שימו-לב: המדריך הזה מתייחס רק להיבטים טכניים ולא להיבטים רגולטוריים. לפני שאתם קונים משהו בחו"ל תמיד כדאי לוודא שלא יתפסו לכם אותו בכניסה לארץ או שהמכס עליו כל-כך גבוה שזה כבר לא משתלם. זה בכל מקרה מחוץ לנושא של המדריך הזה.
אז ככה, לפני שאני ארד לפרטים על כל מכשיר, אני אגיד מראש איפה לא כדאי לקנות שום דבר שקשור בטלויזיה - ארה"ב וקנדה. כמעט כל התקנים שקשורים בטלויזיה שונים בין ארה"ב ואירופה (גם אנלוגי וגם דיגיטלי), וישראל כמעט תמיד מתיישרת לפי הסטנדרט האירופאי. בנוסף, בעוד שרוב הציוד שנמכר באירופה הוא מולטי-סיסטם ויודע להתמודד עם שידור אמריקאי לפחות באופן מוגבל, זה לא עובד בכיוון ההפוך - מה שנרכש בארה"ב הוא כמעט תמיד תואם לארה"ב בלבד. למעשה אנשים שעברו מאירופה לארה"ב והביאו איתם קלטות וידאו / DVD ורוצים לצפות בהם יצטרכו לקנות ציוד מחנויות מיוחדות שמביאות מכשירים ביבוא מקביל מאירופה וזה נמכר שם במחירים מופקעים. בקיצור, לא.
כלל האצבע לגבי זה - כשאתם נוסעים תבדקו מה שיטת השידור האנלוגי המקובלת במדינה שאתם נוסעים אליה. אם מדובר בשיטת PAL אז זה בסדר. כל שיטה אחרת, במיוחד NTSC, לשמור מרחק מכל דבר שקשור בטלויזיה.
אה, דרך אגב, מי שחושב שבעידן הדיגיטלי זה לא רלוונטי שיחשוב שוב - כל החיבורים בין ה-DVD או הסטרימר שלכם לטלויזיה מושפעים מהתקנים האלה. התקן היחיד שיחסית זהה הוא HDMI, וגם אז לא הייתי סומך על זה.
דבר שני שאני רוצה לדבר עליו באופן גלובלי - אל תצפו שמשהו שאתם קונים בחו"ל יתמוך בצורה נורמלית בעברית. יש סיכוי (קטן) שכן אבל אין לכם דרך לבדוק את זה לפני שאתם חוזרים לארץ, אז נקודת המוצא שלכם צריכה להיות שלא, ואם במקרה כן אז זאת תהיה הפתעה נחמדה. אם הנושא של עברית חשוב לכם, עדיף שתקנו הכל בארץ. אני אתייחס לזה יותר בהרחבה ברשימת הציוד איפה שצריך.
עכשיו בואו נפרט את הציוד האפשרי:
- טלויזיה - בסופו של דבר זה מה שקולט את האות מכל יתר הציוד שלכם ומציג אותו, זה גם הדבר הכי קריטי לא לרכוש בארה"ב ובמדינות NTSC - טלויזיה שנרכשה בארה"ב כנראה לא תעבוד עם שום ציוד שקניתם בארץ ובאירופה, לא DVD, לא סטרימר, לא ממיר, לא כלום. אולי זה יעבוד עם מכשירים עם חיבור HDMI (גם לא בטוח) וגם לכו תדעו אם לא תרצו לחבר משהו שלא צפיתם מראש.
באירופה לא אמורה להיות בעיה, למעט שני דברים - אם הטלויזיה כוללת טיונר DVB-T מובנה יכול להיות שיהיו איתו בעיות ותצטרכו להשתמש בממיר חיצוני, תסתכלו על ההערות שלי בסעיף ממיר דיגיטלי, זה תופס גם לפה. דבר שני, אם הטלויזיה היא Smart TV, צפו לבעיות בעברית. אם זה לא קריטי לכם והמחיר טוב, לכו על זה. - נגן DVD / Blu-Ray - לא לקנות בארה"ב ומדינות NTSC. אפילו סרטי DVD שונים בין אירופה וארה"ב, ספציפית ה-FPS (פריימים לשניה) שהסרט מוקלט בהם שונה כדי להתאים לסטנדרט השידור שבו הנגן אמור להתחבר לטלויזיה. נגנים אירופאיים לרוב יוכלו להתמודד עם סרטים מארה"ב, הפוך כמעט אף פעם לא.
בעיה נוספת זה הגנת האיזורים (גם ב-DVD וגם ב-BR) - רוב האנשים כנראה ירצו נגן "פרוץ" שמנגן סרטים מכל האיזורים. בארץ רוב הנגנים הם כאלה, בארה"ב, בתור אימפריית זכויות היוצרים של העולם, כמעט אין כאלה, ככה שהוא לא יפעיל סרטים מהארץ (גם אם במקרה נפלתם על אחד שלא נופל גם ככה על ההבדלים הטכניים.
אם יש לכם שני סרטי DVD (מקוריים) משני איזורים שונים (בארץ ניתן למצוא מידי פעם דיסקים שיובאו מארה"ב) אפשר אולי לבדוק בתצוגה בחנות עם הנגן הוא Multi Region. שימו-לב שלגבי איזורי BR, העניין לרוב מסובך יותר, דורש התקנת קושחה פרוצה על הנגן, וזה קיים למספר יחסית מצומצם של דגמים, אם זה חשוב לכם תבדקו באינטרנט באיזה דגמים של נגנים זה אפשרי ותקנו מראש מה שאפשר.
