האם רמקולים יכולים להינזק, כתוצאה משימוש במגבר בעל הספק נמוך מדי עבורם?
- MartinHSabag
- מנהל

- תגובות: 59344
- שם מלא: מרטין סבג
- נתן תודות: 826 פעמים
- קיבל תודות: 1567 פעמים
- יצירת קשר:
אם זה חלש אז זה גם חלש לרמקול. זה לא משנה הסקאלה של המגבר אלא מה בפועל מוזן לרמקול.אבל ישנם תכנים שמוקלטים מאוד חלש, (נתתי קודם דוגמא לכך) המאלצים אותי להגביר מאוד את עוצמת השמע, בכדי להגיע לאותה רמה שאני מורגל אליה......
תחשוב על המגבר כפונקצית כפל.
הוא לוקח מה שנכנס אליו ומכפיל אותו, נניח פי X. אז אם זה מוקלט חלש, אתה מכפיל אות קטן בX הזה, אז מה שמוזן לרמקול הוא חלש יחסית למה שמוקלט גבוה ומוכפל באותו X.
בקיצור, תהיה רגוע.
אבל ביננו? נראה לי שאתה מת לשדרג ואתה מחפש תירוץ.....
אז גם פה תהיה רגוע. בתחביב שלנו לא צריך תירוצים או הסברים ובטח שלא טכניים.....
הוויכוח שלי אינו מולך, אבל לשם הבהרה ציינתי ערכי RMS, הן למגבר והן לרמקול.shigidar כתב: אני ממש לא מעוניין להכנס איתך לויכוח יחד עם זאת, כיוון שאני לא מוכר מגברי גיטרה ולכן לא חלים עלי המגבלות של הפורום, אני ארשה לעצמי להניח שאתה פשוט קורא את הנתון של הספק המגבר מדפי היצרן ואת הנתון של הרמקול מהרמקול עצמו. אם אכן כך הדבר זו טעות נפוצה. הספק המגבר מופיע בערכי RMS ואילו הספק הרמקול מופיע בערכי Power Music ......
-
bariko
- חבר שלא מהעולם הזה

