כמות קפה | עובי טחינה | חזרתיות באספרסו - איך בדיוק???

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
redyoyo פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 91
נתן תודות: 37 פעמים
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #1 

שלום אנשים,
אני פשוט לא מצליח לשבור את הקושיה הזאת. :roll:
עברתי על הרבה מאוד שרשורים בפורום - התובנה העיקרית שיצאתי עימה היא 25 שניות זליגה למנה כפולה.
חלק כתבו 18 ג' קפה אחרים כתבו 16 ג' (אין ספק שהכול תלוי בטעם). דהיינו למלא עד הסוף עם גבעונת מעל, בין היתר נתקלתי גם בהרבה סרטונים ברשת שאומרים כך.

אז אחרי אינספור ניסויים נחת בבית משקל קטן בעלות מינימלית מDX שהחוורתי אל מול תוצאותיו. אם אני הולך לפי מה שכתוב מעלה, הכמות שנכנסת היא כמעט 22 ג'..

כאשר ניסיתי 18-16 גרם הסלסלה התמלאה עד ה3/4. וגם שהטחינה דקה דקה העוגיה רטובה מאוד.
על הסינגל אני בכלל עוד לא מדבר.

ישנם פעמים שיצא לי קפה מעולה. שממש מרגישים טעמים שונים בפה וAT פנטסטי לא מריר אלא טעים. אפילו טייגר סקין יצא מספר פעמים אבל אני לא מצליח לחזור על כך באופן עקבי..

אני אשמח אם תוכלו לשתף בדרככם להכנת הקפה, רעיונות איך לעשות את הטסטים? כואב לי פשוט על כמות הקפה שפשוט מתבזבזת.

המווון תודה מראש,
עופר

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #2 

תנטרל 2 משתנים:
חוזק דחיסה וכמות.
תמלא את הסלסלה עד הסוף תיישר ותדחס בכל הכח תמיד.
שים לב שאתה דוחס תמיד עד לאותו גובה בסלסלה.
מפה משחקים עם דרגת טחינה.
איזה מכונה יש לך? ניהול טמפרטורה מאוד משפיע.
כשמשנים דרגת טחינה כדאי לזרוק 3,4 גרם ואז למלא את הסלסלה.

גם כשאתה יודע להכין אספרסו טוב אז עם מכונה חדשה אתה צריך איזה קילו לפחות להתאפס עליה.
practice practice practice
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1648
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

שליחה #3 

אני מזדהה לגמרי. לוקח זמן לקבל חזרתיות ורק היום אחרי שנתיים בערך התחלתי להבין מה באמת חשוב.
אני אנסה לפשט את הדברים:
פיזור אחיד של הקפה - לדעתי האלמנט החשוב ביותר בחזרתיות.
אני לא יודע איזו מטחנה יש לך, אבל חשוב להבין את הנקודה הזאת.
כשיש לך מטחנה מקצועית, והיא יורקת קפה בקצב מהיר וללא גושים כמעט, תוכל להרשות לעצמך לטחון קפה עד שיש גבעה קטנה, לדפוק קלות על השיש ולטמפר. בגלל הקצב המהיר, אחידות הטחינה והחוסר בגושים, הקפה יתפזר מעצמו ביעילות ויהיה לך קל לקבל חזרתיות בקלות.
אבל מה לעשות - רובנו משתמשים במטחנות ביתיות, ולכן אנו נאלצים לעבוד קצת יותר קשה כדי לדאוג לפיזור אחיד.
יש כאלה שיטחנו גבעה וישטחו עם האצבע או עם סכין, יש כאלה שישחקו עם הידית בזמן הטחינה כדי למלא אותה מכל הכיוונים, ויש כאלה שישחקו עם קיסם אח"כ כדי לפזר לפרק את הגושים ולפזר את הקפה שווה בראש.
לי באופן אישי, אף אחת מהשיטות לא עזרה.
אני טוחן את הקפה בשלבים. טוחן שליש בערך ומנער טיפה לצדדים את הידית, טוחן עוד שליש ושוב מנער, אני מסיים לטחון כשיש גבעה קטנה מעל הראש ושוב מנער. הניעורים גורמים לקפה להתפזר ממש טוב בראש.
אחרי הניעורים - מכה קטנה על הנוק בוקס ויישור. כל שנותר הוא לטמפר ישר עד שמרגישים שיש התנגדות, ומשם הדרך לחזרתיות היא בטוחה.
מה הלאה?
חזרתיות לא מבטיחה לך טעם טוב. זה כבר קשור לטחינה. המזל הוא שזה הפרמטר שהכי קל לשלוט בו :D
טחינה נכונה אתה תראה בעין ותטעם בפה.
אם הטחינה נכונה, אתה צריך לראות קפה מבצבץ כשנייה אחרי שהלחץ נבנה. אחרי הבצבוץ יתחילו טפטופים לשנייה שתיים ואז תקבל קונוס יפה. אני ממליץ לך להשתמש בידית נייקד כדי לראות את השלבים. הקפה יהיה מאוזן ובלי טעמי קצה מוזרים. הזליגה צריכה להיות איטית אבל יציבה.
אם טחנת דק מדי (אבל בקטנה), אתה תראה שלקפה קשה לצאת. יתכן והוא יצא רק מחלק מהראש, ויתחילו טפטופים איטיים של קפה כהה ומר. אתה תרגיש המון טעמי לוואי מרים.
אם טחנת דק מדי (ופיספסת בגדול), אתה תראה שהקפה לא יצא בכלל. אם זה המצב, תפסיק את החליטה ותתחיל שוב.
אם טחנת עבה מדי, הקפה יצא מהר מדי ותרגיש טעם חמצמץ שפשוט אי אפשר לשתות.

