Home Assistant ו OpenHAB - סקירה

בית חכם, עוזרות חכמות, חשמל חכם, מערכות שליטה ובקרה, Amazon Echo, Alexa, Google home, Control4, RTI, מנעולים חכמים ועוד.
DudeShemesh פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 916
נתן תודות: 154 פעמים
קיבל תודות: 88 פעמים

שליחה #1 

בחודשים האחרונים אני מתכנן את מערכת הבית החכם בבית חדש שאני בונה. חקרתי די הרבה פה בפורום ובמקומות אחרים, ודי ברור לי שאני הולך על מערכת מבוססת z-wave, וגם יש לי מושג די טוב איך לממש את רוב הדברים שאני רוצה (בתיאוריה). אם זאת, די תסכל אותי חוסר היכולת להתנסות במערכת אמיתית.

לאחרונה הגעתי לשתי תובנות:

1. כנראה שלא ארצה להשתמש ב vera בתור ההאב שלי. למרות שזו ההמלצה הנפוצה פה בפורום, השילוב של דיווחים רבים על תקלות (בעיות עם מתגים כפולים של פיבארו, חוסר תמיכה בצלונים ב UI, ועוד שלל תקלות, במיוחד אחרי שדרוגים), וההעדפה למערכת פתוחה גוברים.

2. אין באמת סיבה לא להתנסות עם מערכות שונות כבר עכשיו, אפילו אם אין לי יכולת לשלוט על תאורה וכו’.

לאור התובנות הללו, החלטתי להתנסות קצת עם (OpenHab (OH ו (Home Assitant (Hass, ורציתי לשתף את הפורום ברשמיי, למקרה שזה יעזור לעוד מישהו. חשוב להדגיש - לא ניסיתי לממשק שום התקן z-wave עם המערכות הללו, ויש סיכוי שכשאעשה זאת רמת התמיכה תשנה לחלוטין את המסקנות שלי. כמו-כן, אני רק בהתחלה של העבודה עם המערכות הללו, ויש סיכוי שחלק מהחסרונות שאני מציין מבוססים על בורות שלי.

התקנה:

ההתקנה של OH היא די פשוטה. ההתבססות על JAVA מוכיחה את עצמה פה, והתקנה היא פשוט פרישה של תיקיה מכווצת, והרצה. כמו-כן, כמעט של מערכת הפעלה נתמכת, אז בחרתי לעשות זאת על מערכת חלונות ישנה.

ההתקנה של HASS משמעותית יותר מסובכת. למרות שלכאורה גם Python אמורה להיות cross platform, יש הוראות שונות לכל סוג פלטפורמה, ולחלק יש שלוש (!!) אפשרויות שונות להתקנה, כשלא ברור מה היתרונות והחסרונות של כל אחת. די ברור שעבודה עם לינוקס תהיה משמעותית יותר קלה כאן, והחלטתי להרים VM עם Ubuntu לטובת העניין.

ציונים: OH מקבלת 9. HASS רק 6.

ארכיטקטורה:

קטגוריה שלכאורה לא אמורה לשנות יותר מדי למשתמש הממוצע, אבל הפערים פה די גדולים ושווים הסבר.

הארכיטקטורה של OH די מרשימה. יש הפרדה בין השכבה הפיזית לשכבה הלוגית. חפצים, או Things, הם הדברים הפיזיים שהמערכת מתממשקת איתם (המינוח פיזי קצת מטעה פה - לצורך העניין גם התממשקות עם מערכת צד שלישי תיצור חפצים), וערוצים, או Channels, הם הדרכים השונות לתקשר איתם (למשל, חפץ אחד יכול להיות כמה סוגים של חיישנים, או חיישן + מתג, וכו').

השכבה הלוגית מורכבת מפריטים, או Items, שעליהם נבנית האוטומציה. ניתן לקבץ פריטים שונים לקבוצות (Groups), בצורות די גמישות (למשל, הערך של הקבוצה הוא ממוצע הערכים של הפריטים יכולה להיות קונפיגורציה די הגיונית עבור קבוצה על חיישני טמפרטורה). קישורים, או Bindings, מחברים בין חפצים לבין ערוצים, אם כי ניתן גם ליצור חפצים שלא קשורים לכלום, ומשמשים למטרות שונות באוטומציה. עוד סוג אובייקט בשכבה הלוגית הוא Sitemap, שמאפשר ליצור מיפוי של כל הפריטים בצורה היררכית, לבצע טרנספורמציות על הערכים, וכו'.

ההפרדה הזו בין השכבות, מאפשרת למי שרוצה לבנות מערכת שלמה, עם יכולת לבדוק אותה, מבלי להתחבר להתקן פיזי אחד. בעתיד, אפשר לבנות את השכבה הפיזית, ולחבר אותה לפריטים שכבר קיימים, וכל האוטומציות יעבדו.

עוד אלמנט חיובי בארכיטקטורה של OH היא תוספי צד שלישי, שניתנים בקלות להתקנה דרך הממשק.

הארכיטקטורה של HASS שונה, ולא כוללת הפרדה בין שכבות. האובייקט המרכזי הוא ישות, או Entity, ויש המון סוגים שונים של ישויות (למשל חיישן, מתג, נגן מדיה, אבל גם דברים אחרים במערכת, כמו האוטומציות והתסריטים הם ישויות).