- תגובות: 9325
- נתן תודות: 1557 פעמים
- קיבל תודות: 357 פעמים
תודה מרטין,
חשבתי שלרמקול לא משנה אם התוכן מוקלט חלש או חזק, אלא כמות הוואטים (שמתבטא בסקלה בערכים של db) שהמגבר דוחף לו.
לכן טוב שהנקודה הובהרה.
מחשבות על שדרוג, תמיד היו ויהיו,וברור שאינני זקוק לתירוצים לכך (אכן כמו כולנו
)
לאחר השקעה די מכובדת בציוד אודיו, התחלתי להרהר בכיוון של מקרן/מסך טלוויזיה ענק.
לו הייתי משתכנע שהרמקולים עלולים להינזק בגלל מגבר חלש מדי, כמובן שזה היה הופך את סדרי העדיפויות בצורה דרסטית...
חשבתי שלרמקול לא משנה אם התוכן מוקלט חלש או חזק, אלא כמות הוואטים (שמתבטא בסקלה בערכים של db) שהמגבר דוחף לו.
לכן טוב שהנקודה הובהרה.
מחשבות על שדרוג, תמיד היו ויהיו,וברור שאינני זקוק לתירוצים לכך (אכן כמו כולנו
לאחר השקעה די מכובדת בציוד אודיו, התחלתי להרהר בכיוון של מקרן/מסך טלוויזיה ענק.
לו הייתי משתכנע שהרמקולים עלולים להינזק בגלל מגבר חלש מדי, כמובן שזה היה הופך את סדרי העדיפויות בצורה דרסטית...
מנהל-מוצר בחברת Peavy נותן התייחסות מעניינת לנושא זה, בקובץ PDF הבא:
http://www.peavey.com/support/technotes ... _POWER.pdf
http://www.peavey.com/support/technotes ... _POWER.pdf
- tnsilver
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4166
- נתן תודות: 619 פעמים
- קיבל תודות: 1301 פעמים
תודה ל-DigiSUN על המידע מ-Peavy. לדעתי JBL הקדימו אותם בכמה דורות והתייחסו לנושא ביתר חומרה תוך תקיפת הסוגייה מזווית שונה.DigiSUN כתב:מנהל-מוצר בחברת Peavy נותן התייחסות מעניינת לנושא זה, בקובץ PDF הבא:
http://www.peavey.com/support/technotes ... _POWER.pdf...
היחס לשאלה הזו הוא מאוד אמביוולנטי. מצד אחד פוסלים את האפשרות לנזק לרמקולים ע"י שימוש במגבר דל יכולת על הסף. מצד שני מספקים את כל ההסברים הקיימים מדוע זה אפשרי. הנה הודעה טכנית שיצאה מטעם JBL Pro. ע"פ האמור החולייה החלשה במקרה זה הם הטוויטרים...
בעבר כבר התייחסתי לסוגייה הזו בפורום וינטאז'.
תודה רבה, tnsilver, על המסמך המצוין ותרגומו
אני לא חושב שפוסלים את האפשרות "על הסף", אלא מדגישים שלא עצם דלות ההספק היא הסיבה לנזק, אלא שמיעה ממושכת עם דיסטורשן - שהיא אופיינית לאלה שהמגבר שלהם אינו מספק אותם.
בפועל, שמיעה כזו שקולה לשמיעה בהספק גבוה ממה שכתוב במפרט היצרן (שכן היצרן מציג X וואט ב-0.001% עיוותים, אך הוא יכול גם לספק פי כמה מזה באחוז עיוותים גבוה ומביש). עוד הסבר ש"מככב" הוא שבשל צורת הגל הקטום, רוב ההספק מתורגם לחום במקום לאנרגיה קינטית של הממברנה. אני לא יודע כמה זה נכון, אבל יכול להיות.
עוד משהו מעניין:
החבר'ה האלה דווקא כן נחרצים בדעתם שאין חשש לנזק, ובהתייחסם לממברנות גדולות (לא טוויטרים) הם מסבירים שכתוצאה מהשראות הרמקול מתבצע סינון, כך שהממברנה לא באמת נעה עפ"י צורת גל קטום, אלא עפ"י גל שרוחב הפס שלו מוגבל, פחות או יותר, לתחום העבודה המכאני שלה. גל כזה לא יהיה בעל צורה "מרובעת", אלא מעודן. זה בהחלט הגיוני. כאמור, מדובר ב- Woofers / Midrange ולא בטוויטרים אבל לא ברור לי למה הם לא מתייחסים לטוויטרים... אולי כי הם מדברים על מוצרים שלהם בלבד ולא באופן כללי...
אני לא חושב שפוסלים את האפשרות "על הסף", אלא מדגישים שלא עצם דלות ההספק היא הסיבה לנזק, אלא שמיעה ממושכת עם דיסטורשן - שהיא אופיינית לאלה שהמגבר שלהם אינו מספק אותם.
בפועל, שמיעה כזו שקולה לשמיעה בהספק גבוה ממה שכתוב במפרט היצרן (שכן היצרן מציג X וואט ב-0.001% עיוותים, אך הוא יכול גם לספק פי כמה מזה באחוז עיוותים גבוה ומביש). עוד הסבר ש"מככב" הוא שבשל צורת הגל הקטום, רוב ההספק מתורגם לחום במקום לאנרגיה קינטית של הממברנה. אני לא יודע כמה זה נכון, אבל יכול להיות.
עוד משהו מעניין:
החבר'ה האלה דווקא כן נחרצים בדעתם שאין חשש לנזק, ובהתייחסם לממברנות גדולות (לא טוויטרים) הם מסבירים שכתוצאה מהשראות הרמקול מתבצע סינון, כך שהממברנה לא באמת נעה עפ"י צורת גל קטום, אלא עפ"י גל שרוחב הפס שלו מוגבל, פחות או יותר, לתחום העבודה המכאני שלה. גל כזה לא יהיה בעל צורה "מרובעת", אלא מעודן. זה בהחלט הגיוני. כאמור, מדובר ב- Woofers / Midrange ולא בטוויטרים אבל לא ברור לי למה הם לא מתייחסים לטוויטרים... אולי כי הם מדברים על מוצרים שלהם בלבד ולא באופן כללי...
- tnsilver
- חבר מביא חבר

האמת היא שבסעיף Myth #4.3 ו-Myth #4.4 יש התייחסות לטוויטרים, שתומכת בנאמר קודם (גם בהודעה של JBL) שעיקרה שקטימה (clipping) מגבירה את ההספק הסופי רק בתדרים הגבוהים ולכן מסוכנת בעיקר לטוויטרים... הם גם טוענים שרמקולים בדרך כלל 'מודיעים' לנו על בעייה על-ידי צליל מעוות - וזה נותן לנו הזדמנות לכפר על עוונותינו...DigiSUN כתב:...כאמור, מדובר ב- Woofers / Midrange ולא בטוויטרים אבל לא ברור לי למה הם לא מתייחסים לטוויטרים......
-
bariko
- חבר שלא מהעולם הזה

טומי,
תודה רבה על התרגום .
הבעיה מבחינתי, שהמאמר מלא במושגים טכניים שהם למעלה מבינתי, כך שגם לאחר קריאה בעברית, אני מתקשה להבין את השורה התחתונה
במילים האחרות, האם המאמר הזה אכן מאשש את דבריהם של החברים, הטוענים שאין לי כלל מה לחשוש?
או שהנושא הרבה יותר מורכב ממה שניסו לצייר פה, ושבעצם אין מסקנות נחרצות לכאן או לכאן?
(וגם לא אותו דין שתקף לגבי רמקול X, מחייב שיתפוס בהקשר לרמקול Y)
תודה רבה על התרגום .
הבעיה מבחינתי, שהמאמר מלא במושגים טכניים שהם למעלה מבינתי, כך שגם לאחר קריאה בעברית, אני מתקשה להבין את השורה התחתונה
במילים האחרות, האם המאמר הזה אכן מאשש את דבריהם של החברים, הטוענים שאין לי כלל מה לחשוש?
או שהנושא הרבה יותר מורכב ממה שניסו לצייר פה, ושבעצם אין מסקנות נחרצות לכאן או לכאן?
(וגם לא אותו דין שתקף לגבי רמקול X, מחייב שיתפוס בהקשר לרמקול Y)
- istarmini
- חבר במועדון ה-15K

