לפרוייקט RIPE ATLAS דרושה עזרתכם וכולנו נרוויח אינטרנט יותר טוב

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 90
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 12 פעמים

שליחה #1 

שלום לכולם,

(אמ;לק - קבלו קופסת מדידות קטנה חינם ותעזרו לחוקרים ולאנשי מקצוע לגלות ולהלחם במי שהורס לנו את האינטרנט ולקבל השוואה בלתי תלויה בין ספקיות)

פרוייקט RIPE ATLAS הוא פרוייקט ניטור רשתות מבוזר רשמי של ארגון ה RIPE (הרישומת האירופאית והמזרח תיכונית לאינטרנט). פרוייקט זה מאפשר לחוקרים ולמקצועני רשת ללמוד על הרשתות בעולם בכלל ובישראל בפרט.

כל שעליכם לעשות הוא ׳לארח׳ קופסה קטנה בביתכם (הקופסה ניתנת חינם) ולחבר אותה לחיבור האינטרנט שלכם. הקופסה משמשת חוקרים ואנשי מקצוע בתחום האינטרנט לבצע בדיקות מרחוק (ping, tracert, dnslookup). ניתן לאבחן בעזרת כלי זה - צנזורה, ניתובים עויינים/בעייתיים שמבוצעים ע״י ספקיות, בעיות ביצועים ועוד. ככל שיאורחו יותר קופסאות בישראל ובמגוון יותר רחב של ספקיות, כך התמונה תהיה שלמה יותר.

אני מקווה שפה בפורום איכותי כזה נוכל להשלים סוף סוף את ה׳חורים׳ שלא מכוסים בישראל (נכון לכתיבת הפוסט, הספקיות הבאות לא מכוסות: FAST, Tehila*, LADPC*, RL internet, GNS, Spotnet,Internet rimon, mars telecom, telzar, Primo. כיסוי נוסף לטריפל סי ואקספון גם יתקבל בברכה.

שאלות ותשובות:

* האם הקופסה מאובטחת?
- הקופסה מתוכננת בידי אנשי מקצוע תוך מתן דגש מיוחד לבטיחות לרבות עדכונים אוטומטיים. כנראה שהקופסה עצמה בטוחה הרבה יותר מהמחשב שלכם ו/או המודם שלכם...

* האם הקופסה מרגלת אחריי / יכולה לראות את התעבורה שלי?
- לא. הקופסה מבצעת מדידות יזומות מרחוק (ping, dns lookup, traceroute) על פי בקשה בלבד.

* האם הקופסה תאט את חיבור האינטרנט שלי?
- הקופסה משתמשת ברוחב פס זניח ביותר (לכל היותר 10 ק״ב בזמן בדיקה)

* האם זה משנה אם אני מחובר דרך כבלים או DSL?
- לא, הקופסה תומכת בשתי צורות החיבור.

* האם זה משנה אם אני מחובר דרך ספקית גדולה או קטנה?
- אפילו עדיף שגם ספקיות קטנות יקבלו כיסוי. קופסאות שיימסרו למדינות שכנות גם יתקבלו בברכה.

* אם אני איש מקצוע, האם גם אני יכול לבצע מדידות?
- כן. לאחר אירוח קופסה, תקבל ׳קרדיטים׳ לטובת שימוש עצמי ברשת. נכון להיום יש כ 11000 קופסאות במדינות שונות ברחבי העולם.

* האם הקופסה עולה כסף?
- לא, הקופסה ניתנת חינם לכל מי שמוכן לארח אותה ועלותה ממומנת ע״י פרוייקט RIPE.

* האם יש דוגמאות כיצד הקופסה עוזרת?
- כן. ראו כאן: http://blog.wikimedia.org/2014/07/09/ho ... dia-users/ כיצד הפרוייקט עזר לארגון ויקימדיה (ויקיפדיה) לבדוק את איכות השירות שהוא נותן לצרכנים ברחבי העולם.
כאשר ייאספו מספיק קופסאות כאלו, ניתן יהיה להפיק מהן מידע השוואתי על כלל ספקיות האינטרנט בארץ לטובת כל המשתמשים.

כל מי שרוצה לארח קופסה מוזמן לפנות אליי בהודעה פרטית. שתפו בבקשה! עזרו לנו לשפר את האינטרנט בישראל.

