קונה רסיבר וינטאג' - מה לבדוק?

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 14
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 0

שליחה #1 

אהלן,

אני מתכנן לקנות רסיבר של מראנץ בסופ"ש (22XX).
מעבר לבדיקת שמע בכלל הערוצים כולל טיונר - מה לבדוק?

הבנתי שכדאי לבדוק מתח DC ביציאות של הרמקולים, לוודא שהוא פחות מ-50 mV בכל יציאה. אם זה יוצא לא תקין - האם מדובר במשהו בר-תיקון לחובבנים, או שמא אין לדעת היכן הבעיה?

ההבנה שלי בעסק היא די בסיסית - אני יודע לעבוד עם מולטימטר, ויודע איך עובד מעגל הגברה בסיסי עם טרנזיסטור. לא הרבה מעבר..

אשמח לתשובה כמה שיותר מפורטת.

תודה.

JD9002
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1371
נתן תודות: 479 פעמים
קיבל תודות: 669 פעמים

שליחה #2 

אהלן,
מזל טוב !
אבל באיזה רסיבר מדובר ?
מה לבדוק ? - לא בדיוק בדיקות מדעיות אבל... מעבר למכניקה כפתורים, פוטנציומטרים וכד.
1. בדיקת שמיעה בעוצמה מירבית בכל הכניסות ללא מקור בכניסה - לזיהוי בעיות HUM , גירגורים וכד'.
2. בדיקת שמיעה בעוצמה מירבית במצב PHONO ללא מקור בכניסה - לקבל רעש HISS נקי (עד כמה שאפשר לקרוא לרעש לבן נקי :-) ) חף מ-HUM , גירגורים וכד'.
3. כפי שרשמת - בדיקת מתח DC ברמקולים - אבל זה גם תלוי בסוג דרגת היציאה האם צפה או שיש קבל במוצא - צריך לראות לפי הסכמות. אם יש מתח כלשהו בגלל אסימטריה כלשהי בדרגת היציאה אז צריך "לעבוד" על המערכת - זה לא לחובבים. בלי קשר צריך או כדאי לבדוק גם כיוונון BIAS.
4. בדיקת טמפרטורה/חום ב-IDLE (ללא אות) לאחר כ-10 דקות עבודה על ידי מגע באיזור גוף הקרור. אם זה "שורף" אז יש בעייה או שמתח ה-BIAS אינו מכוון כראוי.
5. הזנת אות/ הפעלת רדיו ובדיקת סימטריה איכותית - (אתה גם יכול לבדוק על ידי חיבור מצב AC ברב מודד ולהשוות בין שני הצדדים - הבדיקה מאד מאד מאד איכותית ולא מדוייקת אבל נותנת תחושה כלשהי).
בהצלחה.
וינטאג'מניה !!!
מקבל וקונה ציוד לשיפוץ.

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #3 

תודה רבה. מדובר ב 2216. ציוד הוינטאג' הראשון שלי..

אשמח אם תרחיב בנוגע לסעיפים 3, 5 שלך.
3 - תרחיב בבקשה בנוגע לדרגת יציאה. לאיזו אסימטריה הכוונה? אם יש קבל במוצא האות - זה סימטרי או אסימטרי? מה זה דרגה צפה?
5 - הכוונה היא סימטריה במה שיוצא לרמקולים - בין רמקול ימין לשמאל?

JD9002
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #4 

לגבי 3-
סימטריה - כאן מדובר על הסימטריה במגבר ההספק עצמו בין הצד שדוחף את החלק החיובי של הגל לצד הדוחף את החלק השלילי של הגל.
[img2=286x207]http://www.electronics-tutorials.ws/amplifier/amp25.gif[/img2]

(DUAL RAIL (type a
אין קבל צימוד לרמקול ( והוא "המסוכן"). אם הסימטריה והאיזון / כיוונון אינם טובים עלול לשרור מתח DC שונה מ-0 בנקודת היציאה וכאן הסכנה.
[img2=342x211]http://www.electroschematics.com/wp-con ... lifier.gif[/img2]

(SINGLE RAIL (type b
יש קבל צימוד גדול מאד לרמקול (ואז לא יהיה מתח DC כלשהו בין היציאה לאדמה)
[img2=455x343]http://collections.infocollections.org/ ... e/p84b.gif[/img2]

לגבי 5 -
כאן אכן מדובר על הסימטריה בין הערוצים L-R.

לגבי 3 -
לפי הסכימה 2216 הינו מטיפוס b לכן אם מדובר על בדיקה כזו יש לבצעה ראשית עם עומס דמה או רמקול"בדיקות". למה ?

אכן במגבר ישן כמו 2216 בדיקת קיום מתח DC במוצא המגבר חשובה מן הטעם הבא - קיימת אפשרות ויותר מסבירה שלאחר כל-כך הרבה שנים קבל הצימוד זולג ועתיד בשלב כזה או אחר "לקרוס" ואף להתקצר - הרמקול עלול לקבל מתח של מחצית ה-RAIL . משהו כמו 30VDC בהספק גבוה ולעלות בעשן. לכן אם יש מתח כלשהו על העומס סימן שהקבל זולג וזה מאד-מאד מסוכן לרמקולים. לכן במקרה של זיהוי מתח DC כזה יש לתקן מייד (החלפת קבל הצימוד).

