את ההודעה הבאה קחו בעירבון מוגבל כיוון שלא ניסיתי בעצמי ואין עוד פוסטים של משתמשים בנושא.
המידע הטכני הנמסר מגיע מהמידע הזמין ברשת (פורומים, Github), אני לא מפתח ולכן יתכן שנפלו פה ושם אי דיוקים.
להבנתי תמיכה ב-Alsa זמינה בגרסאות הפיתוח האחרונות של OpenELEC Gotham עבור ה-Raspberry Pi שאותן מקמפל כיום MilhouseVH.
גרסאות אלה זמינות בשרשור בנושא בפורום XBMC, להלן קישור לגרסה האחרונה מהיום.
Alsa היא ספריה או ארכיטקטורה בלינוקס שמנהלת התקני קול, כוללת דרייברים להתקנים אלה, והיא הסטנדרט דה-פקטו בכל מה שקשור להתקני אודיו בלינוקס (קיימת גם OSSv4 שפחות פופולרית).
תמיכה ב-Alsa חשובה לשם חיבור כרטיסי קול חיצוניים ל-Raspberry Pi.
התמיכה ב-Alsa עבור ה-RPi נוגעת בקרנל לינוקס וב-XBMC.
מבחינת הקרנל:
* נדרש לכלול דרייברים לכרטיסי קול חיצוניים, אם USB או I2S.
* אציין גם שנכתב דרייבר Alsa מיוחד להתקן הקול של ה-RPi שזה כולל את היציאה האנלוגית (שהיא PWM ולא DAC) והדיגיטלית HDMI, אך להבנתי הדרייבר הזה לאו דוקא דרוש ל-Active AE Sink (ראו בהמשך) אלא לאפליקציות שונות מ-XBMC כמו MPC.
מבחינת XBMC:
* OMXPlayer, הנגן שנכתב במיוחד ל-RPi אינו תומך ב-Alsa, הוא הוחלף בנגנים הסטנדרטים (הפנימיים) של XBMC שהם PAPlayer (מוזיקה) ובאופן חלקי ב-DVDPlayer (וידאו), שניהם מוציאים פלט דרך מנוע האודיו Active AE.
* נכתב ActiveAE Pi Sink שמאפשר ל-Active AE, מנוע האודיו החדש של XBMC, להשתמש בהתקני הקול המובנה ב-RPi, זה המינימום הנדרש ע"מ ש-PAPlayer ו-DVDPlayer יוכלו להוציא פלט דרך יציאות האודיו המובנות ב-RPi.
* ברגע שנוספו הנגנים תומכי Active AE אז התמיכה ב-Alsa זהה לפלטפורמות סטנדרטיות שהיא דרך Active AE Alsa Sink ומאפשרת הוצאת פלט דרך כל התקן Alsa, לשם כך על XBMC להיות מקומפלת עם Alsa וזה נכון ל-newclock3, ענף הפיתוח (branch) של XBMC עם השיפורים של Popcornmix.
DVDPlayer ו-RPi:
* ניגון וידאו דרך DVDPlayer (על ה-RPi) עדיין נסיוני (נדמה לי שצריך לאפשר זאת בהגדרות הוידאו).
* לא כל פורמט וידאו ינוגן דרך DVDPlayer, חלק עדיין ינוגנו דרך OMXPlayer.
* להבנתי תקלות שהיו קיימות בהצגה וניגון תפריטי DVD יעלמו עם המעבר ל-DVDPlayer.
* כרגע המפתחים מכוונים לכך שעם השיפור בביצועים והיציבות עם DVDPlayer הנגן יהפך לברירת המחדל עם ה-RPi, רק במקרים בודדים בלבד עדיין ינוגן וידאו עם OMXPlayer כאשר נראה שאחד מיוצאי הדופן האלה יהיה ריפים מלאים של BD.
OMXPlayer:
* הנגן לא תומך ב-Alsa כיום ולכן רק התקן האודיו המובנה ב-RPI זמין לפלט כאשר מנוגן וידאו עם OMXPlayer.
