טיפול ב - SONY STR 7055A (ואח"כ גם החלפת קבלים..)

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
שלח תגובה
Mumford פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 43
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 0

שליחה #1 

שלום חברי הפורום היקרים

ברשותי מגבר סטריאו בן 40 של SONY, דגם STR 7055A.
קיבלתי אותו מסבא, ולכן גם מרגיש צורך להביא אותו לכדי מצב טוב.

היום הוא סובל ממספר בעיות:
- ערוץ R נכבה לעיתים ולא יחזור עד שאני מחבר את הsource בחזרה או מכבה ומדליק
- איבוד תדרים גבוהים מורגש
-חלק מהנורות בפאנל כבויות
- קרחצים בknobs

חוץ מזה אני די נהנה ממנו :lol:

הבפנים שלו מטונף למדי. שערות, אבק, משקעים לא מזוהים. ספק שאריות WD40. תמונות מצורפות.

ישבתי עליו קרוב לשעה (כן זה לא הרבה), אבל זה די בעייתי להגיע לתוצאות טובות עם מקלות אוזניים, אלכוהול (96 אחוז) וספריי מגעים . אני מרגיש שיש צורך לבצע בו טיפול רציני ..פירוק כל PCB בנפרד, ניקיון יסודי, ואני חושב גם על החלפת כל הקבלים האלקטרוליטים . יתכן שאצטרך גם לטפל איכשהו בפוטנציומטרים ..לא נראה שהספריי מגעים עשה בהם איזשהו שינוי לטובה.

לא עשיתי את זה בעבר, אבל אני לומד במכללה בין היתר גם קורס אלקטרוניקה ויש לי בסיס סביר. יש לי את הציוד הנדרש .

וכאן באה ההתלבטות..

1.האם לקחת לבעל מקצוע, ואם כן, כמה תעריכו שאצטרך לשלם?

2. לקחת את זה על עצמי, להתחיל בפירוק וניקיון יסודי,הרכבה מחדש.. ולאחר מכן לנסות להחליף קבלים, תחילה בpower supply, לחבר שוב.. לראות שאכן עובד, ושוב לפרק ולעבור הלאה לקבלים הבאים.

החשש העיקרי שלי זה שאני קופץ קצת מעל הפופיק ולוקח פרויקט כבד מדי.
אשמח לדעותיכם

תודה!

anatoli15
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2303
נתן תודות: 108 פעמים
קיבל תודות: 228 פעמים

שליחה #2 

אני חושב שאין סיבה לפחד לעשות את זה לבד. גם זה כיף, וגם לומדים מזה. במקרה הכי גרוע תעשה איזשהו נזק? אז תתקן אותו. לא מדובר פה על משהו מסובך בצורה יוצאת דופן.
לגבי חוגות מקרחצות, אם ספרי מגעים לא עוזר (ובדר"כ זה המצב) יש גם פתרונות אחרים. בכמה מקרים כשהייתה אפשרות ולא הייתה ברירה, פירקתי מתגים וחוגות ליסודות וניקיתי אותן כמו שצריך. לא תמיד זה אפשרי, ולא תמיד זה כדאי. המקרים היוצאי דופן הם כשאין חלופות מתאימות. במידה ויש חלופות מתאימות אפשר לרכוש וזהו.
לדוגמא ב-KA7100 שלי פירקתי לחלוטין את כל המתגים כיוון שלא ידוע לי על חלופה עבורם. אחרי הפירוק ניקיתי עם דרמל וראש פוליש (רך) את כל הלכלוכים מהמתגים האלה, הם עובדים עד היום ללא בעיות כבר כמה שנים. כנ"ל לגבי מגעים בממסר שפירקתי. מאז כבר החלפתי אותו בממסר אחר, אך הממסר המקורי מתפקד במעגל אחר בלי בעיות עד היום. כשמגיעים לחוגות שבהן יש חלופות, לדוגמא חוגת הווליום וחוגת הבלנס של ה-KA7100 פשוט החלפתי אותם ברכיבים של ALPS מסדרת RK27. זה דרש מעט עבודה עם מקדחה ומברז בכדי להתאים את ה-knob לרכיבים החדשים - אבל זה פיתרון הרבה יותר מוצלח מאשר לנקות חוגת ווליום. ספציפית בחוגות כאלה יש בעיה נוספת שיש למגעים התנגדות שמשתנה באופן ניכר לאורך הסיבוב. אם תעשה את הניקיון בצורה לא זהירה אתה תשנה את ההתנגדות לאורך הסיבוב ואז חוגת הווליום לא תתפקד כמו שצריך.

