הפוסט הבא הוא ההוכחה לך שרב הנסתר על הגלוי.
אז קודם כל... בהמשך לפוסט הקודם.
אני מתנצל מראש מאלו ש'קיטנתי להם את הבריכה' והעלתי פוסט וינטאג' שלא עוסק בתחום האודיו. מבטיח לכם זה הפוסט האחרון... יותר לא תשמעו ממני בעניין, אז אל חשש. מעכשיו זה רק אתם וה STK המזוייפים.
שנית, כרטיס ה DVI למחשב הגיע מארץ סין. משום מה לקח למחשב מספר דקות לזהות את המצלמה (מסתבר שהכבל היה מאפן וברגע שהוחלף בחדש הכל עובד פיקס) אבל ברגע שהמצלמה זוהתה, ניתן היה לשלוט ולהוריד את תוכן הקלטת בלי בעיה למחשב. למעשה בכך מלאתי את הצורך שלי בנגן 8 מ"מ עם יציאה דיגיטאלית תקינה.
... ועכשיו קצת היסטוריה, פיקנטריה ומדע.
בשנת 1998 משפרת סוני את חיישן ה CCD שנמצא במצלמות הוידאו שלה. חיישן ה-CCD הוא למעשה ה "עין" של המצלמה. השיפור מבוצע ע"י הגדלת הרגישות והרחבת הספקטרום שמאפשרת למשתמשים לצלם בחושך מלא ללא תאורה (נראית). סוני מכנים את הצילום בלילה בשם NightShoot או 0 LUX
תחילה ברשותכם, מעט תאוריה. האור הנראה לעין האנושית מצוי בטווח אורכי הגל של ה 390-690 ננו מטר. התחום שבין 690 ל 1000 ננו מטר מכונה תחום האינפרא אדום הקרוב (NIR). באופן טבעי חיישני CCD מסוגלים לקלוט את האור בתחום ה NIR והדרך הכי פשוטה להדגים את זה היא ע"י הפעלת המצלמה בטלפון הנייד מול שלט רחוק של מכשיר טלוויזיה ובזמן לחיצה על הכפותרים בשלט, ניתן להבחין בהבהוב משדר ה IR שבקצה השלט. כל חיישני ה CCD מסוגלים להבחין ב IR באופן טבעי (יש מצלמות שתחום ה IR מסונן ע"י פילטר חיצוני ויחד עם רגישות נמוכה של החיישן לתחום תמנע ממכם לראות את הבהוב השלט). זה בעיקרו מה שמבחין בין החיישן המצוי בטלפון שלכם או בכל מצלמה אחרת מהחיישן שהותקן המצלמות הוידאו של סוני הישנות.
בשעה שמסיטים את מתג ה Nightshoot במצלמה למצבOn מתרחשות 3 פעולות:
1. יש הסטה מכנית של פילטר שמונע/חוסם את כניסת קרני ה IR בזמן צילום רגיל (ICF).
2. פקודה אלקטרונית מעבירה את החיישן לרגישות מירבית.
3. נוסף גוון ירוק לתמונה באופן מלאכותי.
היות וצילום ה Nightshoot מיועד מטבעו לצילומי לילה, סביר היה להניח שסוני תבטל את השליטה האוטומית/ידנית על הצמצם ותשאיר אותו פתוח ככל שניתן. בפועל סוני לא מנעו את הצמצם האוטומטי ואפשרו "צילום לילה" באור יום מלא... לפחות בדגמים הראשוני שיוצרו בשנת 1998.
לכאורה, לא מדובר בעניין משמעותי, אך כשמדובר בתחום ה NIR מסתבר שסוגי בד שונים מגלים שקיפות כזו או אחרת לתחום ה 850-950 ננו מטר. בשילוב של אור יום בו עוצמת ה IR המגיעה מהשמש גבוהה ורגישות החיישן הפכנו מצלמת לילה תמימה למצלמת "רנטגן". לכשהתגלתה ה'תקלה' סוני ביצעה ריקול לכל המצלמות שיוצרו עד יוני 1998 (700 אלף מצלמות!) אך אלו שכבר נמכרו הפכו לפריט יקר ערך.
