שדרוג HTPC ישן

מחשבים, חומרה, KODI, NUC, Raspberry pi
odedee פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 790

שליחה

שלום, זה יצא קצת ארוך, מתנצל מראש אבל רציתי לתת את מלוא המידע.

יש לי HTPC ישן (נרכש ב-2007) שמשמש בעיקר להרצת קודי, וזקוק לקצת שיפור מבחינת יציבות וביצועים. השימוש העיקרי הוא צפייה בערוצים מחו"ל ובסרטים.

במחשב יש:
לוח אם בעל תושבת LGA-775,
מעבד Intel core 2 duo E6600 2.4GHZ,
ארבעה סלוטים לזיכרונות DDR2-800, ששניים מהם מאוכלסים בזיכרון של 1 גיגה כל אחד,
דיסק 320 גיגה שעליו התוכנות השונות ומערכת הפעלה חלונות ויסטה 32 ביט,
עוד דיסק 2 טרה שעליו קבצי מדיה,
כרטיס גרפי MSI Nvidia 8600 GTS 512MB, passive cooling, עם שתי יציאות DVI אבל בלי HDMI, מחובר לרסיבר בכבל עם מתאם DVI-HDMI.

החיבור לרשת הוא קווי, גיגה-ביט.

רזולוציית המסך (פיוניר) היא 1920X1080, הרסיבר הוא ימאהה תומך HD audio אבל בפועל האודיו מגיע מהמחשב ב-S/PDIF אופטי 5.1 ערוצים.

כשקניתי את המחשב בחרתי חומרה שהייתה אז חזקה מאוד, מתוך רצון שהיא תחזיק מספיק שנים בלי להידרש לשידרוגים וכו'. אחרי יותר מ-8 שנים, הגיע כנראה הזמן לשקול שדרוג מסוים. מציקים לי שני דברים - תגובה איטית של המחשב (לוקח לחלונות כמה דקות לעלות, לוקח לקודי כמה דקות לעלות ועוד יותר מזה כדי לצאת) ויציבות לא מספיקה בזמן צפייה בקודי (התוכנה עפה לעתים, לרוב באחר צפייה של שעה-שעתיים בטלוויזיה), לא ברור לי אם זו בעיה בקודי בלבד או שהיא מוחרפת עקב חומרה חלשה מדי.

לפי windows experience index, הרכיבים השונים הם ברמה די דומה: החלש ביותר הוא הזיכרון - 5.0, המעבד - 5.3, קצב העברת הנתונים של הדיסק הראשי - 5.6, גרפיקה במשחקים - 5.6, וגרפיקה - 5.9

אני מתלבט אם הדבר הנכון הוא לרכוש מחשב חדש, או ששווה לנסות לעשות שדרוג או שניים קטנים יותר ולקבל קפיצת ביצועים שתספיק לי לעוד כמה שנים. חלק מהקושי שלי הוא שלא ברור לי מהי בעצם החוליה החלשה במחשב כרגע, שטיפול בה יכול להקפיץ את ביצועיו בצורה יפה, ולגרום לו להיות זריז ויציב. אני לא מחפש צפייה בתלת-ממד, לא זקוק ל-4K בשנים הקרובות, רק לעבוד יותר טוב, מהר וחלק ב-full HD.

האפשרויות שנראות לי רלוונטיות:
- תוספת זיכרון - עוד שני סטיקים של 1 גיגה, כלומר סה"כ זיכרון של 4 גיגה שזה המקסימום שמערכת הפעלה 32 ביט יכולה לנצל. כנראה שזו הוצאה של 100-200 ש"ח.

- הוספת SSD והעברה של מערכת ההפעלה אליו (בתקווה שאמצא את הדיסקים של ויסטה). כנראה דיסק של 120 גיגה יספיק, עניין של 200-300 ש"ח.

- שדרוג כרטיס גרפי, לכזה שיוריד עומס מה-CPU ויפטור אותי מהכבל האופטי לאודיו ומההמרה מ-DVI ל-HDMI. ממה שאני מבין כרטיס מודרני שיהיה חזק יותר מזה שיש ברשותי יעלה גם כיום לפחות 500 ש"ח. יש פה קושי: אמנם יש בלוח אם סלוט PCI-E X16, אבל זה PCI-E דור ראשון, כלומר כרטיסים חדישים של PCI-E דור 3 יפעלו בקצב העברה שהוא בערך רבע מהיכולת שלהם.

- שדרוג מערכת ההפעלה לחלונות 7. לפי מה שאני מבין המעבד שלי מאפשר עבודה עם מערכת הפעלה 64 ביט, ואז אפשר לשלב מערכת הפעלה 64 ביט, כמות זיכרון גדולה עוד יותר (יש טעם?) ואולי דיסק SSD כנזכר למעלה - הוצאה כוללת של 500-1000 ש"ח.

