זקוק לעזרה בתיקון רסיבר וינטג'

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
dbx22 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 115
נתן תודות: 3 פעמים
קיבל תודות: 5 פעמים

שליחה #1 

אהלן חבר'ה, קניתי NIKKO STA-4030, ולא בדקתי אותו מספיק ביסודיות,
כשהגעתי הביתה גיליתי שערוץ ימין לא עובד טוב, יש הרבה זמזום וקצת מוזיקה.
אבל תופעה מעניינת, כשאני מכבה את הרסיבר, אז הווליום יורד לאט לאט ובשלב זה הצליל בערוץ ימין מתבהר ונשמע טוב.

מה יכולה להיות הבעיה?

Kosh
סמל אישי של משתמש
גורו וינטאג'
גורו וינטאג'
תגובות: 4069
נתן תודות: 339 פעמים
קיבל תודות: 366 פעמים

שליחה #2 

ניקוי יסודי של כל הכפתורים והסוויצ'ים עם ספריי מגעים יכול לעזור לך בבעיית הערוץ "שנעלם" אבל הוא לא יפתור לך את בעיית רעשי הרקע,סביר מאוד להניח שהרסיבר מצריך החלפה של כמה וכמה טרנזיסטורים ישנים ורועשים "שדולפים" וגורמים לזמזום שאתה שומע,הם בדרך כלל גורמים לרעשים כמו HISS (נשמע כמו "רוח")או זימזומים. ויתכן מאוד גם שכדאי
להחליף לו קבלים.
Vintage audio is a way of life

Retro audio is good for you

ערוץ הסטריאו וינטאג' שלי:
http://www.youtube.com/user/Kosh31100

dbx22 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #3 

באיזה ספריי מגעים כדאי להשתמש? כל דבר רגיל שיש בהום סנטר? איך להשתמש? לרסס מבפנים על כל הפוטנציומטרים והכפתורים והכניסות ולסובב ולהפעיל הכול?
בנוגע לטרנזיסטורים, איך אני יכול לאתר את הבעיתיים?
רוח אני לא שומע, זה יותר כמו קליטה לא טובה ברדיו
מה זה אומר שאני מכבה אז שומעים פתאום ברור בצד הבעייתי?

תודה.

Kosh
סמל אישי של משתמש
גורו וינטאג'
גורו וינטאג'
תגובות: 4069
נתן תודות: 339 פעמים
קיבל תודות: 366 פעמים

שליחה #4 

בארץ נמכר ספריי שנקרא KONTACT 60,אתה יכול לקנות כזה בחנויות אלקטרוניקה.חייבים לרסס מבפנים על הפוטנציומטרים,והצירים שלהם,אך לא לרסס על הלוחות או על הרכיבים האלקטרוניים.בשביל לאתר את הרכיבים הבעייתיים,אתה חייב סכמה של הרסיבר,וכמובן רב מודד (MULTIMETER).אבל,אם אין לך ידע באלקטרוניקה,אל תבצע
את הדברים הללו בעצמך,קח את הרסיבר לטכנאי שמבין עניין ושיבדוק לך אותו בצורה יסודית.בקשר לתופעה של הערוץ ש"חוזר" לך בשעת הכיבוי,זאת תופעה נפוצה בוינטאג'ים ישנים,שהמגברים בהם הם בנויים בשיטת "צימוד קבל"
(Capacitor Coupling) והסאונד הדועך ברגע הכיבוי הוא דעיכה של קבלי היציאה.זה לא קשור לתקינות או אי תקינות
של הרסיבר שלך,הבעיות ברסיבר שלך נובעות ככל הנראה,כמו שציינתי,מרכיבים זקנים שעשו את שלהם.טרנזיסטורים ישנים
שדלפו מהערכים המקוריים שלהם גורמים לזמזומים או HISS,קבלים יבשים גורמים לסאונד הכללי להיות גרוע,עכור,ונטול פירוט.מרגישים זאת במיוחד בבאסים,שנשמעים "רפויים" וחסרי כוח.
Vintage audio is a way of life

Retro audio is good for you

ערוץ הסטריאו וינטאג' שלי:
http://www.youtube.com/user/Kosh31100

tomyeshuah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1583
נתן תודות: 496 פעמים
קיבל תודות: 403 פעמים

