מסע לקלייה ראשונה

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
שלח תגובה
omridabbah פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 572
נתן תודות: 165 פעמים
קיבל תודות: 77 פעמים

שליחה #1 

אז קודם כל אני רוצה להתחיל בסיפור המסע שלי לקלייה הראשונה.
אחרי שקראתי והתייעצתי המון בשרשורים השונים, במדריכים הנהדרים שיש באתר ובאנשים ששמחו לענות לי על כל שאלה טפשית ככל שהיתה.
יצאתי לכיוון שוק מחנה יהודה בירושלים אהובתי, בידיעה שיש לא מעט נצלנים וגנבים בתחום הקפה הירוק.
התחלתי לעבור דוכן דוכן, ראיתי את הקפה ושאלתי שאלות , כמובן שברב הדוכנים לא ידעו אפילו להגיד לי את סוג הקפה, והמחירים היו בשמיים. 47-80 שקל לקילו קפה ירוק בלתי מזוהה ולא מאוחסן כהלכה. ממש מציאה ;) (בסופו של דבר קניתי קפה אתיופי ב35 שח לקילו )

בעקבות המלצות רבות שקיבלתי פניתי לכמה דוכנים של בני עדת האתיופים, אני חייב לציין שבשלושת הדוכנים שהייתי היו אנשים חביבים מאוד ששמחו לענות לי על שאלות גם כשידעו שאני לא קונה מהם את הסחורה שלהם.
למרבה הפלא , כששאלתי אותם ( קונים ומוכרים אחד ) איך קולים את הקפה , נענתי בתשובות סותרות לחלוטין מהמידע הרחב שקילבתי ברחבי האינטרנט כולל פה באתר.
נתחיל בזה שהטענה שקיבלתי אצלם היתה שקלייה במחבת הרבה יותר טובה מהתנור , תהליך הקלייה שהם הציעו כלל שטיפת הפולים הירוקים לפני.
על תזמוני הפיצוץ הראשון השני וסיום הקלייה לא ידעו להסביר לי במדוייק אך לאחר הקלייה אמרו לי שלא מחכים יותר מ5 דקות עד שיתקרר הקפה , ישר למטחנה ולשתות בהנאה ובגאווה רבה.

אז לאחר שקיבלתי שתי דרכים שונות לחלטין לקלייה במחבת ( גם בתנור אני אתנסה בהמשך ) החלטתי לנסות את השיטה האתיופית קודם ( כמובן שבגלל שאצלהם זה הרבה יותר מהיר והייתי נלהב לחלטין כבר להתנסות בחוויה ).

אז ניסתי להגיע לקלייה בהירה ועצרתי את הקלייה כדקה אחרי סיום הפיצוץ הראשון ( נראה לי :D )

אחרי קירור של מאוורר עם מסננות לכמה דקות ומתנה נוספת של כ5 דקות לפי המלצת סוחרי השוק טחנתי את הקפה ישירות למקינטה בצפיה לשתות מהקפה המיוחל...
הקפה יצא לא מוצלח כצפוי - כנראה שהאש חזקה מידי והצבע התקבל למרות שהפולים עצמם עוד היו בוסר - הקפה היה מאוד חמוץ ועכור.
מפאת זמן ויכולת לא קליתי שוב - ואני אנסה בשבועות הקרובים עוד נסיונות.
אשמח לשמוע את דעתכם עד כמה שאפשר לראות מהתמונה והסיפור.
ותודה רבה לכל מי שעזר לי לחוות את הדלת הראשונה במסע הנהדר לקליית קפה.

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2220
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 193 פעמים

שליחה #2 

השיטה "האתיופית" היא בהחלט נכונה לזמן ומקום שבו אנשים חיו ללא אמצעי חשמל, ולכן המחבת (יותר נכון ווק מברזל) היתה השיטה הנכונה לקליה על המדורה-כך נוהגים גם הבדואים ונוודים אחרים.

את הקפה הזה הם קולים, טוחנים ישר עם מכתש ועלי, חולטים ממתיקים ושותים, למרות שהקפה צריך לנוח על מנת לשחרר גזים, אבל במדבר זה לא מעניין .

אני כותב כך, כיוון שמבחינתי זה נוסטלגיה-כך התחלתי את עולם הקפה שלי עם בדואים בדרום סיני, אבל בשיטה של מחבת וגז תתקשה להשיג אחידות בקליה, ובקושי תשמע את הפיצוצים שמבחינתי הם הגורמים העיקריים לשליטה בקליה.
התמונה כהה מידי, לכן קשה לחוות דעה.
בהצלחה.

אהה-רון
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 364
נתן תודות: 279 פעמים
קיבל תודות: 73 פעמים

תודה,

שליחה #3 

אכן יצאת למסע...
אני מקווה לראותך ולשמוע את הדיווחים עד ההגעה שלך "לארץ הקפה הטוב המובטחת"
(אגב, פרשת השבוע היא 'פרשת במדבר'...).

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #4 

שטיפת פולים נעשית כדי להשלים את תהליך הייבוש. באתיופיה העיבוד הוא יבש ומשאיר קלילפות ומוץ.
אם משלימים בבית עם שטיפה וקילוף מקבלים כמעט עיבוד רטוב.
הקלייה של האתיופים מתאימה לקפה שהם שותים (מבושל כמו קפה טורקי). זה יכול ללכת בפילטר גם אבל לא ממש באספרסו.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
תגובות: 1098
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

שליחה #5 

עופר, אולי וויזואלית זה יראה כמו עיבוד רטוב אבל שיטות העיבוד שונות ולכן שטיפה ביתית לא תקנה את תכונות השיטה הרטובה.
בשיטה היבשה מיבשים את הדובדבן בשמש ולאחר ייבוש מקלפים בעוד שבשיטה הרטובה הדובדבנים מקולפים מיידית ועובדרים תהליך תסיסה להורדת השכבה הדביקה שעליהם ואז הולכים לייבוש.
בכל מקרה שטיפה בבית לפני הקלייה ,ללא ייבוש חוזר, תביא להמון לחות בתהליך הקלייה, הפולים ידבקו לדופן התוף וכו' (ניסיתי, לא מומלץ)

עומרי
תקלה בתנור, בטח לא קפה למקינטה שצריך את השמנים שבקפה, האתיופים מכינים קפה שחור, אתה תקבל בוסריות בשמיים.
בהצלחה
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

omridabbah פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 572
נתן תודות: 165 פעמים
קיבל תודות: 77 פעמים

שליחה #6 

הייתי שמח להתחיל לקלות בתנור, אבל כל כך הפחידו אותי לגבי הלכלוך שזה יעשה לי בבית שאני חושש שהאישה תהרוג אותי אחרי זה.
יש לי גינה לצאת אליה אחרי הקליה בתנור, השאלה מה זה יעשה לתנור או למטבח בכללי?

זו הסיבה שאני קולה כרגע עם מחבת בחצר - שם המוץ עף החוצה בלי הרבה בלגן...

danimili
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1214
נתן תודות: 148 פעמים
קיבל תודות: 156 פעמים

שליחה #7 

לא יעשה שום דבר. בזמנו גם אני קליתי ככה למעלה משנה. בסיום הקלייה פושט תיקח את התבנית בה קלית החוצה ושפוך למסננת, תערבל ותעשה פווו כדי להעיף את המוץ. בכל מקרה אני ממליץ לקלות בתבנית עגולה קלה שאותה תניח על רשת ותוכל לערבב את הפולים כל פעם בזמן הקלייה.

שלח תגובה

חזור אל “תערובות קפה וקלייה ביתית”