התנפחות פולי הקפה
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
ההתנפחות נובעת משחרור אדי מים מהפול כמו בתירס רק ששם הקליפה קשה אז יש ממש פיצוץ.
אם הפולים מתנפחים יפה - בדרך כלל גם הקפה יהיה יותר טעים כי כל טעמי העשב שבו ייעלמו
אם הפולים מתנפחים יפה - בדרך כלל גם הקפה יהיה יותר טעים כי כל טעמי העשב שבו ייעלמו
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
אה-הא! בג'ין הקלייה שלי (בקיץ) קצרה מאוד משום מה. 10 דקות בערך. מצד אחד, אם אני מוריד טמפ' כדי שיקח יותר זמן, אני חושש מאפייה של הפולים. כרגע ב-10 דקות קלייה אני חושב שלא כל הטעמים מגיעים לידי ביטוי ואם יש קשר בין ההתנפחות לכך - אולי אני יכול לשנות את פרופיל הקלייה.
אחד הדברים שאני לא עושה בג'ין ועשיתי בחביתוש הוא הנמכה של הטמפ' אחרי פרק זמן מסוים לכמה דקות ואז עוצמה גבוהה עד סיום הקלייה (בעקבות מאמר של גלעד שאני לא מוצא כרגע...). בג'ין כל משחקי הטמפ' לא ממש קורים מהר, אני לא בטוח שזה אפשרי שם.
אחד הדברים שאני לא עושה בג'ין ועשיתי בחביתוש הוא הנמכה של הטמפ' אחרי פרק זמן מסוים לכמה דקות ואז עוצמה גבוהה עד סיום הקלייה (בעקבות מאמר של גלעד שאני לא מוצא כרגע...). בג'ין כל משחקי הטמפ' לא ממש קורים מהר, אני לא בטוח שזה אפשרי שם.
10 דקות!!???מאור_בר כתב:אה-הא! בג'ין הקלייה שלי (בקיץ) קצרה מאוד משום מה. 10 דקות בערך. מצד אחד, אם אני מוריד טמפ' כדי שיקח יותר זמן, אני חושש מאפייה של הפולים. כרגע ב-10 דקות קלייה אני חושב שלא כל הטעמים מגיעים לידי ביטוי ואם יש קשר בין ההתנפחות לכך - אולי אני יכול לשנות את פרופיל הקלייה.
אחד הדברים שאני לא עושה בג'ין ועשיתי בחביתוש הוא הנמכה של הטמפ' אחרי פרק זמן מסוים לכמה דקות ואז עוצמה גבוהה עד סיום הקלייה (בעקבות מאמר של גלעד שאני לא מוצא כרגע...). בג'ין כל משחקי הטמפ' לא ממש קורים מהר, אני לא בטוח שזה אפשרי שם....
נסה אולי 20....
נסה להגיע לפיצוץ ראשון בסביבות 11-13 ואז למשוך את הקליה עד 18-20 דקות.
ואל תגיע לפיצוץ שני
בנוסף, שקול את הקפה לפני הקליה ואחריה.
אם תתצליח להגיע לאובדן מאסה של 16-18% אתה בכוון טוב.
"Cigars change thoughts into dreams."
(Victor Marie Hugo 1802-1885)
שקול את הקפה לפני ואחרי. ספר מה קיבלת.מאור_בר כתב:זה לפי הפרופיל של מוטי - תלונות אני מעביר ישר אליו![]()
תודה - אנסה. כרגע אני עדיין מרגיש שאני משחק עם הג'ין וכשנמאס לי אני חוזר לחביתוש המוכר והטוב...
ייתכן שזה פרופיל מייטבי לג'ין. אני לא יודע.
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
מאור_בר כתב:זה לפי הפרופיל של מוטי - תלונות אני מעביר ישר אליו![]()
תודה - אנסה. כרגע אני עדיין מרגיש שאני משחק עם הג'ין וכשנמאס לי אני חוזר לחביתוש המוכר והטוב...
לוקח אחריות מלאה!