אם המתח הנמדד הוא אפס אז כנראה שהקבל בסדר ואפשר להמשיך הלאה. המדידה הזו אינה נותנת מידע על איכות הסימטריה בתוך מעגל מגבר ההספק . איסימטריה הינה יצרן עיוותים. Distortion בעגה המקצועית . הסימטריה נפגעת כתוצאה מהתיישנות רכיבים. אבל זה כבר למקצוענים. דורש פתיחת המגבר ומדידה בתוכו. לא קריטי בשלב זה במגבר מסוג זה. (מאידך במגבר DUAL RAIL ללא קבל צימוד ביציאה אסימטריה הינה הגורם המרכזי שיגרום להופעת מתח DC ואז חייבים לטפל בזה).
נערך לאחרונה על ידי JD9002 ב 28/11/2015 11:23, נערך 2 פעמים בסך הכל.

harel
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1244
שם מלא: harel
נתן תודות: 559 פעמים
קיבל תודות: 533 פעמים

שליחה #5 

my two cents
ראה פוסטים נוספים שלי ב "סטריאו ישראל" בפייסבוק
האזנה טובה - גם לווינטאג'!

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #6 

JD9002 - איזו תגובה מפורטת, שאפו גדול!

כיצד אני בודק מתח BIAS - פרט לכמה שהמגבר מתחמם כשהוא עובד ללא אות?
הדרך שנראית לי הגיונית (ומסוכנת) היא לפתוח את המגבר תו"כ שהוא עובד ולבדוק עם מולטימטר את הפרש המתחים על הצמתים של הטרנזיסטורים בלוח ההגברה. אם אני צודק - כיצד עושים את זה ביתר פירוט?

האם יש דרך פשוטה יותר?
כיצד אני יודע אם זה לא שמיש, כלומר - מהו ה-BIAS שהיצרן תכנן? ואם זה סוטה משם - האם מדובר בטיפול מסובך לתקנו?

sbenyo
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 212
נתן תודות: 8 פעמים
קיבל תודות: 19 פעמים

שליחה #7 

מנסיון, אחרי קניה של לא מעט מגברי וינטאג׳ כולל מראנץ, הייתי בודק אם אפשר את המצב הפנימי.
הרבה פעמים המכשיר נראה מצויין מבחוץ אבל פנימית הוא חלוד או במצב בעייתי שקשה לשיחזור. (למרות שהרבה פעמים אפשר להחזיר מכשיר למצב פיזי טוב גם באמצעים פשוטים).

בנוסף חובה לשמוע כל ערוץ בנפרד ולבדוק את כל הכפתורים, הנוריות וכל אופיות ההפעלה (כפתור כפתור כולל רסיבר אם יש).
צריך לקחת בחשבון שמדובר בוינטאג׳ ומכשירים בני 30-40 שנה. בכל מקרה המחיר צריך להתאים למצב גם אם קונים מכשיר עם חלודה או פגמים פיזים.

JD9002
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #8 

כיוונון BIAS
יש הוראות מסודרות של היצרן בחוברת ה- Service Manual , עמוד 3, סעיף 8
ראה בסכמה שצירפתי למעלה. תמצא שם את הנגד (בטור ל-Emitter של טרנזיסטור המוצא H715) וכן הטרימר המשמש לכיוונון.
ושאלת "שוק" - כמה עולה הרסיבר שאתה מתעדעד לרכוש ? תוכל לצרף תמונות שלו ?

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #9 

אהלן.
נרכש בשבת ב 500 שח. אצרף תמונות בהמשך.
נראה שהוא סהכ במצב מצוין - קניתי אותו מאלקטרונאי שהחליף את הקבלים האלקטרוליטים (לא את כולם - רק את הפגומים. בערך 75% מהכל), וניקה את הפוטנציומטרים.
הוא נשמע ממש טוב.
מתח ה DC היה בין 0 ל 8 mV ב-3 יציאות של רמקולים, ו 15 ביציאה נוספת.

אגב, הוא עצמו קנה אותו מבחור שהיה בטוח שיש לו מגבר מקולקל, כי הקבלים התקולים פשוט הרסו לחלוטין את הסאונד.

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #10 

אגב, לגבי כוונון ה-bias, ברור שיש הוראות בספר היצרן. הבעיה היא שהספר נכתב למגבר תקין. כשקונים מגבר בן 40 שנה, אם ה bias לא תקין כי נשרף טרנזיסטור, לא תוכל לכייל אותו בעזרת ויסות נגדים לעולם.

