שאלה לגבי PROLOGIC 2....

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
שלח תגובה
אור פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1483
נתן תודות: 3 פעמים
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #1 

שלום לכולם,
יש לי רסיבר דנון 3806 ובשידורי כבלים אני משתמש במצב פרו לוג'יק 2 סינמה.
אני מאוד מרוצה מהפענוח של הרסיבר את אות הסטריאו (אני מחובר להוט) לרב ערוצי, כמעט כל פעם כשאני רואה סרט ו"אמור" להיות אפקט סרואנד הרסיבר יודע להעביר את הסאונד לרמקולים האחוריים ואני מתפלא כל פעם מחדש איך הוא עושה את זה ובצורה כל כך טובה וברורה - קרוב לסרטי DVD עם 5.1....

השאלה שלי היא איך הרסיבר יודע להעביר את הסאונד "הנכון" לרמקולים האחוריים? איך הוא יודע להבדיל בין הצלילים שמיועדים לאפקטים של סראונד לבין אלו שלא?

תודה מראש,

אור

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #2 

היי אור
תקרא קצת על PROLOGIC במאמר על "תולדות הסראונד בק"ב".
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

אור פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #3 

מרטין,
קראתי את המאמר (אני מניח שאתה דיברת על אותו מאמר שמחולק לארבעה חלקים) אך לא מצאתי תשובה לשאלתי....

varon
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2638
נתן תודות: 10 פעמים
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #4 

אור כתב:מרטין,
קראתי את המאמר (אני מניח שאתה דיברת על אותו מאמר שמחולק לארבעה חלקים) אך לא מצאתי תשובה לשאלתי....
...
אור,

הסוד הוא בהזזת מופעים בין שני הערוצים, הבסיס הוא הפרו-לוג'יק הקלאסי
שמוציא 4.0 ערוצים מ-2.0
http://www.hometheater.co.il/modules.ph ... cle&sid=27
פרו לוג'יק II, פרו לוג'יק IIx, ו-Neo:6 הם רק הרחבות ל-5.1, 7.1 -6.1 ערוצים בהתאמה.

היופי בשיטה שהיא מצליחה לשפר לא פעם הקלטות סטריאו שלא קודדו כלל
ושהערוצים המקוריים המקודדים שמיעים לחלוטין במערכת סטריאו.

מקווה שעזרתי,

אבי.
אבי ורון
תעצום עיניים, הלהקה אתך בחדר !?
אם כן, מצאת את המערכת עבורך :-)

http://www.facebook.com/ask.avi.varon

kfirkb
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 628
נתן תודות: 2 פעמים

שליחה #5 

אני חושב שהפענוח של הפרו לוג'יק 2 מבוסס על למידה.
פשוט לימדו את המפענח מראש את כל הסאונדים והאפקטים האפשריים והגדירו לו מראש לאיזה ערוץ לשדר כל סאונד/אפקט.
לדוגמא,
סאונד של טקסטים לשדר לסנטר, סאונד של מוזיקה מהקדמיים ואפקטים של יריות, פיצוצים ומטוסים למינהם לשתף גם את הסראוד וכך הלאה עד שכיסו את כל הסאונדים האפשריים.

אור פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

אז זהו שלא, קורה הרבה שגם סאונד של טקסטים נשמע מהרמקולים האחוריים....

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3756
נתן תודות: 8 פעמים
קיבל תודות: 4 פעמים

שליחה #7 

אולי הסרטים עצמם שמשודרים בכבלים מקודדים בפרולוג'יק 2, וכך אין בעיה לרסיבר לפענח איזה צלילים הולכים לאן?...
Silence speaks louder than words

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78920
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 792 פעמים
קיבל תודות: 5398 פעמים

שליחה #8 

kfirkb,

ממש לא קשור.

MetalliJoe,

הם רק משדרים בסטיראו. כשהם רוכשים סרט הוא מגיע כבר מראש עם קידוד מוכן של DPL 1. המנגנון של DPL2 מחלץ את המידע ומסוגל לפענח את זה ל-5 או יותר רמקולים (2X או MATRIX). גם NEO6 של DTS עושה את זה בדיוק (לדעתי אפילו יותר טוב המקור של דולבי).

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #9 

כן, עופר, התבלבלתי - התכוונתי בדיוק למה שכתבת:

אולי הסרט מקודד בפרולוג'יק 1, שמקדד (אם הבנתי נכון) ארבעה ערוצי שמע על שני ערוצי הקלטה, ואז המפענח של פרולוג'יק 2 כמובן יודע להתמודד עם הקידוד של פרולוג'יק 1.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #10 

אור,

אם הסאונד של הטקסטים נשמע מאחורה, אז הפרמטרים שלך ב-DPL2 או המוד שאתה עובד הוא לא נכון (הוא למשל על DSP כלשהו ולא על DPL2 או NEO6).