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
הקליות שלי ארוכות ואני מסיים אותן עם 84% מהמשקל המקורי.....קשה לקרוא לזה אפוי.מאור_בר כתב:קלייה ארוכה (אם להמנע מלשרוף אותה ולקבל "דו תחמוצת הטוסט") = טמפ' נמוכה יותר. אין לי ספק שזה גורם לאפייה במקום קלייה של הפולים וזה מה ש"משטיח" את הטעמים....
בוא נראה מה יצא במשלוחי המנות.
- כפיר_ש
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4726
- נתן תודות: 260 פעמים
- קיבל תודות: 559 פעמים
נכון מאוד ולזה התכוונתי כשאמרתי קליה ארוכה.מאור_בר כתב:קלייה ארוכה (אם להמנע מלשרוף אותה ולקבל "דו תחמוצת הטוסט") = טמפ' נמוכה יותר. אין לי ספק שזה גורם לאפייה במקום קלייה של הפולים וזה מה ש"משטיח" את הטעמים....
אגב אפשר יופי לאפות פולים ולסיים קליה עם איבוד לחות של 16-17%, כל מה שצריך זה להוריד את עוצמת החום יחד עם איוורור חזק עד כדי עצירה של הקליה לכמה דקות (אחרי פיצוץ ראשון למשל) ואחר כך להגביר את החום ולסיים את הקליה.
צריך ללמוד מתי להאט ואיזה חלק להאריך וצריך גם להתאים את עוצמת החום לסוג הפולים (יש כאלה שיגיבו טוב לחום חזק ויש כאלה שיעדיפו חום שיעלה בהדרגה).
מנסיון שלי החלקים שהכי הרבה משפיעים על הטעם הסופי הם אחרי הפיצוץ הראשון ובייבוש הפולים בתחילת הקליה וכמובן גם האורך הכללי של הקליה ביחס לכמות הפולים.
עוצמת האוויר לאורך הקליה גם מסייעת מאוד בהעמקת הטעמים ובאחידות הקליה וגם שם יש איזון שצריך להיזהר מלהפר.
א. אם קלית קלייה של 10 דקות וזה מה ששלחת במשלוח המנות, מקווה שאני לא הנמען...מאור_בר כתב:אה-הא! בג'ין הקלייה שלי (בקיץ) קצרה מאוד משום מה. 10 דקות בערך. מצד אחד, אם אני מוריד טמפ' כדי שיקח יותר זמן, אני חושש מאפייה של הפולים. כרגע ב-10 דקות קלייה אני חושב שלא כל הטעמים מגיעים לידי ביטוי ואם יש קשר בין ההתנפחות לכך - אולי אני יכול לשנות את פרופיל הקלייה.
אחד הדברים שאני לא עושה בג'ין ועשיתי בחביתוש הוא הנמכה של הטמפ' אחרי פרק זמן מסוים לכמה דקות ואז עוצמה גבוהה עד סיום הקלייה (בעקבות מאמר של גלעד שאני לא מוצא כרגע...). בג'ין כל משחקי הטמפ' לא ממש קורים מהר, אני לא בטוח שזה אפשרי שם....
בכל מקרה עשיתי ביום שבת "יום קלייה מלא", כך אני מגובה.
ב. לטובת הקולים האחרים בג'ין, פרט בבקשה את "הפרופיל של מוטי" שעימו אתה עובד. למיטב זכרוני הפרופיל שהוזכר בעבר ובו השתמשתיבג'ין שונה מזה, ופיצוץ ראשון אמור להגיע רק ב- 11 דקות... פיצוץ שני מתקבל בדרך כלל כ- 3 דקות אחריו.
בכל תהליך הקפה (משלב הקפה הירוק), הקלייה היא החלק הכי מורכב והכי מגוון...nimitzg כתב:בניגוד לעולם המכונות ולחליטות הקפה,מדהים כמה אנחנו רחוקים מהתשובות האמיתיות
בתחום הקליה.
הרבה ניסוי וטעיה....
הכיף זה שזה בדרך כלל מצליח לנו, לא?
