שרשור תגובות: סוגי חתכים במחטי פטפון: נושאים מתקדמים - חלק ב'

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
tnsilver פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4166

שליחה

למאמר: סוגי חתכים במחטי פטפון: נושאים מתקדמים - חלק ב'

תמונה
עולם חתכי המחטים לפטפונים עדיין בגדר עלום עבור חובבי פורמט הויניל הוותיק. זהו עולם זעיר שצופן בחובו ניואנסים מפתיעים והבדלים גדולים וגם עובדות מרתקות.

raniburg
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1434

שליחה

(Y) יפה!כל הכבוד על ההשקעה
שאלה: תקליטים ''חרושים'' שנוגנו לא נכון בעבר, עי מחט כדורית מן הסתם,אם מנגנים אותם עם מחטים שחתך המגע שלהם יותר רזה ויותר גבוה,האם ישמעו פחות רעשים שנובעים מחרישת המחטים הכדוריות?או שמחטים בחתכים מודרניים רק ידגישו יותר את חרישות העבר ? חוץ מהעובדה שתקליטים שכאלה גם יקצרו את אורך חייה של מחט כזאת..
אני לא זז מכאן עד סוף הצד

Soli
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1086

שליחה

אני רואה ששאר החברים נכנסו לקומה :?
טומי תודה על הפרק השני,למדתי יותר מדבר אחד חדש.
תודה (f)
מוזיקה היתה אהבתי הראשונה

tnsilver פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה

סליחה רבותי. טעיתי. יש לכתוב 'נתפס בקלקלתו' ולא 'בכלכלתו' - למרות שצורת המקור תואמת יותר את הקונטקסט. תודה למתקנים. הבנתי. הפנמתי. אני כבר אקבל על הראש ממי שצריך בבית. שוב מתנצל, אבל ממש אין צורך להודיע לי בפרטיות על כך. המסר הובן. (f)
נערך לאחרונה על ידי tnsilver ב 10/06/2014 20:37, נערך 2 פעמים בסך הכל.

tnsilver פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה

סולי, תודה לך על הקריאה הממושכת. לא פחות ראוי לציון. :)

raniburg, יש כאן המון משתנים ואין תשובה החלטית. הכל 'תלוי'. ראשית, המונח "חרישה" שכה רווח בסלנג שלנו כאסוציאציה לפעולת פטפון קלוקלת אינו מדויק ומרמז על פעולת חפירה אנכית. זה בלתי אפשרי בחריץ תקליט שמבנהו כשל תעלה שפועית ולא כשל 'בור' אנכי. תקליטים ישנים הם 'שחוקים' ולא 'חרושים' וההבדל הוא, ככל שקשור במחט הכדורית, שהמידע בשפת החריץ, בעיקר המודולוציות ה'חדות' וה'צפופות' לוטש במשך הזמן ע"י הקצה הכדורי, וחלק מהמידע אבד לנצח. דפוס ליטוש שכזה, לא משנה את המידע ע"י הוספת חירוץ חדש, אלא גורם לאיבוד של מידע משכבה מאוד מסוימת בחריץ התקליט. מאוד יכול להיות, וכאן יש פתח להמון משתנים, שבשכבות העמוקות יותר של החריץ, המידע המקורי קיים ושריר. באופן תאורטי, המחט הכדורית שחקה רק את המידע שהקצה ה'מגושם' יצר עמו מגע. מחט 'אתלטית' יותר, עשויה להגיע לשכבות העמוקות יותר בחריץ ומשטח המגע המוארך שלה עשוי לקרוא את המידע שעדיין קיים בתקליט. מחט כזו, ממילא פחות מושפעת מהמידע המצוי בשכבות הקרובות לשטח פני התקליט, אותן שכבות המשפיעות ביותר על חתכי מחטים מסורתיים יותר. מצד שני, דפוס שחיקה 'אלים' יותר של מחטים קודמות, עלול ליצור שחיקה כה גבוהה בחריץ, עד שהמידע נעלם כמעט כולו.

תופעה נוספת שגם היא קשורה ברמת השחיקה הקודמת, ושימוש במחט מודרנית, עשויה להיות תופעה של שיפור איכות הפרטים בהשמעת החריץ השחוק, אך בד בבד הגברה של רעשי הרקע הנלווים. כשזה קורה, אנו יכולים להיות די בטוחים שהמחט קוראת גם את השכבות העמוקות יותר, התקינות יחסית בחריץ, וגם את השכבות העליונות שעברו סוג של דפורמציה כתוצאה משחיקה. אם ברעשי הרקע כלולים גם 'פצפוצים' ו'טיקים' חזקים - קיימת סתירה מהותית במידע בממד האנכי, מה שמרמז על שחיקה 'קשה' יותר קרוב יותר אל פני השטח. זהו המצב הנפוץ יותר בסיטואציה כזו של השמעת תקליט ישן ושחוק.

