שרשור תגובות: מה זה HDR ו- WCG ואיך הם ישפרו את איכות התמונה במסכים?

חדשות ועדכונים של HT Magazine
rwg1 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1630
נתן תודות: 31 פעמים
קיבל תודות: 257 פעמים

שליחה #1 

למאמר: מה זה HDR ו- WCG ואיך הם ישפרו את איכות התמונה במסכים?

תמונה
HDR או תחום דינאמי גבוה, ו- WCG או גאמוט רחב, הן שתי תכונות שנוספות למסכים חדשים ואמורות לשפר את איכות התמונה. אז מה בכלל המושגים הללו אומרים, איך הם עובדים ,ואיך הם ישפרו את איכות התמונה.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78880
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 788 פעמים
קיבל תודות: 5395 פעמים

שליחה #2 

מרתק, המון תודה!

חיים
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 4883
שם מלא: חיים לגו
נתן תודות: 1231 פעמים
קיבל תודות: 298 פעמים

שליחה #3 

תודה תודה תודה

החכמתי (Y)
נפט וסולר לחימום ביתי,ולתעשיה.
חיים-0532253784

ride
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום מקרנים
אחראי תחום מקרנים
תגובות: 6605
שם מלא: יניב דיין
נתן תודות: 238 פעמים
קיבל תודות: 503 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #4 

מדהים. נהנתי לקרוא ולהשכיל !!!!

RobotCop
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1579
נתן תודות: 108 פעמים
קיבל תודות: 347 פעמים

שליחה #5 

כיף של מאמר. החכמתי והפצתי :)
במטותא מכבודך, אני מאמין שכדור הארץ עגול.

sagioto
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1444
נתן תודות: 154 פעמים
קיבל תודות: 46 פעמים

שליחה #6 

תודה רבה על המקצוענות וההשקעה, היה מאוד מהנה לקרוא (Y)

jacko-il
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 8352
נתן תודות: 760 פעמים
קיבל תודות: 1173 פעמים

שליחה #7 

הללויה.
תודה גיל (Y)
*יש כמה typo פה ושם במאמר אבל לא ביג דיל..
אין צורך לצטט כדי להגיב. בשביל זה יש "הגב".

guyezra
חבר במועדון ה-20K
חבר במועדון ה-20K
תגובות: 35089
נתן תודות: 175 פעמים
קיבל תודות: 650 פעמים

שליחה #8 

מאמר מעולה מרתק ומשכיל!

תודה רבה

rwg1 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #9 

תודה על התגובות.
אני גם רוצה להודות לזיו (ziv_r) על העזרה בעריכה של המאמר.

עמית_לגו
עורך חדשות HT
עורך חדשות HT
תגובות: 1728
שם מלא: עמית לגו
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 393 פעמים

שליחה #10 

תודה רבה על המאמר
ממש כיף לקרוא (Y)
כל הכתבות שלי
עמית לגו

yossigab
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 948
נתן תודות: 8 פעמים
קיבל תודות: 38 פעמים

שליחה #11 

אחלה מאמר. מעולה!!!
כל הכבוד
PSN: YossiGab, GT6 PSN: GTP_YossiGab

אלכס
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 2
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #12 

@rwg1
·שלום
תודה על המאמר מאיר העיניים.
לא ראיתי התייחסות למסכי ה OLED החדשים ובאיזה מידה גם אצלהם יהיה
שנוי דרמטי.
ל LG יש כבר טלויזיות OLED עם HDR10 ו DOLBY VISION כלול.
ברשותי טלויזיה OLED 65 לצערי ללא HDR של LG ואין ספק התמונה יפה ביותר.(המחיר קצת פחות)
בברכה ותודה
אלכס

jacko-il
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #13 

השינוי במסכי ה- OLED דומה בגודל השינוי שלו במסכים אחרים. אין פה הרחבה מיוחדת ששווה להתייחס אליה במאמר בהקשר שלהם.
מה שחשוב מאד להבין זה שיש הרבה מסכים שתומכים ב- HDR10 ו/או דולבי ויז'ן אבל בכל מסך (ובכל טכנולוגייה) נקבל תוצאה אחרת בעין. לא מספיק לתמוך, צריך גם לדעת לשחזר בתצוגה את מידע הוידאו. סמסונג למשל מציעה היום כמה מסכים בסדרות הביניים (סדרה 6) שתומכים ב- HDR אבל התוצאה המתקבלת בהם נחותה משמעותית ממסכי ההיי-אנד שלה ושונים לחלוטין ממסכי OLED וכן הלאה. כל מסך עם היכולות שלו.

rwg1 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #14 

אלכס כתב:@rwg1
·שלום
תודה על המאמר מאיר העיניים.
לא ראיתי התייחסות למסכי ה OLED החדשים ובאיזה מידה גם אצלהם יהיה
שנוי דרמטי.
ל LG יש כבר טלויזיות OLED עם HDR10 ו DOLBY VISION כלול.
ברשותי טלויזיה OLED 65 לצערי ללא HDR של LG ואין ספק התמונה יפה ביותר.(המחיר קצת פחות)
בברכה ותודה
אלכס
...
שלום אלכס, אני מסכים איתך ש- OLED ללא HDR נותן תמונה מאוד יפה וגם על מה שאתה כותב על המחיר :) .
זה נכון שאני לא ממש מתייחס במאמר ל-OLED מעבר לכמה מילים כמו גם על LCD, הכוונה היתה יותר להסביר על
HDR בצורה כללית.

