רמקולים קופסאתיים חדשיים

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
dragon
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 154
נתן תודות: 172 פעמים
קיבל תודות: 32 פעמים

שליחה #21 

אני עומד על דעתי שהתיאוריה הזו לא מחזיקה מים במבחן המציאות. יפה דרשת, טומי, שהדגשת את ה"הנחה שכל הפרמטרים זהים" - וגם ציינת בצדק שהמצב הזה לא מתקיים אף פעם. עכשיו אולי קל יותר להבין כמה נלעגת התיאוריה, שיכולה להיות נכונה רק בתנאי שיתקיים מה שלא יכול להתקיים אף פעם הלכה למעשה. ההצדקות לה נובעות רק משיקולים זרים למוזיקה (עיצוביים / שיווקיים / אופנתיים וכיו"ב), וגם 2 הטיעונים שהבאת כדי לתמוך בה נופלים תחת ההגדרה של "לסנוור עם מדע" (ביטוי שמקורו באנגלית שבה הוא נשמע כמובן יותר טוב). המדע כבודו במקומו מונח, אבל מה שקובע בהאזנה למוזיקה זה לא מדע אלא רגש, והתחושה המתקבלת בלב המאזין - ואתה הרי מסכים אתי שבקטע הזה אין תחליף לרמקולים של פעם.
.Anything can be done, but it's only done if it's done

tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4166
נתן תודות: 619 פעמים
קיבל תודות: 1301 פעמים

שליחה #22 

אין בינינו ויכוח לגבי השורה התחתונה אבל אני לחלוטין לא מסכים עם כך שאתה טוען שפירוט הסיבות שציינתי הוא בבחינת 'סינוור המדע'. חבל שאתה מתרשם כך. זו לא היתה הכוונה ואני חושש שאתה טועה במסקנה הזו. זה נגד האופי שלי, החינוך שלי והאמת שלי להשתמש בטעונים כאלה. אני תמיד בעד מציאת הסבר לתופעה ולדעתי, לרוב התופעות בתחום האודיו יש הסבר מעוגן בחוקי היקום המוכרים לאדם. לא המצאתי שום דבר חדש בפוסט הקודם גם לגבי הטעונים המצודדים בריבוי וופרים קטנים וגם לגבי אלה המתנגדים.

robo7
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 789
נתן תודות: 83 פעמים
קיבל תודות: 90 פעמים

שליחה #23 

tnsilver כתב:"בהנחה שכל הפרמטרים זהים" - זה משהו שבפועל לא קורה אף פעם. לדרייברים גדולים יש Xmax גדול יותר...
...
ומה שחסר להשלים את התיאוריה, בדרייברים גדולים ה-FS (תדר התהודה) יותר נמוך.
מתחת ל-FS ההענות צונחת, בוופרים קטנים זה קורה קודם.

לכן גם אם נחבר 100 דום-טוויטרים בשטח של וופר "12 לא נקבל רמקול פול-ריינג'.

(f)
R

sergeit
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 440
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #24 

הכול כלכלה - רמקול איכותי גדול הרבה יותר יקר בייצור מאשר "עמודון". גם אלמנט טוב 15" עם מגנט של 10-15 קילו מן הסתם יותר יקר מ-6.5 הממוצע.

sergeit
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 440
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #25 

tomyeshuah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1583
נתן תודות: 496 פעמים
קיבל תודות: 403 פעמים

שליחה #26 

...
סדרה מעולה. אחרוני היצרנים שעדיין לא מזלזלים בשכבה זו של קהל לקוחותיהם. במיוחד היורש של ה-4312, שמהווה כמעט את הבחירה היחידה שאני מוכן לשקול ברכישת רמקולים חדשים. המחיר וההובלה בעייתיים.

tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

אבולוציה של מוניטור

שליחה #27 

לי דווקא יש את הרושם שהחבר'ה האלה מנסים לרצות אותנו ה-Die hards הפסיכים שתקועים בשנות ה-'70 (l) מעניין אם הגירסאות החדשות של JBL למוניטורים הישנים - עשויות ע"פ אותו סטנדרט... בכל אופן הנה אבולוציה של מוניטור (אני מתחיל עם L100 ב-1973 למרות שהשושלת מתחילה ב-1968) :

1973 - L100 Century - עם 8Ω ו-50W רציף עם תיבה של 75 ליטר במשקל 25 ק"ג ו-SPL של 78dB ב-'15

תמונה

1978 - L100A - עם אותם נתונים אך מגנט Alnico V בוופר ו-SPL של 91dB משקל המגנט - 3.5 ק"ג

[img2=550x367]https://lh4.googleusercontent.com/-Ofwf ... Ll100A.JPG[/img2]

1979 - גירסה אולפנית ראשונה של L100A - ה-4311A עם 8Ω ו-40W רציף עם תיבה של 64.5 ליטר במשקל 19 ק"ג ו-SPL של 91dB ב-'15 - מיועד לתליה מהתקרה ולחסכון במקום באולפנים

תמונה

מכיל את האלמנטים האלה:

תמונה

1980 - 4311B מלחמת אזרחים בזמביה פוגעת בייצוא הקובלט העולמי. אין מספיק חומר גלם לייצור מגנטי אלניקו - JBL עוברים לדרייברים בעלי מגנט קרמי. הם לא יחזרו יותר לאלניקו. משקל: 20 ק"ג

תמונה

1982 - 4312 שמבוסס על ה-4311B עם 8Ω ו-150W רציף עם תיבה של 70.6 ליטר במשקל 24 ק"ג ו-SPL של 90dB ב-'15

תמונה

1986 - 4312ABK 4312A שמבוסס על ה-4312 עם 8Ω ו-100W רציף עם תיבה של 64.4 ליטר במשקל 20 ק"ג ו-SPL של 93dB ב-'15. אלה תוכננו לעידן ה'דיגיטאלי' עם קרוס חדש וטוויטרים מסוג 035TI כיפתיים מטיטניום - עם וופרים 2213H עם מסגרת אלומיניום.

[img2=550x474]https://lh6.googleusercontent.com/-zZ9b ... 312A_1.JPG[/img2]

2012 - 4312EBK שמבוסס על זיכרונות מה-4312 עם עכבה מוזרה של 6Ω הגדרות העוצמה השתנו והן מוגדרות עתה כ-200W RMS בניגוד לוואטים רציפים כמו פעם. מדידות SPL גם הן על תקן חדש ומוגדרות כ-93dB ב-2.83V למטר. התיבות בנפח 64.6 ובמשקל של 17.9 ק"ג. הוופר כרגיל "12 (מגנט נאודימיום חדש - אין יותר אלניקו). המיד ירד לקוטר של 12.5 ס"מ במקום 13 הס"מ המסורתיים. הטוויטר הכיפתי החדש בקוטר 2.5 ס"מ עשוי אלומיניום\מגנזיום.

המחיר (המומלץ של JBL) גבוה יחסית ועומד על $3000. יש מישהו מיפן ב-eBay שמוכר ב-$250 יותר אך מבצע משלוח לישראל - חינם.

מעניין מאוד איך הם נשמעים ביחס לקודמיהם???

תמונה

ולמי שהמחיר הזה עושה לו רע... יש אופציה יותר כלכלית ואולי לא פחות רעה כאן (כפי שהודיע לי משהו מחברי הפורום לאחרונה)

moranshw
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 258
נתן תודות: 48 פעמים
קיבל תודות: 12 פעמים

שליחה #28 

כמה שאלות (אולי דביליות אבל בכל זאת):
1 - מה המשמעות של דגם אולפני? רק כדי שיוכלו לתלות אותו? במילים אחרות, יש הבדל מהותי בין L100A לבין 4311A?
2 - מה המשמעות במעבר ממגנט אלניקו למגנט קרמי? (בעיקר אשמח לדעתך האישית)
3 - מבחינת ההיסטוריה של החברה, האם נשעה איזה מעבר לסין? כלומר, האם יש נפילה באחד הדגמים משנה מסויימת בעקבות מעבר כזה או אחר למזרח? האם המוצרים האלו שומרים על האיכות שלהם לאורך השנים? ואם לא, אז מהו אחרון הטיטאנים?

