סדרת המודמים של TP-Link W8970/W8980/W9980 - סקירה טכנית לעומק

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
שלח תגובה
NegativeIQ פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4485
נתן תודות: 12 פעמים
קיבל תודות: 578 פעמים

שליחה #1 

אז כבר הרבה זמן אני מנסה להניח את היד על אחד מהמודמים האלה והשבוע היתה לי הזדמנות וקניתי מ-ofirbl אחד כזה מדגם W8980 - המון תודה אופיר!

אז ככה - ההבדלים בין הדגמים כפי שמוצגים ע"י TP-Link:
  • W8970 - נתב אלחוטי 2.4GHz ומודם +ADSL2.
  • W8980 - נתב אלחוטי Dual-Band 2.4GHz / 5GHz ומודם +ADSL2.
  • W9980 - נתב אלחוטי Dual-Band 2.4GHz / 5GHz ומודם VDSL2.
  • הבדל נוסף מינורי - ל-W8970 יש כניסת USB אחת, ל-W8980 ו-W9980 יש שתיים.

מזכיר שבארץ בבזק מהירויות של עד 15 מגה הן על +ADSL2 ומהירויות 20 מגה ומעלה הן על VDSL2.

עכשיו הנה הדברים שהם לא מפרסמים:
  • שבב ה-DSL זהה בכל הדגמים, כלומר ההגבלה של W8970 ו-W8980 ל-+ADSL2 בלבד היא בקושחה ולא בחומרה, מה שאומר שאפשר "לפתוח" אותם ל-VDSL2.
  • מעבר לכך, ה-W8980 וה-W9980 מבחינה חומרתית זהים לחלוטין, עד כדי-כך שאפשר (עם מאמץ מסויים) לעשות Crossflash בין הקושחות שלהם.
  • ההבדל בין W8970 לשניים האחרים הוא דווקא כן בחומרה, בכניסת ה-USB שדיברתי אליה קודם וכן בכל מה שקשור ל-WiFi - ל-W8970 יש שבב WiFi 2.4GHz מסוג Atheros AR9381 עם שתי אנטנות חיצוניות. ל-W8980 וה-W9980 (כאמור חומרתית הם זהים) יש שבב WiFi 2.4GHz מסוג Atheros AR9267 עם שתי אנטנות פנימיות ושבב WiFi 5GHz מסוג Lantiq WAVE 300 עם שלוש אנטנות חיצוניות (במילים אחרות בנתבים הדואליים האנטנות החיצוניות משמשות ל-5GHz בלבד).

מכיוון שאני מחובר ב-40 מגה אז הקושחה שמגיעה עם ה-W8980 לא עוזרת לי, צריך החלפה. כאן מגיעה בעיה מס' 1 - כמובן ש-TP-Link מעוניינים למנוע בדיוק את המצב שבו קונים דגם זול ועושים לו Crossflash לדגם יקר יותר, לכן הם חוסמים את אפשרות ה-Upgrade Firmware לעדכונים חתומים דיגיטלית. זה מונע Crossflash ו/או מעבר לקושחות צד-שלישי. הדרך היחידה להתמודד עם זה היא לבצע את ה-Flashing הראשוני דרך ה-Bootloader. בשביל זה צריך חיבור סריאלי. למזלי זאת כבר לא הפעם הראשונה שאני צריך חיבור כזה אז כבר יש לי כבל כזה מוכן, אם אין אז אפשר להכין כזה מאוד בקלות תוך שימוש בכבל נתונים ישן של נוקיה מדגם CA-42 או DKU-5.
פתיחה פיסית של הנתב מאוד קלה (4 ברגים בתחתית) וקל לאתר את החיבור הסריאלי על הלוח (יש גם תמונות בעמוד הויקי של OpenWRT ).

