עוד על טמפרטורת הקפה במקינטה
שלום,
לפני כמה חודשים התלוננתי בשרשור הזה על כך שהקפה שיוצא מהמקינטה שלי קר מדי.
היום נתקלתי בסרטון המצוין [url=]הזה ונדהמתי לראות שבבריקה, אפילו שהמים והקפה עצמו מגיעים ל 120 מעלות, הקפה יוצא מהבריקה (עוד לפני שהוא מתקרר על ידי הכוס, אם היא לא חמה) ב 60 מעלות בלבד! (גרף בדקה 4:30)
בלי השסתום של הבריקה (בניסיון לדמות מקינטה רגילה) ובלי חימום המים במקינטה, המים לא מגיעים לרתיחה, והקפה יוצא בערך ב 45 מעלות! (דקה 6:10).
מהניסיון שלי, הקפה מגיע אצלי ככל הזכור לי בערך ל 70 מעלות (לא יכול למדוד כרגע, ציוד קפה כולל תרמומטר שהיה לי, נגנב בטיול), ולראשונה אני מבין שזה הגיוני לגמרי...
לפני כמה חודשים התלוננתי בשרשור הזה על כך שהקפה שיוצא מהמקינטה שלי קר מדי.
היום נתקלתי בסרטון המצוין [url=]הזה ונדהמתי לראות שבבריקה, אפילו שהמים והקפה עצמו מגיעים ל 120 מעלות, הקפה יוצא מהבריקה (עוד לפני שהוא מתקרר על ידי הכוס, אם היא לא חמה) ב 60 מעלות בלבד! (גרף בדקה 4:30)
בלי השסתום של הבריקה (בניסיון לדמות מקינטה רגילה) ובלי חימום המים במקינטה, המים לא מגיעים לרתיחה, והקפה יוצא בערך ב 45 מעלות! (דקה 6:10).
מהניסיון שלי, הקפה מגיע אצלי ככל הזכור לי בערך ל 70 מעלות (לא יכול למדוד כרגע, ציוד קפה כולל תרמומטר שהיה לי, נגנב בטיול), ולראשונה אני מבין שזה הגיוני לגמרי...
אני צריך את הקפה שלי רותח.. 
אבל מעבר לזה - ממש הופתעתי מהפער בין טמפ' החליטה לטמפ' שבה מתקבל הקפה בתא העליון.
כשראיתי שמהמקינטה שלי יוצא קפה ב 60-70 מעלות חשבתי שהוא גם לא נחלט בטמפ' גבוהה מספיק (וגם שמי ברז בטמפ' כזאת הם יופי של סביבת גידול לחיידקים), אבל עכשיו אני מבין שיכול להיות שהוא נחלט ב 120 מעלות ובכל זאת יוצא רק ב 60.
אבל מעבר לזה - ממש הופתעתי מהפער בין טמפ' החליטה לטמפ' שבה מתקבל הקפה בתא העליון.
כשראיתי שמהמקינטה שלי יוצא קפה ב 60-70 מעלות חשבתי שהוא גם לא נחלט בטמפ' גבוהה מספיק (וגם שמי ברז בטמפ' כזאת הם יופי של סביבת גידול לחיידקים), אבל עכשיו אני מבין שיכול להיות שהוא נחלט ב 120 מעלות ובכל זאת יוצא רק ב 60.
- pixies
-
- אחראי תחום HTPC

- תגובות: 32979
- נתן תודות: 769 פעמים
- קיבל תודות: 2317 פעמים
1. ב-50 מעלות עלולים כבר לקבל כווייה בלשון.
2. לאחרונה פורסם כי שתיית משקאות חמים מאוד עלולה להגדיל את הסיכוי לקבל סרטן.
ואני אישית לא הבנתי איך אפשר לשתות קפה כזה רותח מבלי לקבל כווייה או לפחות ליהנות מהטעם שלו...
2. לאחרונה פורסם כי שתיית משקאות חמים מאוד עלולה להגדיל את הסיכוי לקבל סרטן.
ואני אישית לא הבנתי איך אפשר לשתות קפה כזה רותח מבלי לקבל כווייה או לפחות ליהנות מהטעם שלו...
