מרירות חזקה ושאר טעמים לא רצויים ב Ascaso Arc

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
The-Fox פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2046
נתן תודות: 29 פעמים
קיבל תודות: 183 פעמים

שליחה #1 

שלום לכולם,
אני קורא בפורום כבר לא מעט זמן וקודם כל רציתי להגיד שיש פה קהילה רצינית, מגניבה עם מנת יתר רצינית של קפאין :lol:

ברשותי Ascaso Arc Fun מזה כשנה, בה היו הרבה עליות וירידות, זאת המכונה הרצינית הראשונה שלי ולמרות שהתאמנתי עליה הרבה, עקב היותה מכונה מאד בררנית ולא סלחנית, אני עדיין מרגיש שמשהוא לא בסדר, בצורת עבודה שלי או במכונה, או שילוב שלהם.
לפני מס' חודשים החלטתי לשדרג את המטחנה הקודמת שפשוט לא התאימה כי הטחינה שלה לא הייתה מספיק דקה, ל Compak K3, שהיא ללא ספק מטחנה ברמה.

הבעיה היא שלאחרונה הקפה יוצא מריר מאד בליווי טעמי לוואי יחסית חזקים ברמה שאני כבר לא מסוגל לשתות את הקפה.
אני רגיל לשתות כפול בלי סוכר, קפוצ'ינו כמעט ולא.
באופן כללי אני אגיד שלמכונה הזאת יש נטיה להוציא קפה חזק מאד ומריר ומעטות הפעמים שהצלחתי להוציא קפה שממש נהנהתי ממנו, חשבתי לשדרג אותה כבר הרבה פעמים, אבל כרגע אני מעדיף שלא להכנס להוצאות רציניות.

אני משתמש בבריטה מזה מעל לחצי שנה, לפני זה השתמשתי במסנן שמתחבר לצינורית עם מים מינראליים.
לפני כשבוע עשיתי ניקיון כללי למכונה, שכלל ניקוי אבנית עם מלח לימון דרך המיכל, ניקוי של הפורטהפילטר והסלסלה משומני קפה והיום פירקתי את הרשת בראש שמסתבר שנצבר בה לא מעט לכלוך של שאריות קפה ושומנים.

ועדיין אחרי כל זה הקפה יוצא מריר מאד ועם טעמי לוואי שאני לא מבין מאיפה הם מגיעים.
אני מחזיק את פולי הקפה במיכל וואקום של VaccuTek, מוציא כל פעם קצת כשאני מכין וזהו, ככה שהקפה בשיא טריותו, כבר למדתי מה קפה לא טרי עושה לטעם של האספרסו, ואני לא חושב שזה העניין, העניין גם קרה במספ' תעורבות שונות מבתי קליה שונים.

עוד דבר קטן, לפני מס' חודשים, נתקלתי בקיט הזה מבית Ascaso והחלטתי לרכוש אותו:
http://www.bluestarcoffee.eu/ground-cof ... t-84-p.asp
הוא שיפר משמעותית את החליטה וגם פתר את השלוליות בעוגיה בסוף החליטה.

רעיונות, הערות והארות יתקבלו בברכה, אני כבר די מיואש מכל העסק :?

גונן
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 825
נתן תודות: 6 פעמים
קיבל תודות: 109 פעמים

שליחה #2 

האמת שאני לא כלכך מכיר את המכונה , אבל האם מדדת פעם את טמפרטורת המיים ביזמן החליטה בפועל ? כי לעיניין הזה ישנה השלכה ישירה על הטעם , (90-94 מעלות יתנו עבודה נכונה) מעבר לזה כמובן מהירות זרימה נכונה , ולא נהר, שוט שיוצה ב 10 שניות או רחמנה ליצלן ב 5 שניות , אז עם הזמן והטמפרטורה נכונים אז נישאר יציבות טמפרטורה במהלך השוט , מה שניראה לי פחחות סביר למה שאתה מתאר , או איכות קפה ממש גרועה ?