חוסר ההפרדה אומר שהתקנים נכנסים ישר למערכת איך שהם מזוהים. זה נשמע כמו דבר חיובי, אבל נראה לי שהחסרונות עולים על היתרונות. חשבו למשל על אוטומציה שבנויה על נוכחות של מישהו בבית. היה והתקן נוסף התגלה (למשל אייפד שנמצא תמיד בבית), המערכת עלולה לחשוב שיש מישהו בבית גם כשהוא ריק, עד שנסמן באופן מפורש להתעלם מההתקן הזה. בסופו של דבר, הדרך להתגבר על כך היא לסמלץ שכבה לוגית, ע"י יצירת קבוצות (למשל קבוצת ההתקנים שנחשבים "אנשים" בבית).

עוד בעיית ארכיקטטורה עם HASS, היא שכמעט של שינוי הגדרות דורש כיבוי והפעלה של המערכת.

ציונים: OH שוב עם 9, HASS שוב עם 6.

הגדרת המערכת:

מתחילים להגיע לבשר.

כאן יש היפוך מוחלט של חווית ההתקנה. החוויה עם OH די מתסכלת - ניתן להגדיר פריטים או בממשק הגרפי (עוד בהמשך על הממשק של OH) או בקבצים, אך מה שמוגדר בממשק לא מופיע בקבצים ולהיפך. כל מיני הגדרות לא לגמרי ברורות ולא מתועדות היטב, ויש את בלאגן הממשקים שעוד ידובר עליו.

בפינה הנגדית, HASS הרבה יותר פשוט. רוב ההגדרות נעשות בקובץ YAML אחד (ניתן לשבור אותו למספר קבצים וספריות בכל מיני דרכים), ורוב ההגדרות מתנהגות באופן הצפוי. מצד שני, ה UI לא מאפשר הרבה מהבחינה הזאת, והמעט שכן אפשר להגדיר לא עבד יותר מדי טוב.

ציונים: OH עם 5, HASS עם 8.

ממשק:

בסה"כ שתי המערכות יחסית חלשות, אבל כאן OH מתגלה במערומיו. יש יותר מדי סוגי ממשקים שונים, ואף אחד מהם לא מוצלח במיוחד.

יש את Paper UI שהוא הממשק החדש, ועושה כמעט הכל (שוב, בלי חיבור להגדרות הטקסטואליות), אבל לא תומך ב Sitemaps, ומסיבה מסוימת גם לא מראה את כל הערוצים. ה Basic UI, לעומתו, כן תומך ב Sitemaps אבל לא יכול לעשות שום דבר אחר. השפה של Sitemaps די מוגבלת, וכל דבר שלא נופל לסוגים הקבועים דורש טיפול מיוחד (למשל, נסיון לשלוט בפונקציות השלט של קודי - התוצאה היא drop down עם כל הפקודות). בנוסף לאלו יש גם את HABmin - נראה שהוא היחיד שעושה הכל, אבל מאוד לא אינטואיטיבי, את HABPanel שמיועד לטאבלטים, אבל במקום לעבוד עם Sitemaps עובד עם הגדרות משלו, שגם הן לא אינטואיטיביות. לבסוף, יש גם את Eclipse SmartHome Designer שאמור להיות IDE לעריכת קבצי ההגדרות, הוא בכלל מותקן בנפרד.

העניינים אצל HASS הרבה יותר פשוטים, יש UI אחד (יש גם את HADashboard שהוא תוסף חיצוני ועוד לא התנסיתי איתו), שמשמש כממשק תפעול ואדמינסטרציה בסיסית. גם הוא די מוגבל, אבל לפחות הוא אחד והוא אינטואיטיבי. יש גם טאץ' נחמד של "כלי פיתוח" שמאפשרים לקרוא (ולשנות, אם כי מבלי להשפיע על "העולם") את המצב של כל ישות, להפעיל כל שירות, לבחון היסטוריה וכו'. כמו-כן, מכיוון שגם אוטומציות ותסריטים הם ישויות, ניתן להדליק ולכבות אותם, לראות את המצב שלהם, וכו'.
אחת ההתנהגויות המוזרות של הממשק נחשפת כשמגדירים מחדש את העמוד הראשי. בשלב הזה, העמוד הזה מפסיק להראות ישויות חדשות באופן אוטומטי, ואפשר לא לשים לב אליהן. מצד שני, ללא הגדרה מחדש לא ניתן להחביא ממנו כלום, מה שהופך אותו לבלאגן שמכיל את הכל. הפתרון היחיד שמצאתי הוא להשאיר אותו כמו שהוא, ולהחליט להשתמש בעמוד אחר כעמוד הראשי.

ציונים: מביכים. OH עם 2, HASS עם 5.

חשוב לציין שהממשק פחות חשוב לי. רוב העבודה השוטפת צריכה להיות עם מתגים בקיר, אוטומציות, ויומנים (ראו בהמשך). בכל פעם שמישהו בבית צריך להפעיל את ה UI בשביל לעשות משהו זה סימן לא טוב.

אינטגרציות:

ספויילר - זאת הקטגוריה שהטתה מבחינתי את הכף לטובת HASS. יש לו אינטגרציה עם *הכל*. מעבר לכך, הוא עושה זאת בצורה פשוטה וחלקה. דוגמה נהדרת היא ההתממשקות עם google calendar - בתוך כמה דקות יש לי כבר הדלקה וכיבוי אוטומטים של הדוד לפי פגישות ביומן (מכיוון שעוד אין לי שום דבר ששולט בדוד, יש רק התראות שהדוד "נדלק" ו"כבה), חיישנים שנדלקים בחגים וכו'. אמנם גם ל OH יש התממשקות עם יומן, אבל היא מסורבלת עד בלתי שמישה כיוון שהיא דורשת טקסט מסוים וקשיח בכל פגישה, ולפי התיעוד אף מפסיקה לעבוד כשיש פגישות שחורגות מהמבנה. אם המטרה היא שבני הבית יצרו פגישה עם כותרת "דוד", או התממשקות עם יומנים קיימים של חגים, אין ממש דרך טובה לעשות זאת ב OH.