ברמה המעשית... לא הייתי שמח לבחון יהלום יקר של Fritz Gyger על תקליט ישן, שחוק או שרוט. אני גם לא משוכנע שמחטים בחתך מיקרו-ליין, MR ואילך עושות עבודה טובה יותר בקריאת תקליטים שחוקים מאשר מחטים אליפטיות איכותיות אך בחתכים מסורתיים יותר. המחטים בחתכים החדישים (והיקרים) קצת מפונקות יותר באשר לתנאי 'העסקתן'.

למרבה הבלבול, תקליטים משנות ה-60' וקודם לכן, עד תחילת שנות ה-70', לא הודפסו ברובם בפורמט 'מיקרו-גרוב' החדיש יותר, והחריצים בהם שונים ורחבים יותר מאלה בתקליטים החדישים. מהנדסי המאסטר הטובים של התקופה תכננו את ההקלטה ועצמתה בעיקר עבור מחטים כדוריות רחבות יותר, שהיו כה נפוצות אז. הניסיון לשחזר את ההקלטות באמצעות מחטים מודרניות עלול לעורר אכזבה רבה משום שאלה פשוט 'שוחות' בחריצים הישנים כמו כדור טניס בתעלת כדור באולינג. כאשר תקליטים אלה נשחקים, אף מחט בחתך מודרני, לא תוכל לסייע בשחזור המידע שאבד. באופן כללי, הרעיון של אחזקת ראש בעל מחט כדורית, כמו למשל ה-Denon DL-103, על תקן של ציוד חרום 'משלים' לאוסף, משתלם מאוד במקרים כאלו.
נערך לאחרונה על ידי tnsilver ב 10/06/2014 21:21, נערך פעם 1 בסך הכל.

clip99
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1036

שליחה

כל הכבוד על ההשקעה ורמת הידע שאינה פחות ממדהימה. קשה שלא להתרשם , גם עבור מי שלא מתעניין בתחום הזה , שניכר שמאוד קרוב ללבך . למה לא נותנים לך תואר של גורו..

Kosh
סמל אישי של משתמש
גורו וינטאג'
גורו וינטאג'
תגובות: 4069

שליחה

מעולה! (Y) :) כמו שהגבתי על חלקו הראשון של המאמר,אני לא חושב שאי פעם נכתב מאמר כה מקיף בשפה העברית על הנושא הזה.
Vintage audio is a way of life

Retro audio is good for you

ערוץ הסטריאו וינטאג' שלי:
http://www.youtube.com/user/Kosh31100

EyalR
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1024

שליחה

clip99 כתב:כל הכבוד על ההשקעה ורמת הידע שאינה פחות ממדהימה. קשה שלא להתרשם , גם עבור מי שלא מתעניין בתחום הזה , שניכר שמאוד קרוב ללבך . למה לא נותנים לך תואר של גורו..
...
·

מחזק, כל הכבוד 8)

efi1965
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1614
שם מלא: efi1965

שליחה

טומי, שיחקת אותה ................(Y)

Adix
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 744

פשוט מדהים

שליחה

לא זוכר מאמר כזה מקיף בפורום כבר הרבה זמן, נראה שיש כאן המון השקעה רצון טוב וידע.
כן ירבו.
עכשיו בשאלה מה אני עושה עם כל הידע הזה.

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג

שליחה

מעולה!!! (Y)
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

raniburg
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1434

שליחה

נפל לידי ראש של shure 91ed (למה הראש היה מחובר, אני אפרט בשרשור נפרד...) מורכבת לו מחט HI TRACK עם הכיתוב באדום,והמחט נראית ונשמעת טוב מאוד יחסית לגילה
קצת פרטים
M91ED series

91ED (Yellow stylus with N
red lettering Shure HI-TRACK

0.7 mils)Biradial (0.2 x

Force: 0.75 to 1.5

M97xE (0.2 x 0.7 מחט חלופית
mils) (Tracking

למישהו יש ניסיון עם הראש
ואיך הוא יחסית ל95ED?
אני לא זז מכאן עד סוף הצד

tnsilver פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה

זו שאלה מאוד נפוצה ויש המון חומר בנושא. ל-M91 יש פלט שמתואר לרוב כחם ואנלוגי או יותר 'מוזיקלי'. בדומה ל-M75, הראש הזה בנוי לתת דגש לבסים וטרבלים. היצרן שינה את עקומת ההיענות בדגמים מאוחרים יותר כמו ה-M95 כך שרבים מתארים את הראש המאוחר יותר כ'פתוח' וחושפני במידים. יש לו עקומת הענות שטוחה יותר.

הבעיה המרכזית בהערכה של ראשי Shure מהסדרה, היא ככל הנראה, המחטים. השוק מוצף במחטים תואמות מאיכות בינונית. Ed Saunders, Pfansteil וכל מיני מחטים 'שוויצריות'... המחטים האיכותיות ביותר לראשים של Shure הן ה-SAS של Jico. הן לא זולות. מחט יכולה להגיע ל-$130 - $160 בעוד שראש מהסדרה נרכש ב-$40 ב-eBay. הכי גרוע הוא - שגם המחטים הטובות של Jico לא באות במידת רדיוס קריאה של למטה מ-3 מיל. המחטים המקוריות של Shure היו 7 על 2 מיל, וכאן, כנראה, ההבדל.

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”