כמו הכותרת, הבעיה היא טיפה סבוכה, ולא ברור לי מה בדיוק המקור לבעיה, ולכן הכותרת הסבוכה.
הבעיה בקצרצר:
בעת ניגון סרט (שבמקרה כלל סאב לחירשים) ראיתי שמופיע בסאב דיאלוג שאינני שומע.
כחלק מניסיון לפתור את הבעיה (סאונד חסר בסרטים), הטלוויזיה חוברה למחשב דרך HDMI וחיבור סאונד OUT שלה חובר לרסיבר, וזה פתר את בעיית הסאונד החסר, אבל רק ברמקולים של הטלוויזיה עצמה. היא לא מוכנה להעביר את כל הסאונד החוצה, או שהיא כן מעבירה, אך הסאונד מוחסר בנקודה אחרת.
כחלק מחיפוש הפיתרון, עושה TEST סאונד דרך בדיקת הסאונד של מע' ההפעלה (WIN7), גם לכ.מסך וגם לREALTEK ובשני המקרים, בעת הבדיקה, הרמקול הימני אילם. ברגיל, שומעים ממנו סאונד (יש רק 2 רמקולים במערכת).
קצת על המערכת:
1) מחשב בעל שבב קול מובנה REALTEK HD (יש לו 6 יציאות 3.5 מאחור, וכנראה שעל הלוח עצמו ישנם חיבורי SPDIF שלא מחוברים לכלום וגם אין לי חיבורים מאחורה, בפאנל חיבורים, כדי להתחבר אליהם).
2) המחשב מכיל גם כ.מסך AMD HD4350 בעל יכולת סאונד וחיבור HDMI.
3) המחשב מחובר לטלוויזיית סמסונג דגם LA32A550P1R בעזרת חיבור ה-HDMI (ישירות מכרטיס המסך ה-AMD לטלוויזיה).
http://www.samsung.com/ae/support/model/LA32A550P1RXZN
4) זה WIN7 והAMD4350 הוגדר גם כזה שיפענח את הסאונד.
5) מנגן סרטים בעזרת VLC (אין ולא היה K-LITE, אבל כן הותקן נגן MPC-HC, כחלק מניסיונות לפענח ולפתור את הבעיה).
6) מאחר והרמקולים של הטלוויזיה הם גרועים, אז חיברתי את יציאת הסאונד OUT של הטלוויזיה (נדמה לי חיבור אדום + חיבור לבן - שניהם עגולים) לרסיבר (זה רסיבר סטריאו ישן של YAMAHA דגם RX-396), שמחובר לשני רמקולים רצפתיים גדולים של MAGNAT.
כל מה שאני יכול לומר על הרמקולים זה שגובהם כילד בן 8 וצורת החיבור שלהם לרסיבר היא פרימיטיבית ביותר:
חוט מלופף גומי שאת קצוותיו המתכתיים החשופים יש ללפף סביב קצוות מתכת ברמקולים ואז לסובב מהדקים שמונעים מהחיבור להתנתק.
7) במקור, המחשב העביר וידאו לטלוויזיה ישירות דרך כבל VGA (היום נקרא D-SUB), ואת הסאונד דרך היציאה 3.5 הירוקה, לרסיבר, והרסיבר כמובן מחובר לרמקולים שלעיל (בחיבור הרסיבר לרמקולים לא התעסקתי).
כאמור הבחנתי שבכלל יש בעיה, כשבעת ניגון סרט (שבמקרה כלל סאב לחירשים) ראיתי שמופיע בסאב דיאלוג שאינני שומע.
ההיסטוריה של ניסיון לפתור את הבעיה עד עכשיו:
1) חיפוש באינטרנט הראה שישנן תלונות דומות על דיאלוג חסר או בווליום נמוך מאוד, בקבצים רשמיים (למשל של NETFLIX) ולא רשמיים.
2) ניסיתי גרסאות אחרות של אותו סרט, עדיין דיאלוג חסר.
3) ניסיתי לבחור גרסאות ערוצי סאונד שונות בקובץ (5.1, סטריאו, סטריאו הפוך וכו'), נדיר מאוד שזה פותר (אינני יודע באמת אם פתר לחלוטין), לפעמים פותר חלקית, לפעמים כלום, ולפעמים בכלל אין אפשרויות לבחור. רוב הפעמים נפתר חלקית או בכלל לא. היפוך סטריאו למשך עזר לשמוע לפעמים דיאלוג וצלילים שבסטריאו רגיל לא שמעתי, וזה היה מוזר (סטריאו הפוך זה עדיין סטריאו, לא? רק קולות שעל המסך יהיה בצד שמאל יושמעו מרמקול ימין, לא?).
4) עברתי על ההגדרות סאונד של הREALTEK - וידאתי הגדרה ל-2 רמקולים, שאקולייזר ואפקטים מכובים וכו', מה שכן, כשאני עושה TEST לרמקולים, אז שומעים צליל מהרמקול השמאלי, אבל לא מהימני. לעומת זאת, השמעה של קובץ כלשהו (דרך WINAMP) או סרטון ביוטיוב ושומעים בסדר מהרמקול הימני.