אז אחרי שתלמד לפזר את הקפה נכון ותלמד לשלוט בטחינה, הפוטנציאל לקפה טוב הוא נהדר.
הדבר האחרון שאתה צריך לדאוג לו זה קפה טרי. בלי קפה טרי האספרסו שווה לת*ת.
את הקפה הכי טוב אני מקבל מקפה טרי שעמד איזה שבוע בשקית.

שיהיה בהצלחה.

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
תגובות: 1098
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

שליחה #4 

הי עופר, אנילא יודע איך הגעת למסקנה של 25 שניות זליגה למנה כפולה,, אולי אם אתה מתחיל לספור מתחילת הטפטוף ולא מהפעלת החליטה.
בכל מקרה יש לי מספר מאמרים בנושא שיכווינו אותך.
בעיקרון יש 2 משתנים עיקריים, כמות מול עובי טחינה.
לאחר שמצאת את הכמות שנותנת עוגייה יחסית יבשה (תלוי במכונה), שמור על אותה כמות ושחק רק עם עובי הטחינה להגיע לקצר ב22-25 שניות (סלסלת סינגל) ,
שמור על עוצמת דחיסה יחסית קבועה.
ותשתמש בקפה לא טרי מדי, אחרת הוא ישגע אותך בהכנה.
בברכה
גלעד
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

redyoyo פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #5 

אהלן, תודה על התשובות המלומדות!
מכונה רוקט צ'ליני עם מטחנת K3 שנרכשו לפני קצת יותר מחודש אחרי הרבה הרבה שנים עם הג'אג'יה קלאסיק.

דבוטאנט,
תמלא את הסלסלה עד הסוף תיישר ותדחס בכל הכח תמיד.
שים לב שאתה דוחס תמיד עד לאותו גובה בסלסלה.
...
כאן אחת מהבעיות כאשר אני ממלא את כל הסלסלה לפי המשקל אני מגיע לכמעט 22 גרם. (סלסלה שהגיעה עם המכונה)
בנוסף אני דוחס מאוד חזק.. היום למשל עשיתי ניסוי מילאתי כמעט 18 גרם לחצתי בכל הכוח אבל העוגיה יצאה רטובה מאוד ורכה במגע.

ozeltzex,
אם הטחינה נכונה, אתה צריך לראות קפה מבצבץ כשנייה אחרי שהלחץ נבנה. אחרי הבצבוץ יתחילו טפטופים לשנייה שתיים ואז תקבל קונוס יפה. אני ממליץ לך להשתמש בידית נייקד כדי לראות את השלבים. הקפה יהיה מאוזן ובלי טעמי קצה מוזרים. הזליגה צריכה להיות איטית אבל יציבה.
...
מה שמוזר לי שהמטחנה כבר לקראת סוף הסקאלה דהיינו הטחינה מאוד דקה, גם קשור בקפה. קפה אחר בדרגה הזאת המכונה נחנקה. אני אקח את הטיפים של הפיזור אבל שוב הדילמה היא עם המשקל ועובי הטחינה.