הדף הרשמי של הפרוייקט: https://atlas.ripe.net/

sushay
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1259
נתן תודות: 18 פעמים
קיבל תודות: 40 פעמים

שליחה #2 

אשמח להצטרף.

nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #3 

@sushay
·
מצויין. כעקרון יש 2 אפשרויות:

1. אתה כותב ל RIPE בעצמך והם שולחים לך יחידה דרך הדואר. עד עכשיו זה עבד בסדר, פשוט קצת לאט. https://atlas.ripe.net/get-involved/become-a-host/

2. אתה מתאם איסוף עם אחד מהשגרירים של הפרוייקט בארץ. נכון להיום יש 2 שגרירים. שלח לי הודעה פרטית בממשק הפורום ואני אנסה לתאם איתך איסוף מאחד מאיתנו.

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 4879
נתן תודות: 146 פעמים
קיבל תודות: 516 פעמים

שליחה #4 

@nemugi
·
משהו כאן קצת מוזר לי, לא מבין למה צריך קופסא בשביל זה, לא מבין למה אין אפשרות לתרום את המידע ה"דרוש" ללא הקופסא, לא מבין מה דרוש לפתח מ2010, כשהכלים שהם מצהירים שהם בשימוש, קיימים עוד משנות ה90.
רשימת הסיבות לשימוש בפתרון חומרתי על פני תוכנתי (אפשר לקרא ב faq) גורמות לי בעיקר להרים גבות כי נשמעות קצת מצוצות מהאצבע.
האיסור שהם מדגישים על לפתוח אותו לראות מה יש בפנים, גם מעלה ;צת שאלות...

בקיצור,
לא יודע, משהו כאן לא נראה לי...
הייתי ממליץ למי שרוצה להשתתף בפרוייקט, לחבר את המכשיר אם הנתב תחת vlan מבודד משאר התעבורה, כדי להיות בטוח שאיננו מאזין או מנטר את התעבורה של שאר הבית.

nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #5 

@ufffnick
·
שאלות טובות. יש לי (לדעתי) גם תשובות טובות.
ֿ
(אמ;לק גם אם אתה לא מסכים לגבי השיקולים, מכאן ועד לערער על מהימנות ה RIPE...)

א. לגבי always-on: במיוחד היום, כשדסקטופים נעלמים מהבתים לטובת לפטופים שלא תמיד מחוברים, יש לזה ערך רב. נכון, בפורום של HTPC אולי לא תמיד חושבים על זה...
ב. לגבי interference: כן, בהחלט מקטין את ההפרעה הסביבתית. הפרעה סביבתית תהיה קיימת כל הזמן (נתבים, צריכת רוחב פס) אבל היא כאין וכאפס לעומת כזו כאשר מותקנים לך על ה host אנטי וירוסים, firewalls, VPN Tunnels ועוד...
ג. אי אישור התקנת תוכנות - אני מניח שכאן הסנריו הוא אנשים שיש להם לפטופ בבית רק מטעם העבודה. באופן מקרי לחלוטין זה המצב אצלי (לפטופ שלי, לפטופ של אישתי). כשמדובר על בתוך ה corporate, מנהל IT לא יקבל קופסה ׳חורגת׳ כך או כך. לא תרחיש בלתי סביר.
ד. לגבי result tampering - נכון שאפשר לשבש את חבילות המדידה. אבל גם כאן יש יתרון לזה שלא קוד של המחשב שלך הוא זה ששולח את התוצאות ואז כל עוד לא פתחת את הקופסא וניסית לשבש אותה, אתה לא משבש את פרוטוקול הבקרה on the wire.

וזה עוד לפני שדנו בשיקולים רבים אחרים שלא לפתח את הפרוייקט כתוכנה: cross-platform / cross-OS, חוסר במערך תמיכה...

אין איסור על פתיחת הקופסא. חוקרים גם כבר עשו את זה ומצאו את הקופסא מאוד בטוחה. החומרה שהם משתמשים בה מתועדת לגמרי (חומרת מדף של trend) ודי ברור מה התכולה מבחינת חומרה. גם מבחינת תוכנה, מדובר בקוד פתוח והוא משוחרר לציבור כאן: https://atlas.ripe.net/get-involved/source-code/. איפה מצאת איסור כזה?