מכאן כשיש גישה ל-Bootloader יש שתי אפשרויות:
  • לבצע Crossflash לקושחה של ה-W9980, יש כאן הוראות איך לעשות את זה . היתרון הוא שזה יותר נוח להישאר עם קושחת היצרן ולא צריך להתמודד עם בעיות, בהנחה שמה שקושחת היצרן נותנת מספיק לנו.
    חשוב! זה אפשרי רק במקרה של להפוך W8980 ל-W9980 (אפשר גם ההיפך אבל למה?) כי הם זהים מבחינה חומרתית, ה-W8970 שונה בחומרה ולכן לא ניתן לבצע את זה.
  • לעבור ל-OpenWRT, קושחת צד-שלישי (מצטער אין תמיכה ב-DD-WRT בשלב הזה). המודמים האלה הם בין הבודדים שנתמכים ע"י קושחות צד-שלישי באופן כללי (90% מהמודמים משתמשים בשבב של Broadcom, שאין לו דרייברים ב-Open Source, הנתב הזה משתמש בשבב של Lantiq שדווקא יש לו), ו-OpenWRT יודעת להפעיל את השבב במצב VDSL2 על כל אחד מהדגמים. כרגע זאת הדרך היחידה להשתמש בנתב כמודם VDSL2 אם הדגם שלכם הוא W8970.

אז החלטתי ללכת על האפשרות השניה, גם כדי לראות את הקרביים של הנתב וגם כי אני משתמש בראוטר שלי כשרת VPN ולכן קושחת היצרן לא מספיקה. ביצעתי Flash ל-OpenWRT.
אני אגיד שדווקא מי שיש לו W8970 יחסית מרוויח כאן כי OpenWRT לפי מה שרשום אמורה כבר לתמוך בו באופן מלא. לעומת זאת במקרה של ה-W8980/W9980 עדיין מדובר ב-Work in Progress. התקנתי בכל אופן.

הבעיות שהיו:
  • הבעיה הכי קשה - WiFi לא עובד בכלל (אמור לעבוד ב-W8970, ב-W8980/W9980 הוא לא עובד).
  • הנה הדבר הכי בעייתי - אפשר בשלב הזה לשכוח מה-5GHz, זה כי אין דרייבר Open Source נורמלי ל-WAVE 300. ה-Source Code היחיד שקיים הוא של גרסה עתיקה מאוד שדורש המון התאמות כדי לעבוד עם Kernel מודרני, חסרים בו המון פיצ'רים ונראה שהוא מראש גם לא יציב במיוחד. נראה שאין הרבה יותר מידי מוטיבציה לעבוד עליו.
  • ה-2.4GHz אמור לעבוד, אבל הוא לא, בגלל באג קטן ומעצבן (הדרייבר מנסה לפנות אליו בכתובת קבועה שנכונה ל-W8970 אבל לא ל-W8980). קיים תיקון של ארבע שורות שפותר את הבעיה (הכתובת נשמרת ב-EEPROM וצריך לטעון אותה משם), אבל לרוע המזל הוא בתוך ה-Kernel, מה שאומר שצריך לקמפל אותו מה-Source.

אחרי שני ערבים של קימפולים ו-Reflash ה-WiFi עובד, כלומר ה-2.4GHz אבל מבחינתי זה לא נורא כי הנתב הקודם שלי לא היה דואלי בכלל.

עכשיו הזמן להתמודד עם הבעיה האחרונה:
  • צ'יפ ה-DSL דורש Firmware משלו, ששמור כקובץ על הנתב ורוטינת האתחול של הצ'יפ מעלה אותו. הקובץ אינו חופשי לשימוש והפצה ולכן לא מגיע עם OpenWRT. קיים קישור למקום שאפשר להוריד אותו אבל מסתבר שזה הולך לאתר גרמני והקובץ מתאים ל-DSL Annex B, שאינו תואם ל-DSL Annex A, שבו משתמשים בארץ.

אחרי לא פחות משעה מול Google הצלחתי למצוא את הקובץ הנכון (בתוך חבילת GPL Source של איזה מודם/נתב אחר), מעלה לנתב, עוד קצת קינפוגים (אגב למודם הזה לוקח כ-3 דקות לעלות אז לא להיבהל אם הוא נראה מת) אבל במזל טוב הוצאתי את הנתב שלי לגמלאות ויש לי מודם VDSL2 ספר לתת להורים שלי כדי לחסוך להם 10₪ לחודש לחשבון הטלפון.

אה, וכמובן - בדיקת מהירות:
(אגב שמתם-לב שבדיקת המהירות של בזק רושמת שהספק שלכם הוא בזק בינלאומי לא משנה מה הוא באמת?)

mp3lll
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-20K
חבר במועדון ה-20K
תגובות: 20679
נתן תודות: 126 פעמים
קיבל תודות: 969 פעמים

שליחה #2 

כל הכבוד על השיתוף..
"הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם" - אין יותר אקטואלי מזה.