לכן חשבתי אולי ה-REALTEK לא בסדר (או שאולי זו בעיה כללית בשבבי REALTEK, כי חלק מהפוסטים באינטרנט העידו על כך, אם כי לא נראה סביר, הREALTEK נפוץ מאוד, וסביר מאוד שכמעט כל מי שיש לו בעיה כזו, במקרה יש לו גם שבב REALTEK).
5) עדכנתי את הREALTEK לדרייבר האחרון: לא עזר.
6) בדיקה בנגן אחר - התקנתי MPC-HC: לא עזר.
7) בדקתי את הקובץ על מחשב אחר (לא מחובר לרסיבר או רמקולים מיוחד או טלוויזיה), גם הוא בעל שבב REALTEK. בהתחלה גם שם היה סאונד חסר, אבל עברתי על כל ההגדרות, כיוונתי ל-2 רמקולים, ביטלתי אפקטים וכו', ובחרתי REALTEK בדיפולט ובחרתי בVLC ערוצי סאונד שיהיה סטריאו.
התוצאה, סאונד תקין על שני רמקולים (גם בTEST). משמע הקובץ קודד נכון, אין בעיה עם REALTEK, ואפילו שהקובץ מכיל סאונד של 5.1, אפשר לשמוע הכל על 2 רמקולים.
סעיף 8 - (זה עושה סמיילי אם אני כותב רגיל) אז חשבתי שיתכן שהשבב REALTEK עצמו במחשב סלון נדפק איכשהו, אז חיברתי את המחשב סלון לטלוויזיה עם כבל HDMI וסימנתי את כרטיס המסך כמפענח הקול בברירת מחדל. הרמקולים של הטלוויזיה משמיעים הכל (למיטב ידיעתי), בכל קובץ בעייתי שבדקתי, בלי שאני אצטרך להתעסק בדבר. הבעיה היחידה, הסאונד שלהם מקצר חיי אדם. מרוב שהוא גרוע...
9) אז חיברתי את הטלוויזיה לרסיבר דרך חיבורי הסאונד OUT של הטלוויזיה (חיבור אדום וחיבור לבן, יכול להיות שקוראים לזה RCA). לתדהמתי, הרמקולים של הטלוויזיה לא מושתקים במצב כזה (שזה לא כזה נורא, זה פותח אפשרות להשתמש בהם לסט-אפ של 2 + סנטר או 4 ערוצים). החלטתי להוריד ווליום בטלוויזיה עצמה עד הסוף, אחרת שומעים מן הד בעת ניגון סרט (יש איזה דיליי קצר בין הסאונד בטלוויזיה והסאונד ברמקולים הרצפתיים).
התוצאה היא ששוב חסר סאונד של דיאלוג ומוזיקה, אם כי בכמה מקרים, המצב היה קצת יותר טוב, חלק מהסאונד הופיע, אבל בשורה התחתונה, לא שומעים את כל הסאונד.
10) החזרתי את הווליום של הטלוויזיה ולמרבה הפתעתי, הסאונד החסר הופיע בטלוויזיה, ואילו הרמקולים הרצפתיים השמיעו את כל הסאונד מינוס הסאונד החסר. זה כאילו הטלוויזיה החליטה לשמור לרמקולים שלה את הדיאלוגים וחלק מהמוזיקה.
11) עברתי על כל הגדרות הטלוויזיה ואני לא רואה שם משהו שקשור בסראונד והעברת סאונד, שיכול להיות גם רלוונטי.
אני כן יכול בתפריט של הטלוויזיה לבטל את הרמקולים של הטלוויזיה (אם אני פשוט לוחץ MUTE, אז יהיה כתוב MUTE על המסך. ביטול סאונד מאפשר MUTE בלי שיהיה כתוב MUTE על המסך...)
12) בעצה של מישהו (ולא יודע למה לא חשבתי על זה בעצמי), חיברתי אוזניות ליציאת 3.5 הירוקה של הREALTEK (וידאתי שוב בהגדרות שלו שזה 2 רמקולים, שאפקטים מכובים וכו'), ו... שומעים הכל (למיטב ידיעתי). נראה שהכל בסדר.
עשיתי גם TEST לרמקולים, ו2 הרמקולים באוזניות מצייצים. בלי האוזניות, הרמקול הרצפתי הימני, אם מחובר ל-3.5 הירוק, לא מצייץ בTEST. חיברתי אוזניות לטלוויזיה וגם שם TEST משמיע סאונד דרך 2 הרמקולים באוזניות וגם באלו של הטלוויזיה (הסאונד מפוענח במצב הזה על כרטיס הAMD).
לעומת זאת, הרמקולים הרצפתיים, כשהסאונד מגיע מהAMD דרך הטלוויזיה (סאונד OUT), אז הרמקול הרצפתי הימני אילם בזמן הTEST.
13) אם הרמקול הרצפתי הימני משמיע סאונד כשWINAMP או יוטיוב מנגנים, אז לא נראה לי שיש לו בעיה.