מעבר ליומן, HASS יודע לדבר עם כל ציוד A/V שברשותי ועוד ועוד. יש לי אפילו חיישן שמודד כמה זמן יקח לי להגיע לעבודה, דרך אינטרגציה עם Google Maps. אולי ישמש אותי להפעיל שעון מעורר מוקדם יותר (או מאוחר יותר :)) בהתאם לתנועה.

האינטגרציה היחידה שלא הצלחתי להפעיל היא עם Foscam (ניסיתי גם דרך ONVIF ללא הצלחה), אבל מכיוון שהיא מוגדרת אצלי ב Synology ו HASS יודע לדבר גם איתו, הכל עובד.

ציונים: HASS מקבל 9.5, OH מקבל 6.

אוטומציה:

לשתי המערכות יש Domain Specific Language להגדרת האוטומציה, אבל הן שונות מאוד. זאת של HASS יחסית פשוטה - התחביר מבוסס YAML, וכל אוטומציה יש שלושה חלקים - טריגר, תנאי, ופעולה. תחביר מבוסס YAML לא מאפשר גמישות יתרה, אבל בסה"כ זה לא מרגיש יותר מדי מוגבל. כשרוצים לעשות דברים מסובכים יותר אפשר לכתוב פעולות ב Python או ב Shell Script. יש גם תוסף פופולרי בשם AppDaemon שמאפשר לכתוב "אפליקציות" בפייתון שמאזינות לאירועים במערכת ובכך לקבל גמישות מלאה. מעבר לאוטומציות יש גם תסריטים וסצינות, שהם, בהפשטה, דרכים להפריד בין התוצאה, או הפעולה, של אוטומציה לבין האוטומציה עצמה. זה מאפשר לכמה אוטומציות שונות לבצע אותן פעולות (עם תמיכה במשתנים, כך שהפעולות לא צריכות להיות זהות לחלוטין), וגם מאפשר להפעיל מה UI (כיוון שתסריטים וסצינות הם גם ישויות) בלי קשר לתנאים האוטומטים.

השפה של OH מבוססת Java ויש לה המון כח. בניגוד ל HASS, כמעט ולא שומעים על משהו שהוא בלתי אפשרי, או דורש משהו חיצוני. מצד שני, השפה לא הכי אינטואיטיבית, ואין לה תמיכה טובה בעורכי טקסט כמו Sublime. אחד הדברים היפים באוטומציה ב OH הוא הפריטים הוירטואלים והתמיכה הנהדרת בקבוצות. נניח שיש לכם אוסף של חיישני תנועה ואוסף של מודולי תאורה, שלכל חיישן יש מודול תאורה מתאים. בעזרת שימוש חכם בשמות הפריטים שקשורים אליהם, ובקבוצות, תוכלו לכתוב חוק אחד שיפעיל לדקה את התאורה המתאימה לחיישן שנדלק. ב HASS, לעומת זאת, עוד לא מצאתי דרך לעשות זאת בחוק אחד (מבלי להשתמש בתוספים/קוד פייתון וכו'). מכיוון שהשפה מורכבת יותר, התפתחה גם קהילה של Design Patterns, שמכילה הרבה דברים יפים.

אני חייב להודות, שעל אף ש OH מנצח פה בגדול מבחינת גמישות, התמיכה בעורכי טקסט נותנת ל HASS נקודות זכות רבות שמצמצמות חלק גדול מהפער.

הציונים: OH עם 8, HASS עם 7.

תיעוד:

שניהם טעוני שיפור. ל OH יש את יתרון הארכיטקטורה וקהילת ה design patterns, מה שמאפשר להרבה דברים בגזרת האוטומציה לעבוד בלי הפתעות. מצד שני, התיעוד של HASS הרבה יותר טוב.

ציונים: OH עם 6, HASS עם 8.

קהילה:

לשתי המערכות קהילות חיות ופורומים ערים. נראה ש HASS מתוחזק יותר, עם גרסאות תכופות (אחת לחודש בערך). יש שיראו בזה יתרון, ויש שיראו בזה חסרון. מכיוון שנראה שגם רגרסיות מתוקנות מהר, אני רואה בזה יתרון.

ציונים: OH עם 8, HASS עם 9.

סיכום:

בסה"כ שתי המערכות טובות אבל טעונות שיפור. בסופו של דבר, כל אחד יכול להחליט אילו משקולות לתת לכל קטגוריה. עם סט המשקולות שלי, HASS יצא מנצח. כפי שציינתי, התמיכה ב z-wave יכולה לשנות הכל אם היא לא מספיק טובה. מצד שני, יש לו אינטגרציה גם עם VERA, אז יש תוכנית גיבוי.
נערך לאחרונה על ידי DudeShemesh ב 26/04/2021 9:30, נערך 2 פעמים בסך הכל.

slarti
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1009
נתן תודות: 6 פעמים
קיבל תודות: 156 פעמים

שליחה #2 

יצא לך לעבוד עם ורה?
אני על בסיס ההמלצות כאן קניתי ורה - ובינתיים בצעדים ראשונים - אבל אני לא מאוד מתרשם מהמערכת.
יש לה הרבה פעמים שהיא נכנסת למן TIMEOUT ומחכה המון זמן.
וכל מיני בעיות תאימות.
זה לא וואו.