* OMX_Alsa, ענף הפיתוח של stupid-boy, מוסיף תמיכה ב-Alsa עבור OMXPlayer כך שבעתיד יתכן שכל המגבלות בהקשר הזה יוסרו, כרגע יש עם זאת מעט בעיות ומגבלות ולא היתה התקדמות בנושא בעת האחרונה.
איזה כרטיס קול ?
אמליץ לא לרכוש כרטיס קול בהנחה שיעבוד באופן תקין עם ה-RPi.
המתינו לביקורות גולשים ספציפיות על הכרטיס והאפליקציה שאיתה אתם מתכננים לעבוד.
ישנן המלצות שונות על כרטיסי קול ו-DAC-ים בממשק USB ברשת אך יש לקחת בחשבון שמצב דרייבר ה-USB של ה-RPi אינו אופטימלי ויש עימו תקלות שונות.
יתכן שתתקלו בתקלה דוקא בקונפיגורציה הספציפית שלכם (התקנים מסוימים מחוברים כמו כרטיס רשת אלחוטי, כונן חיצוני, חיישן IR, רכזת USB).
I2S תכינו את המלחם
הפתרון היותר עדיף כנראה הוא לוח עם DAC בממשק I2C שמשחרר אתכם מבעיות ה-USB ונותן לכם פלט אודיו ראוי.
חשוב מאוד לשים לב כי ממשק I2S מגיע מ-P5 header שעל הלוח (צמוד ל-GPIO) שלא היה קיים בגרסאות הראשוניות של הלוח (נוסף ב-Revision 2.0).
ל-P5 אין מחבר על הלוח לכן יש לרכוש מחבר (מגיע בקיט עם כרטיסי I2S השונים ל-RPi) ולהלחימו.
רצוי לבדוק שקיים דרייבר מובנה בקרנל לינוקס של ה-RPi והקרנל בהפצה בה אתם מתכננים להשתמש מעודכן כיוון שלא תרצו לקמפל דרייברים ידנית (דבר שלא תמיד אפשרי במערכת ro).
הוספת לוח I2S תחייב אתכם למצוא פתרון לאכלוס ה-RPi המשודרג (לא נתקלתי במארז ייעודי), במארזים מסוימים יש מספיק מקום ל-RPi עם לוח ה-I2S אך כנראה שתצטרכו להסיר מחברים גדולים כמו RCA מהלוח ולמקמם מחדש.
קיימים מבחר דגמים במחירים שיכולים להגיע גם למאות דולרים (כיאה להתקן "אודיופילי"), כרגע נראה שכולם מוציאים סטיראו בלבד.
אחד הפופולריים יותר זהו ה-HifiBerry שמחירו מתחיל מ-€29.90 ולו דרייברים מובנים בקרנל לינוקס של ה-RPi (ולכן גם ב-OpenELEC) ושניתן לרכוש אותו עם מחברי אודיו שונים (RCA, סטיראו PL3.5mm).
HifiBerry Digi, הוא אחיו הצעיר של ה-HifiBerry שהתחיל להימכר לאחרונה שבמקום יציאות אנלוגיות מציע יציאות SPDIF, אופטית ו-Coaxial.
Alsa זמינה עבור ה-RPi בגרסאות פיתוח OpenELEC האחרונות.
-
dhead666
-
- גורו HTPC

- תגובות: 2975
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור
-
dhead666
-
- גורו HTPC

בדקתי היום את ה-RPi עם כרטיס קול חיצוני בממשק USB וגרסת הפיתוח של OpenELEC מאתמול.
לא ביצעתי OC או כל שינוי ב-RPi.
הבדיקה ארכה כזמן מאוד קצר, 2-3 דקות.
הבדיקה העלתה כי:
* Alsa בהחלט עובדת וזמינה, ניתן לבחור כרטיס קול חיצוני מבין התקני האודיו.
* נבדקה יציאה אנלוגית בלבד סטיראופונית.
* הכרטיס קול שבדקתי אינו דורש הגדרות והתאמות מיוחדות בלינוקס, פשוט חבר והפעל, למרות זאת בחיבור ל-RPi נוסף לפלט האודיו hiss קבוע ו-clicks.