אם הנושא של Multi Region לא חשוב לכם ואתם רק רוצים את האפשרות לראות סרטים שקניתם בארץ, אז איזור ה-DVD של ישראל הוא 2 ואיזור ה-BD הוא B. אם תקנו את הנגן במדינה מאותו איזור זה יעבוד בלי בעיה.
לגבי עברית - נגן DVD / BR שנרכש בחו"ל לרוב לא יוכל להציג כתוביות בעברית בסרטי DivX / XviD / x264. בסרטי DVD לא תהיה בעיה. - ממיר דיגיטלי - יש שלושה סוגים של ממירים דיגיטליים, לווייני, כבלים וקרקעי. אני אתייחס לכל אחד מהם בנפרד.
- ממיר דיגיטלי קרקעי - משמש בארץ לקליטת עידן+. קודם כל לא לקנות בשום מדינה באמריקה (צפון או דרום), יפן, סין ועוד כמה. שיטות השידור שונות ובניגוד לשידור אנלוגי, בממירים דיגיטליים אין Multi-System. ישראל עובדת בשידור DVB-T (מתוכנן בעתיד DVB-T2). אם המדינה שאתם נוסעים אליה משתמשת בשיטה אחרת (ATSC, ISDB-T וכו') אין בכלל מה לעשות עם הממיר בארץ.
גם אם הממיר הוא ל-DVB, עדיין עדיף להימנע בשל הקידוד של הוידאו. ברוב המדינות בעולם הוידאו דחוס ב-MPEG-2 (כמו DVD). בארץ השידור הדיגיטלי עלה מאוחר ואז כבר היו קידודים יותר יעילים. ספציפית השידור בארץ משתמש בקידוד וידאו H.264 (כמו BR) וקידוד אודיו אפילו יותר חדש - HE-AACv2. לא בטוח שממיר שנרכש בחו"ל יוכל לפענח את הקידוד הזה. בחלק גדול מהמקים תביאו ממיר כזה, הוא יזהה את הערוצים בסריקה אבל לא תוכלו לצפות בהם או שתוכלו לצפות בלי קול. בהתחשב בעובדה שממירים בארץ הם די זולים הייתי מוותר לגמרי על רכישה של ממיר בחו"ל.
לגבי עברית - ממיר שנרכש בחו"ל לרוב לא יוכל להציג EPG בעברית.
הערה קטנה לגבי כל מה שרשמתי על קידודים ועל עברית - כל זה נכון רק לגבי ממירים חיצוניים. אם אתם מחפשים כרטיס / דונגל למחשב אז אין עם זה בעיה, בקליטה במחשב מה שמפענח את הקידוד זה המחשב ולא הכרטיס אז אפשר בכיף לקנות כרטיס בחו"ל (אבל עדיין שימו-לב שזה חייב להיות ממדינה שמשתמשת ב-DVB, אם תקנו כרטיס בארה"ב הוא לא יעבוד). - ממיר דיגיטלי כבלים - אין טעם לקנות בכלל. חברת הכבלים היחידה בארץ היא הוט והיא לא מאפשרת בכלל שימוש בממירים שהם לא ציוד שלה.
- ממיר דיגיטלי לווייני - כמו הוט, גם יס לא מאפשרת שימוש בציוד פרטי, כנראה זה יעניין אתכם בעיקר אם יש לכם צלחת לוויין פרטית. גם כאן יש כמה שיטות שידור שונות. ישראל משתמשת ב-DVB-S, וגם כל המדינות שמסביבנו משתמשות ב-DVB-S ו-DVB-S2. אל תקנו ממירים ממדינות שמשתמשות בשיטה שונה (כבר אמרנו ארה"ב) כי לא יהיה לכם מה לקלוט איתם.
אני אענה מראש על השאלה הבאה שלכם - לא, לא ניתן להשתמש בממיר לווייני מארה"ב כדי לקלוט לוויינים אמריקאיים, לא ניתן פיסית לקלוט אותם מהארץ עם שום צלחת (הם נמצאים מתחת לקו האופק).
כמו הממירים הקרקעיים, גם כאן ממירים שנרכשו בחו"ל לרוב לא יציגו EPG בעברית (רלוונטי רק אם אתם רוצים לקלוט ערוצים ישראלים מעמוס). יוצאי דופן הם הממירים מבוססי לינוקס (Dreambox ודומיו), אפשר להתקין עליהם תמיכה בעברית אחרי שקניתם אותם. - סטרימר - כעיקרון זה אמור להיות הכי פחות בעייתי. הוא אמור לעבוד לא משנה איפה קניתם אותו אלא אם זה סטרימר עם תמיכה בכל מיני שירותים מיוחדים שאולי יש עליהם הגבלות גיאוגרפיות. אם קניתם סטרימר בארה"ב הוא יעבוד רק אם הטלויזיה שלכם היא מולטיסיסטם.
אל תצפו לכתוביות או מידע בעברית בסטרימר שקניתם בחו"ל, אלא אם הם מיצרן מוכר שמשווק גם בארץ או שהם מבוססי מערכת הפעלה פתוחה (לינוקס) שאפשר להתקין עליהם תמיכה בעברית. אם אתם מספיק גיקים כדי להתעסק עם זה, פשוט תקנו Raspberry Pi.