- רכישה של מחשב חדש. בדקתי את קונפיגורציית ה"ביניים" המומלצת בפורום וראיתי שהיא כרוכה כנראה בהוצאה של כ-2000-2500 ש"ח, בהנחה שאני מנצל מהמחשב הישן רק את המארז ודיסק המדיה. אם אשקיע במחשב חדש זה יהיה מתוך רצון או תקווה שהוא ילווה אותנו כמה שנים טובות ואז כבר כן ארצה שיהיה חזק מספיק לתמוך בתלת ממד ו-4K (אולי צריך כבר לחשוב על 8K).

אשמח לשמוע חוות דעת לגבי האפשרויות השונות לעיל, או הצעות אחרות. תודה רבה, וסליחה אם חפרתי :)

wallalon
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1925

שליחה

1. אתה יכול לרכוש מחשב קטן לסלון של EGLOBAL עם חומרה מעולה ב300-400$

2. הוספת SSD תעיף את המחשב באוויר, תקנה עכשיו בארץ בבלאק פריידי

Lee
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4282

שליחה

אחד המחשבים שלי הוא פנטיום 3.0Ghz 4 (!) משנת 2006. בזמנו חשבתי להעיף אותו, אבל ברגע האחרון החלטתי לתת לו צ'אנס ולשדרג.
כיום הוא משמש כאחד מה- HTPC שלי, אחרי ששדרגתי לו זיכרון ל-4 ג'יגה, פירמטתי והתקנתי מחדש חלונות 7 שאח"כ שודרגה לחלונות 10, החלפתי מאוורר למעבד, והדבר העיקרי- התקנתי בו כרטיס מסך HD5450 שמריץ כל תוכן HD חוץ מ-iso 3D (אם אין צורך בכרטיס מתקדם יותר בשביל משחקים, הכרטיס הזה מספיק להרצת תוכן HD). בשביל תוכן כבד יותר, יש לי מחשבים נוספים, חזקים בהרבה, ונגן בלוריי ייעודי. אבל ביום יום אני משתמש בעיקר במחשב הזה, שאוכל הכל בלי בעיה.
מחיר כרטיס מסך כזה היום בסביבות 170 ש"ח, הרבה פחות מהסכום שנקבת. כדי להאיץ את תפקוד מערכת ההפעלה והתוכנות בנוסף לפירמוט והתקנה מחדש, מומלץ כונן SSD. ויסטה כמערכת הפעלה לא מומלצת בשום מקרה.
שדרוג הזיכרון ישפיע יותר על הרצה חלקה של תפריטי קודי, למשל, ופחות על הרצת תכני HD.

Kosh
סמל אישי של משתמש
גורו וינטאג'
גורו וינטאג'
תגובות: 4069

שליחה

יש לי מחשב שמשמש כ- HTPC עם מפרט דומה לשלך,מעבד E6600 ו-4GB RAM,עם וינדוס 7 64 ביט וכרטיס מסך Geforce 720 GT עם קירור פסיבי.עד לא מזמן היה לו הרד דיסק מכאני ישן בתור הכונן של מערכת ההפעלה.החלפתי אותו ל-SSD-המחשב פשוט "עף"!.בנוסף אל תשכח שויסטה מערכת הפעלה כבדה משמעותית מ-7,ובטח ובטח מ-8 או 10.וינדוס 7 היא בעצם ויסטה משופרת-אותו הממשק אבל קלה יותר למחשב,ובלי הבעיות שאפיינו את ויסטה.
המחשב הזה סוחב מעולה כל תוכן,כולל כמובן FULL HD,ובלוריי מקוריים (במחשב הזה יש גם צורב בלוריי).
Vintage audio is a way of life

Retro audio is good for you

ערוץ הסטריאו וינטאג' שלי:
http://www.youtube.com/user/Kosh31100

odedee פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

@Lee
·
לגבי עלות כרטיס מסך חדיש יותר, פה http://www.hometheater.co.il/article06321.html

ממליצים על Sapphire R7 250 Ultimate Passive Cooling שעולה בפלונטר באזור 500. וכאמור, בגלל שלוח האם שלי תומך רק בדור הראשון של PCI-E, יכולת הניצול של כל כרטיס מודרני תהיה נמוכה. לא יודע אם יש שם צוואר בקבוק בכלל, אבל נראה לי לא מוצלח לשים כרטיס כזה חדש בלוח אם כל כך ישן... אולי אם אמצא כרטיס גרפי ישן מאוד ב-ebay.

