
אני רוצה טיפה לעשות סדר בכל הנושא של 5GHz ולגבי קושחות ישראליות, מה מותר ומה כדאי, מה אסור עפ"י החוק ובמקרה הזה גם אני מעוניין להראות שזה גם לא כדאי כי לרוב לא יוצא מזה שום דבר.
אז ככה, אני מניח שלא צריך לפרט שיש שני תחומי תדרים נפוצים לרשתות WiFi - טווח 2.4GHz וטווח ה-5GHz. בכל הקשור ל-2.4GHz הרגולציה בכל העולם די זהה - יש 13 ערוצים מותרים לשידור. יוצאות דופן הן ארה"ב וקנדה ששם מותר להשתמש רק ב-11 ערוצים, ככה שעדיף לא לרכוש שם ראוטר. אולי שמעתם משהו לגבי ערוץ 14, אז הוא קיים אבל מותר לשימוש רק ביפן וגם אז רק במהירויות של עד 11Mbps ככה שזה חסר משמעות. בכל אופן ככל שמדובר ב-2.4GHz כל הראוטרים זהים כל עוד הם נרכשו מחוץ לארה"ב וקנדה.
מה זה אומר? שאם הנתב שלכם תומך רק ב-2.4GHz אז כל הנושא של גרסה ישראלית לא תופס והמוצר שנמכר בארץ זהה לחלוטין למה שנמכר בחו"ל. חשוב להדגיש שזה לא אומר שאתם יכולים להזמין אותו מחו"ל והוא בהכרח יעבור במכס בלי בעיה - כעיקרון אמורים לקבל אישור משרד התקשורת לגבי כל דבר שמכיל משדר אז גם אם בארץ יותר יקר זה לא שווה את כאב הראש.
עכשיו לגבי הנושא של 5GHz - התקינה מאוד שונה ממדינה למדינה. בתאוריה יש כ-200 ערוצים, בפועל חצי מהם אסורים לשימוש בכל העולם, לגבי היתר זה מאוד שונה ממדינה למדינה, כשרוב המדינות מאפשרות שימוש במשהו בין 10 ל-20 ערוצים - כל אחת ערוצים שונים. מכיוון שזה לא פרקטי לייצר גרסה מיוחדת של שבב WiFi לכל מדינה אז האכיפה של הערוצים המותרים מתבצעת בתוכנה. יש מדינות פחות לחוצות שזאת פשוט הגדרה בקונפיגורציה אבל בישראל ההנחיה היתה שכל המכשירים התומכים ב-5GHz חייבים להיות חסומים לשידור בתדרים האסורים בארץ ובאופן שהמשתמש הממוצע לא יוכל לעקוף את החסימה. בגלל זה רוב הראוטרים התומכים ב-5GHz שנמכרים בארץ הם "גרסה ישראלית", זהה חומרתית לגרסה הגלובלית אבל עם קושחה מותאמת לישראל, ובנוסף לא ניתן לשדרג קושחה לגרסה גלובלית אלא רק לגרסה ישראלית אחרת.
הרבה אנשים מתעניינים כאן באפשרות לעקוף את החסימה ולהתקין קושחה גלובלית כדי לעבוד על ערוץ שאסור לשימוש בארץ, מה שיבטיח ערוץ נקי מרשתות של השכנים ומהירות טובה יותר. מעבר לזה שזאת עבירה על החוק, ההנחה הזאת לא מחזיקה מים ואני אסביר למה.
אם אתם מהנדסי חשמל כנראה שאתם כבר יודעים שגלים אלקטרומגנטיים מגיעים רחוק יותר ככל שהתדר נמוך יותר. בשפה של הבנאדם הממוצע - הקליטה של 2.4GHz מגיעה הרבה יותר רחוק מהקליטה של 5GHz. למעשה במקרה של הנתב הממוצע קליטה של 5GHz תגיע רק למרחק של עשרות מטרים בודדים. הסיבה היחידה שמתשמשים בתדר הזה היא שהוא יותר נקי מהפרעות בגלל שיש בו הרבה יותר ערוצים אפשריים, שיש עדיין נתבים ישנים שתומכים רק ב-2.4GHz (לעומת זאת אני לא מכיר אף נתב שתומך רק ב-5GHz) - וגם בגלל שהטווח שלהם יותר קצר.