The-Fox פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #3 

לא מדדתי אף פעם טמפרטורת מים בזמן חליטה והאמת שחשבתי על זה מקודם כי יש לי Fluke למדידת טמפ' בבית.
העניין הוא שטמפ' המים צריכה להימדד בלחץ של חליטה (9 באר, או כמה שהאסקסו שלי נותנת) בשביל לתת נתון מדוייק לא ?
סתם ללחוץ על הכפתור כשאין ראש או ראש בלי קפה יכול לתת נתון רלוונטי ?

לגבי זמן החליטה, אני מאד מקפיד על 25 שניות, לא כולל הפרה אינפיזון (או מה שלא קורה שם בכמה שניות מרגע לחיצת הכפתור ועד שמתחיל לצאת קפה) שהוא בערך 5 שניות אצלי.
המדידה נעשית על כמות של שוט כפול לתוך כוס אחת, כלומר 60 מ"ל קפה כולל קרמה מסלסילה כפולה, שזה שווה ערך ל 30 מ"ל ל2 כוסות בודדות.
לפני שקניתי את התוסף שמתלבש על הראש, היו לי הרבה פעמים בריחות מפריצות שנוצרו בעוגה, זה נבע משילוב של הצורה שבה המים יוצאים מהראש ודחיסה/מצע לא אופטימלית.
התוסף פותר את הבעיה ע"י צימצום המרחק בין פתח יציאת המים לקפה ופיזור של המים ביציאה מהראש שגורם ללחץ המים להתפזר בצורה שווה יותר.
מצידי, הקפדה על קפה טרי וסידור שווה לקפה ביציאה מהטחינה ככה שלא יווצר מגדל של קפה טחון נותנים תערובת יחסית אחידה של קפה.

אם כבר, חליטה קצרה מאד (בטח בזמנים שאתה מציין) הייתה נותנת קפה דליל וחמוץ, שזה בדיוק ההפך ממה שאני חווה, קפה חזק ומר.

אני בספק שזאת איכות הקפה כי כמו שאמרתי התופעה התרחשה מתערובות שונות מבתי קליה שונים.
אני בדרך כלל קונה תערובות שעולות 120 ש"ח לקילו.

דברים שחשבתי עליהם:
- טמפ' חליטה גבוהה מידי.
- כשל אחר במכונה.
- שאריות מהמטחנה (למרות שאני מקפיד לטחון כמות קטנה ולזרוק לפני שאני טוחן לתוך הפורטהפילטר).

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 5016
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 288 פעמים

שליחה #4 

כשהכל נראה טוב אבל יש בעיה של טעמי לוואי זה עשוי להיגרם מלכלוך ושומני קפה. נקה את המסננות והפורטפילטר עם מסיר שומנים ונקה עם סבון היטב את ראש המכונה מסביב לגומיה. אתה יכול גם להעלות סרטון חליטה
what's next?

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #5 

איזה קפה אתה שותה?
אסקסו בדרך כלל מכוונות דווקא לטמפרטורה די נמוכה
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

The-Fox פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

:hosq
עשיתי ניקוי די מקיף לאחרונה, כמו שרשמתי.
אני אעלה סרטון חליטה מחר.

דבוטאנט:
מה הכוונה לאיזה קפה אני שותה ?
דאבל אספרסו אם זאת השאלה, או שהכוונה לתערובת הפולים ?

ד"א, לשאלתי, האם מדידה של טמפ' המים בזמן חליטה ללא לחץ בראש נותנת נתון רלוונטי ?