חשבתי להסתכל על משהו פתוח אבל התיאורים שלך, למען האמת, לא נורא עושים חשק.

או שלהפרד מכמה אלפי שקלים וללכת עם HOMESEER.

DudeShemesh פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #3 

slarti כתב:יצא לך לעבוד עם ורה?
...
לא יצא לי. אין לי מכשיר, וגם נראה לי שהיכולת שלי להתרשם מהמוצר תהיה פחותה כל עוד אין לי יכולת לחבר מודולים של z-wave.

חשבתי להסתכל על משהו פתוח אבל התיאורים שלך, למען האמת, לא נורא עושים חשק.
...
אני לא אייפה את המציאות - המערכות האלו לא פשוטות להתקנה והגדרה, וה UI שלהן לוקה, אבל ממה שראיתי עד כה, VERA לא נראית לי פשוטה יותר. בסה"כ להגדיר בית חכם זה לא סיפור טריביאלי, והגיוני שהמערכות יהיו מסובכות. מההתנסות שלי דווקא כן קיבלתי חשק להמשיך לעבוד עם HASS, אבל זה לחלוטין עניין של טעם.

slarti
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #4 

DudeShemesh כתב:
...
...
אני לא אייפה את המציאות - המערכות האלו לא פשוטות להתקנה והגדרה, וה UI שלהן לוקה, אבל ממה שראיתי עד כה, VERA לא נראית לי פשוטה יותר. בסה"כ להגדיר בית חכם זה לא סיפור טריביאלי, והגיוני שהמערכות יהיו מסובכות. מההתנסות שלי דווקא כן קיבלתי חשק להמשיך לעבוד עם HASS, אבל זה לחלוטין עניין של טעם.
...
·
אני אקרא שוב (יותר בעיון) את הסקירה שלך כשאחזור הביתה.
מסכים לגמרי עם המסקנה שלך בחלק הראשון של המשפט - להגדיר בית חכם זה עדיין ממש לא מיינסטרים. אם אתה לא קונה את זה מוכן - זה פרויקט למישהו שהוא גם חשמלאי חובב, גם איש IT חובב וגם מתכנת חובב.... מבחינתי זה מושלם - מזמן לא "לכלכתי את הידיים" :)

DudeShemesh פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #5 

slarti כתב:מסכים לגמרי עם המסקנה שלך בחלק הראשון של המשפט - להגדיר בית חכם זה עדיין ממש לא מיינסטרים. אם אתה לא קונה את זה מוכן - זה פרויקט למישהו שהוא גם חשמלאי חובב, גם איש IT חובב וגם מתכנת חובב.... מבחינתי זה מושלם - מזמן לא "לכלכתי את הידיים" :)
...
בהחלט - זו גם אחת המוטיבציות אצלי. מצד שני, לדעתי מאוד חשוב שכל זה לא מבעבע לשימוש היומיומי. כלומר, זה בסדר שאנחנו עושים hacking בשביל להגדיר את המערכת, וזה בסדר שממשק ההגדרות לוקה, כל עוד אף אחד לא מרגיש זאת בשימוש. מבחינתי זה אומר שלושה כללי זהב:
1. מתגים/לחצנים עובדים בצורה אינטואיטיבית. אני ממש לא אוהב את הפאנלים עם מלא לחצנים קטנים שאני רואה בהרבה בתים עם KNX. המתגים/לחצנים הם עדיין הממשק העיקרי, לא משנה כמה המערכת חכמה, והם צריכים להיות גדולים, עם פידבק ברור, והבנה של מה הם עושים. אני גם מעדיף את הרעיון של לחיצה כפולה/משולשת על מליון לחצנים.
2. רוב ה"חוכמה" נמצאת באוטומציות (או במתגים/לחצנים). בכל פעם שצריך להכנס לממשק להפעיל משהו זו הוכחה שמהערכת טעונת שיפור (אני אישית מתכוון להשתמש בממשק די הרבה למעקב, אבל זו שריטה שלי, ולא יהיה נכון להכריח את שאר דיירי הבית להתאים את עצמם).
3. שימוש ביומנים בשביל כל השאר. זה ממשק מוכר שנוח לכולם. אם אני מבין שיש צורך להדליק את הדוד בשעות שונות היום, אין דבר נוח יותר מפגישה ביומן, קל לסנכרן בין כולם בבית, וקל לראות במבט אחד מה הולך לקרות היום/השבוע.