MrYair
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3843
נתן תודות: 8 פעמים
קיבל תודות: 373 פעמים

שליחה #3 

ריספקט אחי
לא רואים בארץ מודמים משולבי VDSL
אפשר לשאול בכמה ואיפה קנית?

NegativeIQ פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #4 

MrYair כתב:ריספקט אחי
לא רואים בארץ מודמים משולבי VDSL
אפשר לשאול בכמה ואיפה קנית?
...
כמו שאמרתי קניתי אותו ממשתמש בפורום שקיבל כמה נתבים מחו"ל ומכר אחד מהם. כרגע אי-אפשר להשיג בארץ אם כי בנדא מנסים כרגע להשיג אישור רגולטורי ל-W9980. אולי יהיה בקרוב.
חוץ מזה לאחר בדיקה נראה שההבדל בין Annex A ל-B הוא כנראה בקושחה בלבד אז אפשר לקנות גם במדינות שמשתמשות ב-B ולעשות Crossflash.
נערך לאחרונה על ידי NegativeIQ ב 02/12/2014 18:08, נערך פעם 1 בסך הכל.

Nemesis
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4589
נתן תודות: 30 פעמים
קיבל תודות: 427 פעמים

שליחה #5 

מעניין אותי אם יש סיכוי לשיפור בקצב סנכרון/יציבות הקו במודמים צד ג' מול מה שמספקים בזק.

NegativeIQ פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #6 

Nemesis כתב:מעניין אותי אם יש סיכוי לשיפור בקצב סנכרון/יציבות הקו במודמים צד ג' מול מה שמספקים בזק.
...
אל תיקח אותי כדוגמה לעניין הזה, קודם כל כי כל המודמים שבזק מספקת מבוססים על שבב של Broadcom, וב-VDSL2 נדמה לי שכולם ספציפית על ה-6368. הנתבים האלה מבוססים על שבב של חברה אחרת בכלל (Lantiq) ואני בטוח שבזק לא בדקה אותו מול המערכות שלהם, אז לא יפתיע אותי אם דווקא הוא יעשה יותר בעיות, אבל אני אחזור אליך בעניין הזה, בינתיים הוא דווקא נראה יציב.
חוץ מזה אצלי ספציפית אני גם משתמש בקושחת צד-שלישי (OpenWRT) וקושחת DSL שהגיעה מקושחת יצרן של נתב אחר לגמרי, אחד שנמכר כנראה בבריטניה. איכשהו זה עובד :D בכל אופן זה מאוד שונה מקושחת היצרן, שיכולה להיות יותר או פחות יציבה, ולא בדקתי אותה בכלל.
אגב, עוד משהו, לפני שהמודם הזה הגיע אליי השתמשתי במודם T&W של בזק והוא היה יציב לחלוטין, אז אם יש לך בעיות סנכרון יש סיכוי לא רע שהבעיה היא בצד של בזק ולא אצלך.

Nemesis
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4589
נתן תודות: 30 פעמים
קיבל תודות: 427 פעמים

שליחה #7 

לא התכוונתי לכך שיש לי בעית יציבות כלשהי עם הקו.
הקו שלי יציב לחלוטין, אך הסנכרון הוא על 67 מגה בלבד. אז אני תוהה אם בעזרת מודם "טוב יותר" ניתן אולי לקבל קצב סנכרון גבוה יותר, תוך שמירה על יציבות הקו.

NegativeIQ פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #8 

Nemesis כתב:לא התכוונתי לכך שיש לי בעית יציבות כלשהי עם הקו.
הקו שלי יציב לחלוטין, אך הסנכרון הוא על 67 מגה בלבד. אז אני תוהה אם בעזרת מודם "טוב יותר" ניתן אולי לקבל קצב סנכרון גבוה יותר, תוך שמירה על יציבות הקו.
...
קודם כל תתחבר ל-1@1 ותעשה בדיקת מהירות של תשתית בלבד (ללא ספק).
דבר שני - אם הבעיה היא במהירות, לרוב זה בגלל המרחק בינך לבין מרכזיית ה-VDSL של בזק, שאמורה להיות בכל שכונה. אם במקרה היא קצת רחוקה אז המהירות יורדת דרסטית.

MosheGoldman
סמל אישי של משתמש
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 3
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #9 

היי
השגתי מחול מודם 8980
אשמח לעזרה להמירו לvdsl.
לא יודע מה לעשות עם כל ההסברים , גדול עלי