גונן
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 825
נתן תודות: 6 פעמים
קיבל תודות: 109 פעמים

שליחה #7 

מדידה של המיים ללא הקפה כמובן שתיתן תוצאה נכונה, אלה מה ? ה 60 מ"מ הראשונים יוצאים מאוד מהר משהוא אני מעריך כמו פחות מ 5 שניות ללא הקפה אז אני לא בטוח כלל שמכשיר מדידה יגיב מספיק מהר ויתן תוצאה נכונה , אפשר להתקין בימקום המשפך של הקפה דיזה עם חור קטן כדי שהלחץ אכן יעלה והמיים יצאו המהירות הנכונה , כמובן שהמגע בין המיים לקפה מוריד את הטמפרטורה מייד באיזה 10 מעלות לפחות , אבל אני חושב שהכוונה לטמפרטורה של המיים ליפני המגע עם הקפה כך שהמדידה עם המכשיר מגיב מספיק מהר אמורה להיות נכונה , תיראה את הזמן תגובה של המכשיר אולי באתר של פלוק , זו חברה רצינית ביותר !

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #8 

התכוונתי לתערובת - תמיד אפשר להחליף.
לגבי טמפרטורות - לפי התקן http://www.espressoitaliano.org/files/F ... _hq_en.pdf
בעמוד 7 אתה יכול לראות שבכוס צריך להיות בין 64 ל 70 מעלות כשבראש יש 86 - 90.
בהנחה שיש לך זליגה של 50 מ"ל ב 25 שניות (למנה כפולה)

The-Fox פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #9 

אני מחליף תערובות כל הזמן, את הנוכחית קניתי מחנות המפעל של אווה קפה, התערובת המובחרת (שילוב 80/20 של רובוסטה/ערביקה).
מתישהוא השבוע אולי אני אקפוץ לאמיגו ואקנה את אחת מהתערובות שלהם, היה לי נסיון טוב איתם בעבר.

אז בעצם המדד הכי מדוייק באמצעים קונבנציונלים (Fluke) הם למדוד את טמפ' הקפה בכוס ?
אני בטוח שקיים התקן שמתלבש על הראש כמו פורטפילטר שמודד טמפ' ו/או לחץ חליטה עם התנגדות דומה לקפה דחוס, יש דבר כזה ?
ובהנחה שהטמפ' בכוס גבוהה מ 70 מעלות זה כנראה בוודאות אומר שטמפ' המים בזמן החליטה גבוהה מידי ?
אם היה מדובר רק במרירות אז עוד הייתי יכול לחשוב שטמפ' חליטה היא הבעיה, אבל כשמתווספים לזה טעמי לוואי נוספים אני חושד שזה משהוא אחר או שיש בעיה נוספת.

ד"א, שמתי לב למושג ה "בלונד" ובמיוחד שממליצים לעצור את החליטה כשרואים אותו.
אפשר לקבל הסבר מהוא בדיוק הבלונד המדובר ולמה כדאי לעצור את החליטה כשרואים אותו ?
אני חושש שאצלי הוא מגיע מוקדם יחסית (בערך ב 3/4 השוט הכפול).
יותר מאוחר אני אעלה סרטון של חליטה.

תודה בנתיים לכל המגיבים והעוזרים (Y)

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #10 

המדד הכי טוב הוא החך שלך.
אפשר למדוד טמפרטורה בכוס - זה לא הכי מדויק.
בראש חליטה זה עדיף אבל לא כל כך אפשרי באסקסו, פורטה פילטר שמודד אפשר לקנות וזה סופר יקר.
פתרון ביניים זה לחבר לסלסלה תרמוקאפל עם פלוק בקצה וככה למדוד תוכך כדי חליטה מה הטמפרטורה.

מרירות אינסופית כזאת יכולה להצביע בעיקר על לכלוך. יכול להיות גם ממים שעברו אוסמוזה הופכה אבל אצלך אין.