ההשערה שלי היא שהבעיה היא ברסיבר.
עברתי על האופציות שלו, אבל אין לו כמעט כאלו. אפשר לכבות אחד או את שני הרמקולים, ויש אופציות לכיוון תחנות הרדיו.
בנוסף, אפשר לבחור SOURCE בין TAPE ,AUX, PHONO, CD וכו'. הPHONO זה החיבור שאליו מתחבר המחשב (הREALTEK). אני משער שהשותף שלי (הבעלים של הרסיבר) בחר בPHONO כי הAUX שמור לסאונד מהטלוויזיה והCD שמור ל..CD.
כמו בAUX, גם במצב PHONO הרמקול הימני אילם (אם לוחצים על סימן הרמקול הימני). אגב, אם לא אמרתי, הסאונד מלחיצה על סמל הרמקול השמאלי מגיע באופן שווה משני הרמקולים, וזה כך גם במצב AUX.
אז מה דבר המומחים? יש משהו שאפשר לעשות עם הרסיבר הזה?
רמקול אילם בטסט TEST סאונד של WINDOWS + טלוויזיה חוסמת חלק מהסאונד
טוב, עדכון:
1) חיבור מחדש של חוטי הרמקולים (ישנן שתי שורות של 4 חיבורים כל אחת, עם כיתוב מתחת מה LEFT ומה RIGHT, ועם כיתוב מלמעלה על מתג בחירת התנגדות - מתג שלא ברורה המשמעות שלו לגבי LEFT RIGHT - הוא מדבר בכלל על A ו-B).
ההיגיון של החיבורים לא ברור, אבל ההשערה שלי היא שצריך להתייחס רק ל-LEFT ו-RIGHT, ולא לתת לקצוות חשופים לצאת החוצה מהחיבורים, וגם להקפיד להדק את המסובבים האלו ממש ממש ממש ממש חזק על החיבורים.
במקביל, ביצענו חיבור של היציאה הירוקה במחשב ל-CD ברסיבר במקום לPHONO.
התוצאה: בTEST סאונד שני הרמקולים מצייצים בצורה תקינה וברוב הסרטים שומעים את הדיאלוג והמוזיקה החסרים. אבל....
2) נתקלנו בסרט שבו בעיית הסאונד נשארת, והמצב הזה זהה גם במחשב אחר. מה שמוזר, אנשים בפורום שממנו בא הסרט מתלוננים גם הם על חוסר בסאונד (מוזיקה ודיאלוג), אבל כל אחד מתלונן טיפה אחרת. א' אומר ש-3 דקות בסוף חסרות סאונד, ב' אומר 10 דקות בסוף חסרות סאונד, ג' אומר 5 דקות בסוף חסרות סאונד וכו'.
לא ברור לי אם זו בעיה של קידוד או בעיה של רסיבר או בעיה כללית בתחום הסאונד (יש כ"כ הרבה פורמטים דולבי כזה, דולבי אחר, אני לא רואה איך לא יהיה בלגן במצב כזה). אם למישהו יש הערות או הארות, אשמח לשמוע.
1) חיבור מחדש של חוטי הרמקולים (ישנן שתי שורות של 4 חיבורים כל אחת, עם כיתוב מתחת מה LEFT ומה RIGHT, ועם כיתוב מלמעלה על מתג בחירת התנגדות - מתג שלא ברורה המשמעות שלו לגבי LEFT RIGHT - הוא מדבר בכלל על A ו-B).
ההיגיון של החיבורים לא ברור, אבל ההשערה שלי היא שצריך להתייחס רק ל-LEFT ו-RIGHT, ולא לתת לקצוות חשופים לצאת החוצה מהחיבורים, וגם להקפיד להדק את המסובבים האלו ממש ממש ממש ממש חזק על החיבורים.
במקביל, ביצענו חיבור של היציאה הירוקה במחשב ל-CD ברסיבר במקום לPHONO.
התוצאה: בTEST סאונד שני הרמקולים מצייצים בצורה תקינה וברוב הסרטים שומעים את הדיאלוג והמוזיקה החסרים. אבל....
2) נתקלנו בסרט שבו בעיית הסאונד נשארת, והמצב הזה זהה גם במחשב אחר. מה שמוזר, אנשים בפורום שממנו בא הסרט מתלוננים גם הם על חוסר בסאונד (מוזיקה ודיאלוג), אבל כל אחד מתלונן טיפה אחרת. א' אומר ש-3 דקות בסוף חסרות סאונד, ב' אומר 10 דקות בסוף חסרות סאונד, ג' אומר 5 דקות בסוף חסרות סאונד וכו'.
לא ברור לי אם זו בעיה של קידוד או בעיה של רסיבר או בעיה כללית בתחום הסאונד (יש כ"כ הרבה פורמטים דולבי כזה, דולבי אחר, אני לא רואה איך לא יהיה בלגן במצב כזה). אם למישהו יש הערות או הארות, אשמח לשמוע.