ראשית, ברכות ל- @רודריגו על ההצטרפות לצוות של HT!
לגבי המאמר, אני בהחלט מסכים עם לא מעט נקודות, אבל גם יש לי נקודות נוספות ולפעמים דוגמאות (גם אם זה רק דוגמאות ולא מיינסטרים) סותרות.
דוגמא מצויינת לבעלי אינטרסים שעוצרים מי שכבר באמת יכול להרים אלטרנטיבה לכבלים וללוויין הוא השליטה של משפ' אלוביץ' בבזק, יס, יורוקום וואללה.
לוואלה יש שירות VOD כבר הרבה מאוד זמן עם תוכן שהוא לא וכן פרימיום אלא בעיקר B ו-C Movies שאפילו ניתן בחינם.
האם יש בעיה לוואלה לקנות תוכן רציני, לו היו רוצים, במיוחד אחרי המכירה של יד2? כנראה שלא, מלבד העובדה שזה יעשה קניבליזציה ליס, וזה לא דבר שבעלי השליטה ירצו.
בזק, כבר ב-2009 ואפילו לפני זה, רצתה לקדם פעילות בתחום הטלוויזיה, אם זה על ידי מכירה של סטרימרים של NOWCOM, למי שזוכר וכלה בזכיה של סטארטאפ שהיה לי בזמנו בבזק-אקסו, MoolTV, כאשר, היום אני יכול לגלות שהכוונה היתה לאחר מכן (לפני הרכישה של אלוביץ את בזק) להשיק שירות OTT על גבי התשתית של בזק, אלא שמרגע שאלוביץ נכנס, זה הוקפא לחלוטין.
להקים שירות וידיאו OTT בישראל (או בכל מקום אחר) דורש שבירה של ביצה ותרנגולת. עלויות התוכן הן מטורפות ואתה מחוייב לשלם אותם כל שנה עם התחייבות ל-3-5 שנים קדימה. אתה משלם את הזכויות הללו גם אם אין לך לקוח אחד עדיין בשירות.
קוראים לזה Minimum Guarantee. הבעיה היא שהריסק הוא ענק. ולכן אתה לא ישר, הולך וקונה תוכן מטורף אלא מנסה ליצור קטלוג שמצד אחד ימשוך לקוחות מצד שני, תוכל לעמוד בעלויות הללו.
רק כדי לסבר לכם על איזה סכומים מדובר, יס והוט משקיעות (רק על זכויות ה-VOD שלהם) באזור ה-300-500 מיליון שקל בשנה(!!), נניח שאתם רוצים להקים שירות "נטפליקס סטייל" כדי להתחרות ואתם , מן הסם תתמחרו אותו נמוך, נגיד, 19.90 ש"ח לחודש?
כמה מנויים אתם צריכים רק כדי לכסות 10% מהקטלוג שיש ליס והוט (וכמובן שעדיין יגידו לכם שאין לכם תוכן ואתם לא שווים כלום...).?
SmartVOD (שכולכם יודעים שאני מנהל את תחום המוצר בחברה), הצליחה לשבור את המעגל הזה על ידי זה שהיא חברה לסמסונג ישראל ותמורת הבלעדיות קיבלה סוג של התחייבות להפצה, יחד עם פעילות דומה בהרבה מדינות בעולם הצלחנו לגרום לזה שאנחנו יכולים להשיק במדינות ולתת VALUE לכל מיני סוגי לקוחות (חברות וגם יחידים).
יצירת תוכן מקורי, שעליו רודריגו מדבר, הוא בכלל ball game אחר לחלוטין.
נניח שיש לי תקציב מסויים ועכשיו אני, בתור מנהל הרכש תוכן, צריך להחליט האם להשקיע אותו בסרט/סידרה בהפקה מקורית (נניח כמו חטופים או פאודה) או להביא עוד אולפן הוליוודי. במה הייתם משקיעים? מה לדעתכם היה מייצר יותר מכירות/מנויים וכמה הייתי צריך להשקיע בשיווק התוכן (יצירה מקורית שאף אחד לא מכיר מול סרטים כמו "באטמן נגד סופרמן" שכל המדיה בעולם מדברים עליו גם ככה)?
לגבי "אשויות רשת", אני דווקא מכיר כמה דוגמאות אחרות שכן גדלו מתוך האינטרנט או הצליחו מאוד באינטרנט:
- אודי כגן, הלא הוא משיח, הגיע להיות כוכב ענק בארץ נהדרת וכמובן סטנדאפיסט מאוד מצליח והוא התגלה ברשת.
- הסידרה "
קינגים " שנעשתה כולה למאקו (אינטרנט) ועכשיו כנראה, בעקבות ההצלחה שלה, תגיע לטלוויזיה ואף להימכר לחו"ל כפורמט.
יצא לי להרצות כמה פעמים במסגרת "
קורס מימון ושייוק בינלאומי של סרטים ", שהקהל שלו הוא בעיקר יוצרים (תסריטאים, מפיקים, במאים וכו') והם, לצערי, יותר מידי "אומנים" ומעט מידי "אנשי עסקים". הם לא מבינים את המדיה הזו שנקראית אינטרנט ואיך לרתום אותה לטובתם. והם לא אשמים. הם תולדה של חינוך בבתי הספר לקולנוע ומשחק שבהם מוכרים להם את הפנטזיה - תיצרו אומנות ויום אחד תזכו באוסקר.....
זה כמו שכל יזם יעבוד רק בגלל הסיכוי להימכר לגוגל או פייסבוק.....
יש הרבה באמצע ויש הרבה שאפשר לעשות, במיוחד בעידן האינטרנט, ופה אני מסכים עם רודרידו, בתקציבים מועטים וכמובן, כמעט ללא רגולציה, שיש על יס והוט והערוצים המסחריים. הסידרה קינגים, מומנה רובה בחסויות ו-Product Placement, שלא היתה אפשרית במדיום הטלוויזיוני הישן ואפשרי באינטרנט.
אקנח במייזם של אמיר גילת, לשעבר יו"ר רשות השידור, אשר הקים לא מזמן את
Now TV , פלטפורמה טלוויזיונית אינטרנטית שמרבית התכנים שלה הם ממומנים/שיווקיים, אבל הנה צורה של הנגשת תוכן (מעניין יותר או פחות) בפלטפורמה זולה מאוד (אינטרנט...) עם מודל עיסקי חדש ומעניין.
אז מה באמת האלטרנטיבה לכבלים והלווין? הפיראטיות?
אני חושב שלא. ולא בגלל שיש לי אינטרס ב-SmartVOD (אנחנו ממש לא רואים את עצמנו כמתחרים לשירות טלוויזיוני) אלא שמה שייקרה (וזה קרה פשוט בכל העולם ככה) זה שברגע שהפיראטיות תתפוס מספיק נפח שהיא באמת תפגע בהכנסות של יס והוט, אלו יילכו לבעלי הזכויות מצד אחד, ויפעילו את כל התותחים המשפטיים (שלגמרי עומדים לצידם) ויכפו אכיפה של החוקים להגנה על זכויות היוצרים ואז מה ייקרה? בינתיים האלטרנטיבות האמיתיות (נטפליקס, SmarTVOD, ואללה VOD ואפילו Now TV) לא יצליחו לשרוד (זוכרים את הביצה ותרנגולת?) ואז נחזור כולנו שוב לדואפול שכולנו אוהבים לשנוא....