slarti
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

DudeShemesh כתב:
...
...
בהחלט - זו גם אחת המוטיבציות אצלי. מצד שני, לדעתי מאוד חשוב שכל זה לא מבעבע לשימוש היומיומי. כלומר, זה בסדר שאנחנו עושים hacking בשביל להגדיר את המערכת, וזה בסדר שממשק ההגדרות לוקה, כל עוד אף אחד לא מרגיש זאת בשימוש. מבחינתי זה אומר שלושה כללי זהב:
1. מתגים/לחצנים עובדים בצורה אינטואיטיבית. אני ממש לא אוהב את הפאנלים עם מלא לחצנים קטנים שאני רואה בהרבה בתים עם KNX. המתגים/לחצנים הם עדיין הממשק העיקרי, לא משנה כמה המערכת חכמה, והם צריכים להיות גדולים, עם פידבק ברור, והבנה של מה הם עושים. אני גם מעדיף את הרעיון של לחיצה כפולה/משולשת על מליון לחצנים.
2. רוב ה"חוכמה" נמצאת באוטומציות (או במתגים/לחצנים). בכל פעם שצריך להכנס לממשק להפעיל משהו זו הוכחה שמהערכת טעונת שיפור (אני אישית מתכוון להשתמש בממשק די הרבה למעקב, אבל זו שריטה שלי, ולא יהיה נכון להכריח את שאר דיירי הבית להתאים את עצמם).
3. שימוש ביומנים בשביל כל השאר. זה ממשק מוכר שנוח לכולם. אם אני מבין שיש צורך להדליק את הדוד בשעות שונות היום, אין דבר נוח יותר מפגישה ביומן, קל לסנכרן בין כולם בבית, וקל לראות במבט אחד מה הולך לקרות היום/השבוע.
...
·
לגבי כללי הזהב שלך - אני מסכים איתם חלקית בלבד....

1. מסכים בעקרון. אבל לא מדויק. אני חושב שיש מקום גם לפאנל שליטה מרכזי מבוסס טאבלט (או אפילו יותר מאחד). אני יכול לזכור מה כל דאבל קליק או טריפל קליק עושה, אבל לא בטוח שאשתי ובטח שלא ההורים שלי שבאים פעם פעמיים בשבוע. מסך שיש עליו SCENES עם שמות מובנים הופכים את זה להרבה יותר פשוט. אגב - בעיני חלק עצום נמצא גם בשליטה הקולית. יש לי אלכסה בבית ואני מתכנן לעשות הרבה אינטגרציה עם זה. מבחינתי הרבה יותר סביר לזכור את "Alexa, turn on Dinner Lights" מאשר לזכור שלחיצה משולשת במטבח זה ה-DINNER LIGHTS (בפרט אם יש נגיד עוד איזה 20 סצינות אחרות בבית :)). אני כן רוצה לנסות ליצור "שפה אחידה" (שדאבל קליק וטריפל קליק יתנו דברים יחסית קונסיסטנטיים) אבל זה לא לגמרי אפשרי בכל מקום.

2. שוב - בעיני הממשק הוא חלק מהנוחות. זה נכון שעבודה עם מתגים (ועם אלכסה) זה שימושי רוב הזמן. אבל לפעמים אתה על הספה בסלון ורוצה לכבות/לדליק משהו או לשנות אפילו איזה משהו שהוא לא בדיוק בסצינה. לסגור קצת תריס כי בדיוק נכנסת לך שמש לעיניים. בעיני היכולת לשלוט מהטלפון היא חלק חשוב מהעניין - והיעדר ממשק נח לשליטה מהטלפון הוא בעיני דיל ברייקר. קראתי עכשיו שוב יותר בעיון את מה שאני אומר - ומה שאני קורא פה בין השורות זה שה-HASS מצוין בשביל להגדיר את הבית החכם (אינטגרציה עם הכל, וכו') אבל מאוד רע בשביל לשלוט בו בכל צורה שהיא *לא* דרך האוטומציות. לי זה מוריד ממנו. השאלה, למשל, אם שמים את הממשק הפנימי שלו בצד, האם יש ממשקי טלפון/טאבלט שיודעים להתממשק אליו. כי הבנתי שיש ממשקים גנריים שיודעים לעבוד מול כל מיני דברים.

3. שימוש ביומנים זה לגמרי לא בשבילי בשביל אוטומציה בבית. ספציפית את נושא הדוד אני בכלל לא רוצה לנהל - יש לי מערכת "דוד חכם" של כרומגן (שלא מתממשקת לכלום אבל זה דיון אחר) שיודעת לדאוג שיהיה לי תמיד מים. אני מוכן לספוג את העלות של קצת אקסטרא חימום בשביל לא להצטרך להתעסק בזה בכלל. הרעיון שאני צריך לזכור לשים משהו בקלנדר בשביל הדוד הוא בעיני חולה :) אני יכול לראות דברים מסוימים, מאוד ספציפיים, כמו לשים את הפגישה האחרונה ביום בתור "תדליק מזגן" - אבל עדיין.... זה ממשק שבכלל לא מדבר אלי.

קיצר - אני חושב ששאלת המיליון דולר (מבחינתי לפחות) זה האם ה-HASS יודע להתממשק ל-UI חיצוני טוב יותר. אם כן, זה יכול להיות מעניין. כי בינתיים הורה מעצבן אותי. אם לא - אז נחשוב :)

arnold
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 908
נתן תודות: 180 פעמים
קיבל תודות: 38 פעמים

שליחה #7 

תודה על הסקירה, אני מכיר רק את ה OH והגעתי אליו אחרי שנמאס לי מהורה.
התיאור שלך מדוייק מאוד, מערכת חזקה מאוד בעלת יכולות אינסופיות אבל עם בלאגן בנושא ההגדרות וה GUI.

DudeShemesh פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #8 

@slarti

מסכים עם חלק ולא מסכים עם חלק, אבל נראה לי שכבר סטינו מנושא הדיון. כן חשוב לי להגיב למשהו אחד שכן קשור לנושא:

ומה שאני קורא פה בין השורות זה שה-HASS מצוין בשביל להגדיר את הבית החכם (אינטגרציה עם הכל, וכו') אבל מאוד רע בשביל לשלוט בו בכל צורה שהיא *לא* דרך האוטומציות
...
זו ממש לא היתה הכוונה שלי. יש לך יכולת לשלוט בכל מתג בקלות, להפעיל כל סצינה, וכו'. הבעיה היא פשטות היתר שלו (שפחות רלבנטית למקרה שאתה מתאר), לא חוסר שימושיות.

