על שחיקת מחטים וחשיבות הניקיון

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
שלח תגובה
nkorah פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1093
נתן תודות: 452 פעמים
קיבל תודות: 600 פעמים

שליחה #1 

הי,

זוכרים את ה- Denon DL103 שלי, עם כ- 1500 שעות?

[img2=640x480]https://c2.staticflickr.com/6/5341/1777 ... 5626_o.jpg[/img2]

מאז עברו עליה עוד כ- 250-300 שעות די קשות. אני משתמש ב- DL103 בעיקר ל"משימות מסוכנות" - תקליטים מלוכלכים, די שרוטים, או כאלו שאני לא באמת יודע מה מצבם. תחת העדשה הקטנה היא כבר נראתה מאוד משומשת - לא חדה, לא ישרה - שחוקה...

רגע לפני שאני משקיע 150-200$ בראש חדש, רציתי להסתכל יותר טוב. הנה, כך היא נראית תחת המקרוסקופ - ממש לא "מעורר תיאבון" -

[img2=640x480]https://c1.staticflickr.com/1/571/22325 ... b4a4_o.jpg[/img2]

בכ"ז החלטתי לנסות ולנקות, אולי אצליח להפיק תמונות טובות של מחט שחוקה :D
כעשר דקות עם מברשת עדינה, מעט אלכהול איזופרופיל והמון סבלנות ו-

[img2=640x480]https://c1.staticflickr.com/1/712/21703 ... af93_o.jpg[/img2]

טוב, אולי בכ"ז יש עוד חיים במחט הזו :)

מסקנות -
  • מחטים מודרניות מחזיקות מעמד היטב. יהלום הוא חומק "די" קשיח, ולא קל לפלסטיק לשחוק אותו.
  • יש למחטים אורך חיים הרבה יותר ארוך ממה שיצרניות המחטים רוצות שנחשוב
  • חשוב מאוד, כל כמה מאות תקליטים (200-300) לבצע סבב ניקוי יסודי

באותה ההזדמנות גם העפתי מבט מקרוב ב- at-mono3/lp החביבה עלי כה -

[img2=640x480]https://c1.staticflickr.com/1/698/22312 ... 3f91_o.jpg[/img2]

לכאורה מחטים דומות: MC, קוניות - באותו קוטר. ברור מהתמונה למה אחת עולה 200$ ומשהו, והשניה רק 100$. אילו היו לי בחשבון 200$ מיותרים, הייתי רץ לקנות DL102...

:?

robo7
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 789
נתן תודות: 83 פעמים
קיבל תודות: 90 פעמים

שליחה #2 

@nkorah
צילום מצויין.

מצב מדהים של הטיפ אחרי 1800 שעות עבודה, "כמו חדש".
היצרנים מוכרים לנו לוקשים.

(f)
R

yosiaz
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 847
נתן תודות: 189 פעמים
קיבל תודות: 208 פעמים

שליחה #3 

אני חושב בקול.. אולי הבעיה היא לא היהלום אלא הדבק שמחזיק אותו ? אולי הוא מתרופף ?
אגב, מה הבסיס של הדבק ? או איזה חומרים צריך להיזהר שהוא לא יריח ?

tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4166
נתן תודות: 619 פעמים
קיבל תודות: 1301 פעמים

שליחה #4 

זה משתנה בין היצרנים. מדובר בסוג של אפוקסי תואם משטח. ביהלום שלם (nude) שמודבק ל-cantilever, מתחשבים במשטח האלומיניום או הבורון, הספיר וכדומה. ביהלום מודבק (bonded) עושים שימוש בשני דבקים. הראשון עבור שני חלקי היהלום (דבק שיש?), השני עבור הבסיס. הדבקים עמידים למדי. Ortfofon הם היצרן היחיד שראיתי שמזהיר, בחלק מהמחטים, מפני שימוש באלכוהול. אצטון מזיק וממסים דומים, לבטח אינם מומלצים בהקשר הזה. חלק מהיצרנים משחילים את היהלום ומדביקים אותו לחור ייעודי שנוצר בלייזר. זו עבודה יפה!

ד"א: @nkorah התמונות יפיפיות (f)
@robo7 גם אני חושב שהיצרנים מגזימים לגמרי עם נתוני אורך החיים הקצרים של המחטים. (Y)

nkorah פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #5 

מסכים לעניין הדבקים - הם די עמידים. נראה לי, דרך אגב, שזהו עוד ייתרון למחטים שלמות (Nude) יש בהן פחות מה ש"יתפרק". מנסיוני האישי (כ- 15-20 מחטים שונות?) הן מציעות יתרון משמעותי מאוד לאיכות הצליל.

לגבי הנקיון - אין ספק שהרבה יותר קל לנקות היטב את המחט, כשרואים בדיוק את הלכלוך, ובעיקר היכן הוא דבוק. אני לא חושב שהייתי יכול לנקות את המחט לרמה הנוכחית, בלי לראות מה אני עושה בהגדלה כה יפה. אני מתחיל לחשוב ש- 15$ שהוצאתי על המיקרוסקופ הסיני הזה, היו מההוצאות האודיופיליות הטובות שלי :)

BennyO
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 972
נתן תודות: 487 פעמים
קיבל תודות: 213 פעמים

שליחה #6 

nkorah כתב:
לגבי הנקיון - אין ספק שהרבה יותר קל לנקות היטב את המחט, כשרואים בדיוק את הלכלוך, ובעיקר היכן הוא דבוק. אני לא חושב שהייתי יכול לנקות את המחט לרמה הנוכחית, בלי לראות מה אני עושה בהגדלה כה יפה. אני מתחיל לחשוב ש- 15$ שהוצאתי על המיקרוסקופ הסיני הזה, היו מההוצאות האודיופיליות הטובות שלי :)
...
·