"החלפתי כבל דיגיטלי ונפתח לי הסאונד"
למיטב הבנתי הקפה לא נחלט בפחות מ-100 מעלות כי רק אז מתחיל הבעבוע שיוצר את הלחץ שגורם לו לעלות בתעלה לחלק העליון אז אתה יכול להיות רגוע. לגבי הטמפרטורה ביציאה, מנסיוני, יש קשר לעובי הטחינה ואפילו למרחק של מקינטה מהלהבה. אם היא רחוקה יותר, מטבע הדברים יקח לה יותר זמן לחלוט אבל הברזל עצמו של המקינטה יתחמם טוב וכך גם יישמר החום בחלק העליון. מוזמן לנסות.
נערך לאחרונה על ידי Mimi111 ב 28/08/2016 18:54, נערך פעם 1 בסך הכל.
תודה על התגובות.
לגבי הכווייה בלשון... חלק מהכיף בשתיית הקפה זה לשבת כמה דקות עם הכוס בין הידיים, ליהנות מהריח וללגום אט אט. אם מתחילים את זה ב 50 מעלות, זה לא ממש הולך...
(אגב, זאת גם אחת הסיבות שאני לא מספיק מבין איך אנשים נהנים מאספרסו - הכמות כל כך קטנה שחוויית השתייה נגמרת מאוד מהר).
אבל כאמור, הדאיג אותי אולי החליטה היא בטמפרטורה נמוכה מדי, ועכשיו הבנתי שלא.
אני לא בטוח שפיזיקלית בהכרח שהחליטה היא בלא פחות מ 100 מעלות, כי גם בטמפ' נמוכה יותר, האוויר והמים מתפשטים, וממילא נוצר לחץ, זה לא קשור לרתיחה דווקא (שאגב, בגלל הלחץ מתרחשת דווקא בטמפ' גבוהה ממאה).
וסתם כקוריוז - לא זוכר היכן ראיתי, שבישראל אנשים אוהבים את הקפוצ'ינו שלהם חם יותר ממקומות אחרים בעולם, מה שעושה חיים מעט קשים לבריסטות בהקצפת החלב.
"מנסיוני, יש קשר לעובי החליטה"
עובי החליטה או עובי הטחינה? ומה הקשר שמצאת?
בכל אופן אני זוכר אנשים שכתבו כאן שהם משתמשים במים חמים למקינטה כדי לקצר את זמן החליטה, כדי שלא יישרף הקפה, אבל כפי שניתן לראות בסרטון, זה דווקא גורם לקפה להיות בטמפ' גבוהה זמן ארוך יותר.
זה גם הגיוני ומתבקש, כיוון שהחליטה נוצרת מהתפשטות האוויר והמים המתחממים. אם סוגרים את המקינטה עם מים קרים והיא מתחילה להתחמם, הלחץ הולך וגדל כשהמים מתחממים החל מטמפ' החדר. אם מתחילים מנק' מוצא של מים חמים מאוד. הלחץ יגדל רק כשהמים יתחממו עוד יותר. זה לא בהכרח מקצר את התהליך אלא רק גורם לו להתקיים בטמפ' גבוהה יותר.
לגבי הכווייה בלשון... חלק מהכיף בשתיית הקפה זה לשבת כמה דקות עם הכוס בין הידיים, ליהנות מהריח וללגום אט אט. אם מתחילים את זה ב 50 מעלות, זה לא ממש הולך...
(אגב, זאת גם אחת הסיבות שאני לא מספיק מבין איך אנשים נהנים מאספרסו - הכמות כל כך קטנה שחוויית השתייה נגמרת מאוד מהר).
אני לא בטוח שפיזיקלית בהכרח שהחליטה היא בלא פחות מ 100 מעלות, כי גם בטמפ' נמוכה יותר, האוויר והמים מתפשטים, וממילא נוצר לחץ, זה לא קשור לרתיחה דווקא (שאגב, בגלל הלחץ מתרחשת דווקא בטמפ' גבוהה ממאה).
וסתם כקוריוז - לא זוכר היכן ראיתי, שבישראל אנשים אוהבים את הקפוצ'ינו שלהם חם יותר ממקומות אחרים בעולם, מה שעושה חיים מעט קשים לבריסטות בהקצפת החלב.
בכל אופן אני זוכר אנשים שכתבו כאן שהם משתמשים במים חמים למקינטה כדי לקצר את זמן החליטה, כדי שלא יישרף הקפה, אבל כפי שניתן לראות בסרטון, זה דווקא גורם לקפה להיות בטמפ' גבוהה זמן ארוך יותר.