רונן-ש
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 291
נתן תודות: 81 פעמים
קיבל תודות: 175 פעמים

שליחה #3 

הי,

כן, אם אתה מרגיש שיש לך בסיס סביר, סבלנות ויד טובה אז תוכל לעשות את זה.

כלל ראשון בתורה - יש להצטייד ב-Service Manual.
פנה אלי בפרטי, אשלח לך את ה-PDF במייל.

אחר כך אפשר יהיה ללוות אותך צעד צעד.
כולל הזמנה ורכישה של רכיבים טובים להחלפה.

בסוף, בהנחה שהכל יצליח, יש גם נושא של כיוונונים (פרק 3 ב-Service Manual). רובם מתייחסים לטיונר וכנראה תצטרך להעזר במישהו עם מעבדת רדיו. אבל את הכיוונונים שמתייחסים למגבר תוכל לעשות לבד.

ראיתי שהזכרת שם WD-40.
להרחיק חומר זה מהמכשיר!
לא מיועד לאלקטרוניקה, תוקף וממיס חלקי פלסטיק עתיקים.
צריך חומרים עדינים לניקוי מגעים, זיהומים וקורוזיה? קיימים, אשמח להדריך ולהשאיל.

זה יכול להיות שירשור מעולה כאן, תצלם צילומים טובים מכל שלב ותשתף את הפורום.

JD9002
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1371
נתן תודות: 479 פעמים
קיבל תודות: 669 פעמים

שליחה #4 

@anatoli15
דבריך נכונים אבל אתה בעל נסיון עשיר הן בפיתוח והן בתחזוקה והרבה הרבה hands-on. אני חושש שמישהו חדש בנושא יקשה להתמודד עם נושאים אלה. במיוחד במכשיר די מורכב כמו ה-SONY.

@Mumford

היה לי מכשיר דומה והפלונטריאדההפנימית די ציערה אותי. ממש לא קל לתחזק אותו.
מצאתי כאן תמונה של המכשיר שלך כדוגמא. אני מקווה שתוכל לספק תמונות דומות.

איני יודע מה רמת הידע שלך באלקטרוניקה, והאם תיחזקת ציוד דומה בעבר. אם כן אז קדימה. אם לאו אני חושש שיכול להיות קשה ואף מתסכל.

דרך אגב - כאשר אתה מציין ציוד סביר האם זה כולל גם סקופ ומחולל אותות ?

ההצעה שלי והדרך שלי הינה קודם כל לפתור את התקלות ואחר כך להתחיל בשיפוצים מקיפים כגון החלפת קבלים. כך גם אפשר לדעת שלא נגרמו בעיות חדשות.

אם אני עובר על הבעיות שציינת ...

- ערוץ R נכבה לעיתים ולא יחזור עד שאני מחבר את הsource בחזרה או מכבה ומדליק - מרגיש כמו תקלה אמיתי שדורשת ידע באלקטרוניקה ותיקון. לא בדקתי אבל יכול להיות שיש ברסיבר מעגל הגנה אולי ממסרי.

- איבוד תדרים גבוהים מורגש - בעזרת סקופ אפשר ללכת לאורך מסלול האות ולמצוא היכן הוא הולך לאיבוד. קצת עדיף על פני החלפת קבלים גורפת. לאחר איתור הבעייה אפשר לבצע החלפת קבלים גורפת.

-חלק מהנורות בפאנל כבויות - לתקן או אפילו לההחליף ללדים.

- קרחצים בknobs - תרופת הסבתא היחידה כוללת סרויסול למערכות אלקטרוניות, עם שמן או יבש (ואבוי למי שירסס ב- WD40 שציינת שם למעלה. יכול לגרום לנזק בלתי הפיך )

- הבפנים שלו מטונף למדי. שערות, אבק, משקעים לא מזוהים. - לשאוב ולנשוף...

- ישבתי עליו קרוב לשעה - (והמכסה לא נמעך ? 8O - בצחוק...) - האומדן שלי כחובב הינו מספר ימים עד כשבועיים כרונולוגיים.

אלכוהול (96 אחוז) וספריי מגעים - שוב. זהירות עם אלכוהול הוא ממיס כל מיני דברים שלא התכוונת אליהם. במיוחד כתוביות ישנות ופלסטיקים וספוגים ותיקים.