שליחה #5 

יש לי בדיוק את אותו רסיבר עם אותה הבעיה. (זמזום חזק באחד הערוצים - בעיה במגבר הכוח, כיוון שכפתור העוצמה לא משפיע) לא מדובר במגעים מלוכלכים אלא בשילוב קבלים \ טרנסיסטורים לא תקינים.
ברגע שאפתור את הבעיה אצלי, אכתוב כאן על התיקון, שאולי יוכל לסייע ברעיון כללי.

dbx22 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #6 

ידע באלקטרוניקה יש לי, אני הנדסאי אלקטרוניקה. אבל ניסיון בתיקון מגברים עדיין אין לי.
מצאתי סכמה פה http://www.hifiengine.com/library/nikko/sta-4030.shtml
ופה http://www.vintageshifi.com/repertoire- ... ematic.pdf
הבעיה היא שאני לא יודע על אילו רכיבים אני צריך להסתכל (אם אפשר גם תאמר לי בבקשה איזה קבלים מומלץ להחליף לריענון הסאונד)

tomyeshuah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #7 

חבר את יציאות הטייפ של הרסיבר למגבר אחר ובדוק אם הזמזום נשמע. וגם: האם כפתור הווליום משפיע על הזמזום?

dbx22 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #8 

חיברתי את הניקו בREC OUT לרסיבר של ימאהה, בימאהה שומעים בסדר גמור, אין זמזום וכפתור הווליום של הניקו לא משפיע על כלום

horngad
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 431
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #9 

קניתי מגבר של knwood ka-405 שהיה מרעיש מאוד אחרי ניקוי עם לחץ אוויר ומברשת בעדינות האבק נעלם .אחרי זה מסובבים את הפוטנציומטרים ימינה ושמאלה עד שהיד כואבת עושים הפסקה בודקים את המגבר לשמוע אם הרעשים פחתו. עושים את הפעולה לכל מה שמסתובב זז ונלחץ במגבר אצלי זה הצליח עד לשדרוג הבא .(המגבר שלי nad-314 משודרג נשמע מצוין).

tomyeshuah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #10 

חברים, כל הנסיונות להמלצה על ניקוי הפוטנציומטרים \ מפסקים מיותר.
ישנה בעיה חשמלית באחד\מספר רכיבים בדרגת ההגברה הסופית במגבר (Power Amp) .
העובדה שמיציאת הטייפ אין כל תקלה, מבהירה את שמקור הבעיה אינו בקדם המגבר.

ל-horngad:
אגב, גם לי יש Kenwood KA-405. מכשיר פנטסטי ולא נפוץ במחוזותינו.

anatoli15
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2303
נתן תודות: 108 פעמים
קיבל תודות: 228 פעמים

שליחה #11 

פתחתי מתוך סקרנות את הסכימה הזו, ואני חייב לומר שה-Nikko הזה הוא המגבר הכי פשוט שראיתי איי פעם, כמות הרכיבים בספק\מגבר היא פשוט אפסית. לא להאמין :)
הוא גם מזכיר לי את ה-STR-6046 שזרוק לי איפשהו בצד, בנוי כמו מגבר שכל סטודנט יכול לבנות אחרי 3 שיעורים בקורס מעגלים לינאריים - ועם קבל צימוד במוצא :)

אגב, Tape Rec זה מה שאתה קורא לו Rec Out? כי במידה וכן, אז זה לא מדד לכלום. הוא לא עובר דרך שום דבר במגבר מלבד הסלקטור.

בכל מקרה, במגבר כל כך פשוט לא צריכה להיות בעיה לאתר חלקים תקולים. השלב הראשון הוא כמו תמיד להתחיל מנקודת העבודה. תדפיס לעצמך את הסכימה על דף, ותמדוד את המתחים לאורך המעגל - צריך להתרכז במתח הספקים ובמתח בהדקים של הטרנ'. אין שום בעיה להבין האם המתחים הגיוניים או לא על פי הסכימה, במיוחד אם יש לך ניסיון באלקטרוניקה. לדוגמא אם רואים טרנ' עם מתח VBE של 5V, זה לא הגיוני ומשהו באיזור הזה לא בסדר.
כמו כן, במקרה הזה יש לך אפילו ערוץ אחד תקין כך שאין שום בעיה למדוד כל נקודה גם בערוץ השני ולבדוק האם היא במתח דומה או לא.
הספק משותף לשני הערוצים אז כנראה שהבעיה היא לא בספק.

dbx22 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #12 

הבנתי.
יש דרך לבודד את הקדם מגבר מהמגבר כוח בשביל לצמצם אפשרויות בדיקה? כלומר להתחבר מהקדם מגבר לתוך רסיבר אחר ולבדוק אם הבעיה שם או הלאה במעגל?

