רציתי לשתף אתכם קצת בחוויות שלי מהתקנת מערכת מחשב ומסך LCD. החוויה כוללת נושאים טכניים מתקדמים יחסית, אבל היי, בשביל זה אתם פה, לא?
בקיצור, לאחר יציאתי בחזרה לחיי הרווקות, בהותירי מאחורי כמעט את כל רכושי, החלטתי לפנק את עצמי עם מערכת וידאו מבוססת מחשב בשביל הסלון הקטן שלי בדירה השכורה.
קודם כל, קניתי מחשב חביב מבוסס Intel Core 2 Duo, העמסתי עליו ATI X1900GT, ובזאת העמדתי את מקור השידורים שלי.
בנוסף, רציתי לקנות טלוויזיה, ובסוף הלכתי על טלוויזית LCD בגודל 40" של גרונדיג, GR40BS. עכשיו, לפני שאתם רוגמים אותי באבנים - כן, אני יודע שזה מוצר מדבקה, אבל המחיר עבד יופי עלי, ובנוסף, בתור אחד עם קצת ידע טכני, אני משתדל להתגבר על החסרונות של הצעצוע החדש.
חיברתי את כרטיס המסך שלי לטלוויזיה עם כבל DVI ל-HDMI, וקיוויתי לטוב. ועכשיו אנחנו מגיעים לנושא הרזולוציות.
הרזולוציה הטבעית (Native) של המסך היא (כפי שמפורסם) WXGA, כלומר 1366x768. רזולוציה זו ידועה בתור אחת שעושה כאבי ראש לכרטיסי מסך, ביחוד בגלל העובדה שהמספר 1366 לא מתחלק בשמונה (כרטיסי מסך מהדורות הקודמים עובדים רק עם גדלים שמתחלקים בשמונה). בחיבור נאיבי, מה שהצלחתי לשפוך החוצה מהמחשב זה 1280x720, שעבר הגדלה על ידי ה-Scaler הפנימי של הטלוויזיה. כלומר, אם אני מנסה להציג פרטים קטנים (כמו טקסט), הם נראים מטושטשים.
עכשיו, בשלב הבא, הורדתי את PowerStrip - למי שלא יודע, תוכנה נחמדה מטאיוואן, שמאפשרת לשלוט על הרבה פרמטרים מתקדמים של כרטיס המסך, ומשתמשים בה בעיקר לאנוס את כרטיס המסך להוציא רזולוציות לא סטנדרטיות (Custom resolution).
ניסיתי לשכנע את המחשב להוציא את הרזולוציה הטבעית של המסך, אבל ללא הועיל - כרטיס המסך סרב פקודה. הורדתי דרייברים מתקדמים (Omega Drivers), ניסיתי הכל, אבל אין מה לעשות, בכל רזולוציה שבחרתי במחשב, כרטיס המסך כל הזמן הוציא 1280x720.
ועכשיו עוברים לנושאים יותר מתקדמים - איך כרטיס המסך יודע איזה רזולוציה הטלוויזיה מצפה לקבל? ובכן, כאן בא לביטוי נושא ה-EDID. ה-EDID הוא בלוק של אינפורמציה בגודל 128 (בסיס) או יותר בתים, המתאר את היכולות של מכשיר תצוגה - שם דגם, רוויזיה, פרמטרי צבע, וביחוד איזה רזולוציות ואיזה פרמטרי תזמון המכשיר אוהב לקבל. האינפורמציה הזאת רצה מהטלוויזיה למחשב דרך כבל הוידאו בחיבור הראשוני (גם דרך VGA וגם דרך DVI או HDMI), וע"י כך כרטיס המסך מתאים את עצמו. לא משנה איזה רזולוציה אתה בוחר במערכת ההפעלה, הדרייבר של כרטיס המסך דואג לכך שהרזולוציה היוצאת ממנו תהיה אחת מאלה שרשומות ב-EDID. לדוגמא, אם בחרתי רזולוציה של 1366x768 במחשב, כרטיס המסך עשה scaling ל- 1280x720, שלח את זה למסך, שעשה scaling שוב ל-1366x768. מעצבן, לא?
וכאן עזרה לי העובדה שאני עובד בפיתוח חברה שמתעסקת בנושא תצוגות ומסכים דיגיטלים. כחלק מהפיתוח, פיתחנו כרטיס נחמד שאחד הדברים שאפשר לעשות איתו הוא לקרוא ולכתוב את בלוק ה-EDID. מה זאת אומרת לכתוב? בדרך כלל, בלוק ה-EDID יושב על EEPROM קטן, וניתן לקרוא אותו ולכתוב אליו דרך חיבור ה-HDMI, מבלי לפתוח את הטלוויזיה.
אז מה שעשיתי, על אחריותי בלבד, זה לקרוא את בלוק ה-EDID מהטלוויזיה, לשנות אותו כך שיאמר שהטלוויזיה מקבלת רזולוצית WXGA במקום 720p, ולצרוב אותו מחדש לטלוויזיה. לאחר מכן, חיברתי את המחשב והופ, פתאום התמונה נראית מה זה חדה
אבל יחסית זה לא נורא, ואיכות התמונה השתפרה מאוד יחסית לנקודת ההתחלה.
אז סה"כ יש סוף טוב לכל הסיפור, ועכשיו אני יושב בבית וצופה בסרטי HD על מסך 40", ונהנה מכל רגע...