסום ברמה של ה-DNS אבל זה ממש לא ברמה של plugins לדפדפן שיודעים לעשות דברים הרבה יותר חכמים (בגלל שהם עובדים ברמה יותר גבוה). האופציה העיקרית שאני מכיר זה Pi-hole שלדעתי לא מריצים בראוטר אלא במכשיר נפרד ואז נדרשת רק הגדרה של static DNS ב-DHCP שאמורה להיות בכל ראוטר הכי פשוט. יתכן ויש פתרונות דומים גם ל-OpenWrt וכאלה אבל אני לא מכיר (שם לב האם זו רשימה סטטית של חסימות או משהו שמתוחזק ומתעדכן אוטומטית).
בכל מקרה אלא אם יש לך סיבה ממש טובה, הייתי משתמש ב-plugins לדפדפנים וכאלה - זה גם הרבה יותר פשוט וגם עובד הרבה יותר טוב.

לפחות הצרכים האילו לאוו דווקא מתקשרים אצלי ל-OpenWrt. קשה לי להסביר את זה אבל אני לא חובב גדול של ddwrt/openwrt. אישית יש לי ניסיון רק עם dd-wrt אבל מתוך זה ומתוך מה שקראתי על lede/openwrt, אני לא חושב שעקומת הלימוד המטורפת שלהם שווה את זה (אפילו ב-ddwrt שנחשב הרבה יותר "ידידותי למשתמש", הדברים היותר מתקדמים שעשיתי הם קצת "ביזבוז זמן" מבחינתי - כן מצאתי מדריך באינטרנט וזה בסוף עבד אבל לא באמת הצלחתי להבין מה אני עושה ולמה, לא באמת למדתי כלום). שלא לדבר על זה שאני די בטוח שזה מבטל את האחריות של המוצר שזה אף פעם לא דבר חיובי.

אם כבר יש לך ראוטר שמוגבל בקושחת יצרן מסוימת אז קושחות כאלה יכולות להיות אופציה מצוינת לנצל את החומרה שכבר יש לך, אבל לא בטוח עד כמה הייתי קונה מראש קונה ראוטר רק בשביל להריץ עליו OpenWrt, במיוחד ראוטר חלש יחסית כמו ה-C7. יתכן מאד שחובבי openwrt לא יסכימו איתי....

אם אתה מחליט על ה-C7 ורוצה להיות 100% שתוכל להתקין עליו OpenWrt, תוודא קודם באינטרנט בדיוק איזה גירסאות חומרה נתמכות ותקנה בחנות בארץ כך שתוכל לוודא איזה גירסא אתה מקבל. אולי מישהו שיש לו ניסיון עם התקנת lede/openwrt על C7 יכול להתייחס לנושא?

brighi פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #6 

כן ראיתי אזכור לזה אבל ראיתי גם בכמה מקומות שהאיחוד טרם הסתיים.

1. אני מעוניין להתקין עליו NordVpn (דרך המדריך הזה - https://nordvpn.com/tutorials/openwrt/openvpn/). חזק יותר מאיזו בחינה (RAM/FLASH/CPU)?
קראתי על הראוטר שלך והוא נשמע מגניב, אם אני מבין נכון, צריך פתרון נפרד הן למודם והן לאלחוטי, מה שייקר לי את הסיפור ולא בטוח שזה משהו שאני רוצה עכשיו, בטח שהסיכוי שאני אחבל באחד מהמוצרים הוא לא נמוך.
הסתכלתי גם על הpfsense ומודה שהלכתי קצת לאיבוד - ראשית המחירים נראים גבוהים מדי (150$ לגרסה הבסיסית) ומחיפוש בגוגל עושה רושם שזה פירוול בכלל...
בכל אופן, האם יש לך המלצה אחרת לראוטר שיהיה עדיין בתקציב ועומד בדרישות שציינתי לגבי הVPN והאדבלוק?

2. לגבי האדבלוק אני מעוניין להשתמש בזה - https://github.com/openwrt/packages/blo ... /README.md
אני בהחלט אשתמש בפלאגין ייעודי לדפדפן אבל כמו שמצוין בלינק שצירפתי, המטרה היא למנוע מפרסומות לרוץ על המכשירים הניידים והסטרימרים.

אין לי דעה לגבי הopenwrt כי מן הסתם עוד לא יצא לי להתעסק בזה - אבל האם אתה ממליץ על מערכת אחרת לראוטרים מאשר אלו?

תודה.

eran405
אחראי תחום רשתות
אחראי תחום רשתות

שליחה #7 

@brighi
·

1. NornVPN ממש לא מצריך openwrt:
https://support.nordvpn.com/#/Connectiv ... ordVPN.htm
בין היתר יש שם את asus (כולל merlin) ואת Ubiquiti.