ויותר ספציפית בקשר לשאלה שלך. הצד החזק של OLED הוא רמות השחורים העמוקות, היום אות הוידאו לא ממש
עובר GRADING כדי לנצל את הרמות הללו כמו שצריך,ובנוסף לזה לאות כמו שהוא היום אין מספיק מדרגות בהירות
(כמו שאני מתייחס לזה במאמר) כדי לנצל כמו שצריך את היכולות של מסך כזה ברמות ההארה הללו.

ב- HDR התוכן כן עובר GRADING לרמות הארה יותר נמוכות, וגם מבחינת מדרגות הארה יש יותר מדרגות כאלה
שמוקצות לתחום הזה. כדי לתת מעט סדר גודל לדבר שלא ממש פירטתי לגביו במאמר, לכל תחום ההארה כיום
מוקצות כ-220 מדרגות בהירות באות של 8 ביט, כל תוספת של ביט אחד לגודל האות מכפילה את מספר המדרגות
פי שתיים. דבר שאנו יודעים היום לגבי ה- PQ זה שהוא מקצה כחצי מכלל מדרגות הבהירות של האות לתחום
של בערך עד 100 ניט שזה בערך התחום של ההארה כיום, כך שבחישוב פשוט אפשר להבין שב- HDR 10 מוקצות
לבערך אותו התחום מספר כפול של מדרגות בהירות מזה שמוקצה היום, ובדולבי ויז'ן מוקצות לאותו התחום פי 4
יותר מדרגות בהירות, שחלק מהן גם מוקצה לתחומים המאוד נמוכים שם יש ל- OLED יתרון בהצגת המידע הזה.
כך ש- HDR יאפשר ניצול יותר טוב של רמות ההארה הנמוכות ש- OLED יכול להגיע אליהן.

הבעיה ב- OLED כרגע היא הצד השני של תחום ההארה, מסך כזה לא מגיע היום לרמות הארה מאוד גבוהות
כך שבתחום הזה הוא מנצל פחות טוב את מה שמאפשר HDR, אך עם כל דור חדש של מסכים כאלה היכולות
הללו משתפרות. ואפשר לקרא ביקורות על כמה יפה נראית התמונה ב- HDR על הדור החדש של מסכי
ה- OLED.

shay820
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2116
נתן תודות: 217 פעמים
קיבל תודות: 69 פעמים

שליחה #15 

תודה רבה ,מעניין !

jacko-il
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #16 

יש איזשהי תפיסה מוטעית ש OLED טוב בתחום הכהה. הוא לא. לפחות לא המסכים של LG.
ה OLED יודע להציג שחור מושלם. כיבוי מוחלט של הפיקסלים. אבל ממש לא מצטיין בתחום של האפורים מעל השחור. יש בעיות אחידות ויש לפנל שחורים צפים ומשחקים כל הזמן באזור הזה. בנוסף יש הרבה בעיות של Bandind / Contourimh בגוונים הללו. בקיצור, המסכים הללו רחוקים מלהיות מושלמים באזור השחור. וכמו שגיל ציין, גם בעצמת הארה הם נופלים משמעותית ביחס ל LED המתקדמים.
אני מקווה שהתחלואות האלה יתוקנו וישתפרו עם הזמן, אך כרגע כאמור, רחוקים מלהיות מושלמים.

nirmv
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1417
נתן תודות: 58 פעמים
קיבל תודות: 115 פעמים

שליחה #17 

מאמר מרתק, וכתוב בצורה מאד ברורה ומובנת. נהניתי מאד לקרוא. תודה!

להוסיף, קראתי לאחרונה מאמר מעניין ב- avsforum.com על הטכנולוגיות של הפאנלים, המאמר טוען שהיצרנים (או חלקם) למעשה לא מממשות 10 ביט מלא בפאנל, אלא 8 ביט עם Interleaving כדי להגיע לכל הגוונים של 10 ביטס. מעניין.
http://www.avsforum.com/forum/465-high- ... -mean.html

rwg1 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #18 

nirmv
תודה על התגובה למאמר. בקשר למאמר מפורום AVS, גם לי יצא לקרא אותו שהוא פורסם, ונכון מה שהוא כותב
על עניין הפאנלים ב-8 ביט וב-10 ביט. גם אנחנו דיברנו בשירשור ישן מלפני כשנתיים על העניין הזה, השימוש
ב- temporal dithering או FRC (השם שיצרני המסכים קוראים לאלגוריתם שמבצע את הפעולה), כדי לקבל מפאנל
שבנוי ל- bit depth מסויים ביצועים של bit depth יותר גבוה.

