מוסיקה שהוקלטה בקידוד Q-Sound - כיצד עדיף לשמוע?

כל מה שקשור לאודיו בסטריאו, פטיפונים, נגני CD, קדם מגברים, מגברי כח, כבלים וכמובן רמקולים - רכיבים עד 3000$ בלבד.
שלח תגובה
Sexter פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1197
נתן תודות: 31 פעמים
קיבל תודות: 90 פעמים

שליחה #1 

על טכנולוגיית QSOUND שמעתי לראשונה במאמר ביקורת על האלבום המצויין של רוג'ר וואטרס Amused to Death. מאז השתדלתי למצוא אלבומים אחרים שהוקלטו בשיטה הזו, אשר מעניקה חוויית מוסיקה מרשימה בסראונד גם כאשר שומעים עי 2 רמקולים במצב סטריאו. להפתעתי לא מצאתי הרבה אלבומים כאלו. בקישור הבא בוויקפדיה יש רשימה מצומצמת:

http://en.wikipedia.org/wiki/QSound#Sel ... _QSound.22

הודות הטכנולוגיה:

http://en.wikipedia.org/wiki/QSound

מתברר שנעשה בה שימוש גם בסרטים וגם במשחקי וידאו. מכל האלבומים שבחנתי, האפקט הטוב ביותר מורגש רק באלבומו של וואטרס. נראה שהאלבומים היחידים שעשו שימוש בקידוד הזה יצאו באותה תקופת זמן של תחילת שנות ה 90. רוב האלבומים שם הם לא ממש סגנון המוסיקה שלי, כי מדובר באלבומי פופ, פרט אולי לאלבום Dangerous של מייקל ג'קסון שמשלב סוגים שונים של מוסיקה ובהחלט מהווה אלבום מצויין ועם סאונד מעולה. כאן באופן מעניין קידוד ה QSOUND מופיע באלבום המקורי שכרשתי ב 1992 אבל אין כל אזכור לגרסת ה Remaster משנת 2001 שגם אותה רכשתי והצטערתי כי הסאונד בהוצאה המקורית מ 91 הרבה יותר חם ופתוח ולא דחוס מידי כמו בגרסה המחודשת.

מכל מקום נראה שאולפנים הפסיקו להשתמש ב QSOUND מסיבה לא ברורה כי לא מצאתי אף אלבום שיצא לאחר 1995 שקודד בשיטה הזו. אפילו גרסת ה SACD של Amused to death ושל Dangerous לא כוללות שום אזכור ל QSOUND.

בשרשור הזה רציתי לשאות שתי שאלות:

1. האם משהו יודע מה ההבדלים בין רידוד QSOUND לבין קידוד Dolby Prologic2?
2. לאלו שמשמשים במערכת קולנו ביתית לשמיעת מוסיקה, באיזו מצב סראונד הכי טוב לשמוע מוסיקה מקודדת ב QSOUND? שמתי לב אצלי ברסיבר 626 אנקיו ש DTS Neo 6 מספק את האפקט הטוב ביותר עבור QSOUND.

חבל שאין רסיברים שכוללים פענוח QSOUND אופטימאלי. כנראה לא עשו את זה בגלל הפופולריות הנמוכה של הפורמט.

מה דעתכם?

Sexter פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #2 

מצאתי את הרשימה הזו של אלבומים שהוקלטו ב QSOUND:

http://www.qsound.com/spotlight/users/r ... rtists.htm

באופן מוזר יש לי חלק לא קטן מהם ואל אף אחד מהם אין את הלוגו של QSOUND מלבד האלבום של ווטרס והמהדורה המקורית של Dangerous... נראה שבהוצאות מחודשות או שהאולפנים הסתכסכו עם החברה ונטשו את השיטה או שהם כבר לא מציינים זאת על העטיפה...

