קליה ראשונה - חוות דעתכם ועוד
קליתי היום לראשונה בג'ין תערובת: ברזיל סראדו 150 ג' + אתיופיה סידמו 50 ג' + גואטמלה אניטגואה 50 ג'.
כיוונתי ל-235 מעלות וקליתי בחוץ (קור ירושלמי). אני חושב ששמעתי את שני הפיצוצים אבל את עצירת החרום ביצעתי דווקא לפי העין.
1. זו תערובת תקינה? כי מלבד הברזיל שהבנתי שהוא בסיס טוב, את שני הזנים האחרים הוספתי על דעת עצמי.
2. אומנם קולט המוץ אסף לתוכו אך עדיין נמצאה נוכחות מרשימה של מוץ בין הפולים.
3. אחד מהזנים נראה לי קצת מכוער במבחן התוצאה. האם זה קשור לזן, לקליה או למשהו אחר?
אם זה פרטר רלוונטי, מ-250 ג' גרם נותרו לאחר הקליה 217 ג'.
תודה לכולכם על התגובות ועל החוויה שאלמלי פורום זה לא היתה מתרחשת.
כיוונתי ל-235 מעלות וקליתי בחוץ (קור ירושלמי). אני חושב ששמעתי את שני הפיצוצים אבל את עצירת החרום ביצעתי דווקא לפי העין.
1. זו תערובת תקינה? כי מלבד הברזיל שהבנתי שהוא בסיס טוב, את שני הזנים האחרים הוספתי על דעת עצמי.
2. אומנם קולט המוץ אסף לתוכו אך עדיין נמצאה נוכחות מרשימה של מוץ בין הפולים.
3. אחד מהזנים נראה לי קצת מכוער במבחן התוצאה. האם זה קשור לזן, לקליה או למשהו אחר?
אם זה פרטר רלוונטי, מ-250 ג' גרם נותרו לאחר הקליה 217 ג'.
תודה לכולכם על התגובות ועל החוויה שאלמלי פורום זה לא היתה מתרחשת.
-
- מבט כללי על התערובת
-
- תקריב מוץ
-
- הזן המוזר
דבר ראשון קשה בצילום להוציא את הצבעים האמיתיים של הקליה כך שהתמונה יכולה להטעות או לא לייצג את המציאות.
דבר שני ניתן להבחין באופן ברור בשונות בין הזנים לאחר קלית התערובת. זה נובע מפרמטרים רבים כמו גודל הפול המאסה שלו /כמות הלחות הצבורה בו.
כדי לייצר אחידות שווה לך להאריך את זמן הייבוש (על עוצמה נמוכה יותר)
ואם זה לא עוזר להאריך את זמן הקליה (לא לעבור 220 מעלות)
אם גם זה לא מצליח תקלה בנפרד את הזנים.
דבר שני ניתן להבחין באופן ברור בשונות בין הזנים לאחר קלית התערובת. זה נובע מפרמטרים רבים כמו גודל הפול המאסה שלו /כמות הלחות הצבורה בו.
כדי לייצר אחידות שווה לך להאריך את זמן הייבוש (על עוצמה נמוכה יותר)
ואם זה לא עוזר להאריך את זמן הקליה (לא לעבור 220 מעלות)
אם גם זה לא מצליח תקלה בנפרד את הזנים.
"Cigars change thoughts into dreams."
(Victor Marie Hugo 1802-1885)
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
מאוד מאוד קשה להבחין בצבעים דרך תמונות. המצלמה שלך והמסך שלי גורמים לעיוות של צבעים.
ובכל זאת, אכן רואים כאן הבדלים די גדולים בין הפולים (תמיד רואים הבדלים כשמצלמים, אבל כאן ממש ההבדל ניכר).
לדעתי עצרת מעט מוקדם מדי.
התערובת נחמדה מאוד, אמור להיות לך קפה מתוק וחמוד.
הדרך הכי טובה לבדוק אותו: פשוט לטעום.
תן פולים להרגע יומיים בתוך שקית עם שסתום, ואח"כ שתה וספר מה יצא.
ובכל זאת, אכן רואים כאן הבדלים די גדולים בין הפולים (תמיד רואים הבדלים כשמצלמים, אבל כאן ממש ההבדל ניכר).
לדעתי עצרת מעט מוקדם מדי.
התערובת נחמדה מאוד, אמור להיות לך קפה מתוק וחמוד.
הדרך הכי טובה לבדוק אותו: פשוט לטעום.
תן פולים להרגע יומיים בתוך שקית עם שסתום, ואח"כ שתה וספר מה יצא.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
הטעם חמצמץ. ככל הנראה, כפי שמוטי כתב, עצרתי מוקדם מדי והקליה יצאה בהירה. (מוטי, הבטחת מתוק...)