DudeShemesh פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #9 

והנה דוגמא (די ישנה) לאיך הממשק של HASS יכול להראות:
https://ethitter.com/2016/09/latest-hom ... #more-9629

eagle75
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 2805
נתן תודות: 176 פעמים
קיבל תודות: 116 פעמים

שליחה #10 

תודה רבה על הסקירה. יסודי מאוד!

לפני כשנה וחצי התנסתי בעצמי בשתי המערכות והגעתי למסקנה הפוכה. אני כן השתמשתי ברכיבי ZWAVE והגעתי למסקנה שיותר נוח עם OH.

מספר הערות שעולות לי תוך כדי קריאה:

1) את ההשואה ביצעתי עם OH1 ולא OH2 שקיים היום. המערכת היתה יותר עיקבית מבחינת ההגדרות. OH2 טובה יותר מ OH1 אבל היא עדיין לא אפויה באופן סופי. גם KAI, המפתח של OH אומר את זה. זה ישתנה עם הזמן.

2) אני משתמש ביומן של גוגל ופשוט מעתיק את הפגישה עם הטקסט הפנימי במקום לייצר כל פעם פגישה חדשה.זה נוח ועובד בצורה עקבית.

3) הממשק של HASS, בעיני, מאוד מונוטוני ולא גמיש. דוגמאות לממשקים אפשריים של OH ניתן למצוא כאן כאן וכאן. מבחינתי זה ממש עולם אחר מבחינת גמישות ואחת הסיבות העקריות (חוץ הארכיטקטורה) שהטו את הכף לטובת OH.
שרשור נחמד שבו אנשים מפרסמים את העיצובים שלהם ניתן למצוא כאן.

4) כפי שתיארת בצורה נכונה. הארכיטקטורה והממשק הלוגי של OH עדיפים בצורה משמעותית על HASS במיוחד כשאשר יש רכיבים פיסים, כגון ZWAVE. קשה לי לתאר כמה שההפרדה הזו נוחה וחשובה.
לדוגמא, עברתי דירה לא מזמן וביצעתי שינויים בחיישנים רק על ידי שינוי ה ID של channel המתאימים בשכבה הפיזית. שאר השכבות היו אדישות לשינוי ותוך פחות מדקה הכל עבד כרגיל...

5) לגבי אינטגרציהלבצד שלישי, יש הרבה add ons ל OH שלא נכנסו בצורה רשמית ל repository. עוד לא נתקלתי במשהו שלא נתמך ....יכול להיות שיש לנו ציוד שונה/דרישות שונות...

בסופו של דבר סיגלתי לעצמי את מתודולוגית העבודה הבאה שהומלצה על ידי KAI עצמו.
- את השכבה הפיזית (things) לגלות אוטומטית בעזרת paperui ולא לנהל לבד.
- את השכבות הלוגיות של items ו sitemaps לנהל בצורה עצמאית על ידי קבצי טקסט או על ידי הGUI ב paperui. לא לערבב שיטות ניהול . (לי נוח לעבוד עם קבצי טקסט... הכל גלוי וביצוע שינויים מהיר).
- habmin - אין צורך להשתמש (בפועל אני כן משתמש בו כאשר אני רוצה לדבג בעיות ברכיבי ZWAVE).

הערות נוספות:
- בהתייחס למה שכתבת: "עוד סוג אובייקט בשכבה הלוגית הוא Sitemap, שמאפשר ליצור מיפוי של כל הפריטים בצורה היררכית, לבצע טרנספורמציות על הערכים, וכו'. ". זה לא מדויק. ה sitemap רק מגדיר כיצד יראה ממשק המשתמש. בנוסף, יש פונקציות שקיימות בכל מקום במערכת ואחת מהן היא transofm שמאפשרת להמיר ערכים בצורה מהירה ונוחה. (לדוגמא, להמיר טמפרטורה מספרית למילים טקסטואליות כגון קר/פושר/חם...).

DudeShemesh פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #11 

eagle75 כתב:תודה רבה על הסקירה. יסודי מאוד!
...
תודה על התשובה המושקעת :)

1) את ההשואה ביצעתי עם OH1 ולא OH2 שקיים היום. המערכת היתה יותר עיקבית מבחינת ההגדרות. OH2 טובה יותר מ OH1 אבל היא עדיין לא אפויה באופן סופי. גם KAI, המפתח של OH אומר את זה. זה ישתנה עם הזמן.
...
לא התנסיתי עם OH1, אבל חשוב לציין שגם HASS התפתחה המון בתקופה הזאת, ספיציפית באיזור של תמיכה ב z-wave.

2) אני משתמש ביומן של גוגל ופשוט מעתיק את הפגישה עם הטקסט הפנימי במקום לייצר כל פעם פגישה חדשה.זה נוח ועובד בצורה עקבית.
...
זאת נראית לי דרישה לא הגיונית משאר דיירי הבית, וזה גם מונע אינטגרציה עם יומנים שלא בשליטתי (למשל, חגי ישראל).