NEGRO,
בעיקרון יש 2 משתנים עיקריים, כמות מול עובי טחינה.
לאחר שמצאת את הכמות שנותנת עוגייה יחסית יבשה (תלוי במכונה), שמור על אותה כמות ושחק רק עם עובי הטחינה להגיע לקצר ב22-25 שניות (סלסלת סינגל)
...
אני מזמין ממך ידידי את הקפה, וגם למדתי להזמין מראש ולפתוח רק אחרי 10 ימים. קראתי את המאמרים והחכמתי אבל עדיין אני כנראה מפספס משהו.

שוב תודה.

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

עוגיה רטובה מסמנת טחינה דקה מדי או מעט מדי קפה.
לי נראה שהבעיה אצלך נובעת מטחינה. אין מצב שאתה צריך להיות על קצה הסקאלה. תנסה לחזור אחורה לאזור הסימון של 45.

redyoyo פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #7 

אם הכוונה שה45 יהיה באזור האמצע אז הוא בערך שם.
העוגיה יצאה רטובה ששמתי 18 גרם, אם אני אעלה בכמות היא תצא יבשה זה פשוט לא מסתדר לי עם הכמויות שנרשמות פה. :?
תודה

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #8 

אני אעלה סרטון שיפשט לך. מקווה שהיום בערב.

shlomyga
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1403
נתן תודות: 59 פעמים
קיבל תודות: 126 פעמים

שליחה #9 

גם אני קונה קפה מגלעד ועם אותו סט כמו שלך. כשהקפה טרי מאוד( 5-6 ימים מהקלייה) מאוד קשה להגיע לעוגייה יבשה במיוחד בסינגלים אבל עוד מספר ימים וזה כבר יותר קל ועיקבי לקבל עוגייה יבשה. אני לא כל כך מתייחס לזה כי מה שחשוב לי זה לראות חליטה יפה ורציפה בעובי הנכון וכמות נכונה של נוזל בכוס והכי חשוב שהשוט טעים - וכשזה קורה הקפה של גלעד תמיד טעים (Y)

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #10 

25 שניות זליגה זה נתון ישר מהסטנדרט + עוד כמה שניות פרה-אינפיוז'ן.
זה לא משנה אם זה מנה כפולה או בודדת - הסלסלה משתנה ובכפולה יהיו 60מ"ל ולא 30 מ"ל.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

redyoyo פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #11 

תודה.
היום ביקרתי אצל גלעד, השכלתי המון. קיבלתי הסבר מרתק על תהליך הקליה, חזרתיות + עשינו גם ניסויים במכונה, כל שנותר הוא להפנים בתקווה שאני גם אצליח לבצע.. 8) התפיסה שלי פשוט היתה מוטעית בעיקר בנוגע לכמות הקפה שאני שם בסלסלה.

zvibl
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 648
נתן תודות: 30 פעמים
קיבל תודות: 80 פעמים

שליחה #12 

אולי שתף אותנו בתובנות.
אני אישית חושב שעוגיה יבשה זה לא must .
ו 25 שניות זה רק המלצה .
אפשר לחרוג .
העיקר זה הטעם וכמות הקרמה.

redyoyo פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל

שליחה #13 

בטח.
בעיקר הייתי צריך לשבור את מחסום הכמות. שזה היה אחד מהפקטורים הבעייתים, שמתי מעט מדי וטחנתי דק מדי. השתמשנו מספר פעמים בכרטיס שגלעד עשה מה שגם מאוד עוזר בנושא הכמות קפה לפחות עד שהעין תתרגל וכמו שכתבו מעליי, טחינה ניעור פיזור ועוד תוספת טחינה.

מה שכן עלתה בעיה טכנית אחרת (המכונה בת חודש):
בזמן החליטה ופתיחת הלחץ בפיית ההקצפה הלחץ בדוד יורד לכיוון ה0.5. עלתה השערה שאולי זה בגלל ששתי החורים פשוט גדולים מדי. מכירים אולי סיבה אחרת?
[url=]
תודה,
עופר

shlomyga
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #14 

לא רואה בעיה לפי הסרטון. נפילה מ-0.9 ל- 0.5 לאחר כמה שניות של הקצפה ותוך כדי חליטה הגיוני ביותר. יש סיכוי טוב שפיה עם חרירים קטנים יותר תאט את קצב הנפילה אבל זה לא לחלוטין.
אני בצ׳ליני שלי החלפתי לשני חרירים של 0.9 מ״מ לעומת 1.2 שמגיע עם המכונה וגם הרמתי את הלחץ בדוד ל-1.2 באר לעומת 1 שהגיע מהיצרן וזה בהחלט שיפר את יכולות ההקצפה של המכונה תוך כדי חליטה - היום אני מקציף לשתי הפוך גדול( קנקן של 0.6) תוך כדי חליטה ומסיים בלחץ של 0.7 לעומת 0.4 לפני השינויים שעשיתי.