אני אישית מעדיף את NEO6 MUSIC גם לסרטים בגלל שהוא פותח במה גדולה יותר.

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #11 

מה זה בדיוק כל הפורמטים שמוגדרים ברסיברים, כגון MUSIC, MOVIES, ADVANCED וכו? מה הם בדיוק מדגישים?

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #12 

הם מצבי DSP, והם עושים פילטרים שונים שמדמים סביבת שמיעה שונה (הורדה או הוספת הדהוד) או משנים את אופי הפיזור בין הרמקולים בכדי ליצור במות מצורות וסוגים שונים.

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #13 

אוקיי, ואיפה בדיוק אני יכול למצוא פירוט של הסברים לכל מצב? כלומר, הסבר איזה פילטר ואיזה אפקט מופעל בכל מצב?

varon
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2638
נתן תודות: 10 פעמים
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #14 

MetalliJoe כתב:אוקיי, ואיפה בדיוק אני יכול למצוא פירוט של הסברים לכל מצב? כלומר, הסבר איזה פילטר ואיזה אפקט מופעל בכל מצב?
...
MetalliJoe,

כל חברה (מותג) וכל דגם של מוצר והמימוש שלו ...
המקום הטוב ביותר להתחיל בו הוא החוברת של הרסיבר הספציפי שלך.

שלא יהיו לך אשליות, מימושי DSP הם סודות מורכבים,
ורק פרמטרים מסוימים ומוגבלים מאוד מוצגים למשתמש וחלק קטן עוד יותר ניתן לשינוי.

אבי.
אבי ורון
תעצום עיניים, הלהקה אתך בחדר !?
אם כן, מצאת את המערכת עבורך :-)

http://www.facebook.com/ask.avi.varon

MetalliJoe
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #15 

תודה, varon, אני אבדוק, אבל באופן כללי, מה הגיוני שישתנה במצב MUSIC לעומת SPORT או GAMES או MOVIE?

הרי לא אמורה להיות יותר מדי שונות בין הדגמים, שהרי הם מנסים לסמלץ מצב מציאותי...

מה בדיוק אפשר להדגיש בכל מצב?

(זאת לא שאלה רטורית או קנטרנית, אני פשוט רוצה להבין)

drixie
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1244
נתן תודות: 37 פעמים
קיבל תודות: 35 פעמים

שליחה #16 

האם יש דרך לזהות באופן אוטומטי אם שידור מקודד דולבי פרולוג'יק או לא? אם הרסיבר כל הזמן על פרולוג'יק, כשאני רואה קליפים אז כל השירה יוצאת מהרמקול הקדמי, לפעמים זה עובד בסדר, בד"כ זה לא. הייתי שמח אם היתה דרך לרסיבר לזהות לבד לאיזה מצב לעבור (אותו כנ"ל לגבי תוכנה לHTPC שלי).

אור פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #17 

oferlaor כתב:אור,

אם הסאונד של הטקסטים נשמע מאחורה, אז הפרמטרים שלך ב-DPL2 או המוד שאתה עובד הוא לא נכון (הוא למשל על DSP כלשהו ולא על DPL2 או NEO6).

אני אישית מעדיף את NEO6 MUSIC גם לסרטים בגלל שהוא פותח במה גדולה יותר.
...
הכוונה שלי הייתה שאם יש מישהו שעומד מאחורי המצלמה ומדבר אז שומעים אותו מאחורה ולא שכל הטקסטים נשמעים מאחורה....

motico
כתב
כתב
תגובות: 1510
נתן תודות: 99 פעמים
קיבל תודות: 114 פעמים

שליחה #18 

אור

דולבי פרולוגיק המסורתי זו שיטה לקידוד (ופענוח) של 4 ערוצים באות אנלוגי דו ערוצי (סטריאו). ימין קדמי, שמאל קדמי, מרכזי ואחורי.
הרעיון זה לקבל אות היקפי כשהתווך הוא 2 ערוצים בלבד. הדגש הוא על ערוצים אנלוגיים. במקור זה הומצא עבור הקולנוע וכיום מועבר גם בערוצי הסטריאו האנלוגיים בטלוויזיה.
להבדיל מדולבי דיגיטל שמקודד ודורש מדיה דיגיטאלית כדוגמת DVD.

בפרסומים נאמר שפרולוגיק 2 פועל כמו הפרולוגיק הראשון והוא מסוגל להעביר אותות סטריאו, אותות פרולוגיק וכמובן פרולוגיק 2. נתייחס רק להבדל המהותי בין הפרולוגיק 2 והפרולוגיק. בפרולוגיק הראשון הערוץ האחורי הוא ערוץ מונו, כלומר, שני הרמקולים האחוריים מנגנים צליל שווה. פרולוגיק 2 מצליח להפריד בין ערוץ ימין אחורי ושמאל אחורי וזה מאפשר (לפי טענת חברת דולבי) העברה של 5 ערוצים מלאים (באיכות כמעט משתווה לאיכות דולבי דיגיטל), כל זאת על גביי 2 ערוצים (סטריאו) בלבד.
צליל היקפי מלא שמועבר במדיה כמו טלויזיה, CD, קליטת שידוריי FM ובקיצור כל תווך של 2 ערוצים אנלוגיים.