סוני ביצעה טיפול חלקי בבעיה ובדגמים שנמכרו בחל מיוני ועד סוף דצמבר 1998 עדיין ניתן היה לשלוט באופן חלקי בצמצם ע"י שימוש בתוכניות צילום. בינואר 1999 נחסמה לחלוטין היכולת לשלוט בצמצמם בצילום הלילה.
אל אמרו נואש... למרות החסימה קיימות 2 דרכים יחסית לא מסובכות להחזיר עטרה ליושנה.
1. ע"י פתיחת המכשיר וניתוק המפסק החשמלי בזמן "צילום הלילה" – עשר דקות עבודה.
2. משחק עם המתג המכני לנקודה בה ה ICF מוסט אך המפסק החשמלי לא נלחץ (דורש מעט משחק) – תקף רק לדגמים הישנים יותר בהם הפילטר לא מורכב בתוך העדשה.
לאחר שביצענו את אחד מאלו, אפשר לרכוש בעלות זניחה פילטר אופטי לתחום 850 ננו מטר. תפקידו של הפילטר הוא לסנן את האור הנראה ולאפשר מעבר של אור רק בתחום ה IR לחיישן.
מראש אומר שאין בכוונית להשתמש במצלמה למטרות זדון, הרעיון עצמו מעניין מבחינה מדעית לטובת ניסוי עם הילדים.
1. התובנה שיש קרני אור שלא נראים לבני אדם.
2. היכולת לראות תמונה מפורטת גם בחושך מוחלט.
3. יכול הרנטגן של תחום ה IR דרך חומרים אטומים לעין האנושית (זכוכית/עננים/עשן/בד).
4. זיהוי אמצעי אבטחה על שטרות כסף.
5. אבחנה בפרטים בתחום ה IR.
סרטון מעניין (אך ארוך) שמסכם את הפוסט -
פילטר 850 ננומטר הוזמן והגיע הרף עין תודות לדוד Ebay.
היות והחלטתי שלא לנתק חשמלית את המתג, יש לשחק מעט עם המתג המכני עד שמגיעים לנקודה הרצוייה.
ניסיתי להסליק פתקים ושטרות כסף מאחורי בדים שונים, אבל כל העינין של ה'רנטגן' לא ממש עובד.
מצד שני הצלחתי 'לראות' דרך חפצים אטומים, להעלים פרטים משטרות כסף (שנראים רק בעין רגילה אבל לא ב IR) וגם לקבל תמונת IR יחודית עם יכולת הבחנה בפרטים שלא תמיד קיימת בתחום הנראה.
ולכל מי שסקרן לדעת אם אפשר לראות דרך בגדים... על זה בפוסט הבא.
רב הנסתר על הגלוי...
תציין שזה פוסט על ווידאו ועל מצלמות IR
גם אמרת שזו ההודעה האחרונה, אז איך בפוסט הבא
כל עניין של שליטה במכשירי החשמל עם שלטי IR מאוד מעניין, במיוחד לאור העובדה שלציוד ישן לא היה שלט כי הוא לא תמך ב IR.
עד היום קיימות מצלמות אבטחה ותחום מצלמות הIR. מה שמעניין זה שאתה טוען שאפשר להפוך מצלמה רגילה לכזו.
ועוד משהו, לא עדיף להשתמש בפלאש או תאורה חיצונית כדי להאיר את האובייקט גם בלילה ולתת לו תאורה אנושית ולא תצוגה באנלית של גווני ירוק...
גם אמרת שזו ההודעה האחרונה, אז איך בפוסט הבא
כל עניין של שליטה במכשירי החשמל עם שלטי IR מאוד מעניין, במיוחד לאור העובדה שלציוד ישן לא היה שלט כי הוא לא תמך ב IR.
עד היום קיימות מצלמות אבטחה ותחום מצלמות הIR. מה שמעניין זה שאתה טוען שאפשר להפוך מצלמה רגילה לכזו.
ועוד משהו, לא עדיף להשתמש בפלאש או תאורה חיצונית כדי להאיר את האובייקט גם בלילה ולתת לו תאורה אנושית ולא תצוגה באנלית של גווני ירוק...
