כמו שרובכם יודעים, אני משתמש באוזניות K340 של AKG שהן דגם דיי נדיר שלא מיוצר כבר דיי הרבה זמן. מדובר באוזניות שמשתמשות בדרייבר דינאמי סטנדרטי, יחד עם דרייברי אלקטרוסטטי לתגבור המיד והגבוהים, ועוד 5 דיאפרגמות פאסיביות בכל אוזנייה.
כיוון שמדובר בשילוב יחיד במינו שאין כמותו באוזניות, האוזנייה הזו היא אחת היותר מבוקשות מבין כל האוזניות שכבר לא בייצור. לארי מ-Headphile מציע מספר שדרוגים לאוזנייה הזו, אשר לפי אנשים ששמעו אותן לאחר השינויים האלה נאמר כי מדובר באחת האוזניות הטובות ביותר שישנן.
כחלק מתחביב ה-DIY שלי, החלטתי שאני עושה את המודים האילו בעצמי וחוסך את הכסף של לשלם ללארי 400 דולר על העבודה לא כולל משלוחים הלוך חזור וזמן המתנה ארוך מאוד.
חלקכם אפילו ראו את הדיון שפתחתי בפורום זה בנוגע להשגת חתיכות עץ לצדדים. כיוון שמדובר במוד שהוא לא יותר מאשר ויזואלי, את העניין עם העץ אני משאיר לסוף ולא דואג בנוגע אליו נכון לעכשיו.
המודים שעשיתי עד כה הם כאמור:
- החלפת הפאדים מחומר דמוי עור בן 25 שנים אשר כבר לא מצליח לעמוד במשימה של הפרדת האוזנייה מהאוזן בפאדים חדש מבד אשר נוחים יותר ומשנים את הצליל (כיוון שהם סופגים יותר תדרים).
- מתיחת הגומיות שמחזיקות את הרצועה בכדי לחזק את האחיזה של האוזניות על הראש (במקרה שלי מתחתי ממש קצת כיוון שיש לי ראש גדול יחסית).
- הפיכת מסכי ההפרדה מהפלסטיק שנמצאים בין האוזן לדרייבר האלקטרוסטטי למסכים מבד אשר מאפשרים לצליל לזרום בטבעיות רבה הרבה יותר.
- שיחקתי עם הפתח האחרוי של האוזנייה, כאשר סגרתי אותו קיבלתי פאנץ' טוב יותר בבאס. זה מעולה ברוק, אבל הפריע קצת בקלאסית וג'אז.
- החלפת החיווט הפנימי. החיווט הפנימי היה כבל דק מאוד (אני מעריך באיזור ה-26AWG) וארוך בצורה מחרידה מן הנדרש. אני החלפתי אותו לחיווט 22AWG מנחושת מצופה כסף עם מספר גדול יותר של גידים, ובחצי האורך בערך.
- עקיפת מעגל הקרוס. הקרוס באוזניות האילו נמצא שם רק בשביל להעיף את הבאס מהדרייבר האלקטרוסטטי. הדינאמימ קבל את התחום המלא. לכן, הרעיון של לחבר את הדינאמי לקרוס בכל אופן לא עושה כלום מלבד להוסיף חיווט ולחמות בדרך, לכן החיווט הוחלף בצורה כזו שהוא מגיע מהמגבר ישירות אל הדרייבר הדינאמי בלי שום קרוס באמצע.
כבר אתמול הזמנתי לעצמי חיווט 18gauge בכדי לעשות מודינג לכבל החיצוני של האוזניות. רק נשאר לכחות לחיווט ולמצוא פלאג טוב של TRS (רבע אינץ') אם מישהו יודע איפה אפשר להשיג (עדיף בארץ) אני אשמח מאוד לשמוע
עכשיו לקצת תמונות:
פאדים מבד (יחד עם הפלסטיקים החדשים מאחור - המקוריים נשברו לי וזה מה שדחף אותי לכל התהליך):

תמונות של המסכים החדשים לעומת המצב ההתחלתי שלהם:

האוזניות עם המסכים הקודמים:

האוזניות עם המסכים החדשים שאני הכנתי:

מתיחת הגומי שמחזיק את הרצועה על הראש:

ניתוק הדרייבר האלקטרוסטטי:

חיבור של החיווט החיצוני לאחר המעקף:

אני אנסה להסביר בקצרה מה השתנה בצליל ובאוזנייה מאז שעשיתי את המודים האילו (וכמובן שעשיתי אותם אחד אחד בשביל לשמוע את ההשפעות על הסאונד). דבר ראשון, האוזניות נוחות בצורה שלא תיאמן! פאדים מבד שנעימים לעור, גומיות מתוחות שמחזיקות את האוזנייה כראוי, ומסכים מבד אשר מלטפים את האוזן במקום ללחוץ עליה כמו המסכים מהפלסטיק.
מבחינת סאונד מדובר ללא כל ספק באוזניות הטובות ביותר ששמעתי בחיים שלי! זאת עם הערה כי הן הטובות ביותר למוזיקה שאני שומע שהיא קלאסית, ג'אז ובלוז, רוק ופרוג רוק. יצא לי לשמוע לא מעט אוזניות אוזניות, אבל נכון לעכשיו זו האוזנייה הטובה ביותר עד כה. מדובר באוזניות המפורטות והמדויקות ביותר שיצא לי לשמוע איי פעם. ה-decay כל כך ארוך שפשוט קשה להאמין. הסאונד מאוזן ו"מלא" בצורה יוצאת דופן, והבמה רחבה במיוחד. סאונד "גדול" הרבה יותר ממה שאני רגיל באוזניות. מבחינת ההבדלים של המודים על הסאונד, מדובר בכל אספקט אפשרי. החל מהפאנץ' של הבאס, ועד לפירוט בגבוהים, הכל השתפר פלאים.
עד כה, המוד המשמעותי ביותר מבחינת סאונד הוא חיתוך מסכי הפלסטיק ומיקום בד במקומם. השני בהשפעתו הוא המעקף של הקרוס והחלפת החיווט הפנימי. אני מאמין שברגע שאני אחליף את החיווט כולו האוזניות יישמעו טוב עוד יותר (מעבר לשיפור העצום שיהיה על המראה שלהן) ואני אמשיך לעדכן גם אז כמובן.
בכל אופן, מי שמעוניין בפרטים רבי יותר על הסאונד, ועל התהליך מוזמן להיכנס לדיון שלי בהד-פיי ולראות אפילו את המדריכים שרשמתי למודים האילו במהלך הדיון (חלקם בפוסט הראשוני חלקם בהמשך העמוד):
http://www.head-fi.org/forums/showthread.php?t=216935
אנטולי *K340 Smile*