ותודה מראש :)

HazooM
כתב
כתב
תגובות: 6805
נתן תודות: 306 פעמים
קיבל תודות: 959 פעמים

שליחה #29 

ומה שחסר להשלים את התיאוריה, בדרייברים גדולים ה-FS (תדר התהודה) יותר נמוך.
מתחת ל-FS ההענות צונחת, בוופרים קטנים זה קורה קודם.
...
זה תלוי באפליקציה של הוופר. ישנם וופרים בקוטר 15 אינץ' עם תדר תהודה של 60Hz, באותה מידה שישנם וופרים בקוטר 7 עם תדר תהודה של 30Hz. בנוסף, FS הוא לא הפרמטר הקובע, אלא סך הפרמטרים הנוספים + התיבה שבשימוש.
אני עומד על דעתי שהתיאוריה הזו לא מחזיקה מים במבחן המציאות
...
מה זה בעצם מבחן המציאות? בגלל שיצרנים בוחרים שלא ליישם את התאוריה הזו? הרי היצרנים מודעים לעובדה שרוב הצרכנים של היום (לא אודיופילים) רוכשים סאבוופר, אז למה להשקיע ברצפתיים צרים שמסוגלים לתת יותר בתדרים הנמוכים? פעם היו רוכשים רק רצפתיים, כאשר סאבים היו עסק לא נפוץ. פעם היו זקוקים לרמקולים יותר רגישים, וזה אחד מהדברים שוופרים גדולים (בתיבות גדולות) מסוגלים לספק.

השוק השתנה, והיצרנים הולכים לפיו.

yehudaa פותח השרשור
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4149
נתן תודות: 159 פעמים
קיבל תודות: 260 פעמים

שליחה #30 

אני מקווה שהיצרנים יפנימו שיש צרכנים שסאב הוא מוקצה אצלם ויעשו רמקולים שיורדים נמוך טוב מאוד .

Tankpopper
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 542
נתן תודות: 11 פעמים
קיבל תודות: 81 פעמים

שליחה #31 

יש חברות שמייצרות רמקולים מודרנים באותה השיטה מאז שנות 70.. ספנדור והרבט' הן דוגמאות טובות.

tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #32 

moranshw כתב: 1 - מה המשמעות של דגם אולפני? רק כדי שיוכלו לתלות אותו? במילים אחרות, יש הבדל מהותי בין L100A לבין 4311A?
2 - מה המשמעות במעבר ממגנט אלניקו למגנט קרמי? (בעיקר אשמח לדעתך האישית)
3 - מבחינת ההיסטוריה של החברה, האם נשעה איזה מעבר לסין? כלומר, האם יש נפילה באחד הדגמים משנה מסויימת בעקבות מעבר כזה או אחר למזרח? האם המוצרים האלו שומרים על האיכות שלהם לאורך השנים? ואם לא, אז מהו אחרון הטיטאנים?
...
1. מוניטורים הם רמקולים שתוכננו לספק הענות תדרים שטוחה כדי שהרפרודוקציה של הסיגנאל תהיה נאמנה למקור - במסגרת המגבלות התקציביות הקשורות בייצור רמקול כזה. המטרה היא למנוע האצת באסים מלאכותית או מניפולציה כלשהי על הטרבלים או תדרים אחרים בניסיון לגרום לרמקול להישמע טוב יותר - ולמנוע רזוננסים מהאלמנטים והתיבה. ההנחה היא שטכנאי ההפקה אמורים לשמוע את המיקס מבלי שהרמקול יוסיף גוון לצליל משום שתוספת כזו עלולה ליצר שגיאות במיקס עקב ניסיון לתקן את שגיאות הרמקול ביחד עם המיקס. המונח 'מוניטור' הוא וולטילי משום שבדרך כלל ייצור של רמקול כזה הוא יקר יותר והוא מיועד לשוק ה'מקצועי' עם עלויות נלוות בהתאם. עובדה זו מפתה יצרנים רבים להדביק את התווית 'מוניטור' לתוצרת שאינה שונה מהותית מתוצרת המיועדת לשוק הצרכני הרחב.

