האם שמן גיר אוטומטי מתאים לשימון הציר בפטיפון?

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
שלח תגובה
katzer פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 273
נתן תודות: 13 פעמים
קיבל תודות: 41 פעמים

שליחה #1 

שנוררתי מעט שמן גיר מהמוסך ליד העבודה.
הוא מזכיר (לא בטעם) סירופ פטל מדולל.
האם זה מתאים לשימון הציר של הפלטה? מדובר בטכניקס ובטורנס 145.
צילמתי את המיכל של הסירופ (מצורף).
המוסכניק הזהיר אותי לא לתת לזה לגעת בצבע כי ״זה יוריד אותו״... לא ממש נכנסתי איתו לדיון מעמיק ורק הודתי לו מקרב לב.

random1
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 27
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 3 פעמים

אני חושב שעדיף שמן מנוע רגיל

שליחה #2 

יש הנשבעים בשמן מנוע סינטטי מלא מסוג mobil1 .
נראה לי שכל שמן מנוע חצי סינטטי/סינטטי מלא יעשה את העבודה.
לדעתי רצוי מהדלילים יותר-פחות צמיגיים.
בכל מקרה-לא יותר מכמה טיפות.

avile7
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 402
נתן תודות: 49 פעמים
קיבל תודות: 28 פעמים

יש כמה פתרונות

שליחה #3 

גריז אדום שבשימוש תעופתי ,או שמן לשימון נשק באיכות טובה.
מדובר בחומרים קצת יקרים.
דליל או צמיגי,לא בטוח שזה מה שמשפיע.
יש כאלו המשתמשים בשמן מנוע-איני יודע אם מתאים לכל פטיפון.

new_old
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 224
נתן תודות: 14 פעמים
קיבל תודות: 17 פעמים

שליחה #4 

אני חושב שתנסה שמן של מכונת תפירה נראה לי הרבה יותר מתאים

Janti
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 181
שם מלא: Janti
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 129 פעמים

שליחה #5 

new_old כתב:אני חושב שתנסה שמן של מכונת תפירה נראה לי הרבה יותר מתאים
...
·בדיוק כך! (Y)

אני לא הייתי משתמש בשום שמן שהוזכר כאן קודם (להוציא Mobil-1 0W-30), יש עוד שמנים מתאימים אבל קשה למצוא בארץ. שמני מנוע מתחמצנים בסוף ומאכלים מתכות. מאלה שלא, הדלילים 0W-30 מתאימים לפטפונים חדשים יחסית ועד 5W-50 לפטפונים שחוקים. בשום אופן לא גריז.

מיסבי ברונזה מסונטרת הם נקבוביים ומשמנים עצמם בשמן שכלוא בנקבוביות (עד 20% מהנפח) בתנאי שלא סותמים אותם עם תוספים אוטמים. שמן גיר חומצי וגם הוא מכיל תוספים שעוטפים חלקי מתכת ומורידים את החיכוך שלהם. זה לא מיועד למסבים מסונטרים. שמן לנשק כמו Molykote Supergliss, לדוגמה, הוא גרסה מוחלשת של WD40 פלוס שכבה נגד התחמצנות. מעולה לנשק - גרוע לפטפונים!

בפטפון אין חום, המהירות נמוכה, בלאי נמוך מאוד, אין פיח ומזהמים, אם לא מספקים סיבה, אין כימיה פעילה וכל מה שדרוש הוא סיכוך. כל השאר מזיק. שמן מכונות מינרלי דליל הוא אידיאלי אם היצרן לא ציין אחרת.

katzer פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #6 

שאלה מתוך סקרנות:
מדוע שמן מנוע סינטטי, בתנאים של פטיפון (סלד נמוך, טמפ׳ נמוכה) בסוף מתחמצן ושמן מינרלי פשוט (״שמן מכונת תפירה״) לא מתחמצן או מתחמצן פחות?

Janti
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #7 

התחלת את השרשור עם שמן גיר שהוא אסון בפני עצמו בפטפונים - אבל אם כבר...

http://www.machinerylubrication.com/Rea ... -lubricant

http://www.machinerylubrication.com/Rea ... -breakdown

אמ;לק - דווקא משום ששמן מנוע מיועד לעבודה בטמפרטורה גבוהה. הוא מכיל אנטי-אוקסידנטים ותוספים שונים בנוסף לשמן בסיס או מינרלי וכל חייו הם מאבק כימי של יציבות מרק הרכיבים הלא טבעי הזה. שמני בסיס גם נוטים יותר להגיב ללחות (הידורליזציה) ולהתפרק לחומצות שמאיצות את שאר תהליכי הפרוק. לשמן מנוע יש תאריך תפוגה ללא קשר לעבודה תחת עומס.

katzer פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #8 

לשמן מכונות תפירה מינרלי אני מניח אין תאריך תפוגה כי השימוש בו הוא בסביבה בה הטולרנסים מאוד גדולים, מכונת תפירה זה לא מנוע מודרני.
גם שמן מינרלי פשוט מתחמצן במגע הם האוויר, וקראתי, אמנם קריאת הדיוט, את שני הלינקים ששלחת, ולא הבנתי למה שמן מנוע עם אנטיאוקסידנטים אמור להתחמצן מהר ולפני שמן מינרלי טהור.
אני באמת שואל זאת מתוך סקרנות טכנית.