עקרון פעולה זה הוא דבר שהרבה מאוד מסכים משתמשים בו, אני חושב שהרבה אנשים שקוראים כאן את הדברים
הללו על מסך המחשב שלהם בכלל לא מודעים שיש סיכוי מאוד גבוה שהוא גם משתמש בטכניקה זו, בעיקר אם הוא
מסך בעל פאנל TN זול שרובם הם פאנלים 6 ביט שמראים תמונה של 8 ביט בעזרת הטכניקה הזו. אבל גם במסכים
מאוד איכותיים עושים שימוש בטכניקה הזו, ואם היא ממומשת בצורה טובה אז יכולים לקבל תוצאות מצויינות. לכן
אני גם מסכים עם דבר שנכתב באותו המאמר שמסך עם פאנל 8 ביט עם עיבוד מצויין שמראה תמונה של 10 ביט
יכול לפעמים לעשות את זה יותר טוב ממסך עם פאנל 10 ביט עם עיבוד ממוצע. אבל בכל מקרה כדאי לדעתי שלמסך
שמראה HDR יהיה גם פאנל 10 ביט וגם עיבוד תמונה טוב.

jacko-il
אתה צודק במה שאתה כותב על הביצועים של OLED בתחום שממש מעל לשחור, ולפי הביקורות של המסכים החדשים
יש שיפור קל בדבר זה בדגמים החדשים, וגם המסך של פנאסוניק מטפל בתופעה הזו מעט יותר טוב, כך שאולי באמת
עם הזמן ימצאו דרך לטפל בבעיה יותר טוב. אני גם חושב שכל העניין של יותר דרגות של בהירות שמופנות לתחום ההארה
הזה ב- HDR יכולות לעזור מעט כדי לחוות פחות את ה- black crash שמקבלים היום כמשנסים לכוון מסך כזה נכון
לאות של 709 .REC. ובכלל אני חושב שאפילו שהתופעה הזו קיימת, עם העניין של יותר מידע תמונה לרמות הבהירות
הללו OLED יראה את אותו המידע יותר טוב מ- LCD.

jacko-il
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #19 

לדעתי העניין ב- OLED נובע מעובדה פיסיקלית פשוטה - החומר האורגני מתנהג שונה למתח הצתה באזורים שונים בפאנל. בכל זאת, אנחנו מדברים כאן על טכנולוגייה בה כל תת פיקסל מקבל ממתח חשמלי שלפיו הוא אמור לפלוט כמות מסויימת של אור. מאד קשה לשלוט בזה.
עם אפס מתח אין לפאנל שום בעיה להתמודד - הפיקסלים פשוט כבים ואין כאן שום תלות בהבדלים בין האזורים השונים. באפס מתח מקבלים שחור מושלם ואחיד. הבעיה כאמור היא עם טיפל'ה (*מונח מאד מדעי ומוכר רשמית ביחידות ה- SI) מתח מעל האפס. חלק מהפיקסלים מוצתים וחלק אחר לא. כל אזור מתנהג שונה לגירוי המתח. בבהירות גבוהה כמעט ולא שמים לב על ההבדלים האלה, אבל סביב השחור, נניח בסביבות ה- 5% זה בהחלט מורגש.

אבל, בהחלט יש התקדמות ויש שיפור. עצם העובדה ש- LG מודעים לבעיות הללו ועובדים שם מסביב לשעון כדי לפתור אותן ולשפר זה כבר משהו. לדעתי הם מבינים שבסופו של דבר אלו הדברים הקטנים האלה (שלדעתי הם די גדולים למען האמת) שיקבעו עם הטכנולוגייה הזו תתפוס בשוק או שתעלם לאט לאט אחרי יותר מידי לקוחות מאוכזבים.
אפשר לראות דוגמא להתקדמות שנעשתה בליין החדש בביקורת הזו: (ואני ממליץ לכל מי שלא מבין על מה אני מדבר או שלא מודע לבעיה)
http://www.hdtvtest.co.uk/news/oled55e6 ... 274285.htm
*ההתמקדות היא בפסקה שנקראת NEAR BLACK.

ובכל מקרה,
אני לא רוצה לגנוב את הדיון הנהדר הזה לאזור הזה. סטיתי מעט מהנושא. נחזור לדון ב- HDR ו- WCG. (~)

אלכס
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 2
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #20 

@rwg1
·ושוב תודה על התשובה המפורטת.
אשמח לקרוא מאמרים שלך בנושא איכות התמונה בטלוויזיות עתידיות.
האם אתה יכול לכוון אותי למידע איך למטב את הגדרות צבע בטלוויזיה LG OLED 65EC970V
בברכה
אלכס

שלח תגובה

חזור אל “חדשות HT”