JBL אינם מסוג היצרנים הזה. החברה חייבת רבות והייתה מחויבת מאז ומתמיד לתעשיית האולפנים (בעיקר בסמוך לה בהוליווד) שהקנתה לה את המוניטין המצוין שלה. ל-JBL היו מאז ומעולם שני פסי ייצור - האחד [url=http://audio-database.com/JBL/speaker/index2.html]מיועד לשוק הצרכני[/url] (JBL Consumer) - והאחר [url=http://audio-database.com/JBL/speaker/index.html]מיועד לשוק המקצועי[/url] (JBL Professional). שני קווי הייצור האלה השפיעו מאז ומעולם האחד על השני - אך ההפרדה ביניהם נשמרה בקפדנות. ה-L100 הוא רמקול חריג שזכה להצלחה מסחררת בשוק הצרכני. עם זאת הוא לא מאוזן, הבאסים שלו בומיים מאוד וקצת חסרי שליטה והוא מאוד מפונק בקשר למיקום ולזווית ההנחה שלו. ההצלחה שלו גרמה לדרישה מקצועית מצד האולפנים אל JBL לייצר משהו בסגנון הזה עבורם - אך תחת המגבלות המקובלות בשוק המקצועי. התוצאה היתה ה-4311 שהוא הרבה יותר מאוזן והבאסים שלו הרבה פחות מורגשים. בתקופה הזו אולפנים החלו לסבול מחוסר מקום עקב ציוד רב ומגושם ומחירי נדל"ן מאמירים ב-LA ובעקבות כך צץ רעיון התלייה מהתקרה של רמקול - שחייב להיות קטן יותר ופחות כבד מצד אחד - אך פחות רגיש למיקומו מצד שני. הקונפיגורציה של הוופר למעלה - היא חלק מהתכנון של ה-4311 למימוש המטרה הזו.

2. Alnico הוא סוג של מגנט קבוע שמיוצר ממגוון סגסוגות של מתכות כגון אלומיניום, טיטניום, ברזל, ניקל, וקובלט ונחושת. Alnico 5 למשל, מכיל 50% ברזל, 24% קובלט, 15% ניקל, 8% אלומיניום ו-3% נחושת. Alonico 8 לעומת זאת מכיל 34% ברזל, 35% קובלט, 15% ניקל, 7% אלומיניום, 5% טיטניום ו-4% נחושת.

ל-Alnico יש מספר תכונות שהבולטת ביניהן היא שדה מגנטי חזק פי 3000 מהשדה המגנטי של כדור הארץ. למגנטי אלניקו יש גם תכונות איזו-טרופיות שעוסקות ביכולת מיגנוט בכיוון שני הקטבים וגם תכונות אנאיזו-טרופיות הקשורות ביכולת המיגנוט עם נטייה לקוטב אחד. לכן הם עמידים יותר בפני כוחות שעלולים, בנסיבות אחרות, לשנות את השדה המגנטי שלהם. למגנטי אלניקו יש נקודת Curie גבוהה מאוד שהיא הנקודה בה שינוי בטמפרטורה מביא לביטול התכונות המגנטיות. למגנטי אלניקו יש תכונה מבורכת והיא מיסוך עצמי שהופך את השדה המגנטי שלהם ליציב יותר בקרבת מכשירי RFI אחרים (טלויזיות ישנות למשל).