Janti
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #9 

חשוב 'מתפרק' במקום מתחמצן. ההתפרקות האיטית של שמן מינרלי מגדירה אותו כסיכון סביבתי.

raniburg
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1434
נתן תודות: 738 פעמים
קיבל תודות: 395 פעמים

שליחה #10 

katzer כתב:שנוררתי מעט שמן גיר מהמוסך ליד העבודה.
הוא מזכיר (לא בטעם) סירופ פטל מדולל.
האם זה מתאים לשימון הציר של הפלטה? מדובר בטכניקס ובטורנס 145.
צילמתי את המיכל של הסירופ (מצורף).
המוסכניק הזהיר אותי לא לתת לזה לגעת בצבע כי ״זה יוריד אותו״... לא ממש נכנסתי איתו לדיון מעמיק ורק הודתי לו מקרב לב.
...
לא
אני לא זז מכאן עד סוף הצד

katzer פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #11 

Janti כתב:חשוב 'מתפרק' במקום מתחמצן. ההתפרקות האיטית של שמן מינרלי מגדירה אותו כסיכון סביבתי .
...
האם ההתפרקות של שמן מינרלי שונה מההתפרקות של שמן מנוע סינטטי?
תוכל בבקשה להסביר אם אכן יש הבדל, כיצד הוא בא לידי ביטוי בכלל ובפרט בסביבה בה אנו דנים (פטיפון)?

Janti
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #12 

אין הרבה הבדל בין שמן מינרלי למנועי בערה פנימית או שמן סינטטי בהקשר הזה. ההבדל היחיד הוא ששמן מינרלי (תרחיף קל של זיקוק נפט גולמי לדלק) אינו מתאים בצורתו הבסיסית לעבודה בטמפרטורה גבוהה ולכן מתספים את שרשראות הפחמן הארוכות והיציבות שלו במחדדי תכונות. שמן סינטטי מהונדס לעבודה בטמפ' גבוהה מההתחלה וכולו תרכובת מלאכותית (מבוססת אוליפינים לדוגמה).

הדרישות הקשוחות של תנאי עבודה במנוע בערה פנימית מחייבות תיסוף של עד 20% בנפח. שמנים סינטטיים איכותיים (Mobil 1 נפוץ במכוניות יוקרה) ידועים ביציבותם - אבל העניין הוא שהם מיועדים לסביבת עבודה ייחודית. הם מתוכננים להתערבל כל הזמן, להתחמם לקיצוניות ולהתקרר מייד באופן תדיר, לעבוד בלחץ גבוה, להגיב לגזי בערה גופרתיים ולבודד פיח אבל לא להתחמצן, לעבור במסנן, לא להתקרש, להוליך חום, לשמור על תכונות הסיכוך ולעשות זאת לאורך זמן רב.

עכשיו קח את כל הטכנולוגיה הכימית המרשימה הזו ומקם אותה במיכל נייח - והשמן לא מגיע אפילו לטמפרטורת העבודה הייעודית שלו. לא רק זאת, הוא פשוט עומד סמיך ומתפרק למרכיביו כמו צנצנת טרפנטין שעמדה זמן רב אחרי שטבלת בה מברשת צבע. בניגוד לכך, מרבית שמני המנוע מתפרקים לתרכובות חומציות. קרטר של מכונית ישנה לדוגמה - דומה מאוד לתחתית צנצנת הטרפנטין, בעיקר אם שמן המנוע התערבב עם מי הקרור וזה מאופיין בד"כ בגושי ג'ל צהבהבים.

להבדיל - שמן מכונות הוא שמן מינרלי שאינו מיועד לטמפ' גבוהה ולכן מכיל בעיקר את תרכובות הבסיס הפחממניות היציבות שלו. אין בו תוספים רבים והוא עשוי להגיע במגוון של סמיכויות. גם שמן תינוקות לדוגמה, הוא שמן מינרלי נקי עם תוספי בושם. קשה להאמין שהוא תוצר של נפט גולמי...

katzer פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #13 

תודה על התשובה המפורטת קודם כל.
לא ענית אבל על ההשאלה הפשוטה שמשווה בין שמן סינטטי לבין מינרלי.
למה מתפרק שמן מינרלי? למרכיבים בסיסיים או חומציים? תוך כמה זמן?
כיצד זה בהשוואה לסינטטי?