בלונד - כשמו כן הוא. מתי שהקפה זולג והוא כבר לא חום, מתחיל להיות צהוב. בשלב הזה (השלישי באספרסו) הקפה כבר חם מדי וכבר לא טעים.
אם אתה רוצה לעשות ניסיונות אז:
1. ריסטרטו + :תנסה להוציא 40 גרם ממנה כפולה ואז תטעם.
2. ניסוי 3 השלישים: קח 4 כוסות. כוס אחת תקבל מנה רגילה תוך כדי חליטה. בצד השני של הפייה תתחיל בכוס אחת למשך 8 שניות ואז תחליף לבאה ולבאה.
ככה יהיה לך אומדן של הטעם בכל שליש ותדע מתי לעצור ולקבל את מה שאתה אוהב מהאספרסו (גם אם זה אומר 30 מ"ל ממנה כפולה)

The-Fox פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #11 

הערב עבר בנסיון להוציא מס' שוטים וצילומים (עם הנייד, לא להיט).
עשיתי איזה 3-4 שוטים עם הידית הרגילה, הראשון יצא לאט מידי, 30 שנ'+, דווקא היה נראה לא רע וגם הטעם היה בסדר.
השני והשלישי יצאו מהר מידי, פחות מ 20 שנ', הרביעי יצא בול 25 שניות וזרם יחסית טוב.
עשיתי אתמול נקיון עם מסיר שומנים של הפורטהפילטר והסלסלה, זה הוריד די הרבה מהמרירות והטעמי לוואי, אבל למרות זאת יש עדיין מידה של מרירות לא מבוטלת והטעם הסופי לא להיט.

הנה סרטון חליטה:

לא לשכוח לבחור HD 720P, כי לא רואים הכי ברור.

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #12 

השוטים שלך קצת מהירים וארוכים.
תכוון ל60 מ"ל ב 25 עד 30 שניות.
הכוס הזאת היא של 90 מ"ל אם אני זוכר נכון.

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
תגובות: 1098
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

שליחה #13 

היה טוב לראות את העוגיה לאחר הכנת הקפה כדי לדעת אם שמת מספיק קפה ואז לדעת אם הטחינה גסה מדי.
במהירות חליטה כזו הקפה בהחלט לא צריך להיות מר מדי ואפילו לא מר, בטח לא בגלל המכונה.
קח פול ותאכל אותו, אם הוא פחמי גם בטעם או מר מאוד אז זה הוא שמטריף אותך.

כעוסק בתחום אני מוגבל במילים אבל אני יכול לומר שאני מבין לליבך :-)
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

The-Fox פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #14 

האמת שעכשיו בדקתי, הכוס היא באמת של 90 מ"ל (משום מה זכרתי פחות), אבל זה כשממלאים ממש עד הסוף.
נראה לי שלפי הכמות שיצאה זה באזור ה 75 מ"ל.
עכשיו לפחות אני יודע שהבלונד לא מגיע מוקדם מידי, פשוט השוט ארוך מידי :roll:

יכול להיות שה 15~ מ"ל האלה מוסיפים את רוב המרירות וגם תורמים לטמפ' יחסית גבוהה של הקפה ?

ד"א, לא הבנתי מה זה שיטת הריסטרטו+, יש מצב להסבר נוסף ?
את ניסוי 3 השלישים אני אולי אבצע מחר, דווקא ניסוי מעניין :o

יש הערות/הארות על החליטה עם הבוטומלס ? נראה לי בסדר גמור מבחינת הדחיסה לא (הזרם קפה מתמרכז די מהר ונשאר לאורך כל הדרך) ?

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #15 

הזליגה מהירה מאודדדדד, הוא ארוך אך זו לא הבעיה, הוא מהיר, כמות מול זמן.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

The-Fox פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #16 

NEGRO כתב:היה טוב לראות את העוגיה לאחר הכנת הקפה כדי לדעת אם שמת מספיק קפה ואז לדעת אם הטחינה גסה מדי.
במהירות חליטה כזו הקפה בהחלט לא צריך להיות מר מדי ואפילו לא מר, בטח לא בגלל המכונה.
קח פול ותאכל אותו, אם הוא פחמי גם בטעם או מר מאוד אז זה הוא שמטריף אותך.