זה גם הגיוני ומתבקש, כיוון שהחליטה נוצרת מהתפשטות האוויר והמים המתחממים. אם סוגרים את המקינטה עם מים קרים והיא מתחילה להתחמם, הלחץ הולך וגדל כשהמים מתחממים החל מטמפ' החדר. אם מתחילים מנק' מוצא של מים חמים מאוד. הלחץ יגדל רק כשהמים יתחממו עוד יותר. זה לא בהכרח מקצר את התהליך אלא רק גורם לו להתקיים בטמפ' גבוהה יותר.
·צבי999 כתב:תודה על התגובות.
זה גם הגיוני ומתבקש, כיוון שהחליטה נוצרת מהתפשטות האוויר והמים המתחממים. אם סוגרים את המקינטה עם מים קרים והיא מתחילה להתחמם, הלחץ הולך וגדל כשהמים מתחממים החל מטמפ' החדר. אם מתחילים מנק' מוצא של מים חמים מאוד. הלחץ יגדל רק כשהמים יתחממו עוד יותר. זה לא בהכרח מקצר את התהליך אלא רק גורם לו להתקיים בטמפ' גבוהה יותר....
במקינטה רגילה (לא בריקה) מים חמים עדיפים.
הסרטון הזה גם מראה את זה.
כל התיאוריה שעם מים קרים הלחץ עולה לאט ובלה בלה, לא רלוונטי. מה שמשנה זה טמפ' המים שבסופו של דבר עוברים דרך הקפה, לא משנה אם המים היו חמים מראש, או שחיכיתי דקות ארוכות ליד האש עד שזה יקרה.
בנוסף, מטרה נוספת היא להקטין את כמות הזמן על הלהבה, כך שהחלק העליון לא יתחמם יותר מדי וישרוף את הקפה אחרי שיצא.
בבריקה הסיפור אחר, כי המים עוברים דרך הקפה אבל לא יכולים לצאת בגלל המשקולת. מכאן ההנחה שאם כבר הקפה נחלט יותר זמן (או לפחות החלק קטן ממנו) , אז לפחות שלא ישהה במים ממש רותחים.
בכל מקרה, מנסים, טועמים ומה שטעים כך עושים.
לפי הסרטונים אני אמור להשתמש בקפה גס מאספרסו ולעולם לא לדחוס. בפועל, אני משתמש באותה טחינה של אספרסו שאני משתמש למכונה, ודוחס קלות עם כפית. טעים לי, אז מה זה משנה?
- pixies
-
- אחראי תחום HTPC

- תגובות: 32979
- נתן תודות: 769 פעמים
- קיבל תודות: 2317 פעמים
אני ניסיתי להכין קפה בבריקה עם מים רותחים. אמנם הפריצה הייתה מאוד מהירה, אבל לא הרגשתי בשום הבדל בטעם.
לטעמי זו סתם טירחה מיותרת, כי החלק התחתון מתלהט מהמים הרותחים ואז צריך כפפה או מגבת כדי להדק אותו אל החלק העליון של הבריקה, מה גם שלדעתי החלק העליון של הבריקה לא מתחמם עד כדי כך שהוא יכול לשרוף את הקפה.
אני הייתי מסכם את זה בתור אגדה אורבנית.
לטעמי זו סתם טירחה מיותרת, כי החלק התחתון מתלהט מהמים הרותחים ואז צריך כפפה או מגבת כדי להדק אותו אל החלק העליון של הבריקה, מה גם שלדעתי החלק העליון של הבריקה לא מתחמם עד כדי כך שהוא יכול לשרוף את הקפה.
אני הייתי מסכם את זה בתור אגדה אורבנית.
"החלפתי כבל דיגיטלי ונפתח לי הסאונד"
·pixies כתב:אני ניסיתי להכין קפה בבריקה עם מים רותחים. אמנם הפריצה הייתה מאוד מהירה, אבל לא הרגשתי בשום הבדל בטעם.
אני הייתי מסכם את זה בתור אגדה אורבנית....
אתה צודק, בבריקה החלק העליון פחות משמעותי.
אם תחקח מקינטה רגילה, אין מצב שלא תשים לב להבדל.