ועוד שאלה, מאיזה אתר מומלץ להזמין רכיבים?

anatoli15
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #13 

לפני שתחליט מאיפה להזמין אני ממליץ שתראה קודם מהם הרכיבים הדרושים והכמות - לכמויות קטנות לפעמים עדיף להזמין בארץ.

בנוגע לבידוד התקלה, למה שלא תבדוק פשוט את הסיגנל שמתקבל בין קדם המגבר למגבר הכח? הם מופרדים לחלוטין זה מזה ולכן תוכל לבדוק האם הסיגנל בשני הערוצים זהה, ואם כן אז התקלה היא בשלב מאוחר יותר בשרשרת.

אגב, הזכרתי את ה-STR-6046 שזרוק אצלי בצד. קיבלתי אותו לפני בערך שנה וחצי מחבר ללימודים שאמר לי שהוא תיקן אותו לא מזמן והוא שוב הפסיק לעבוד לכן הוא זורק אותו ואם אני רוצה אני מוזמן לבוא לקחת אותו. בסוף פתרתי את הבעיה תוך כמה דקות, הבעיה הייתה שקבל היציאה באחד הערוצים פשוט היה כל כך ישן שהרגליים החלידו והתנתקו מתוך הלוח הפנימי של הקבל. לשמחתי היו לי קבלים דומים זרוקים בארון ממגברים\ספקים ישנים שפירקתי אז הוא חזר לחיים בעלות אפס. הסיבה שאני מציין את הבעיה הזו היא כדי שתבין שכשמדובר בדברים כל כך ישנים לפעמים התקליות הן ממש תקלות פיסיות ולא בהכרח התקלות הסטנדרטיות שאתה מצפה לראות בציוד אלקטרוניקה.

עריכה: כמו שאמרתי לפני כן, נקודת העבודה היא תמיד השלב הראשון, אבל לפעמים זה לא מספיק כדי לאתר את הבעיה - או לחלופין לא הדרך הכי מהירה לאיתור הבעיה. לכן אפשר גם פשוט להכניס סיגנל בכניסה (סינוס פשוט של 1KHz לשני הערוצים) ולעקוב אחרי הסיגנל לאורך המסלול שלו ולראות איפה הוא מתחיל להתחרבש. צריך בשביל זה מקור לסיגנל (מחולל, או כרטיס קול, או אפילו נגן עם קובץ מוקלט של הסיגנל המדובר), ומומלץ מאוד להשתמש בסקופ כדי לעקוב אחר הסיגנל, אך אם אין ברירה אפשר להשתמש ב-DMM על מצב ACV. כמובן שאם יש בעיה במתח ה-DC אז היא תשפיע עם המעגל ולכן זה ייצור הבדלים גם עבור ה-AC, לכן בדר"כ כדאי להתחיל מה-DC.

dbx22 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #14 

איך אני יכול לבדוק את הסיגנל בין הקדם מגבר למגבר הכוח? עם מולטימטר? אני לא יודע מה צריך להתקבל בבדיקה, מה אמור להיות ומה לא.

עוד שאלה, אני קצת מבולבל, בסכימה מסומן כאילו בערוץ שמאל נמצאים כל המעגלים(הקדם והכוח), וערוץ ימין זה בקוביה ריקה מתחת לזה. זה אומר שהמעגל של שמאל משותף לימין? אם כן אז איך אני אדע להפריד ולהשוות בין בדיקת מה מתקבל בשמאל ומה בימין?
זאת כנראה שאלה מפגרת אבל מצטער אין לי ניסיון בזה.

anatoli15
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #15 

אמרת שאתה הנדסאי אלקטרוניקה לא?! :) מעגלים בסיסיים של טרנ' אתה אמור לדעת לדבג.

במקרה שלך לא צריך לדעת כמעט כלום, יש לך 2 ערוצים שאחד מהם תקין. אז פשוט תשווה את התוצאות בין הערוצים, אם יש הבדל גדול אז יש בעיה. איך בודקים זה פשוט, בדיוק כמו שרשמתי לך. את נקודת העבודה לפי מתח DC, ואת הסיגנל שאתה מכניס לפי מתח AC.

הערוץ השני שנמצא בתוך הקופסא הריקה זהה לערוץ הראשון, לכן לפשטות של הקובץ הם לא ציירו את זה מפורשות.

dbx22 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #16 

טוב בניסיונות לאיתור התקלה בלי כוונה קיצרתי את Q705 עם R717 וכתוצאה מזה R719 נשרף(כל זה במגבר כוח).
עכשיו כשמדליקים את המגבר R719 ממשיך להשרף. מה עוללתי? יכול להיות שעשיתי יותר נזק מהנגד הבודד שנשרף?