לדעתי מקור התופעה הראשונה איננו דרייבר ה-USB של ה-RPi ולכן אני לא יכול לייחס את התופעה השנייה לדרייבר, לפחות במקרה הספציפי הזה צריך ליצור קובץ הגדרות .asoundrc עם התאמות לכרטיס הקול (חיפוש בגוגל עם שם כרטיס הקול ומזהה USB או USBID ייתן לכם דוגמאות רלוונטיות), דבר שלא עשיתי לכן מהבחינה הזו לא ניתן להסיק דבר על שימושיות התקני אודיו בממשק USB.
* בעת ניגון מוזיקה משיתוף NFS העומס על המעבד עמד על כ-100%, אני לא בטוח למה כך, בהחלט דורש בדיקה נוספת, (נדמה לי שלא הורדו עדכונים ברקע), ייתכן שהייתי צריך לשנות את הגדרת איכות הדגימה או resamplling (שנוספה ל-Gotham) שתעמוד על המינימום.
* DVDPlayer עדיין לא ברירת מחדל, יש ליצור קובץ advancedsetting.xml עם ההגדרות המתאימות כפי שמוסבר בשרשור בנושא (ראו הודעה קודמת) ואז קבצי וידאו ינוגנו דרך DVDPlayer.
* בעת ניגון וידאו דרך DVDPlayer לא הוצגה תמונה אלא רק רצועת האודיו הושמעה (כמובן דרך כרטיס הקול החיצוני).
המסקנות שלי הן:
* באופן כללי הנושא דורש בדיקה מעמיקה יותר עם מגוון התקני אודיו בממשק USB וגם נציגות ל-I2S.
* לפחות כעת ממליץ למשתמשים שמחפשים פתרון של חבר והפעל ללא הגדרות מיוחדות לשכוח מכך.
* עצם ההכללה של התמיכה ב-Alsa באופן רשמי ב-XBMC וב-OpenELEC היא התקדמות מאוד משמעותית שמשחררת אותנו מהיציאה האנלוגית הגרועה שנדחפת ע"י PWM.
* אני מצפה שהתקלות המשמעותיות יפתרו ובזמן הקרוב מאוד לפחות התקני אודיו בממשק I2S יעבדו באופן מושלם.
השורה התחתונה מבחינתי היא שמי (ניחוש) שרצה לבנות קליינט אודיו על בסיס ה-RPi ו-XBMC בתוספת מטריצת LCD או OLED, לחצנים וחוגות וכמובן יציאת אודיו איכותית יכול סופסוף לעשות זאת.
לא ביצעתי OC או כל שינוי ב-RPi.
הבדיקה ארכה כזמן מאוד קצר, 2-3 דקות.
הבדיקה העלתה כי:
* Alsa בהחלט עובדת וזמינה, ניתן לבחור כרטיס קול חיצוני מבין התקני האודיו.
* נבדקה יציאה אנלוגית בלבד סטיראופונית.
* הכרטיס קול שבדקתי אינו דורש הגדרות והתאמות מיוחדות בלינוקס, פשוט חבר והפעל, למרות זאת בחיבור ל-RPi נוסף לפלט האודיו hiss קבוע ו-clicks.
לדעתי מקור התופעה הראשונה איננו דרייבר ה-USB של ה-RPi ולכן אני לא יכול לייחס את התופעה השנייה לדרייבר, לפחות במקרה הספציפי הזה צריך ליצור קובץ הגדרות .asoundrc עם התאמות לכרטיס הקול (חיפוש בגוגל עם שם כרטיס הקול ומזהה USB או USBID ייתן לכם דוגמאות רלוונטיות), דבר שלא עשיתי לכן מהבחינה הזו לא ניתן להסיק דבר על שימושיות התקני אודיו בממשק USB.
* בעת ניגון מוזיקה משיתוף NFS העומס על המעבד עמד על כ-100%, אני לא בטוח למה כך, בהחלט דורש בדיקה נוספת, (נדמה לי שלא הורדו עדכונים ברקע), ייתכן שהייתי צריך לשנות את הגדרת איכות הדגימה או resamplling (שנוספה ל-Gotham) שתעמוד על המינימום.