- joncafe
- גורו קפה

- תגובות: 2335
- נתן תודות: 124 פעמים
- קיבל תודות: 102 פעמים
הצטרפתי מאוחר... הסבר קצר:
בפופקורן יש גרעין עמילני מוקף בקליפה מאד קשה. אדי המים בזמן ה"קליה" מעלים את הלחץ בתוך הגרעין עד ללחץ קריטי שבו הקליפה נבקעת ואז יש שחרור לחץ בצורה יחסית "אלימה" שגורמת להתנפחות אגרסיבית ולייצירת פתיתים "אווריריים". התהליך בפופקורן הוא כמו "פיצוץ" וקורה כהרף עין.
בקפה אין קליפה קשה כל כך, ולהבדיל הצלולוז שממנו עשוי הקפה "מתרכך" בטמפרטורה מסויימת. אדי המים "מנפחים" את הפולים בצורה איטית בהרבה יחסית לפופקורן, ע"י ניפוח של מיקרו תאים בתוך ריקמת הפולים. הסבלניים בינינו (שקולים בקולה כמו ג'ין עם דופן שקופה) יכולים ממש לראות את ההתנפחות בעין תוך כדי הקליה, פחות או יותר מזמן סמוך לתחילת פיצוץ ראשון. הצליל של הפיצוץ הראשון הוא שבירה של הקרום החיצוני של הפולים (שכאמור הרבה יותר דק ו"חלש" מזה של הפופקורן).
הצליל של הפיצוץ השני, אגב, הוא שבירה של דפנות אותם "מיקרו חללים" בתוך הפולים.
בפופקורן יש גרעין עמילני מוקף בקליפה מאד קשה. אדי המים בזמן ה"קליה" מעלים את הלחץ בתוך הגרעין עד ללחץ קריטי שבו הקליפה נבקעת ואז יש שחרור לחץ בצורה יחסית "אלימה" שגורמת להתנפחות אגרסיבית ולייצירת פתיתים "אווריריים". התהליך בפופקורן הוא כמו "פיצוץ" וקורה כהרף עין.
בקפה אין קליפה קשה כל כך, ולהבדיל הצלולוז שממנו עשוי הקפה "מתרכך" בטמפרטורה מסויימת. אדי המים "מנפחים" את הפולים בצורה איטית בהרבה יחסית לפופקורן, ע"י ניפוח של מיקרו תאים בתוך ריקמת הפולים. הסבלניים בינינו (שקולים בקולה כמו ג'ין עם דופן שקופה) יכולים ממש לראות את ההתנפחות בעין תוך כדי הקליה, פחות או יותר מזמן סמוך לתחילת פיצוץ ראשון. הצליל של הפיצוץ הראשון הוא שבירה של הקרום החיצוני של הפולים (שכאמור הרבה יותר דק ו"חלש" מזה של הפופקורן).
הצליל של הפיצוץ השני, אגב, הוא שבירה של דפנות אותם "מיקרו חללים" בתוך הפולים.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
לצערי כאשר משתתף אחד ביטל המספר לא היה זוגי והחלטתי להוציא את עצמי מהמשחק. אבל בכל מקרה לא הייתי שולח קלייה ניסיונית בג'ין אלא מהחביתוש שאני מנוסה איתו הרבה יותר ומקבל בו לרוב תוצאות מעולותמיץ_פטל כתב: א. אם קלית קלייה של 10 דקות וזה מה ששלחת במשלוח המנות, מקווה שאני לא הנמען...![]()
ב. לטובת הקולים האחרים בג'ין, פרט בבקשה את "הפרופיל של מוטי" שעימו אתה עובד. למיטב זכרוני הפרופיל שהוזכר בעבר ובו השתמשתיבג'ין שונה מזה, ופיצוץ ראשון אמור להגיע רק ב- 11 דקות... פיצוץ שני מתקבל בדרך כלל כ- 3 דקות אחריו....
לשאלתך, הפרופיל של מוטי:
חימום מקדים ל-170
הכנסת פולים (טמפ' צונחת קצת)
ייבוש על 150 ל-3.5 דקות
קלייה על 240 עד סיום התהליך