באופן אישי באספרסו אני מעדיף חמוץ על פני מר (גם בהפוך זה יתרון כי מתאזן טוב יותר עם החלב).
להבא, אשאף להגיע לטעם מאוזן יותר ואתחיל את הלימוד בקליה של חד-זני.
באופן אישי באספרסו אני מעדיף חמוץ על פני מר (גם בהפוך זה יתרון כי מתאזן טוב יותר עם החלב).
להבא, אשאף להגיע לטעם מאוזן יותר ואתחיל את הלימוד בקליה של חד-זני.
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

לגבי המוץ בפולים - זה נגרם בגלל הסידאמו. קניתי בשבוע שעבר סידאמו חדש, ואתמול קליתי אותו חד-זני. כמות המוץ שנשארה על הפולים היתה ממש גבוהה, יותר מבעבר. אני אטעם אותו רק מחר, ואראה עד כמה הוא טרי/טעים לי. אולי המוץ קשור לטריות (או אי-טריות) הקפה.
לגבי קליה חד-זנית: אני דווקא לא חושב שזה רעיון טוב להתחיל כך. זה נכון לטווח הרחוק, אבל קפה חד-זני הוא בד"כ פחות מאוזן מתערובת. קנית לך קולה חדש, לדעתי עדיף להתחיל בתערובת טובה ולהתמקצע בקליה עצמה (מתי עוצרים וכו') - ועל הדרך להנות מקפה מאוזן, טרי וטעים בבית.
רק אח"כ כדאי להכנס לחד-זני, לדעתי. אבל זה מאוד סובייקטיבי.
לגבי קליה חד-זנית: אני דווקא לא חושב שזה רעיון טוב להתחיל כך. זה נכון לטווח הרחוק, אבל קפה חד-זני הוא בד"כ פחות מאוזן מתערובת. קנית לך קולה חדש, לדעתי עדיף להתחיל בתערובת טובה ולהתמקצע בקליה עצמה (מתי עוצרים וכו') - ועל הדרך להנות מקפה מאוזן, טרי וטעים בבית.
רק אח"כ כדאי להכנס לחד-זני, לדעתי. אבל זה מאוד סובייקטיבי.
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

יאפ.
החמוץ שאתה מרגיש בהתחלה הוא בעיקר CO2 שעדיין לא יצא לגמרי מהקפה. בקליה של הג'ין, הקפה "נרגע" רק אחרי יומיים-שלושה.
חמיצות נוספת היא בגלל הקליה - בהירה במקרה שלך, שגורמת לקפה כולו להיות חמוץ מעט.
בנוסף, יש את החמיצות שמגיעה מהזן עצמו. אני לא יודע מאיפה הגוואטמלה שלך, אבל אני קניתי גוואטמלה בשבוע שעבר והוא חמצמץ קצת. בתערובת אצלי הוא יהיה 50 גר' מתוך 250, מכסימום.
ככל שעוברים הימים, הקפה מתיישן (הקפה של הג'ין יחזיק לך מכסימום שבוע מהרגע שהוא מגיע לשיא) ואז החמיצות נעלמת, ואיתה גם שאר הטעמים.
החמוץ שאתה מרגיש בהתחלה הוא בעיקר CO2 שעדיין לא יצא לגמרי מהקפה. בקליה של הג'ין, הקפה "נרגע" רק אחרי יומיים-שלושה.
חמיצות נוספת היא בגלל הקליה - בהירה במקרה שלך, שגורמת לקפה כולו להיות חמוץ מעט.
בנוסף, יש את החמיצות שמגיעה מהזן עצמו. אני לא יודע מאיפה הגוואטמלה שלך, אבל אני קניתי גוואטמלה בשבוע שעבר והוא חמצמץ קצת. בתערובת אצלי הוא יהיה 50 גר' מתוך 250, מכסימום.
ככל שעוברים הימים, הקפה מתיישן (הקפה של הג'ין יחזיק לך מכסימום שבוע מהרגע שהוא מגיע לשיא) ואז החמיצות נעלמת, ואיתה גם שאר הטעמים.
תודה מוטי. אני שמח שאני לא מדמיין.
אם כך, אני מנסה ללמוד ולהבין:
יש זנים חמוצים ויש מתוקים/מרים.
יש קליה בהירה = חמוצה, לצד כהה = מתוק/מר
יש טמפרטורה ואורך של חליטה, וכמובן עובי טחינה שכל אלו משפיעים על הטעם (חמוץ מאוזן או מריר).
מכל הבליל הזה, איך באמת ניתן ללמוד מה הגורם שגרם לטעם הספציפי הזה?!?!?!