גם אני רכשתי אותו - בהחלט VFM.
אתה מנקה תחתיו כשאתה רואה מה אתה עושה? אני לא מצליח...קשה לפקס וכל תנועה מוציאה מאיפוס

nkorah פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #7 

@BennyO

באמת מסובך מדי. אני מנקה, מסתכל איפה עוד מלוכלך, מנקה עוד - וחוזר חלילה, עד שנקי :)

ציוןאריאל
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 818
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 39 פעמים

שליחה #8 

לגבי ראשים של שור,
תמיד נקיתי בספירט רפואי,
בערך אחרי 50 ש'
נותן תוצאה טובה.

tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4166
נתן תודות: 619 פעמים
קיבל תודות: 1301 פעמים

שליחה #9 

ציוןאריאל כתב:תמיד נקיתי בספירט רפואי
...
ידוע בכינוי rubbing alcohol, 'ספירט לבן' או בשמו התעשייתי Isopropyl alcohol, בקיצור, כמו כולם. "ואם אתה לא מאמין תשאל את ברוך". :wink:

gechts
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2509
שם מלא: שלומי גכט
נתן תודות: 114 פעמים
קיבל תודות: 201 פעמים

שליחה #10 

יש לי ראש פשוט של אורטופון שניגן להערכתי בין 100-200 שעות,

איך אני יכול לנקות אותו?

תודה על התשובות

שלומי.

nkorah פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #11 

צריך מברשת עדינה לניקוי מחטים - עדינה ככל האפשר.
אפשר להשתמש גם במברשת לניקוי תקליטים, אבל היא פחות יעילה. אם אתה משתמש בספוג לניקוי תקליטים - זה לא מתאים.

מרטיבים את המברשת במעט אלכהול איזופרופיל. אפשר גם חומרים אחרים - העיקרון - חומרים ממיסים "רכים" שמתייבשים ללא משקעים. חומר יעודי לניקוי מחטים יעבוד, שמועות אומרות שגם וויסקי, אבל רק סינגל :)

ה"הנחיות" של יצרניות המחטים הן לנקות רק לאורך מוט המחט, מאחור קדימה. כך יש סיכוי קטן ביותר לגרום נזק למוט המחט. אם המחט באמת מלוכלכת - זה לא יספיק. צריך לנקות גם מלפנים ואחורה, ואז (רחמנה!) לצדדים. מילות המפתח הן עדינות וזהירות. באמת שאפשר כך להשמיד מחט יקרת ערך...

זהו - מנקים עד שנקי. ככל שיש לך ציוד הגדלה טוב יותר, קל יותר לראות איפה עדיין יש לכלוך, ולהתמקד שם. אני יכול להעיד שההבדל בין "נראה נקי בעיין" או אפילו "נראה נקי בזכוכית מגדלת" לבין באמת נקי, הוא לא קטן. במקרה המצולם למעלה המחט עדין נראתה שחוקה לאחר שני סבבי ניקוי. רק המיקרוסקופ הראה שאי האחידות של קוי המחט הן תוצאה של לכלוך ולא של שחיקה, ואיפה הלכלוך הזה דבוק בדיוק.

(f)

dragon
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 154
נתן תודות: 173 פעמים
קיבל תודות: 32 פעמים

שליחה #12 

אני משתמש שנים רק בחומרים ייעודיים לניקוי מחטים והתוצאות מצוינות. חפש Audio Technica AT607 או Stanton SC4. הוצאה לא גבוהה ומשתלמת מאד.

nkorah כתב:

ה"הנחיות" של יצרניות המחטים הן לנקות רק לאורך מוט המחט, מאחור קדימה. כך יש סיכוי קטן ביותר לגרום נזק למוט המחט. אם המחט באמת מלוכלכת - זה לא יספיק. צריך לנקות גם מלפנים ואחורה, ואז (רחמנה!) לצדדים. מילול המפתח הן עדינות וזהירות. באמת שאפשר כך להשמיד מחט יקרת ערך...
...
ממש לא! יש להיצמד להוראות היצרנים ולהבריש את המחט רק בכיוון מאחורה לפנים, וכמובן ללא לחץ. גם אם הליכלוך עיקש, חוזרים על כך מספר פעמים תוך הרטבת המברשת מחדש עד שכל הליכלוך נכנע. אני מתחיל עם מברשת יבשה שזה מספיק טוב כדי להעיף את האבק היבש שנתפס במחט. הנוזל דרוש רק כדי להמיס משקעים דמויי בוץ שנדבקים למחט (בד"כ לאחר נגינת תקליטים שלא הוחזקו היטב).
.Anything can be done, but it's only done if it's done

BennyO
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #13 

@nkorah
יש לך במקרה לינק למיקרוסקופ שלך?
התמונה המצורפת היא הכי קרובה שאני מצליח בשלי. לא מספיק...
Rust never sleeps

BennyO
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #15 

מוזר. הוא בול כמו שלי. חיצונית לפחות...
אולי אני מפספס משהו? אתה משתמש בתוכנה שהגיעה על התקליטון הקטנצ'יק?
Rust never sleeps

nkorah פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #16 

@BennyO
·
אתה צריך לפרק את חלק הפלסטיק השקוף שנמצא בראש המכשיר. פשוט תופסים אותו, מסובבים קצת ומושכים.
הוא מפריע לך לקרב את המיקרוסקופ לאובייקט כדי להשיג הגדלה גבוהה יותר. אח"כ זה רק עניין של סבלנות וגילוי מגבלות עומק השדה והתאורה.

nkorah פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #17 

הנה הסבר די מפורט שכתבתי פעם ב- Vinyl Engine בנושא (f)

BennyO
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #18 

(Y) (f) אחלה! תודה!
Rust never sleeps

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”