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #15 

שלומי, ירידה בלחץ תוך כדי הקצפה, ניחא, מקסימום ההקצפה לא תצא מושלמת וייגמר הקיטור לפני שתסיים להקציף אבל אם תקציף ותכין אספרסו במקביל, טמפרטורת החליטה תצנח איתה.
כמו כן, העלאת הלחץ במכונה יכולה לפגוע בטמפ' החליטה של האספרסו שיכולה היות גבוהה מדי , כך שזה פיתרון טכני לא נכון לדעתי.
העלאת לחץ הדוד נותנת יכולת להקציף יותר זמן אך אם אתה מסיים את החליטה ב0.7 זו בעיה.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

bnaya_d
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 272
נתן תודות: 20 פעמים
קיבל תודות: 22 פעמים

שליחה #16 

למה פתרון לא נכון? פשוט מאריכים את הקולינג פלאש.

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #17 

קולינג פלאש, לא מחליף צורך בכיוון לחץ דוד והתאמתו לטמפ' הנכונה.
אחרי הקולינג פלאש עדיין הטמפרטורה תהיה גבוהה יחסית בדוד מה שיביא לטמפ' חליטה גבוהה.
הקולינג פלאש נועד לנקז את המים הרותחים שיושבים במחליף החום , בגלל זה זה פיתרון לא נכון :wink:
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

bnaya_d
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 272
נתן תודות: 20 פעמים
קיבל תודות: 22 פעמים

שליחה #18 

אני לא מסכים, אבל במקום שנתווכח על תיאוריות אני מצרף גרף טמפרטורת דוד בלחצים שונים, תוך כדי ולאחר הקולינג פלאש:

מקור: http://www.home-barista.com/hx-love-man ... ature.html

shlomyga
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #19 

NEGRO כתב:שלומי, ירידה בלחץ תוך כדי הקצפה, ניחא, מקסימום ההקצפה לא תצא מושלמת וייגמר הקיטור לפני שתסיים להקציף אבל אם תקציף ותכין אספרסו במקביל, טמפרטורת החליטה תצנח איתה.
כמו כן, העלאת הלחץ במכונה יכולה לפגוע בטמפ' החליטה של האספרסו שיכולה היות גבוהה מדי , כך שזה פיתרון טכני לא נכון לדעתי.
העלאת לחץ הדוד נותנת יכולת להקציף יותר זמן אך אם אתה מסיים את החליטה ב0.7 זו בעיה.
...
אצלי החליטה מסתיימת (ב-1 באר) תמיד לפני שההקצפה מסתיימת - למרות העלאת הלחץ עדיין למכונה ביתית עם דוד 1.8 ליטר לוקח קצת יותר מ25-30 שניות (זמן חליטה) להקציף קנקן של 0.6 ליטר.

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #20 

חס וחלילה להתווכח, הכי פשוט זה לקחת מקרי קיצון, תכוון את הדוד ללחץ של 2 באר ותעשה קולינג פלאש שעה והמים ייצאו רותחים, המטרה של הקולינג היא לרוקן את מחליף החום מהמים הרותחים כדי להגיע לטמפ' יציבה בחליטה, מהי הטמפ' היציבה בחליטה? תלוי בלחץ הדוד, באופן יחסי, ככל שיהיה גבוה יותר, כך טמפ' החליטה תהיה גבוהה יותר.

שלומי, אני לא נכנס למכונה הספציפית שלך אבל הבעיה שאנחנו מדברים עליה בכלליות זה נפילת לחץ הדוד בזמן הקצפה והשפעתו, אי יציבות בלחץ היא אי יציבות בטמפ' החליטה, המים של החליטה מתחממים רק מחום הדוד וכאשר הוא משתנה, חום המים משתנים.

זו רק דעתי וניסיוני האישי, אם מישהו מרגיש שאני טועה אז זה בסדר, עדיין הוא מוזמן לקפה בכיף.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”