אני מרגיש שיש צורך לבצע בו טיפול רציני ..פירוק כל PCB בנפרד, ניקיון יסודי, ואני חושב גם על החלפת כל הקבלים האלקטרוליטים . - אני מציע שרק לאחר שתרכוש נסיון מספק. זה יכול להיות די טראומטי.

יתכן שאצטרך גם לטפל איכשהו בפוטנציומטרים ..לא נראה שהספריי מגעים עשה בהם איזשהו שינוי לטובה. - אין תרופת סבתא אחרת חוץ מלהחליף. וזה ממש ממש קשה משום שאין חלקי חילוף חדשים בנמצא אלא רק מפרוקים.

בכל מקרה. אנחנו בפורום כאן כדי לעזור.

בהצלחה.

anatoli15
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2303
נתן תודות: 108 פעמים
קיבל תודות: 228 פעמים

שליחה #5 

יוסי, אומנם אני כבר מנוסה, אבל הניסיון זה לא משהו שנולדים איתו. גם אני התחלתי מלעשות את זה כשהידע שלי היה מוגבל, ואת השפצור הרציני הראשון עשיתי גם בתור סטודנט. הדבר הכי יפה הוא שכל המכשירים האלה מורכבים בצורה שאפשר לתקן כמעט כל דבר. אולי זה יהיה כאב ראש לאתר את התקלה או חלק חלופי, אבל הכל פתיר. לכן אני לא רואה בעיה להתעסק עם מכשירים כאלה גם במידה ואין הרבה ניסיון.

אגב, מעגל הגנה כנראה שיהיה, זה דיי נפוץ. עם זאת, הממסר משותף לשני הערוצים ולכן זיהוי תקלה ינתק את שניהם. זה המצב בכל מגבר כמעט. מה שכן יכול להיות דפוק לדוגמא, הוא הממסר עצמו. זה קרה לי ב-7100, המגעים של אחד הערוצים היו לא טובים - פירוק הממסר וניקוי שלהם פתר את הבעיה. יש כמובן עוד הרבה בעיות אפשריות.

אני מסכים איתך לחלוטין לגבי סדר הדברים. קודם מתקנים, אחרי זה עובדים לשיפצורים/שידרוגים.

Janti
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 181
שם מלא: Janti
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 129 פעמים

שליחה #6 

קראתי לא מזמן על טכנאי (איפשהו באזור סלובניה) שמנקה פוטנצ' וינטאז במכונת ניקוי תכשיטים אולטרה-סונית. זה מצריך פירוק מסויים אבל לא משהו רציני. התמונות של לפני ואחרי נראו די מרשימות למרות שהניקוי כולל טבילה במים. יש בזה פוטנציאל לדעתכם?

Mumford פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #7 

חברים תודה רבה על תשובתיכם המהירות.
השכלתי מעצם הקריאה :)
אישית אין לי הרבה ניסיון בדבר. תחזוקה מינימלית (ניקוי בלבד) עשיתי למגבר גיטרה, מגבר אודיו נוסף ו2 טייפים. מה שכן יש זה המון רצון לדעת ולהתעסק עם אודיו אנלוגי (אולפן ומערכות ביתיות כאחד), אני לומד במסלול הנדסאי קול. האמת שהייתי שמח להיות שולייה לטכנאי ציוד אודיו, אם ימצא אחד שירצה.

קודם כל הבהרה לגבי הWD40 כמובן שהוא הרסני ואישית לא השתמשתי בו. יש מעין שומניות מוזרה על הPCB's, ואני חושד שמתישהו ריססו אותו בספריי שומני כלשהו. תוכלו לראות זאת בתמונות. הוא היה הרבה יותר גרוע לפני הניקיון הראשוני.

בכל אופן, אני בספק אם אי פעם עבר טיפול מאז שנקנה . האם 40 שנה מצריכות החלפת קבלים גורפת? במיוחד במזג האוויר המקומי..

אז אם נחלק את העניין לשלושה חלקים:

מה שאני יכול לעשות:
ניקיון
את זה אני חושב שאוכל לעשות בעצמי, ובלי ציוד נלווה. רק הרבה זמן.
האם יש שיטה יותר יעילה לניקוי הPCB's מאשר מקלות אוזניים וספרי מגעים?
אכן אתה צודק JD9002, המגבר הרבה יותר יפה מבחוץ מאשר מבפנים. הכל יושב די בדוחק. הלוחות השונים מחוזקים בברגים לשילדה, אז יתכן ואת חלקם אוכל לנתק ולעבוד בנפרד.

