קצת מחשבות על פרות קדושות ונסיון אישי:
הקדמה:
יש לי סילויה + רוקי כבר מספר שנים.
אני לא מהמקפידים הגדולים ביותר על כללים (כמו X גרם למנה ו- Y ק"ג משקל טימפור, WDT וכד')
קראתי מזמן את הכלל של למלא את סלסלה עד הסוף וללחוץ חזק מאוד כדי לקבל חזרתיות טובה. את הכיוון העדין להתאמה למכונה עשיתי ע"י עובי הטחינה. היה יוצא קפה לא רע לגמרי, חזרתיות היתה די בנונית וניסיתי לשפר ע"י גלישת טמפרטורה. לא הייתי מרוצה לגמרי.
השיפור הראשון היה להחליף את הטמפר (שהיה במידה לא טובה) עם טמפר סיני (פחות ממאה שקל) - חל שיפור.
השיפור השני היה להפטר מנושא הגלישה ע"י הרכבת PID. פה כבר היה שיפור רציני.
נראה לי שהגעתי לרמה מספיק טובה עבורי, אבל, הציק לי הסימן של הבורג על העוגיה והתחלתי לחשוב על החלפת המסננת לכזו עם בורג שטוח.
אז נפלתי על המאמר הבא:
http://www.pidsilvia.com/dosing%20NT%20short.htm
פתאום התברר לי שיש שיטה אחרת של טימפור "SOFT TAMPING" שבה הטיפור הוא עדין יחסית וסימן העוגיה או הפגיעה בקרום העליון של הקפה בזמן סגירת הידית הוא לא משמעותי, להיפף לפי המאמר הזה או אחר באותו אתר,זה רצוי וזו אפילו השיטה המקובלת באיטליה.
לפני כמה ימים ניסיתי את השיטה ולאחר משחק קטן עם הטחינה והכמות מתברר שהיא עובדת, הקפה יוצא לגמרי לא רע ובחזרתיות טובה.
המסקנות/המלצות שלי:
טמפר מתאים. לא חייב השקעה רצינית (שוב, שלי, בהמלצת חבר מפורום אחר, עלה פחות ממאה שקל).
PID הוא שיפור מאוד רציני. אין צורך בגלישת טמפרטורה, ברגע שהמכונה חמה ניגשים ומכינים את האספרסו. בהכנה של סידרת כוסות הדוד מתחמם מהר בין המנות לטמפרטורה הנכונה.
WDT - אני יודע שיש המלצות בכיוון, יש לי קצת גושים בטחינה, מעולם לא עשיתי WDT. אני מאמין שהגוש הוא כל כך רך שברגע הטימפור הוא מתפורר ולכן לא משפיע.
טימפור מאוזן ושוה בכל המשטח.
כנראה שאפשר גם טימפור חזק וגם יותר חלש, בכול מקרה חשובה ההתאמה בין הגורמים של השילוש: עובי טחינה, כמות, לחץ.
זהו. אז בנתיים לא החלפתי את הבורג לשטוח.