סאונד מהרמקולים - מה עושה לפטיפון?

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
שלח תגובה
רונן-ש פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 291
נתן תודות: 81 פעמים
קיבל תודות: 175 פעמים

שליחה #1 

אני מן הסתם מעלה נושא שנידון בעבר.
אלא שעכשיו אני עומד מול אותו עניין, וצריך להחליט לגבי מיקום בחדר ההאזנה שלי.
אשמח לשמוע התנסויות של חברים פה.

שאלת הבסיס: עד כמה סאונד מהרמקולים נקלט, מהדהד ומשפיע על הפטיפון בעת נגינה?

שאלה נגזרת מיידית היא: מהו המקום האידאלי לפטיפון, בהינתן מיקום הרמקולים?

אתן עוד כמה נתונים:
המרחק בין הרמקולים, במקרה שלי, יהיה 2.70.
יש לי אפשרות למקם אל כל המערכת בין הרמקולים, אפילו קצת אחורה מהם, בצורה די קלאסית.
אבל מכמה סיבות יהיה עדיף לי למקם את המערכת בצמוד לאחד מקירות הצד, נניח במרחק 3 מטר מהרמקול (ממש על ״קו הרוחב״ של מושבי ההאזנה)

מישהו התנסה בתצורה כזו, שהמערכת היא ״בצד״?

dragon
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 158
נתן תודות: 174 פעמים
קיבל תודות: 32 פעמים

שליחה #2 

הבעיה היא לא הסאונד מהרמקולים אלא הרעידות שהם מייצרים - גם האויר הרועד (שאותו שומעים כ'סאונד') וגם הרעידות המכניות של התיבות עצמן תוך כדי פעולה, גם אם הללו בלתי מורגשות למגע יד (זה יקרה בעיקר אם הפטיפון מונח על אותו רהיט יחד עם הרמקולים, אם אלה לא רמקולי רצפה למשל). אבל המרחקים שאתה מדבר עליהם בין הפטיפון לרמקולים - בשתי האפשרויות - לא נשמעים בעייתיים. זה קרוב מדי. נסה בעצמך ותראה (תשמע). באפשרות השניה - זו שאתה מעדיף - פחות נוח לתפעל את המערכת.

nkorah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1093
נתן תודות: 452 פעמים
קיבל תודות: 600 פעמים

שליחה #3 

הי רונן,

הכל מתחיל מההתאמה בין המחט לזרוע. המטרה היא להגיע לכך שתדר הרזוננס של השילוב יהיה גבוה מ- 7-8 Hz ונמוך מ- 12-13 Hz.
הגבול התחתון הוא תדר אופייני לגלים על פני התקליט, ומעט נמוך ממנו - תדר רעידות של רצפות למיניהן (מספרים לי שרצפות עץ רועדות בתדר גבוה יותר, ולכן בעייתי יותר). הגבול העליון מתחיל לדגדג את התדרים הנמוכים שמפיקים הרמקולים. נכון, יש שם Roll-Off משמעותי מאוד, אבל התדרים האלו עדיין קיימים ואם הזרוע-מחט רגישים אליהם - זו בעיה. גם קשה להתחמק ממנה, כי כשיש בעיית באס נמוך מהרמקולים, מדובר בד"כ בגל עומד, ארוך, שאי אפשר להתחמק ממנו בשום מקום בחדר...

אז א) התאמה נכונה בין הזרוע למחט - להתרחק מתדרים בעייתיים כמה שיותר.
ב) לא להשמיע מוסיקה עם מכסה אבק - הוא יוצר תיבת תהודה שמחמירה כל בעיה - אם קיימת
ג) עדיף שהפטיפון לא יהיה מול הרמקולים. קצת מאחוריהם - טוב. בצד, מחוץ ל"משולש" - גם טוב. אבל אם קיימת בעיה - המיקום הוא לא מה שיפתור אותה.

(f)

רונן-ש פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 291
נתן תודות: 81 פעמים
קיבל תודות: 175 פעמים

שליחה #4 

@nkorah

הי ניב,
יום שישי, איזה כיף...

הרזוננס אצלי בזרוע בסדר, אפילו by the book, יוצא בערך 9.5 עד 10 הרץ. בדקתי עם תקליט בדיקה.

יותר עניין אותי תופעות של בס חזק מהרמקול, נניח ב-50 הרץ, וצימוד אקוסטי מהאויר ישירות ל-plinth או ל-sub plinth.
בתיאוריה זה אמור להיות משוכך על ידי ה-suspension של מבנה הפטיפון.

אני אכן בונה על מיקום שהוא 'מחוץ למשולש' (אהבתי את המינוח) - בקו של המאזין, אבל צמוד לקיר.
אצטרך לנסות ולראות מה קורה.

יש לי מכסה אבק המקורי של Thorens, על צירים, וכשתקליט מנגן המכסה נשאר פתוח.

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”