כך או כך, גם אם אתה לא מסכים לגבי התשובות ב FAQ, על האמינות של ה RIPE בתור ארגון שהאינטרנט פחות או יותר מסתמך עליו לניהולו התקין (הקצאת כתובות IP, ASN-ים ובקרה על route-ים) לא כזה פשוט לערער. אין מניעה שתחבר אותו ב VLAN משלך אבל אני חושב שממש אין צורך. חוץ מזה, הוא מקבל עדכוני firmware הרבה יותר תכופים מאשר רוב הנתבים, על משטח תקיפה הרבה יותר נמוך. כמו שכתבתי אני בטוח שרוב מוחלט של הגולשים יהיו יותר בסכנה מהנתב הביתי שלהם מאשר מקופסה של RIPE ATLAS.

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 4879
נתן תודות: 146 פעמים
קיבל תודות: 516 פעמים

שליחה #6 

@nemugi
·

יש כאן כמה סתירות שלא מתיישבות לי.
כמו שכתבת, פה בפורום זה לא שיקול. אבל זורם לגבי זה שהדסקטופ הופך שולי. מצד שני - האירגון לא כל כך פונה בשפה שכוווולם יבינו מה הוא רוצה, כך שבהגדרה הפנייה הוא לחתך אוכלוסייה שמבין "קצת יותר" במחשבים ורשתות. הטיעון הזה חזק לכל שאר הנושאים כי אני לא מכיר מישהו שחובב מחשוב ואין לו דסקטופ בבית, מכבה אותו באופן קבוע, או לא יודע לקנפג את האנטיוירוס/חומת אש בהתאם לתוכנות שמתקין.
לגבי הפרעות - אם זו חבילה כל כך קטנה וזניחה הדורשת כל כך מעט עיבוד ורוחב פס (כמו שמצהירים) היא אמורה לפעול בלי להיות מושפעת מהפרעות, ולחילופין אפשר להגדיר אותה כתהליך עם סדר עדיפות גבוהה (למי שממש ממש רוצה להיות קפדן). שוב, אלה דברים שכל מי שיקרא באתר שלהם ויבין מה הם רוצים, כנראה שיודע לבצע את הדברים שציינתי ללא הצורך בקופסא.

תבין - אני לא נגד, וייתכן והכוונות אמיתיות וכו'.
הטיעונים פשוט נשמעים לי קצת... סותרים את עצמם.

האיסור לפתיחת הקופסא נמצא בfaq, פשוט תקרא שם.

nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #7 

@ufffnick
·
כן טוב שיווק זה ממש לא הצד החזק שלהם... לכן אני מנסה להנגיש את זה ולעזור להשיג נראות ברחבי ישראל לרבות בספקיות הקטנות.

כשאתה מתחיל לעבוד במאסות (ויש נכון להיום 11000 יחידות כאלה ברחבי העולם) וכשאתה צריך להתקין אותם בתנאים-לא-תנאים לפעמים, אז הפישוט נהיה מאוד חשוב. באפריקה או מרכז אסיה או איזורים כאלה, האתגר הוא קודם כל למצוא מישהו בעל יכולת לשתף ואח״כ לדאוג אם הוא חובב מחשבים או לא... וגם חובבי מחשבים לא תמיד טורחים לדגם את המערכות שלהם. עם משפחה וילדים לי אין יותר מדי זמן למשל, אז בהחלט נוח שזה בא ׳סגור׳ ו plug & play.

הנקודה בפרוייקט שכאשר אתה מארח קופסה, אתה מקבל נגישות לבצע מדידות מכל הרשת. האם אתה היום יכול לבצע באופן סינכרוני מדידה השוואתית מכל הספקיות בארץ בעת ובעונה אחת? מכל הספקיות בפיליפינים בעת ובעונה אחת? ודאי שלא. אז לגבי זה אתה בהחלט תלוי בפרוייקט וזה לא משהו שאתה יכול לעשות לבד...

דוגמה בשרשור אחר, שבו בעל אתר טען שיש לו בעיות. במקום לבקש טובות ממשתמשי הוט - שלח את כל הפרובים בישראל לבצע traceroute לאתר שלך, תראה מי הצליח מי נכשל מאיזה סיבה...