Lior_M
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 8128
נתן תודות: 418 פעמים
קיבל תודות: 473 פעמים

שליחה #3 

הי
Qsound זה לא קידוד מכיוון שלא נחוץ מפענח בשביל לשמוע את התוכן. מדובר בשני ערוצי אודיו רגילים עם משחקי פאזות.
כאשר אתה יושב בנקודה הנכונה מול שני רמקולים אתה אמור לשמוע צלילים מעבר לזווית הרגילה שנוצרת בישיבה מול שני רמקולים. הדיסק של ווטרס הוא דוגמא מצויינת לשימוש בטכנולוגיה הזו.
בגדול הפרולוגיק שגם הוא התבסס על שני ערוצי אודיו מימש באמצעות מפענח ( ולכן הוא סוג של קידוד ) אלגוריתם לפיו כל מה שהפוך בפאזה בין ימין לשמאל הולך אחורה לזוג רמקולים ( סיגנל זהה כלומר מונו ). כל מה ששוה בין ימין לשמאל הולך לסנטר וכל מה שמתחת לתדר מסויים הולך לסאב.

ליאור
בעבר טכנאי סאונד באולפני טריטון כיום עוסק בתחום ההי-טק.
הקולנוע שלי

Sexter פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #4 

@Lior_M
·
כן אבל הרעיון של QSOUND דומה מאד לעקרון הקידוד בדולבי פרולוגיק. בשני המקרים יש משחק של פאזות ועוצמות. אני שם לב כי אם אני שומע דיסק QSOUND במצב פרולוגיק2 אני מקבל את המוסיקה בסראונד. ז"א צלילים מסוימים נשמעים בשני הרמקולים האחוריים בסטריאו, אם כי עם הפרדת ערוצים מוגבלת. בטוח שניתן לתכנן מפענח סאונד שיודע להוציא את המקסימום מהקלטות שבוצעו עי QSOUND.

תודה

ofiras
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 432
נתן תודות: 14 פעמים
קיבל תודות: 23 פעמים

שליחה #5 

כמו שליאור כתב, אין מדובר בקידוד כלל אלא בהפקה מיוחדת של המיקס . גם לי יש את הדיסק הזה של ווטרס. ויש עוד אחד שבו לדעתי הההפקה הזאת יותר משמעותית : סטינג - Soul Cages.
לדעתי הרעיון בהפקה הזאת הוא לא לשמוע בשום מפענח מיוחד אלא במגבר סטריאו רגיל או ברסיבר ללא אפקטים בשני ערוצים. כל העניין הוא שאתה תשמע סראונד למרות שאתה שומע משני רמקולים בלבד, וזה עובד די מדהים. בדיסק של ווטרס (ואפילו מופיע על העטיפה מאחורה הסבר על כך) ב20 שניות הראשונות בערך, יש נביחות של כלב והן נשמעות מחוץ לבית בדירה של השכנים. בהרבה חלקים של ההקלטות האלה, מי ששומע משוכנע שהרמקולים האחוריים עובדים למרות שהרסיבר שלי כבוי לגמרי ואני שומע דרך מגבר סטריאו בלבד.
בסופו של דבר האנשים שאוהבים לשמוע רב ערוצי העדיפו מיקסים מתאימים שנעשו לפורמטים כמו - DTS SACD DD וכו׳ ולכן הטכונולגיה הזאת לא ממש תפסה לדעתי.
אבל זה דרך נחמדה בשבילי לבדוק שהרמקולים מכוונים טוב (במיוחד הקטע עם הכלב)
!If you want something done, do it yourself
http://www.mabel-tech.com

gover
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 837
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #6 

הדיסק של ווטרס ממש טוב. תודה על הרשימה, ברוב לא הייתי נוגע גם עם הקב"ה היה עושה את המיקס אבל יש שם כמה מעניינים עם סאונד מעולה.
כל יום לומדים משהו חדש

שלח תגובה

חזור אל “אודיו דו-ערוצי (סטריאו)”