3) הממשק של HASS, בעיני, מאוד מונוטוני ולא גמיש. דוגמאות לממשקים אפשריים של OH ניתן למצוא כאן כאן וכאן. מבחינתי זה ממש עולם אחר מבחינת גמישות ואחת הסיבות העקריות (חוץ הארכיטקטורה) שהטו את הכף לטובת OH.
שרשור נחמד שבו אנשים מפרסמים את העיצובים שלהם ניתן למצוא כאן.
...
הממשק של HASS באמת לא גמיש, אבל הוא עדיף בעיני על הבלאגן ב OH. עם זאת, כמו שציינתי, הממשק פחות חשוב לי, ואני מאמין יותר בכח של אוטומציה אינטואיטיבית, ולחצנים.

4) כפי שתיארת בצורה נכונה. הארכיטקטורה והממשק הלוגי של OH עדיפים בצורה משמעותית על HASS במיוחד כשאשר יש רכיבים פיסים, כגון ZWAVE. קשה לי לתאר כמה שההפרדה הזו נוחה וחשובה.
לדוגמא, עברתי דירה לא מזמן וביצעתי שינויים בחיישנים רק על ידי שינוי ה ID של channel המתאימים בשכבה הפיזית. שאר השכבות היו אדישות לשינוי ותוך פחות מדקה הכל עבד כרגיל...
...
מדהים. זה באמת איזור ש OH משמעותית הרבה יותר חזקה בו.

5) לגבי אינטגרציהלבצד שלישי, יש הרבה add ons ל OH שלא נכנסו בצורה רשמית ל repository. עוד לא נתקלתי במשהו שלא נתמך ....יכול להיות שיש לנו ציוד שונה/דרישות שונות...
...
יש ערך גדול ב addons "רשמיים". קודם כל זה מבטיח רמה מינימלית של איכות, אבל יותר חשוב, מדובר על מערכת רגישה מאוד, ששולטת בכל הבית ומתממשקת להמון חשבונות. אני מרגיש רגוע יותר עם addons שנמצאים במאגר הרשמי והרבה עיניים עברו על הקוד.

ה sitemap רק מגדיר כיצד יראה ממשק המשתמש. בנוסף, יש פונקציות שקיימות בכל מקום במערכת ואחת מהן היא transofm שמאפשרת להמיר ערכים בצורה מהירה ונוחה. (לדוגמא, להמיר טמפרטורה מספרית למילים טקסטואליות כגון קר/פושר/חם...).
...
נכון, אבל יש גם דברים ספיציפים ל sitemaps, כמו mappings.

DudeShemesh פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #12 

אגב, גם ברמת ה addons הלא רשמיים, הכיסוי נראה חלקי לעומת HASS.

mp3lll
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-20K
חבר במועדון ה-20K
תגובות: 20679
נתן תודות: 126 פעמים
קיבל תודות: 969 פעמים

שליחה #13 

אני עם OH לא מצאתי רגלים ולא ידים, עם HA אני מאושר.
"הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם" - אין יותר אקטואלי מזה.

katebush
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 61
קיבל תודות: 12 פעמים

שליחה #14 

אני עם OH2 על RPI3 ומאוד מרוצה. התממשקות פשוטה ל-z-wave ול-arduino דרך serial.
בעיקרון המיתוג של התאורה והתריסים כרגע ב-z-wave וכל השאר בשליטה דרך arduinos, כולל כל מה שנשלט ב-IR (מדיה סנטר, מזגן, ...) וכן שליטה בדוד ובתאורת לילה וכד'.
אחרי שמתמצאים בפורמט של הקבצים והממשקים - זה נהיה פשוט. אכן ישנה עקומת למידה אבל יש להם פורום מצויין עם תשובות לכל השאלות...

OhadEy
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 40
נתן תודות: 32 פעמים
קיבל תודות: 5 פעמים

שליחה #15 

@katebush
·
כשאתה מדבר על ממשק סריאלי לארדואינו הכוונה לריליים/חיישנים וכד'?
יש לך רכיבים מומלצים?
עם איזה קופסאות אתה סוגר את הכל?

(בדיוק בודק את הכיוון הזה לאחרונה והזמנתי לאחרונה כמה רכיבים)

slarti
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #16 

קראתי הרבה, חפרתי המון, ובסוף החלטתי ללכת על HOME SEER.

כן - זה לא מוצר זול, אבל בית חכם זה לא מוצר זול....

40-50 מודולים של פיבארו - זה 8000 שקל.

אלקסות, סנסיבו, הארמוני, וכו' - עוד כמה אלפים.

סנסורים, תרמוסטטים, וכו' - בטח עוד כמה אלפים.

מהר מאוד מגיעים ל-15א' שקל ויותר בשביל לעשות בית חכם כמו שצריך. ואם כמו שצריך - אז חבל להשקיע את כל הכסף הזה ובסוף לאכול ח** עם תוכנה לא מספיק טובה/בשלה/נוחה/וכו'. הצלחתי להשיג את ההום סיר ב-150$, ו-NUC ב-890 שקל. עוד קצת על פלאגינים וה-ZSTICK - מדובר במשהו שהוא בסדר גודל של קצת יותר מ-10% מעלות הבית החכם. זה נשמע לי סביר לטובת שה"חכם" יעבוד כמו שצריך...

BarakMichaeli
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 333
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #17 

slarti כתב:קראתי הרבה, חפרתי המון, ובסוף החלטתי ללכת על HOME SEER.

כן - זה לא מוצר זול, אבל בית חכם זה לא מוצר זול....

40-50 מודולים של פיבארו - זה 8000 שקל.