מה זה אומר? אולי הרשת של השכן בדירה שמולכם (אם אתם גרים בבניין משותף) תיצור הפרעות (בערוץ שבו היא משדרת) אבל הרשת של השכן בבניין הסמוך כבר כמעט שלא תיקלט אצלכם ולכן גם לא תגרום יותר מידי הפרעות.
במילים אחרות אתם יכולים לקבל מהירות אופטימלית גם אם אתם פועלים רק בערוצים המותרים לשימוש בארץ כי כמעט בוודאות יהיה לכם ערוץ זמין שאין בו אף רשת שמפריעה (או שהיא מספיק רחוקה שההפרעה זניחה). יש תוכנה בשם inSSIDer שתראה לכם איזה רשתות יש באזור, באיזה ערוץ כל אחד מהם משדר ומה עוצמת הקליטה שלו (תשמשו בגרסה 3 של התוכנה, היא בחינם, גרסה 4 היא בתשלום ולא כוללת שום דבר שאתם באמת צריכים). בגדול אתם צריכים לשים את הרשת שלכם על ערוץ שאף רשת אחרת לא משדרת בו ואם זה לא אפשרי אז על ערוץ שעצמת הקליטה של הרשתות אחרות נמוכה ככל הניתן. תעשו את זה ותקבלו מהירות אופטימלית בלי להפר את החוק.
אגב, לאחרונה גם ארה"ב העבירה חוק דומה שמחייב חסימה של הערוצים האסורים שם אז זאת עוד סיבה שממש לא כדאי להביא נתב מארה"ב.
אז למה בכל אופן במצבים מסויימים עדיף להשתמש בגרסה הגלובלית של הנתב? בגלל סיבות שנובעות מהקושחה הישראלית שלא קשורות לחסימת הערוצים עצמה.
הסיבה העיקרית היא שהשוק הישראלי הוא ממש קטן בקנה מידה גלובלי ולכן הוא לא מעניין את רוב החברות הגדולות. התאמת הקושחה במקרים רבים נעשית ע"י היבואן, שהרבה פעמים לא טורח להעביר את הקושחה הישראלית תהליך QA מלא וזה גורם לבאגים שלא קיימים בגרסה הגלובלית.
גם אם הקושחה הישראלית כן תקינה יחסית, לרוב היבואן (או היצרן אם הוא טרח ליצור את הקושחה הישראלית) לא יטרח לעדכן אותה בהתאם לגרסה הגלובלית כאשר מופיעה גרסה חדשה של הקושחה. זה אומר שבאגים ואפילו עדכוני אבטחה שהופיעו לגרסה הגלובלית לא יגיעו לגרסה הישראלית - בעיה קשה מאוד.
סיבה נוספת (רלוונטית בעיקר למשתמשים קצת יותר מתקדמים) היא קושחות צד ג' כמו DD-WRT או LEDE - גם אם הם לכאורה נתמכים הרבה פעמים הגרסה הישראלית לא תיתמך או שיהיה צורך לפתוח פיסית את הנתב כדי להתקין אותה "בכוח". יוצא הדופן היחיד שאני מכיר (ושנמכר כיום) הוא ה-TP-Link Archer C7 v2 (שקיימת גרסה מיוחדת של LEDE להתקנה על הגרסה הישראלית של הנתב) - כבונוס אם אתם לא מרוצים ממנה ומחליטים לחזור לקושחת היצרן אז גם אפשר "לחזור" לקושחה הגלובלית.
בכל אופן גם אם אתם מחליטים לטרוח ולעבור לקושחה הגלובלית ההמלצה שלי היא להישמע לחוק ולשים את הנתב על ערוץ שמותר לשימוש בארץ - במקרה הזה אתם לא מרוויחים שום דבר מעבירה מיותרת על החוק.