טיפול בתקליטים ישנים.

איך משהו עובד? למה זה ככה?
שלח תגובה
יובל24 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 2
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #1 

שלום
כיצד מנקים תקליטים ישנים? באיזה חומרים עם בכלל מותר להשתמש (אלכוהול,חומרי ניקוי...)
האם לכלוך בכלל גורם לבעיות בהשמעת התקליט ?(קפיצות רעשים וכד')
ואם מישהו מכיר אתר שבו אוכל למצוא מידע על תחזוקה וטיפול בתקליטים אשמח לקבל.
תודה

Vick
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1323
נתן תודות: 1 פעם

שליחה #2 

את התקליטים שלי אני מנקה עם מים מזוקקים וסבון כלים ומברשת ממש עדינה. אלכוהול הורס לך את התקליטים!!!!
Reasonable people adapt themselves to the world. Unreasonable people attempt to adapt the world to themselves. All progress, therefore, depends on unreasonable people.

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #3 

היי יובל
קודם כל נתחיל בזה שליכלוך בתוך החריצים של התקליט משפיעים מאוד על איך שהתקליט יישמע.
אני לא מדבר על גרגרי אבק ופלומה שאתה ממש רואה שנח לו על התקליט ובהעברת מברשת עם סיבי קרבון, הם יורדים.
אני מדבר על ליכלוך שיחד עם לחות או שומן ממגע ידיים ממש שקע והתיישב לו בתוך החריצים.

הלכלוך מהסוג הראשון שציינתי, לרוב לא ישפיע והמחט עצמה כבר תוריד את זה ללא בעיות מיוחדות.
לעומת זאת, הליכלוך השני, ללא ניקוי יסודי לא ייעלם מעצמו.

תהליך הניקוי מורכב מכמה שלבים:
1. פירוק הליכלוך (בד"כ ע"י תמיסה קנויה או שמכינים לבד).
2. הוצאת הליכלוך שנדבק (בד"כ ע"י מברשת).
3. ניקוי סופי וייבוש (בד"כ ע"י שאיבה).

ישנם כמה שיטות:
1. ידני :
מכינים תמיסה עם מים מזוקקים (שלא ישאירו משקעים), טיפה של סבון כלים (לפירוק שומנים) ואלכוהול (לאידוי מהיר של הנוזלים, להבדיל ממה שקודמי אמר, זה לא גורם לשום נזק).
משפשפים עם מברשת עדינה ובסוף שואבים בעזרת שואב אבק כשעל ראש הצינור מרכיבים פד גאזה למשל (כדי למנוע שריטות).
שיטה נוספת היא שיטת ה"מקדחה", בה מרכיבים את התקליט על מברגה חשמלית וע"י סיבוב הנוזלים יעופו וייתייבשו.

שים לב: אי ייבוש כמו שצריך ושאיבה של הליכלוך מהחריצים עלול לגרום יותר נזק מאשר תועלת שכן, הליכלוך שהיה בצורת אבק, הפך עתה לבוץ והבוץ הזה כשייתייבש יהיה קשה כמו אבן.

2. ניגון רטוב:
בשיטה הזו יש שמרטיבים את התקליט לפני הניגון (ממש שופכים עליו כמה טיפות מהתמיסה) ופשוט מנגנים אותו ככה כשהמחט למעשה היא זו שמנקה.
הבעיה עם השיטה הזו היא ש"פעם רטוב - תמיד רטוב", כלומר, אם הרטבת ולא שאבת, הליכלוך הפך לאבן וחייבים להרטיב כל הזמן מחדש כדי להמיס אותו.

3. מכונת ניקוי:
מכונות קיימות בצורת קיטים לבנייה או מוכנות.
המחירין לא זולים (מכונה טובה תעלה כ-500$ בחו"ל).
מכונות אלו הן הניקוי האולטימטיבי.
הן מרטיבות, משפשפות ושואבות ומייבשות.

ישנן עוד כל מיני פטנטים ידניים, שעושים חלק מהעבודה, כמו טבילה של התקליט בתוך תמידה ושיפשוך ללא שאיבה וכו'.

אגב, מברשת סיבי קרבון, תפקידה לא ממש לנקות אלא יותר לפרוק מטענים סטטים שמצטברים על התקליט ובד"כ יגרמו ל"פיצפוצים" בעת ההאזנה.

מכיון שלא מנקים את התקליטים כל הזמן אלא פעם בכמה חודשים טובים, ואם שומרים עליהם כמו שצריך אז אולי פעם בכמה שנים, אני הייתי מציע לכמה חברים לרכוש מכונה במשותף.

אני יכול להים את הכפפה אם יש מספיק מתעניינים.
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

Vick
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #4 

ואלכוהול (לאידוי מהיר של הנוזלים, להבדיל ממה שקודמי אמר, זה לא גורם לשום נזק)

מרטין, התכוונתי שפיכת אלכוהול באופן ישיר על התקליט ולא מהול במים
...
...
Reasonable people adapt themselves to the world. Unreasonable people attempt to adapt the world to themselves. All progress, therefore, depends on unreasonable people.

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #5 

Vick, גם זה לא יזיק.
אולי אתה מתבלבל עם אציטון, שזה כמובן הרסני.
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

Vick
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

מרטין, אז אפשר לנקות עם אלכוהול נקי שרף 95?

motico
כתב
כתב
תגובות: 1510
נתן תודות: 99 פעמים
קיבל תודות: 114 פעמים

שליחה #7 

Vick
גם אלכוהול וגם בנזין לא תוקפים פלסטיק.
לניקוי והסרת שומנים משתמשים בבנזין (נקי מבית מרקחת) כי את הפעולה הזאת הוא עושה יותר טוב מאלכוהול.
אלכוהול משמש לניקוי כללי כמו שמרטין הגדיר. שימוש תדיר נעשה לניקוי מעגלים מודפסים ממשחת ההלחמה שנשארת ושאר הטינופת שמצטברת בזמן הייצור של מערכות אלקטרוניות. הניקוי נעשה ע"י טבילת כל המעגל, כולל החלקים האלקטרונים.
חלקים עדינים לא ניזוקים כך שאין לך מה לחשוש מפגיעה כל שהיא בתקליט.
מוטי

Vick
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #8 

אבל עד כמה שאני יודע, גם בבנזין יש שומנים ומשקעים ,שלא נדבר על הריח שהוא משאיר לאורך הרבה זמן...

יובל24 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 2
נתן תודות: 0

שליחה #9 

תודה רבה עזרתם לי מאוד.

שלח תגובה

חזור אל “שאלות בנושאים טכניים”