אגב, האם השמן בתוך המיסב של הפטיפון נייח?.
כמו כן לגבי טמפ׳ עבודה, ההבנה שלי היתה שטמפ גבוהות מאיצות את תהליכי ההתפרקות של השמן, ושהספרה הראשונה במספר של השמן היא הטמפ׳ הנמוכה ביותר בה השמן מתפקד היטב, שחשוב במיוחד בארצות קרות.

אבל שוב - הכל יחסי והשאלה העקרונית כיצד מתנהג שמן סינטטי ביחס לשמן מינרלי לאורך זמן והאם בעוד שנה שנתיים אותן שתי טיפות שמן ששמתי על המיסב יתפרקו לתוצרי לוואי שעלולים לפגןע במיסב ואילו הייתי שם שמן מכונות תפירה הוא היה מתפרק לשום דבר מזיק.

Janti
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #14 

עניתי מעל ומעבר במסגרת ההקשר. הדבר העקרוני היחיד שיש כאן הוא שלא שופכים שמן חומצי, בין אם זה שמן גיר או WD40 לציר פטפון. תוכל להמתין את השנה שנתיים האלה ולבדוק למה. מיציתי את הנושא. די בטוח של-Mobil יש נציגה טלפונית שתשמח להשיב לאילו תרכובות אוליפיניות מתפרק השמן שלהם בציר של פטפון.

בקבוקון 100 סמ"ק של שמן מכונות מינרלי של 'יעד כימ' - אשדוד' עולה במרכז ת"א 14 ש"ח.

katzer פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #15 

עם כל הכבוד, זרקת טון לאוויר,
אבל מהשאלה הפשוטה :
מה ההבדל מבחינת התפרקות,
בין שמן מינרלי לסינטטי
התחמקת מלתת תשובה.
טענה לא שווה דבר בלי יחס
״שמן X מתפרק ונעשה חומצי״. ביחס למה?
לעצמו? ביחס לשמן Y?
בלי רפרנס אין משמעות לשום דבר. לא עניינך באמת הפטיפון שלי וברור היה כבר מהתגובה הראשונה שלא בשמן גיר עסקינו יותר ולמה אתה בכלל מדבר על wd40?
העלת שלל טיעונים טכניים. וביקשתי ממך מתוך סקרנות (לא ספקנות) לרפרנס בין הטיעונים עצמם, והתחמקת מזה.
אם אין לך תשובה - סבבה, תגיד שאין לך זמן וחשק - גם טוב. אבל אתה כן זורק ״אולפיניות״ כך שבא לך כן לסיים, אבל בטריקה ולא בתשובה עניינית.

raniburg
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1434
נתן תודות: 738 פעמים
קיבל תודות: 395 פעמים

שליחה #16 

CASTROL?
אני לא זז מכאן עד סוף הצד

Janti
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #17 

raniburg כתב:CASTROL?
...

:wink:

katzer פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #18 

או שיש קשר יחסי בעל משמעות מעשית בין אופן ההתפרקות של שמן סינטטי לזה של מינרלי או שלא.
זו השאלה שאתה מסרב לענות עליה בבירור, כי:
1) אין לך מושג
2) יש לך מושג חלקי ואתה לא בטוח בתשובה.
3) המשפט בקישור הזה נכתב על אנשים כמוך:
https://www.brainyquote.com/quotes/quot ... 83803.html
4)אחר _______

זה שבמקום לענות אתה זורק מונחים פסודו מדעיים, מאבד סבלנות ולבסוף קורא לי טרול, על כך נאמר הפוסל במומו פוסל.

אני מודה ומתוודה, כימיה זה לא התחום שלי. מאידך, בתחום שלי כן חשוב להיות מסוגל להפריד את המוץ מהתבן, לכן לאמר עלי שאני עצבני זו הפרזה, גסה. מכסימום חידדתי את השאלה כדי שתבין יותר טוב, חבל שהרגשת שמתחצפים אליך, לא זו הייתה הכוונה, ניחא.

Janti
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #19 

עניתי כבר פעמיים לגבי הקשר בין אופן ההתפרקות של שמן סינטטי לזה של מינרלי ותרכובות 'אוליפיניות' (α-olefins) הן שרשראות אלקיניות הידרו-פחממניות. אקסון-מוביל מחזיקה פטנט (US 6824671 B2) בתחום. זה מונח פסאודו מדעי רק למי שהוא פסאודו דביל. CASTROL מסכם הכל לגביך באופן מבריק ואתה לא באמת מנסה להחכים אלא להתחכם כדי להצדיק את המעשה המטופש שפתח את השרשור הזה. הקטע עם אלברט א', אפרופו טרולים שמבזבזים לכולם את הזמן, הוא שאין סוף לציטוטים המפוברקים שלו. הנה, לדוגמה, ציטוט אותנטי הולם:

[imgbig]http://cdn.wonderfulengineering.com/wp- ... Quotes.png[/imgbig]

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”