Lee
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4282

שליחה

@odedee
שים לב שההמלצה לכרטיס המסך שציינת, מתייחסת במידה ומדובר במחשב שמיועד גם למשחקים.
ציטוט מהמדריך:
"כרטיס מסך - מבוסס R7 250 ועם קירור פסיבי לחלוטין. דגם חזק בהרבה מסדרת ה-R5 הבסיסית, ויאפשר לכם לשחק באיכות טובה למדי ברוב המשחקים הקיימים כיום בשוק (אם כי עדיין לא ברמה של מחשב לגיימרים)."

היות ובהודעה הראשונה שלך כתבת שמדובר ב-HTPC שאתה מעוניין להשביח, כתבתי לך שכל עוד אין צורך במשחקים, כרטיס HD5450 או דומה לו יספיקו (הוא מריץ כל תוכן HD כולל בלוריי מלאים, חוץ מבלוריי מלא 3D). לכן, מבחינה זו, הכרטיס שציינת מהמדריך לא רלוונטי.

ציטוט מהמדריך:
"PCI-Express - כרטיס מסך מסוג Sapphire Radeon HD5450 512MB DDR2 שהוא גם בעל תמיכה מלאה בפורמטי האודיו החדשים כולל DTS-HD/MA ו-True-HD וגם בתכני 3D מסוג Half SBS ועולה כ-160 ש"ח.
למי שרוצה גם תמיכה מלאה בוידאו 3D (מחייב גם שיהיה לכם מסך 3D) - בלו ריי מלא בפורמט MVC (כ-50GB לסרט בודד) ו-Full SBS בקבצי MKV - אפשר ללכת על כרטיס מבוסס R5 230 העולה כ-200 ש"ח."

odedee פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

@Lee
·
תודה, לא שמתי לב לזה - עברתי בקצרה על המפרט. 180 זה סכום שהרבה יותר נוח לי להשקיע.

pixies
אחראי תחום HTPC
אחראי תחום HTPC
תגובות: 32985

שליחה

מסכים עם Lee, כרטיס HD5450 ב-160 ש"ח יהיה מצויין עבורך.
"החלפתי כבל דיגיטלי ונפתח לי הסאונד"

odedee פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

@Kosh
·
התחלתי לברר לגבי SSD, ראיתי שוויסטה לא תומכת בפונקציית trim שנדרשת לדיסקים האלה אחרת המהירות שלהם יורדת עם הזמן. ניחא, די מוצא חן בעיני לקנות windows10 במקום הוויסטה.

אבל כעת קראתי בוויקיפדיה וראיתי שהפונקציה הזו דורשת תמיכה לא רק של מערכת ההפעלה אלא גם של הממשק לכונן - SATA. הבקר שלי הוא SATA2 - 3gbps, בעוד שרק ב-2011 נכנסה לתקן בגרסה 3.1 תמיכה משופרת ב-trim.

האם זה אומר שקצת מטופש לחבר SSD לבקר SATA שלא מהשלוש-ארבע שנים האחרונות, כי ביצועי הדיסק יידרדרו עם הזמן?

https://en.wikipedia.org/wiki/Trim_%28computing%29

TheCoolest
אחראי תחום מסכים
אחראי תחום מסכים
תגובות: 20197
שם מלא: ארתור ליברמן

שליחה

בשביל שתוכל לקבל TRIM עם שדרוג ל-SSD בוינדוס, כל מה שאתה צריך זה וינדוס 7 ומעלה. גרסאת הSATA לא חשובה.

לדעתי עדיף לקנות את ה-R5. המעבד הגראפי בכרטיס זה הוא מתקדם יותר מ-HD5450, וגם כולל תמיכה מסויימת ברזולוצית 4K. התוספת של 40 שקל למחיר הכרטיס לא ישנו לך הרבה.

עכשיו, אם רוב העבודה שלך עם המחשב כוללת שימוש בקודי ולא שום דבר מעבר, אופציה מעניינת עבורך תהיה להחליף את הכרטיס מסך ולהתקין על המחשב OPENELEC. זאת מערכת מבוססת לינוקס, אשר כל יעודה בחיים זה להריץ KODI על המחשב.
כך לא תהיה תלוי במיקרוסופט, לא תצטרך לשדרג במחשב שלך שום דבר נוסף מעבר לכרטיס המסך. ואם אינני טועה אפשר להריץ אותה מדיסק און קי, כך שלא תצטרך אפילו לפרמט את המחשב כדי לנסות אותה.

odedee פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

@TheCoolest
·
טוב, אז קניתי את ה-R5 והתקנתי אותו היום.

אבל... הדרייבר של AMD סירב להתקין את עצמו.

למרות שבאתר של Sapphire כתוב שהכרטיס תומך בוויסטה, באתר של AMD כתוב שרק windows 7 ומעלה נתמכות בכרטיס הזה. אז כרגע יש וידאו 1920X1080 אבל ב-underscan משמעותי, וה-HDMI AUDIO לא עובד בסאונד רב-ערוצי, כל מיני כאלה.