בגלל זה השאלה במקור - אם ה bias לא תקין, האם יש דרך פשוטה לאבחן מה התקלה? ויסות נגדים לקוי (אותו פותר ספר היצרן), או שמא משהו יותר מורכב?

harel
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1244
שם מלא: harel
נתן תודות: 559 פעמים
קיבל תודות: 533 פעמים

שליחה #11 

הי טרנזיסטור לא תקין / תקול = ערוץ במגבר לא עובד
ראה פוסטים נוספים שלי ב "סטריאו ישראל" בפייסבוק
האזנה טובה - גם לווינטאג'!

JD9002
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #12 

cucamber1@

מה שמדדת "מתח ה DC היה בין 0 ל 8 mV ב-3 יציאות של רמקולים, ו 15 ביציאה נוספת. "
ברור לך שזה נשמע לא הגיוני. מבלי להיכנס ולהתדיין בנושא דיוק ורמות מתחים חייבת להיות זהות במדידות.
המגבר הינו מגבר סטריאו עם יציאות ממותגות SYSTEM 1 ו-SYSTEM 2. לא יכול להיות שיהיה הבדל.

בבקשה בדוק את עצמך ולצורך הדיון הייה מפורט. ז"א:

מצב SYSTEM 1, עומס = XXXXX
יציאה L = מתח DC =
יציאה R = מתח DC =

מצב SYSTEM 2, עומס = XXXXX
יציאה L = מתח DC =
יציאה R = מתח DC =
וינטאג'מניה !!!
מקבל וקונה ציוד לשיפוץ.

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #13 

מה ז"א עומס?
הכוונה היא איזו התנגדות מרגישה כל יציאה של רמקול (משמע - אם מחברים אליה רב מודד במצב בדיקת מתח, העומס שואף לאינסוף. אם מחובר רמקול - אז העומס הוא כהתנגדות הרמקול)?

JD9002
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #14 

cucamber1@
מה שרשמת אכן נכון.
רמקול טיפוסי הינו עומס בעכבה (עומס AC) של 4 עד 8 אוהם (בערך....) ועומס DC של כ-2 אוהם בערך.
מה שמעניין במקרה הזה (מקרה זליגה של קבלים) הינה התנהגות כעומס DC.

מודל של רמקול למתעניינים
Speaker Model מודל העכבה

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #15 

אהלן.

מתנצל על התגובה המאוחרת (ומראש על האיחורים הבאים) - קשה למצוא זמן בין החזקת תינוק בוכה בן 4 חודשים לבין שטיפת הכלים וכו'..

בכל מקרה - מוסיף כמה עדכונים.
מתח DC ביציאות - טרם הספקתי לעשות מדידה מדויקת (אחרי שהמגבר כבר התחמם). במדידה חפוזה מיד אחרי הדלקה, על עומס של מולטימטר (=התנגדות שואפת לאינסוף), התוצאות היו בין 3 ל-8 mV בכל יציאה. בהמשך אולי אעשה מדידה מדויקת ואפרט לפי יציאה.

שנית, כשקניתי את המגבר - המוכר אמר לי שהוא רצה להחליף 2 נגדים בלוח ההגברה. הסיבה היא שמדובר בנגדים לא מקוריים, והוא לא בטוח שהם יעמדו בעומס שהיצרן הגדיר (3W לפי ספר השירות). לפני כמה זמן, 5 נגדים שכאלו (תוצרת אנגליה) הגיעו למוכר והוא העביר לי אותם.
שעה וחצי של עבודה, והחלפתי את הנ"ל (וגם את הנגדים הסימטריים המקוריים).

מצרף תמונות בהודעות הבאות - לא מצליח לשים יותר מתמונה אחת בהודעה. חבר חדש בפורום...

המגבר בפעולה:
DSC_0471.JPG

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #16 

המגבר ללא פאנל מלמעלה:

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #17 

קלוז אפ לפאנל ההגברה.

ניתן לראות:
1. רוב הקבלים האלקטרוליטים הוחלפו (החדשים - אלו עם סמל המרצדס מלמעלה).
2. בחלק העליון - 2 נגדים בצבע בז'. אותם רצה המוכר להחליף.

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #18 

הקבל הכי גדול במגבר.
המוכר התעקש שקנה קבלים של המותג הזה (ניצ'יקון) - טען שמדובר באיכות..

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #19 

צילום מלמטה ללא פאנל תחתון.
רואים שמישהו עשה קצת סדר בכבלים עם אזיקונים.

זה עזר בהלחמות - יותר קשה לפגוע בטעות בכבל עם המלחם.

cucamber1 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #20 

צילום של פאנל ההגברה.

בעיגולים - מוקפים הנגדים שהוחלפו.
בעיגול הימני - נגדים לא מקוריים. בעיגול השמאלי - הנגדים המקוריים. ניתן לראות שלמקוריים יש בצד ימין כיפוף של 270 מעלות של המוליך לכיוון הפאנל. לא הייתה לי ברורה הסיבה, אבל החלטתי להתקין את החדשים באותו האופן.

בדיעבד - המוכר הסביר לי שבדובר בסוג של פיוז לא רשמי. אם הנגדים יתחממו יתר על המידה והמוליך יתחיל להינזק, כנראה שהוא יישבר בכיפוף הנ"ל, ויגרום למעין קצר יזום במעגל.

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”