אולי קליתי בהיר אבל חלטתי ארוך ולכן קיבלתי מרירות ואולי בכלל להיפך...
נדמה לי שאני מבקש ללמוד את כל התורה על רגל אחת אבל אסתפק בהסבר כללי שייתן לי יותר כיוון במה להתמקד.
אני מעריך מאוד את הסבלנות והארת הפנים למתלמד צעיר.
אם כך, אני מנסה ללמוד ולהבין:
יש זנים חמוצים ויש מתוקים/מרים.
יש קליה בהירה = חמוצה, לצד כהה = מתוק/מר
יש טמפרטורה ואורך של חליטה, וכמובן עובי טחינה שכל אלו משפיעים על הטעם (חמוץ מאוזן או מריר).
אולי קליתי בהיר אבל חלטתי ארוך ולכן קיבלתי מרירות ואולי בכלל להיפך...
נדמה לי שאני מבקש ללמוד את כל התורה על רגל אחת אבל אסתפק בהסבר כללי שייתן לי יותר כיוון במה להתמקד.
אני מעריך מאוד את הסבלנות והארת הפנים למתלמד צעיר.
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

קודם כל - זה באמת מצריך ניסיון. עם הזמן לומדים לזהות את ההבדלים, אבל גם אז, לפעמים זה די קשה.
למשל, אם הקפה ישן אתה תקבל את אותה החמציות שתתקבל בחליטה לא טובה (טמפ' נמוכה, למשל) - כי הסיבה דומה והיא מיצוי רע של הקפה.
אני מזהה את החמוץ הזה כמשהו ממש לימוני. לא טעים, כזה שעושה לך לכווץ את הפה.
חמיצות של הזן - בד"כ יש לה טעם אחר. חמיצות יותר תפוזית (ג'יזס, אני נשמע פלצן...
). זו חמיצות טעימה יותר, יש כאלו שממש אוהבים אותה.
היא חמיצות לא שטוחה כמו החמיצות של חליטה לא טובה. חמיצות של קליה בהירה מדי - גם נופלת כאן בקטגוריה הזו, אבל היא תהיה יותר חמוצה לימון.
אם מכירים את הזן (למשל, הגווטאמלה שדיברנו עליו) יודעים לזהות שהחמיצות הטעימה הזו קשורה לזן עצמו ולא לקליה.
חמיצות של CO2 - זו לא ממש חמיצות, אלא טעם של סודה בפה. חמיצות תוססת כזו.
אני מניח שזה נקרא מאוד מסובך, אבל האמת שזה ממש לא כך. אתה תלמד לבד, עם הזמן, לזהות את זה.
אצלי זה מאוד פשוט - אני שונא כל סוג של חמיצות, ולכן אני מראש בוחר זנים לא חמוצים, קולה יחסית כהה (עוצר בפיצוץ שני) ומשתדל לחלוט נכון
למשל, אם הקפה ישן אתה תקבל את אותה החמציות שתתקבל בחליטה לא טובה (טמפ' נמוכה, למשל) - כי הסיבה דומה והיא מיצוי רע של הקפה.
אני מזהה את החמוץ הזה כמשהו ממש לימוני. לא טעים, כזה שעושה לך לכווץ את הפה.
חמיצות של הזן - בד"כ יש לה טעם אחר. חמיצות יותר תפוזית (ג'יזס, אני נשמע פלצן...
היא חמיצות לא שטוחה כמו החמיצות של חליטה לא טובה. חמיצות של קליה בהירה מדי - גם נופלת כאן בקטגוריה הזו, אבל היא תהיה יותר חמוצה לימון.
אם מכירים את הזן (למשל, הגווטאמלה שדיברנו עליו) יודעים לזהות שהחמיצות הטעימה הזו קשורה לזן עצמו ולא לקליה.
חמיצות של CO2 - זו לא ממש חמיצות, אלא טעם של סודה בפה. חמיצות תוססת כזו.
אני מניח שזה נקרא מאוד מסובך, אבל האמת שזה ממש לא כך. אתה תלמד לבד, עם הזמן, לזהות את זה.
אצלי זה מאוד פשוט - אני שונא כל סוג של חמיצות, ולכן אני מראש בוחר זנים לא חמוצים, קולה יחסית כהה (עוצר בפיצוץ שני) ומשתדל לחלוט נכון
ללא ציוד מדידה שיאפשר לך חזרתיות. לא תוכל.Mimi111 כתב:
....
1. מד טמפרטורת חליטה ולחץ חליטה במכונה.
2. מטחנה איכותית.
3.פרופיל קליה ממוחשב ומתועד .
4.מדידת משך החליטה
השאר ניתן לחזרתיות בקלות יחסית (עוצמת דחיסה,כמות בסלסלה )
"Cigars change thoughts into dreams."