לא בא לי להחליף עדיין את מערכת ההפעלה. כנראה שאין ברירה אלא להחזיר אותו לחנות וללכת על HD5450, שתומך בוויסטה לפי האתר של AMD (כעת בדקתי).

אוף.

TheCoolest
אחראי תחום מסכים
אחראי תחום מסכים

שליחה

התחלתי לכתוב לך תשובה אבל זה נחמק לי, אני אקצר:
אם אתה כרגע על ויסטה, הייתי שוקל שדרוג למערכת חדשה יותר. לדעתי זה עדיף מקניה של כרטיס מיושן שתצטרך להחליף עוד פעם בעתיד הלא רחוק.
תנסה להריץ את האפליקציה הזו ותראה מה היא תגיד לך:
http://www2.ati.com/drivers/auto/autodetectutility.exe
כדאי לנסות את הדרייבר האחרון שתומך בויסטה, אולי יעבוד:
http://support.amd.com/en-us/download/d ... Vista+-+32
http://support.amd.com/en-us/download/d ... Vista+-+64
תבדוק אם ה-HD6450 יעבוד בויסטה, לא כל כך מצאתי הוכחה לכאן או לכאן אם הוא נתמך. הוא עדיף בהרבה מה-HD5450.

pixies
אחראי תחום HTPC
אחראי תחום HTPC
תגובות: 32985

שליחה

עבור מי שאין לו צורך בבלו ריי תלת מימד מלא, אין יתרון ממשי של ה 6450 על ה 5450.
"החלפתי כבל דיגיטלי ונפתח לי הסאונד"

TheCoolest
אחראי תחום מסכים
אחראי תחום מסכים

שליחה

נכון, אבל אם הכרטיס יעבוד, עדיף לקחת אותו. הוא גם חזק יותר מבחינת יכולות העיבוד שלו (פי 2 כמות השיידרים).
כמובן שבמקרה והוא לא יעבוד על ויסטה, אפשר לקחת את ה-HD5450. אבל כמו שכבר אמרתי, נראה לי שחבל על המאמץ ועדיף פשוט לשדרג את מערכת ההפעלה למשהו חדש יותר וגרוע פחות - רק דעתי האישית.

odedee פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

@TheCoolest
·
טוב, בינתיים נראה שהסתדר סביר, תודה על העזרה.

התקנתי את הדרייבר האחרון של ויסטה ל-5450, שהוא כנראה גם הדרייבר ל-6450, ונראה לי שהכל בסדר. לפי הזיהוי של הכרטיס במחשב הוא בעצם 6450, או זה לפחות הצ'יפ העיקרי עליו - אני מניח ש-r5 זה יותר מיתוג חדש מאשר תכנון חדש.

אז עכשיו האודיו מעביר את כל הערוצים, מצאתי איפה מבטלים את ה-underscan ואפשר אפילו לעשות overclock ל-GPU ולזיכרון שלו. קצת מפתיע/מאכזב שהמדדים של computer aero performance נפלו לאחר ההחלפה - הכרטיס הגרפי הישן בן 8, עם 512MB, נתן תוצאה של 5.9 בגרפיקה ו-5.6 בגרפיקת משחקים, וה-R5 נתן רק 4.7 ו-5.1, בהתאמה. אחרי overclocking עלה ל-5.1 ו-5.3, בהתאמה. זה עדיין משמעותית יותר חלש, אבל איכשהו בצפייה בווידאו HD זה נראה חלק יותר. ומשחקים לא מעניינים אותי.

לגבי הוויסטה, ברור לי (כבר שמונה שנים ברור לי) שזו מערכת גרועה וכבדה, אבל האלטרנטיבה מבחינתי היא לרכוש 7/8/10 ואת זה מן הסתם לא אתקין על כונן בן 8 אלא על SSD, ככה שזו הוצאה שמתקרבת ל-1000 ש"ח, וכל עוד המחשב כרגע סוחב, אני מעדיף לדחות אותה.

TheCoolest
אחראי תחום מסכים
אחראי תחום מסכים

שליחה

הבנתי, תתחדש!
הכי חשוב שכרגע זה עובד. הליבה הגראפית אכן זהה בין ה6450 וה-R5 עד כמה שאני זוכר, וזה אכן מיתוג מחדש של חומרה קיימת.
מאחר ואתה לא משחק, עדיף לבטל את האוברקלוק, אין לזה שום משמעות ורק יכול לגרום לבעיות מבחינת יציבות המערכת ו\או איכות הסרטים (לפעמים זה גורם לארטיפקטים - אם האוברקלוק גבוה מדי).
שמח שהצלחתי לעזור, תהנה.

חזור אל “חומרה PC + סטרימרים”