אלקסות, סנסיבו, הארמוני, וכו' - עוד כמה אלפים.

סנסורים, תרמוסטטים, וכו' - בטח עוד כמה אלפים.

מהר מאוד מגיעים ל-15א' שקל ויותר בשביל לעשות בית חכם כמו שצריך. ואם כמו שצריך - אז חבל להשקיע את כל הכסף הזה ובסוף לאכול ח** עם תוכנה לא מספיק טובה/בשלה/נוחה/וכו'. הצלחתי להשיג את ההום סיר ב-150$, ו-NUC ב-890 שקל. עוד קצת על פלאגינים וה-ZSTICK - מדובר במשהו שהוא בסדר גודל של קצת יותר מ-10% מעלות הבית החכם. זה נשמע לי סביר לטובת שה"חכם" יעבוד כמו שצריך...
...
·
ההום סיר זה לא הקונטרולר? למה צריך גם NUC ו ZSTIC???

slarti
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #18 

BarakMichaeli כתב:
...
...
·
ההום סיר זה לא הקונטרולר? למה צריך גם NUC ו ZSTIC???
...
·
בעקרון הום סיר זה תוכנה.

הם מוכרים גם "ALL IN ONE" שכולל חומרה ותוכנה. יש ב-370$ את ה-HOMETROLLER SEL - שזה נוק עם לינוקס והומסיר מותקן עליו.

אבל בסופו של דבר - הגעתי למסקנה שאני מעדיף לקנות תא החומרה בנפרד ואת התוכנה בנפרד. השגתי דיל טוב על התוכנה ב-150$. קניתי בעוד 250$ נוק חזק בהרבה מזה שהם מוכרים - עם 4 גיגה זכרון ו-120ססד מה שמאפשר לי לגדול יותר בעתיד. את ה-ZSTICK צריך לקנות בכל מקרה - הום סיר יודעת לנהל בתים חכמים שהם גם לא ZWAVE - אם רוצים ZWAVE - צריך את החומרה המתאימה. הם אגב נותנים מתנה ZSTICK עם הרכישה - מחכה לי אחד במשרד.... אבל אמריקאי.

BarakMichaeli
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 333
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #19 

slarti כתב:
...
...
·
בעקרון הום סיר זה תוכנה.

הם מוכרים גם "ALL IN ONE" שכולל חומרה ותוכנה. יש ב-370$ את ה-HOMETROLLER SEL - שזה נוק עם לינוקס והומסיר מותקן עליו.

אבל בסופו של דבר - הגעתי למסקנה שאני מעדיף לקנות תא החומרה בנפרד ואת התוכנה בנפרד. השגתי דיל טוב על התוכנה ב-150$. קניתי בעוד 250$ נוק חזק בהרבה מזה שהם מוכרים - עם 4 גיגה זכרון ו-120ססד מה שמאפשר לי לגדול יותר בעתיד. את ה-ZSTICK צריך לקנות בכל מקרה - הום סיר יודעת לנהל בתים חכמים שהם גם לא ZWAVE - אם רוצים ZWAVE - צריך את החומרה המתאימה. הם אגב נותנים מתנה ZSTICK עם הרכישה - מחכה לי אחד במשרד.... אבל אמריקאי.
...
·
נשמע מעניין, יש לי NUC I3 שוכב ללא מעש, מאיפה אני קונה את התוכנה?

איזה סטיק הכי מומלץ?

התוכנה יודעת להתמשק לhome kit של אפל?

slarti
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #20 

BarakMichaeli כתב:
...
...
·
נשמע מעניין, יש לי NUC I3 שוכב ללא מעש, מאיפה אני קונה את התוכנה?

איזה סטיק הכי מומלץ?

התוכנה יודעת להתמשק לhome kit של אפל?
...
·

(וסליחה לפותח השרשור המקורי על ה-HIJACK....)

התוכנה ניתנת לרכישה ישירות מהחנות. בעקרון המחיר המלא הוא 250$. הבנתי שבמאי ובדצמבר כל שנה יש מבצעים של 50% הנחה. אני לא רציתי לחכות...

יש דיל באתר שלהם לשבוע של התוכנה פלוס מתנה ZSTICK (אמריקאי בלבד, כבר שאלתי....) ב-200$. על זה הוספתי קוד קופון שהם נתנו לי דרך פרסומת של 25% הנחה. יצא 150$ פלוס 4$ משלוח למשרד שלי בארה"ב. בעקרון מיד אחרי שאתה עושה את ההזמנה אתה מקבל קוד לתוכנה אונליין ככה שלא באמת צריך את המשלוח של התוכנה.... ואת הסטיק אתה לא ממש צריך - אז אתה גם בטח יכול להגיד להם לא לשלוח.

לגבי סטיק - ממה שקראתי הסטיק הכי מומלץ הוא AEOTEC Z-STICK. מצרף קישור גם בשבילו מוסטרנט. הזמנתי אותו מהם כולל משלוח לארץ ב-47 פאונד. הבנתי שיש גם סטיק בשם ZWAVE.ME. הוא בערך 15 פאונד יותר זול. אבל הביקורות עליו פחות טובות. למשהו כזה קריטי אני מעדיף הכי טוב :)

קישורים:

https://shop.homeseer.com/collections/o ... 1610987916

https://homeseer.com/hs3-special-coupon ... Gwod8nYHdw

http://www.vesternet.com/z-wave-aeon-la ... oller-gen5

שלח תגובה

חזור אל “בית חכם ובקרה”