כמו שכבר ציינתי קודם, למיטב ידעתי אין האצה חומרתית ל-OpenVPN אז הביצועים שתקבל כתלות בחוזק המעבד. לדוגמא עם ה-ER-X הצלחתי להגיע ל-150 מגה ב-IPSec (עם offloading), אבל כנראה שנותן רק 5 מגה ב-OpenVPN.

pfsense על חומרה חזקה זאת כנראה האופציה הכי ראלית לקבלת ביצועים טובים מ-OpenVPN.

בלינק הראשון שהבאתי כתוב גם שאפשר להשתמש ב-PPTP או L2TP בחיבור אליהם. אם זה נכון אז כנראה כן אפשר לקבל ביצועים טובים לפחות מה-edgerouter. ל-ER-X יש כרגע בעיה עם offloading של L2TP (בתקוה תיפתר בעתיד אבל לא ברור האם ומתי) אבל נגיד erlite מגיע לאיזור ה-75 מגה ב-L2TP.

2. אני לא מכיר בכלל פתרונות כאלה - גם לא הכרתי את זה. אני מודה שבמבט מאד זריז זה נראה כאילו שזה גם מעדכן את הרשימה של החסימות מה שאומר שבתקווה זה אכן מותחזק.

ל-edgerouter הכי טוב שמצאתי זה כאן. במבט מאד זריז הוא מכיל גם רשימה "סטטית" של חסימות אבל גם מוריד רשימות מכל מיני מקורות שבתקווה מתחוזקות ומתעדכנות (או לפחות אפשר לקנפג אותו ככה).

יתכן מאד שיש גם פתרונות כאלה לקושחות אחרות כגון asuswrt merlin ו-ddwrt.

בכל מקרה לא הייתי ננעל על להריץ את זה דווקא על הראוטר, להיפך זה כנראה אופציה הרבה יותר טובה להריץ את ה- "DNS חוסם פרסומת" על מכשיר אחר ושהראוטר יתן אותו כ-DNS.

אני בעיקר מכיר את pi-hole שאתה יכול להריץ כמעט על כל דבר מ-pi קטן וזול ועד VM במחשב windows (אם המחשב מריץ linux או משהו מראש אז כנראה שגם לא צריך VM).

3. לא ציינת את התקציב שלך אבל ER-X + נגיד UAP-AC-LITE זה סה"כ 840 ש"ח. אם זה באמת מחוץ לתקציב שלך האופציה העיקרית שאני רואה זה ה-C7.

בשביל openwrt הייתי מסתכל בעיקר דגמים של linksys שהמחירים שלהם יחסית יקרים בלי מבצע אבל לפעמים יש מבצעים ממש שווים - השאלה אם יש לך את הזמן והסבלנות לחכות ולעקוב כל הזמן אחרי המחירים....

אתה יכול גם לבדוק אם יש דגמים של netgear או asus עם תמיכה ב-openwrt (לדעתי רב, אם לא כל, הדגמים של asus/netgear לא נתמכים באופן מלא אבל אולי יש דגם שהתמיכה החלקית מספקת אותך).
שם לב, כמו שכבר ציינתי בפוסט הקודם ופירטתי בהתחלת הפוסט הזה, שני הצרכים שציינת אינם סיבות טובות להתעקש דווקא על openwrt/lede. לדעתי גם "סתם" ראוטר טוב ומעלה של asus או netgear יכול לספק אותך יפה אפילו אם קושחת יצרן.

עדיין לדעתי תדרש די הרבה השקעה וסבלנות בשביל למצוא מבצע שיוריד את הדגמים האיכותיים לאיזור ה-500 ש"ח (אני לא מומחה גדול בלצוד מבצעים של אמזון אבל לדעתי מחירים כאלה על הדגמים היותר טובים/חזקים הם ממש נדירים).

לבסוף הערה קטנה לגבי המחיר של pfsense: למיטב הבנתי pfsense עצמו חופשי לגמרי. כנראה שהמחיר שציינת זה לקנות מכונה מוכנה עם pfsense או משהו כזה (ואז השאלה איזה חומרה אתה מקבל במחיר כזה נמוך!). במיוחד אם יש לך מחשב ישן ללא שימוש אז אתה יכול לתקוע בו עוד כרטיס רשת (שיהיו שניים) והנה יש לך pfsense כמעט בחינם (לגמרי בחינם אם כבר יש לך 2 כרטיסי רשת או אם יש לך switch שתומך ב-VLANs). עוד אופציה זה להריץ אותו על VM במחשב שמיועד לדברים אחרים.

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”