אני מזדהה לגמרי. לוקח זמן לקבל חזרתיות ורק היום אחרי שנתיים בערך התחלתי להבין מה באמת חשוב.
אני אנסה לפשט את הדברים:
פיזור אחיד של הקפה - לדעתי האלמנט החשוב ביותר בחזרתיות.
אני לא יודע איזו מטחנה יש לך, אבל חשוב להבין את הנקודה הזאת.
כשיש לך מטחנה מקצועית, והיא יורקת קפה בקצב מהיר וללא גושים כמעט, תוכל להרשות לעצמך לטחון קפה עד שיש גבעה קטנה, לדפוק קלות על השיש ולטמפר. בגלל הקצב המהיר, אחידות הטחינה והחוסר בגושים, הקפה יתפזר מעצמו ביעילות ויהיה לך קל לקבל חזרתיות בקלות.
אבל מה לעשות - רובנו משתמשים במטחנות ביתיות, ולכן אנו נאלצים לעבוד קצת יותר קשה כדי לדאוג לפיזור אחיד.
יש כאלה שיטחנו גבעה וישטחו עם האצבע או עם סכין, יש כאלה שישחקו עם הידית בזמן הטחינה כדי למלא אותה מכל הכיוונים, ויש כאלה שישחקו עם קיסם אח"כ כדי לפזר לפרק את הגושים ולפזר את הקפה שווה בראש.
לי באופן אישי, אף אחת מהשיטות לא עזרה.
אני טוחן את הקפה בשלבים. טוחן שליש בערך ומנער טיפה לצדדים את הידית, טוחן עוד שליש ושוב מנער, אני מסיים לטחון כשיש גבעה קטנה מעל הראש ושוב מנער. הניעורים גורמים לקפה להתפזר ממש טוב בראש.
אחרי הניעורים - מכה קטנה על הנוק בוקס ויישור. כל שנותר הוא לטמפר ישר עד שמרגישים שיש התנגדות, ומשם הדרך לחזרתיות היא בטוחה.
מה הלאה?
חזרתיות לא מבטיחה לך טעם טוב. זה כבר קשור לטחינה. המזל הוא שזה הפרמטר שהכי קל לשלוט בו
טחינה נכונה אתה תראה בעין ותטעם בפה.
אם הטחינה נכונה, אתה צריך לראות קפה מבצבץ כשנייה אחרי שהלחץ נבנה. אחרי הבצבוץ יתחילו טפטופים לשנייה שתיים ואז תקבל קונוס יפה. אני ממליץ לך להשתמש בידית נייקד כדי לראות את השלבים. הקפה יהיה מאוזן ובלי טעמי קצה מוזרים. הזליגה צריכה להיות איטית אבל יציבה.
אם טחנת דק מדי (אבל בקטנה), אתה תראה שלקפה קשה לצאת. יתכן והוא יצא רק מחלק מהראש, ויתחילו טפטופים איטיים של קפה כהה ומר. אתה תרגיש המון טעמי לוואי מרים.
אם טחנת דק מדי (ופיספסת בגדול), אתה תראה שהקפה לא יצא בכלל. אם זה המצב, תפסיק את החליטה ותתחיל שוב.
אם טחנת עבה מדי, הקפה יצא מהר מדי ותרגיש טעם חמצמץ שפשוט אי אפשר לשתות.
אז אחרי שתלמד לפזר את הקפה נכון ותלמד לשלוט בטחינה, הפוטנציאל לקפה טוב הוא נהדר.
הדבר האחרון שאתה צריך לדאוג לו זה קפה טרי. בלי קפה טרי האספרסו שווה לת*ת.
את הקפה הכי טוב אני מקבל מקפה טרי שעמד איזה שבוע בשקית.
שיהיה בהצלחה.