שיטטתי בפורומים שונים ונתקלתי בשיטה של ממש להטביע לוחות באיזופרופיל אלכוהול (ממכשירים יותר מודרנים). אני חושד שבמקרה הזה מפאת המורכבות וכמות הרכיבים השונים לא כדאי לבצע זאת?

מה שכנראה קצת מוגזם לרמה שלי:
פוטנציומטרים
את אלו שהצלחתי לצלם (המגדל של הווליום/פאן), ניתן לראות את החלודה. לאחרים קשה להגיע בצילום, אבל אני יכול להעיד שרובם נראים רע כמו אלו שבתמונה. אך ברובם זה פחות מעיק כמו בווליום. הוא יהיה הראשון להחליף בכל אופן...
יש לציין שרובם תקינים. (לפחות אלו שאני משתמש בהם).

כמו שציינתם אין מנוס מלהחליפם.

קבלים
האם אני מפספס משהו, או שכל שצריך לעשות זה להחליף את הקבלים בקבלים עם ערכים שווים...?
אולי תחילה אתאמן על זה עם ציוד חסר ערך מאשר עם המגבר הזה. הוא אכן מורכב.

מבחינת ציוד, אין לי סקופ ומחולל תדר. גם לא ESR meter שאותו אני חושב להזמין כבר. באחרים אני בשיטוטים אחר דגמים שיתאימו לי מבחינת מחיר.
יש מלחם, מולטי מטר, ושאר הדברים הפשוטים יותר.
כנראה שהגזמתי עם המונח "ציוד" :)

תודה שוב

Mumford פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #8 

עוד תמונות

את הService manual מצאתי . לפחות לדגם STR 7055. האם יש לך לדגם 7055A רונן?

רונן-ש
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 291
נתן תודות: 81 פעמים
קיבל תודות: 175 פעמים

שליחה #9 

Mumford כתב:עוד תמונות

את הService manual מצאתי . לפחות לדגם STR 7055. האם יש לך לדגם 7055A רונן?
...
·
צודק...
יש לי כמו שלך.

מצאתי ברשת איזה דיון על הבדלים, כנראה שסוני הכניסו כמה שיפורים בספק ובטיונר.
אם הם צודקים אז חיוני למדי למצוא את החוברת הנכונה.

JD9002
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #10 

חוזר שוב לעניין הפונציומטרים.

הסיכוי להשיג פוטנציומטרים נמוך עד כדי לא קיים. וגם אם יש מפירוק מ-EBAY אזי הם גם ישנים וגם יעלו כסף רב... ככה זה היום ... רסיבר מפורק לחלקיו שווה יותר מרסיבר שלם... יש כאלה שעושים מזה כסף....

לכן....

הפיתרון הכי טוב שאני יכול להציע לך זה להמשיך לנסות לרסס ובתקווה שהם בסוף יתנקו... טפל בזה עם ספיריי של SERVICSOL שומני. לא היבש...מוכרים אותו בכל חנויות רכיבי האלקטרוניקה בארץ.

[img2=195x500]https://images-na.ssl-images-amazon.com ... QIoJ0L.jpg[/img2]

BennyO
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 972
נתן תודות: 487 פעמים
קיבל תודות: 213 פעמים

שליחה #11 

"הפיתרון הכי טוב שאני יכול להציע לך זה להמשיך לנסות לרסס ובתקווה שהם בסוף יתנקו... טפל בזה עם ספיריי של SERVICSOL שומני. לא היבש...מוכרים אותו בכל חנויות רכיבי האלקטרוניקה בארץ."

ולמה משתמשים בספריי היבש?

JD9002
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #12 

ה"רטוב" ממיס את הליכלוך ומשמן את האזור ומשאיר שכבת שימון שתומכת ברכיב לאורך זמן. (עבור פוטנציומטרים, מפסקים וכד').
ה"יבש" ממיס את הליכלוך ומתייבש ואינו משאיר דבר אחריו (למשל לניקוי המעגל המודפס... אינך מעוניין בשכבה שומנית שתיוותר שם).

הרי מסיבת התרסיסים... הכל רשום שם...

http://www.giveon.co.il/catalog.asp?category=127_279_

Janti
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 181
שם מלא: Janti
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 129 פעמים

שליחה #13 

סילחו לי אבל אני חסיד קטן מאוד של סרוויסול. התרסיס היבש משאיר לי משקעים לבנים על מעגלים מודפסים.

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”