נראה לי צריך להתחיל לחפש טכנאי :cry:
יש מומלצים באזור עמק יזרעאל?

dbx22 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #17 

עוד משהו, צילמתי תמונות לפני שהתחלתי את הבדיקות ועכשיו כשהסתכלתי מצאתי איזה נגד שנראה רע
סימנתי אותו וגם את המקוצרים והשרוף

yehudaa
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4149
נתן תודות: 159 פעמים
קיבל תודות: 260 פעמים

שליחה #18 

dbx22 כתב:טוב בניסיונות לאיתור התקלה בלי כוונה קיצרתי את Q705 עם R717 וכתוצאה מזה R719 נשרף(כל זה במגבר כוח).
עכשיו כשמדליקים את המגבר R719 ממשיך להשרף. מה עוללתי? יכול להיות שעשיתי יותר נזק מהנגד הבודד שנשרף?

נראה לי צריך להתחיל לחפש טכנאי :cry:
יש מומלצים באזור עמק יזרעאל?
...
יכול להיות מאוד שהנזק פה לא מסתכם בנגד שרוף אלא שיש בעיה חשמלית נוספת .
דבר ראשון תבדוק את Q705 , לבדוק תקינות של טרנסיסטור אתה יודע ?

dbx22 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #19 

להוציא אותו מהמעגל ולבדוק עם המולטימטר במצב דיודה מתחים בין B C ו-E, לוודא שהוא לא פרוץ?
אגב משהו קצת לא ברור לי, כשאני מסתכל על הנגדים ומנסה לקבוע את הערך שלהם לפי הצבע, יוצא משהו אחד, אבל כשאני מסתכל על המעגל כתוב משהו אחר לגמרי,
לדוגמא במעגל בתמונה R716, לפי הצבעים חום שחור אדום יוצא 1 קילו אום, אבל במעגל הוא כתוב ב47K. מה אני אמור להבין מזה?

anatoli15
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #20 

א. תמיד אפשר להוציא ולבדוק מה הערך של הנגד.
ב. יכול להיות שיש נגדים עם אותם שמות בלוחות שונים.
ג. יכול להיות שהסכימה היא לא של בדיוק אותה הגרסא, כבר שמעתי על מקרים שבהם יש אי התאמות בין הסכימה למה שקורה בפועל :)
אני גם רואה עוד אי התאמות, או לפחות נראה לי. Q706/5 אמורים לפי הסכימה להיות 2SC853, אבל מהתמונה זה נראה כמו טרנ' באריזה שונה לגמרי (TO247 או משהו דומה, ולא TO92 ודומיו).

רוב הסיכויים שפשוט קיצרת את הקולקטור של הטרנ' עם ההדק התחתון (בסכימה) של הנגד R718. זה פשוט יצר מתח גבוה הרבה יותר על פני הנגד R720 והוא נשרף מההספק הגבוה. עכשיו השאלה היא באיזה מצב הוא נהייה כשהוא נשרף. תנתק אותו מהמעגל ותבדוק את הערך שלו. אם הערך שלו הוא גבוה יותר מאשר הערך הנקוב (או מה שאתה רואה שצריך להיות לפי הצבעים), אז לא מן הנמנע שהוא הדבר היחיד שנשרף כי הוא התחיל להגביל את הזרם במעגל. הסיכוי ששרפת את Q706 הוא דיי נמוך, אבל אתה בהחלט יכול לבדוק בכדי להיות בטוח שהוא תקין, הרי לא ידעת האם הוא תקין או לא עוד לפני הקצר שעשית :)

שוב, זה מעגל פשוט מאוד, ובעל כמות רכיבים נמוכה מאוד - גם אם נגיד ושרפת עוד טרנ' או משהו כזה, אז מה?! תחליף גם אותו וזהו. אני חושב שאתה צריך להסתכל על המגבר הזה בתור הזדמנות. זו הזדמנות מצוינת ללמוד על מגבר שהוא מאוד פשוט ובהשקעה כספית אפסית, בעתיד אתה תסתכל אחורה ותראה את זה באותו האופן.

בנוגע לגבי בדיקת הטרנ', כן בדיקת דיודה בשני הכיוונים בשני הצמתים מספיקה בדר"כ.

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”