-
ahersko
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4581
- נתן תודות: 345 פעמים
- קיבל תודות: 585 פעמים
1. "כל עניין של שליטה במכשירי החשמל עם שלטי IR מאוד מעניין, במיוחד לאור העובדה שלציוד ישן לא היה שלט כי הוא לא תמך ב IR. " - לא הבנתי מה אתה רוצה להגיד.
2. "לא עדיף להשתמש בפלאש או תאורה חיצונית כדי להאיר את האובייקט" - האור בתחום ה IR הוא בכל מקרה מונוכרומטי
3. "ם אמרת שזו ההודעה האחרונה, אז איך בפוסט הבא צוחק בקול" - באמת לא יהיה פוסט הבא... אז תצטרך לדמיין
2. "לא עדיף להשתמש בפלאש או תאורה חיצונית כדי להאיר את האובייקט" - האור בתחום ה IR הוא בכל מקרה מונוכרומטי
3. "ם אמרת שזו ההודעה האחרונה, אז איך בפוסט הבא צוחק בקול" - באמת לא יהיה פוסט הבא... אז תצטרך לדמיין
3- צוחק בקול.
1- אני לא מבין גדול בווינטג', אבל המכשירים של פעם היו ללא שלט תומך,
והאלו שבהמשך התווסף אליהם השלט, ממש התהדרו בזה שיש להם IR .
עם ה IR במגברים התחילו לשלוט על הווליום מרחוק, ואף יותר מזה
במצלמות היה אפשר לעשות צילום מרחוק ע"י שלט ששלט על הפלאש בנפרד, והפעלת המצלמה (שהייתה ממקומת על החצובה)
בונוס:
המכשירים הישנים שתמכו בשלט חיצוני, אם אני זוכר נכון היה להם מנוע מאחורי ווסט הווליום (הפוטנציומטר) שהזיז אותו פיזית לפי הלחציה על השלט.
מצאתי משהו הזוי בגוגל שלמישהו הכין (את מה שחיפשתי לא מצאתי)
[imgbig]https://www.waste.org/~knobs/images/rem ... 010339.JPG[/imgbig]
2- אני לא כזה מבין ב IR אבל נראה לי שאם לא מדובר בגוף האנושי אז צריך להקרין על אובייקטים את האור (IR אפילו) כדי שגם יפלטו אותו
ושוב פעם, אני מתנצל, אני לא מבין באופטיקה (ולא באלקטרוניקה), אני גם נוטה להתבלבל בין "על-סגול", ל"תת-אדום" שציינת. ממש כשנכנסים לעניין התדרים (גלים) בפיזיקה, הכל מסתבך אצלי ואני פשוט לא מצליח להבין
1- אני לא מבין גדול בווינטג', אבל המכשירים של פעם היו ללא שלט תומך,
והאלו שבהמשך התווסף אליהם השלט, ממש התהדרו בזה שיש להם IR .
עם ה IR במגברים התחילו לשלוט על הווליום מרחוק, ואף יותר מזה
במצלמות היה אפשר לעשות צילום מרחוק ע"י שלט ששלט על הפלאש בנפרד, והפעלת המצלמה (שהייתה ממקומת על החצובה)
בונוס:
המכשירים הישנים שתמכו בשלט חיצוני, אם אני זוכר נכון היה להם מנוע מאחורי ווסט הווליום (הפוטנציומטר) שהזיז אותו פיזית לפי הלחציה על השלט.
מצאתי משהו הזוי בגוגל שלמישהו הכין (את מה שחיפשתי לא מצאתי)
[imgbig]https://www.waste.org/~knobs/images/rem ... 010339.JPG[/imgbig]
2- אני לא כזה מבין ב IR אבל נראה לי שאם לא מדובר בגוף האנושי אז צריך להקרין על אובייקטים את האור (IR אפילו) כדי שגם יפלטו אותו
ושוב פעם, אני מתנצל, אני לא מבין באופטיקה (ולא באלקטרוניקה), אני גם נוטה להתבלבל בין "על-סגול", ל"תת-אדום" שציינת. ממש כשנכנסים לעניין התדרים (גלים) בפיזיקה, הכל מסתבך אצלי ואני פשוט לא מצליח להבין