כתבה נחמדה מהארץ על "חזרת" הקסטות (כן, ממש)

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4166
נתן תודות: 619 פעמים
קיבל תודות: 1301 פעמים

שליחה #61 

אונומטופיה זו מילה שנשמעת כמו המשמעות שלה. 'בקבוק' לדוגמה (קול המים הנשפכים), או 'קוקיה' על משקל קולה של הציפור. גרגור, זמזום, פיצוץ, פרפר... יש? 'רתע' לא אבל 'שקשוק' כן!. :biggrin:

יש המון מונחים בעברית שהשתרבבו לאנגלית, ועוד יותר מונחים יהודיים בשפה האנגלית האמריקאית. אין מישהו שלא מכיר 'שלום', 'בר-מצווה' והמילה 'Kosher' - (כשר) לדעתי עומדת להחליף את המילה Legal אפילו במכללות ללימודי משפטים. זה קצת חסר פרופורציה מספרית וזה די מפתיע אבל אמיתי.

הפטרונות המדוברת זה להפקיע למדינה שלימה מונחים שגורים, קצרים, בין-לאומיים, שימושיים ונפוצים ולהחליף אותם במילים מגושמות בעלות שורשים לא ברורים, שנשמעות לרוב כמו שמות של מחלות של בעלי חיים ('קלטת גלגשית כרונית'). למה לכל הרוחות היו צריכים לגעת ב'קסטה'?

ואם כבר בעניין הזה - אני רוצה (סליחה דורש!) שיחזירו את ה'לירה'. מה זה ה'שקל' הדפוק הזה שאפילו בנק ישראל לא יודע איך מאייתים אותו באנגלית? מילא אנגלית שפת המנדט הנתעב - אבל מה עם השכנים? שמתם לב שעל השטרות ה-50 החדשים אייתו את המילה 'שקל' בערבית, בצורת הריבוי בשגיאת כתיב בסגנון 'שכלים'? עם 'כ' במקום עם 'ק'? זה לא היה קורה עם 'לירה'! ככה זה שמתעסקים עם משהו שעובד ומנסים לתקן מה שלא מקולקל!

tomer953
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5304
שם מלא: tomer953
נתן תודות: 234 פעמים
קיבל תודות: 1442 פעמים

שליחה #62 

רק אציין שהדוגמא שלך על המילה הערבית והשגיאת כתיב בשטר החדש של ה-50 היא לא נכונה, וזו דווקא לא שגיאה, אלא החלטה שקולה שנידונה רבות לפני פרסום השטר.

כתבה שמצאתי מחיפוש זריז בנושא
http://tech.walla.co.il/item/2786199

tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4166
נתן תודות: 619 פעמים
קיבל תודות: 1301 פעמים

שליחה #63 

זה שהיו דיונים, זה לא אומר שלא היתה שגיאה. לדיונים האלה היתה שותפה, שוב, איך לא? האקדמיה ללשון עברית עם הדוקטורים שלה. הם ישבו והגו כללי תעתיק חדשים לשפה הערבית ואפילו קיבלו אישור מראש האקדמיה לשפה הערבית שהם צודקים. אבל את מי זה מעניין בכלל? בפועל, האזרחים הערבים של מדינת ישראל תופסים זאת (ובצדק גמור הפעם) כשגיאת כתיב מזלזלת. שוב, החליפו להם את ה-شقل מהשטר הישן והמוכר ב-شيكل חדש (ועוד בצורת רבים עם א' ועם נ' סופית) וכשהם התלוננו על זה - ברברו להם בשכל שיש תעתיק חדש. תעתיק? אתם תגידו לי איך לכתוב מילה בשפה שלי? זו כבר באמת פטרונות מזלזלת. גם אני הייתי מתעצבן.

יאללה - תחזירו את הלירות כבר!

רונן-ש
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 291
נתן תודות: 81 פעמים
קיבל תודות: 175 פעמים

שליחה #64 

ולעניין שירשור זה:
למילה קסטות, לטעמי לפחות, יש ניחוח של נעורים אי שם בסוף שנות השבעים, של הקלטות מגלי צהל, של מסיבות כיתה, של מכנסים גבארדין מתרחבות למטה, ושל דוכנים צבעוניים וקולניים בתחנה המרכזית.
זו אסוציאציה פרטית שלי (אסוציאציה = שיוך ?).

במילה קלטת כל הניחוחות האלה לא קיימים לי.
השירשור הזה עשה לי הרבה טוב והרבה חיוך, וזה הכי חשוב בבוקר צונן זה.

clip99
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1036
נתן תודות: 292 פעמים
קיבל תודות: 123 פעמים

שליחה #65 

מקבל את התיקון בדבר משמעות האונומטופיה ; אך כוונתי נותרה זהה - יש מילים שנשמעות בעברית טוב יותר - לטעמי . אגב אם כבר דיברת על פטרונות ומילים מגושמות , "קלטת" אינה דוגמה טובה . מה דעתכם על התרגום העברי ל-DVD ? "החסן חוזי ספרתי/ החסן רב-תכליתי ספרתי" ? זה כבר נשמע ממש גרוע , אך מה לעשות - מדובר בתחביר תקני .

רונן , אין עוררין על ענייני טעם וריח וכמובן שאי אפשר לקחת ממך את ההקשר או התסמיך (אסו' בעברית) בין המינוח הלועזי לזכרונות ילדות , אך
אין בכך גם כדי לשנות את העובדה שמדובר בעיברות של מונח לועזי , וככזה אינו נחשב לשפה תקינה , אפילו שמדובר בהתקטננות...

RAMIRAMI68
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2548
נתן תודות: 166 פעמים
קיבל תודות: 263 פעמים

שליחה #66 

giladl כתב:אני זוכר את קלטות המיקס של הדיג'ייס למיניהם שצמחו כמו פטריות בשנות השמונים כמו הקסטות של הקוליסאום וכו...
...
·

הנה טעימה...
http://www.upf.co.il/file/220262918.html
מי זוכר?...:)

shimi810
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 172
נתן תודות: 40 פעמים
קיבל תודות: 6 פעמים

שליחה #67 

לא אשכח את הבנות רוקדות בכיתה את אותו השיר, כולל הרצה שוב ושוב כמובן. בריטני ספירס, אלא מה.

אצלנו בבית תמיד הקלטנו מהרדיו, רוב הקלטות איכותיות ממש, לא הדרק.
ועוד לא דיברתי על החשש שהסליל יתקע...
היו כל מיני מכשירים, רדיו טייפים נישאים, וואלקמנים לרוב גרועים, מערכות מיני, דאבל דק - לא מהיקרים שהיו אני מניח. בתכל'ס, הייתי קונה עוד מערכת מיני חלקים למקרה שהאקאי תתקלקל (היא תקועה שנים באיזה חור ביחד עם כל הקלטות), לחלוטין לא נראה לי פרקטי כיום להחזיק מכשיר מגושם שסך הכל משמיע קלטת טייפ...

נכון, יליד סוף שנות ה־80, אבל הייתי וחוויתי חלק מהתקופה הזו.
כפי ש־giladl כתב, זה רק הגעגוע האישי לתקופה, לא לטכנולוגיה.
ואם להגיד את האמת, עד היום כשאני חושב על להקליט משהו מהרדיו, אני ישר חושב על טייפ (למרות ששנים אני לא משתמש). אני חושש לחזור לזה ולחזור לפתוח ולתקן קלטות (רובן נשארו עם הסלילים מלופפים עליהן...) + לקנות כמות אצבעות חלופיות למקרה הצורך.

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”