אני מניח שאת ההסבר לתהליך הקידוד של הפרולוגיק במאמר המורחב של מרטין כבר קראת. מה שבדרך כלל חסר זה ההסבר כיצד פועל הפרולוגיק 2, ומה ההבדל בין המקודד של פרולוגיק והמקודד של פרולוגיק 2.

להבדיל מפרולוגיק, בפרולוגיק 2 מצליחים להפריד גם בין הערוצים האחוריים. כדי לאפשר ביצוע ההפרדה היו צריכים להוסיף עוד ממד בנוסחה, כדי לאפשר להבדיל בין ערוץ שמאל אחורי וערוץ ימין אחורי.
הממד הזה הוא העוצמה.

ערוץ אחורי ימין וערוץ אחורי שמאלי מונחתים כל אחד לשתי עוצמות 81% ו 57% . יתכן שאני לא מדייק במספרים אבל זה מה שאני זוכר. בכל מקרה, למספרים יש עוד כמה ספרות אחרי הפסיק כדי ששורש סכום הריבועים ייתן 100%.
ה 81% של ערוץ ימין אחורי מסתכם עם ערוץ ימין קדמי ועם 57% של השמאל האחורי.
ה 81% של ערוץ שמאל אחורי מסתכם עם ערוץ שמאל קדמי ועם 57% של הימני האחורי.
בקיצור העיקרון הוא שערוץ ימני מרובב (זה שבסופו של דבר יוצא מהמקודד) מכיל יותר עוצמה של ערוץ אחורי ימני, ובהתאם, ערוץ שמאלי מרובב מכיל יותר עוצמה של ערוץ אחורי שמאלי.

הוספתי שרטוט שמבהיר יותר את המלל (אני מקווה) . לא הכנסתי "קוביות" שלדעתי לא קשורות במישרין להבנת קידוד הפרולוגיק 2 כמו ניחותים נוספים שונים, השהיות וכו'.
כל הפלוסים והמינוסים מבהירים אם האות מוחסר או מסוכם. לגבי ניתוב הערוצים האחוריים אפשר להחליף כל + בהזזת פאזה של 90+ מעלות וכל מינוס בהזזת פאזה של 90- מעלות.

והפענוח של האחוריים?
בפרולוגיק הראשון, כל אות שקיים גם בערוץ שמאל וגם בערוץ ימין בעוצמה שווה אבל בכיוון הפוך, מוגדר כאות ששיך לאחוריים.
ב פרולוגיק 2, אותם אותות הפוכים מנותבים לרמקולים האחוריים בדיוק כמו בפרולוגיק. התוספת היא שהאלקטרוניקה מצליחה לאתר איזה חלק מהאותות ההפוכים (האחוריים) הם בעלי יותר עוצמה בערוץ המרובב הימני ומנתבת אותם לרמקול אחורי ימין.
והפוך, החלק של האותות ההפוכים (האחוריים) שיש להם יותר עוצמה בערוץ המרובב השמאלי מנותבים לרמקול אחורי שמאלי.
ברור שזה לא כל כך פשוט. עוצמות מדויקות זה שם המשחק. הבדלים קלים בעוצמה של ערוץ אחד לעומת השני יגרמו לאלקטרוניקה להחליט החלטות שגויות ולהעביר מידע ששיך לרמקול אחד לרמקול השני. חשוב ששני הערוצים המרובבים שמפוענחים בטלוויזיה כסטריאו יגיעו לרסיבר בעוצמה שווה. המפענח לא ממש סומך על זה והחלק העיקרי שיש במפענח זה מנגנון חזק לתיקון ואיזון עוצמות. זה גם מחייב שהמידע שמועבר בשני הערוצים המקודדים יהיה הומוגני ברובו.

ועוד משהו, אם תתעמק ברעיון, תראה שהמערכת לא ממש יכולה לדעת אם החומר הנקלט הוא סוג של פרולוגיק או סתם סטריאו.
איך המפענח יכול להבין האם השידור הוא שידור פרולוגיק אם בזמן נתון לא תמיד קיימים אותות בערוץ האחורי?
חברת דולבי טוענת שמעבר למצב פרולוגיק 2 ברסיבר מבטיח שלא חשוב איזה אות אנלוגי יוכנס למגבר, הוא יפוענח אוטומטית נכון. ממה שאני שומע אצלי בבית אני לא ממש מסכים עם הקביעה הזאת.
מוטי

שלח תגובה

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”