Ymac
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 574
שם מלא: יואב
נתן תודות: 24 פעמים
קיבל תודות: 44 פעמים

שליחה #8 

אם אני תוקע את הקופסה הזאת על VLAN נפרד, מבחינת אבטחה, היא מבודדת מהרשת שלי?
יש לי פורט לא מנוצל בראוטר ולא אכפת לי להשתתף לטובת הכלל כל עוד זה ברשת נפרדת ואני יכול לראות מה הוא עושה עם האינטרנט שלי.

nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #9 

@Ymac
·
כן, הקופסה תהיה מבודדת. שלח לי הודעה פרטית לתאם איסוף או שתזמין עצמאית מהמקור (חינם)

nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #10 

@sushay
@Ymac

בבקשה צרו קשר בהודעה פרטית כדי לתאם, אני לא יכול לשלוח הודעות פרטיות עדיין בשל היותי משתמש חדש

zyabra
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 35
נתן תודות: 3 פעמים
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #11 

לא יכול לשלוח לך הודעה פרטית, אבל אשמח גם להשתתף.

nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #12 

@zyabra
·
כן זה אכן בעיה, עוד קצת השתתפות בפורומים ואוכל לשלוח הודעות פרטיות... בכל מקרה, הכי טוב שתזמין ישירות מה RIPE:
https://atlas.ripe.net/get-involved/become-a-host/

אם אתה סטודנט אולי אפשר לארגן pick-up באוניברסיטת ת״א במרכז החישובים, רלוונטי?

roy9674
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 27
שם מלא: [email protected]
נתן תודות: 10 פעמים
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #13 

אני גם מעוניין להצטרף ..

nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #14 

@roy9674
·

שלח הודעה פרטית אם אתה יכול בשביל לתאם איסוף. אם לא ואתה סטודנט, אז אני אנסה לדאוג שישאירו לך באוניברסיטה איפשהו. אחרת אפשר שתזמין עצמאית מה RIPE.
https://atlas.ripe.net/get-involved/become-a-host/

jtk
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5173
נתן תודות: 479 פעמים
קיבל תודות: 532 פעמים

שליחה #15 

נשמע פוטנציאלית מעניין, אבל הייתי מעדיף שלא יהיה חלק מה-LAN. אברר אם חבר יתעניין בזה.

יש איזה מקום עם נתונים אמינים/אמיתיים לגבי ההשפעות של התערבות ISPים בתעבורה (חסימות/"ניהול תעבורה")? למשל, לא נראה ש-Glasnost באמת יעיל לבדיקות BitTorrent, eMule, וכו'.
ufffnick כתב:אני לא מכיר מישהו שחובב מחשוב ואין לו דסקטופ בבית, מכבה אותו באופן קבוע
...
אני מכבה. :)

nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #16 

@jtk
·

בשל כל מיני מגבלות, כיום לא משתמשים בתשתית RIPE ATLAS לבצע בדיקות מעבר לסט די מינימלי. זה לא אומר שהמצב לא ישתנה ובכל מקרה, כבר היום יש כמה דברים מעניינים בישראל שעלו בפרוייקט. אז גם אם זה לא תופס את כל הבעיות והתחמונים שיש, לפחות חלק זה מציף.

jtk
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5173
נתן תודות: 479 פעמים
קיבל תודות: 532 פעמים

שליחה #17 

מה הדברים שעלו לגבי ישראל? יש לך קישור לעמוד בנושא?

שקיפות במה שספקים עושים היתה יכולה לעזור פלאים. אם במקום אנקדוטות/בדיקות שגויות/שמועות בפורומים היה אפשר לראות נתונים סטטיסטיים אמיתיים, לספקים היה הרבה יותר אינטרס לשיפור המצב. במקרים מסוימים אולי בכלל לא תהיה להם ברירה, מתחת לסף מסוים של ביצועים.

nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #18 

@jtk
·

כרגע מדובר בנושא סבוך ואני לא רוצה ליצור מיצג שווא בו ספקית מואשמת על לא עוול בכפה. אני מכיר אנשים בכל הספקיות ורשתות התוכן המעורבות ואני רוצה לכל הפחות לקבל תגובות רשמיות מהגופים הרלוונטיים. אני יכול לתת לך את הפרטים בהודעה פרטית אם תשלח לי - כל המדידות בפרוייקט הן גלויות ואין מה להסתיר.

jagheadg
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1185
נתן תודות: 63 פעמים
קיבל תודות: 100 פעמים

שליחה #19 

קיבלתי את הפרוב בדואר חיברתי והוא פעיל.

nemugi פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #20 

jagheadg כתב:קיבלתי את הפרוב בדואר חיברתי והוא פעיל.
...
·
מצויין, תודה רבה. אתה מקבל עכשיו קרדיטים לביצוע מדידות בעצמך, אם משהו מסקרן אותך (למשל מה הפינג בכל הספקיות בשעה נתונה לשרת משחקים כלשהו, למשל).

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”