יש להם גם תכונות פחות אידיאליות לשימוש בדרייברים. מגנטי אלניקו הם יקרים לייצור - והם רגישים לזעזועים מהבחינה הזו ששוק מכאני גורם לשינויים בשדה המגנטי שלהם. בנוסף, יש לשדה המגנטי שלהם פחות 'ליניאריות' - כלומר הוא פחות אחיד לאורך ורוחב המגנט.

מגנטים קרמיים הם הזולים והפופולריים ביותר והם מיוצרים מאבקת תחמוצת ברזל וקרבונטים של סטרונציום. השדה המגנטי שלהם יציב יותר מאלניקו, והם קלים יותר לעיצוב (אפשר למשל למרוח אבקת מגנט על חתיכת פלסטיק ולייצר מדבקת מגנט למקרר בקלות). הם גם לא מאבדים את התכונות המגנטיות שלהם כשמפילים אותם.

המעבר ממגנטי אלניקו למגנטים קרמיים נכפה על JBL בסוף שנות ה-70 ותחילת ה-80 עם מלחמת האזרחים בזמביה. המלחמה קטעה את אספקת הקובלט העולמית ש-85% ממנה הגיעה מהמדינה השסועה הזו. בתחילת שנות ה-80 הודיעו יצרני המגנטים ל-JBL שלא יוכלו לספק את הביקוש למגנטים האלה יותר. JBL עברו למגנטים קרמיים וגילו להפתעתם הרבה, שלאלה, האחרונים, יש יתרונות רבים מעבר למחירם הזול משמעותית. JBL גילו שהמגנטים הקרמיים קלים יותר לשליטה בדרייברים העצומים שלהם ובסופו של דבר מייצרים פחות עיוות (Distortion). לכן, גם כשהאו"ם עשה סדר בזמביה - מספר שנים אח"כ, ואספקת הקובלט העולמית חודשה - JBL לא חזרו לשימוש במגנטי אלניקו. ישנם כאלה שטוענים שהשיקול היה כלכלי ולאו דווקא טכני.

באופן אישי מעולם לא הצלחתי לשמוע הבדל בין compression driver שבו מגנט אלניקו לעומת וופר זהה בעל מגנט קרמי. עם זאת בקרב אספנים - לדרייברים עם מגנט אלניקו יש ערך רב יותר ויש כאלה שמוכנים להשבע שהסאונד של ה'אלניקו' מפורט יותר.

3. לא ידוע לי על מעבר של JBL לסין. למיטב ידיעתי החברה עדיין יושבת ב-LA, בנורת'רידג' קליפורניה. למעשה אני לא בטוח אם החברה בכלל מייצרת בסין - אבל לא אתפלא אם כן. ידוע לי על ניסיונות כושלים של JBL לייצר בסקנדינביה (דנמרק) מתוך תקווה לעורר איזשהו עניין מחודש בליין כזה או אחר של רמקולים זניחים - אבל העסק הזה התפוצץ להם בפנים. הציבור האמריקאי ה-יWASP'ים מאוד רגיש לטיפול של ידיים זרות באייקונים של תרבות אמריקאית כמו JBL והוא הצביע ברגליים. כל הרפתקת ה-TLX למשל - הייתה מיותרת מהבחינה הזו. החברה היא ארגון מסחרי שמטרתו לשרוד והיא מייצרת את מה שהיא יכולה למכור. לא על כל התוצרת הזו שווה לכתוב.

הדגמים הקלסיים של JBL הם אלמותיים. אין להם תאריך תפוגה. הם בנויים לתפארת, הרכיבים האלקטרוניים בקרוס-אוברים הם בסיסיים ביותר (קבלי יריעה ונגדים מסיביים) ואם שומרים עליהם מפגעי מזג האוויר וקרינה ישירה של שמש ומרחיקים מהם עוללים דביקים ומזוויעים בעלי אצבעות סקרניות וחתולים סוררים - הם מחזיקים לנצח.

אחרוני וראשוני הטיטאנים הם כמובן ה-L-300. איך לא???

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”