* DVDPlayer עדיין לא ברירת מחדל, יש ליצור קובץ advancedsetting.xml עם ההגדרות המתאימות כפי שמוסבר בשרשור בנושא (ראו הודעה קודמת) ואז קבצי וידאו ינוגנו דרך DVDPlayer.
* בעת ניגון וידאו דרך DVDPlayer לא הוצגה תמונה אלא רק רצועת האודיו הושמעה (כמובן דרך כרטיס הקול החיצוני).
המסקנות שלי הן:
* באופן כללי הנושא דורש בדיקה מעמיקה יותר עם מגוון התקני אודיו בממשק USB וגם נציגות ל-I2S.
* לפחות כעת ממליץ למשתמשים שמחפשים פתרון של חבר והפעל ללא הגדרות מיוחדות לשכוח מכך.
* עצם ההכללה של התמיכה ב-Alsa באופן רשמי ב-XBMC וב-OpenELEC היא התקדמות מאוד משמעותית שמשחררת אותנו מהיציאה האנלוגית הגרועה שנדחפת ע"י PWM.
* אני מצפה שהתקלות המשמעותיות יפתרו ובזמן הקרוב מאוד לפחות התקני אודיו בממשק I2S יעבדו באופן מושלם.
השורה התחתונה מבחינתי היא שמי (ניחוש) שרצה לבנות קליינט אודיו על בסיס ה-RPi ו-XBMC בתוספת מטריצת LCD או OLED, לחצנים וחוגות וכמובן יציאת אודיו איכותית יכול סופסוף לעשות זאת.
-
dhead666
-
- גורו HTPC

popcornmix אישר היום שה-HifiBerry DAC עובד עם XBMC וצירף הוראות כיצד להגדירו ב-OpenELEC.
http://forum.xbmc.org/showthread.php?ti ... pid1638543
http://forum.xbmc.org/showthread.php?ti ... pid1638543
- TheWiz
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 3253
תודה על העדכונים.
לרובנו זאת סינית מצוייה אבל הצורה של האותיות מעניינת
לרובנו זאת סינית מצוייה אבל הצורה של האותיות מעניינת
-
dhead666
-
- גורו HTPC

popcornmix אתמול דיווח כי נכללים גם דרייברים ל-HifiBerry Digi.
בנוסף לכך קיימת תמיכה ב-passthrough של DTS ו-AC3 מיציאות ה-SPDIF של ה-Digi אך אין תמיכה בפלט PCM רב-ערוצי (כן בסטיראו).
גם עבור הלוח הזה צריך כמובן להלחים headers לפורט P5.
הוראות כיצד להגדיר את OpenELEC מופיעות בהודעה של popcornmix.
http://forum.xbmc.org/showthread.php?ti ... pid1647216
בנוסף לכך קיימת תמיכה ב-passthrough של DTS ו-AC3 מיציאות ה-SPDIF של ה-Digi אך אין תמיכה בפלט PCM רב-ערוצי (כן בסטיראו).
גם עבור הלוח הזה צריך כמובן להלחים headers לפורט P5.
הוראות כיצד להגדיר את OpenELEC מופיעות בהודעה של popcornmix.
http://forum.xbmc.org/showthread.php?ti ... pid1647216
-
dhead666
-
- גורו HTPC

אני מקפיץ את השרשור הזה ע"מ לקשר לשתי ידיעות בנושא Alsa וה-RPi.
ידיעה ראשונה שאמנם מוזכרת בשרשור נפרד אך רצוי שתקושר לשרשור זה לטובת מי שיתקל בו בעתיד היא דרייבר ה-USB החדש, FIQ_FSM, שיעזור לפתור חלק מהבעיות הקיימות המשפיעות על כרטיסי קול חיצוניים בממשק USB, למידע נוסף, קראו את הידיעה בנושא.
הידיעה השנייה שלטובה הוקפץ השרשור היא זמינות Wolfson Audio Card, כרטיס קול בממשק I2S מתוצרת Element14 ב-Adafruit.