כעוסק בתחום אני מוגבל במילים אבל אני יכול לומר שאני מבין לליבך :-)
...
בגדול העוגיה אחרי החליטה יוצאת שלמה ויחסית יבשה (הרטיבות הקלה מגיעה לדעתי מזה שהמכונה ממשיכה לטפטף מים לעוד כדקה, התהנגות אופיינית באסקסו לא ?).
מחר אני אעשה סבב שוטים נוסף ואני אצלם גם את העוגיה בסוף החליטה.
האמת שאף פעם לא שקלתי את כמות הקפה, אני מכוון את הטיימר של המטחנה שימלא קצת יותר מהסלסלה (כפולה) ומיישר עם גב הסכין ככה שנזרק ממש מעט קפה עד בכלל לא והסלסלא מתמלאת עד הסף בצורה ישרה.

נגסתי עכשיו בפול, הוא היה קראנ'צי מבחוץ, מבפנים פחות, לא יודע אם זה עונה להגדרה פחמי אבל הוא היה קצת מר.

מתי אני אשתה שוב אספרספו נורמאלי ?! :(

גלעד, זה מעניין איך פתאום צצת לת'רד הזה, בדיוק אתמול נתקלתי באתר של בית הקליה שלך והסתקרנתי מהקפה שמוצג שם ומהאהבה שלך לקפה שמרגישים אותה בכל פינה (Y).
אבל בהתחשב בזה שאת רוב הקפה לאחרונה אני זורק, אני די מתבאס להשקיע בקפה כרגע.

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #17 

אם העוגיה יוצאת יחסית יבשה אז הכמות בסדר אבל אתה טוחן גס מדי, בגלל זה הזליגה מהירה מאוד.
קפה שנחשף ללחות יש נטייה להיטחן גס יותר, לטריות יש אפקט כמובן על הפריכות של הפול בזמן הטחינה.
אתה יכול לצלם את הפולים?
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

The-Fox פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #18 

הפולים בני פחות משבוע (מיום הקניה, אני לא יודע מתי נקלו).
אבל, כמו שרשמתי, אני מחזיק אותם במיכל וואקום הכהה של VacuTec, ה 89 ש"ח הכי טובים שהוצאתי בשביל הקפה.

ד"א, רמת הגושים בטחינה זה מדד טוב לטריות ? (כי בעצם פולים שצברו לחות יהיהו דביקים יותר ויתחילו ליצור גושים).
כי נראה לי שאם אני אעלה עוד קצת ברמת הטחינה יתחילו להיווצר גושים.

בכל מקרה, צירפתי תמונה של הפולים שצילמתי עכשיו.
פולי קפה
 פולי קפה

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #19 

לא שומניים מדי, פה ושם רובוסטה, לא רואה משהו חריג כמו שומניות יתר וכו'.
המדד שציינת לא נכון , הם יהיו גמישים יותר ויישברו יותר גס.
בכל מקרה תתרכז בלכוון את הטחינה נכון כיוון שהזרימה מהירה מדי, כנראה שיש גבול להבנה דרך מסך המחשב.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

The-Fox פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #20 

טוב לדעת שהפולים במצב טוב, כבר התחלתי לדאוג שאני מסתובב סביב הזנב של עצמי בגללם.
אם לחות בפולים לא גורמת להיווצרות גושים, אז מה כן ?

הסיבה לטחינה הגסה/זרימה מהירה היא כי הרפרנס שלי לכמות הקפה בכוס הייתה לא נכונה.
עכשיו שדבוטאנט האיר את עיניי, אני אתרכז בלהגיע ל 60 מ"ל/25 שנ' ע"י הורדת גודל הטחינה וטימפור נכון.
יש לי משפך מדידה שקוף של OXO עם שנתות של 10 מ"ל, זה הזמן לשלוף אותו :D

אבל אם אני מבין נכון, חליטה איטית יותר רק תגביר את המרירות :roll:

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”