יחוד הכרטיס הזה על פני מוצרי I2S אחרים עבור ה-RPi הוא שבניגוד אליהם הכרטיס מגיע עם pogo-pins מאפשרים לחבר את הכרטיס ל-RPi ללא צורך בהלחמת פורט P5 שעל ה-RPi שחסר headers.
מעבר לחיבור הלוח והברגת הבורג שמגיע עם הלוח אין צורך בשום פעולה פיזית נוספת וכמובן אין צורך בהלחמה שזהו להבנתי המכשול העיקרי בפני המשתמשים.
[img2=550x422]http://www.adafruit.com/adablog/wp-cont ... age105.png[/img2]
פונקציות מרכזיות:
* יציאה וכניסה אנלוגיות סטיראופוניות (לא מוגברות).
* יציאה וכניסה SPDIF דיגיטליות סטיראופוניות.
* מחבר משולב כניסה ויציאה אנלוגיות מוגברות לאוזניות או headset.
* מיקרופון סטיראופוני מובנה על הלוח.
* מגבר Class-D לחיבור ישיר של רמקולים ללוח, הספק של 1.4W לכל ערוץ, מחייב חיבור של ספק כוח חיצוני ללוח.
כרגע לא כל כך ברור אם המודולים/דרייברים הנדרשים עבור הלוח נכללים ב-OpenELEC אך זה בוודאי יתבהר בקרוב.
שווה לציין שב-Adafruit ממליצים גם על כרטיס קול USB שעובד באופן תקין עם ה-RPi.
אני מאוד ממליץ לקרוא את המדריך למשתמש.
מחיר הלוח ב-Adafruit הוא כ-35$ להם יש צורך להוסיף כ-12$ דמי משלוח, לרכישה ב-Adafruit.

ידיעה ראשונה שאמנם מוזכרת בשרשור נפרד אך רצוי שתקושר לשרשור זה לטובת מי שיתקל בו בעתיד היא דרייבר ה-USB החדש, FIQ_FSM, שיעזור לפתור חלק מהבעיות הקיימות המשפיעות על כרטיסי קול חיצוניים בממשק USB, למידע נוסף, קראו את הידיעה בנושא.
הידיעה השנייה שלטובה הוקפץ השרשור היא זמינות Wolfson Audio Card, כרטיס קול בממשק I2S מתוצרת Element14 ב-Adafruit.
יחוד הכרטיס הזה על פני מוצרי I2S אחרים עבור ה-RPi הוא שבניגוד אליהם הכרטיס מגיע עם pogo-pins מאפשרים לחבר את הכרטיס ל-RPi ללא צורך בהלחמת פורט P5 שעל ה-RPi שחסר headers.
מעבר לחיבור הלוח והברגת הבורג שמגיע עם הלוח אין צורך בשום פעולה פיזית נוספת וכמובן אין צורך בהלחמה שזהו להבנתי המכשול העיקרי בפני המשתמשים.
[img2=550x422]http://www.adafruit.com/adablog/wp-cont ... age105.png[/img2]
פונקציות מרכזיות:
* יציאה וכניסה אנלוגיות סטיראופוניות (לא מוגברות).
* יציאה וכניסה SPDIF דיגיטליות סטיראופוניות.
* מחבר משולב כניסה ויציאה אנלוגיות מוגברות לאוזניות או headset.
* מיקרופון סטיראופוני מובנה על הלוח.
* מגבר Class-D לחיבור ישיר של רמקולים ללוח, הספק של 1.4W לכל ערוץ, מחייב חיבור של ספק כוח חיצוני ללוח.
כרגע לא כל כך ברור אם המודולים/דרייברים הנדרשים עבור הלוח נכללים ב-OpenELEC אך זה בוודאי יתבהר בקרוב.
שווה לציין שב-Adafruit ממליצים גם על כרטיס קול USB שעובד באופן תקין עם ה-RPi.
אני מאוד ממליץ לקרוא את המדריך למשתמש.
מחיר הלוח ב-Adafruit הוא כ-35$ להם יש צורך להוסיף כ-12$ דמי משלוח, לרכישה ב-Adafruit.