- תגובות: 17935
- נתן תודות: 1146 פעמים
- קיבל תודות: 2494 פעמים
אני לא מבין יש פה מישהו שחשב לרגע ששימוש במגבר חלש יותר גורם לנזק רק בגלל שהוא חלש יותר ???DigiSUN כתב:תודה רבה, tnsilver, על המסמך המצוין ותרגומו![]()
עוד משהו מעניין:
החבר'ה האלה דווקא כן נחרצים בדעתם שאין חשש לנזק, ובהתייחסם לממברנות גדולות (לא טוויטרים) הם מסבירים שכתוצאה מהשראות הרמקול מתבצע סינון, כך שהממברנה לא באמת נעה עפ"י צורת גל קטום, אלא עפ"י גל שרוחב הפס שלו מוגבל, פחות או יותר, לתחום העבודה המכאני שלה. גל כזה לא יהיה בעל צורה "מרובעת", אלא מעודן. זה בהחלט הגיוני. כאמור, מדובר ב- Woofers / Midrange ולא בטוויטרים אבל לא ברור לי למה הם לא מתייחסים לטוויטרים... אולי כי הם מדברים על מוצרים שלהם בלבד ולא באופן כללי......
הרי כתבתי שמדובר בסכנה של כניסה לקליפינג (קו ישר במקום סינוס)שהוא זה שמסכן את הרמקול ובמיוחד את הטוויטרים.
- tnsilver
- חבר מביא חבר

בשורה התחתונה אני חושב שהדיון הזה דומה לדיון על הסכנה שבאכילת פרוסת לחם שנפלה על הריצפה, כמה זמן שהתה על הריצפה ובאיזה איזור נפלה... ישנם כאן יותר מידי משתנים. באופן תיאורטי נזק לרמקולים כתוצאה משימוש במגבר דל-הספק הוא אפשרי. בפועל, על-פי הנתונים שסיפקת, המגבר שלך אינו דל הספק ובנוסף לכך, אם כבר, באיזשהו צירוף נסיבות מוזר, אכן תגיע למצב של clipping, תקבל התראה מהרמקולים בדמות צליל מעוות של הטוויטרים וכירכוש של הוופרים ויהיה לך זמן לתקן את המעוות. נזק לרמקול לא קורה כתוצאה מ-clipping מזדמן אלא כתוצאה ממצב ממושך ולכן אני גם סבור שאין לך מה לחשוש.bariko כתב:במילים האחרות, האם המאמר הזה אכן מאשש את דבריהם של החברים, הטוענים שאין לי כלל מה לחשוש? או שהנושא הרבה יותר מורכב ממה שניסו לצייר פה, ושבעצם אין מסקנות נחרצות לכאן או לכאן?
(וגם לא אותו דין שתקף לגבי רמקול X, מחייב שיתפוס בהקשר לרמקול...
הציטוט שמסרת בהודעה המקורית הוא מעט דטרמיניסטי מידי וההסבר בו אינו מדוייק
את המילה 'likely' אני ממש לא אוהב כאן ואני סבור שעובדתית, המתואר בציטוט, אינו נכון. יש אפשרות כזו אבל היא לא נפוצה במיוחד.[left]Under powering a speaker is likely to damage the voice coil, due to the excess heat created by distortion. This distortion, called clipping, is created when the amp is not able to supply the power demand when the volume is turned up. [/left]...
-
bariko
- חבר שלא מהעולם הזה

tnsilver כתב:בשורה התחתונה אני חושב שהדיון הזה דומה לדיון על הסכנה שבאכילת פרוסת לחם שנפלה על הריצפה, כמה זמן שהתה על הריצפה ובאיזה איזור נפלה... ישנם כאן יותר מידי משתנים. באופן תיאורטי נזק לרמקולים כתוצאה משימוש במגבר דל-הספק הוא אפשרי. בפועל, על-פי הנתונים שסיפקת, המגבר שלך אינו דל הספק ובנוסף לכך, אם כבר, באיזשהו צירוף נסיבות מוזר, אכן תגיע למצב של clipping, תקבל התראה מהרמקולים בדמות צליל מעוות של הטוויטרים וכירכוש של הוופרים ויהיה לך זמן לתקן את המעוות. נזק לרמקול לא קורה כתוצאה מ-clipping מזדמן אלא כתוצאה ממצב ממושך ולכן אני גם סבור שאין לך מה לחשוש.bariko כתב:במילים האחרות, האם המאמר הזה אכן מאשש את דבריהם של החברים, הטוענים שאין לי כלל מה לחשוש? או שהנושא הרבה יותר מורכב ממה שניסו לצייר פה, ושבעצם אין מסקנות נחרצות לכאן או לכאן?
(וגם לא אותו דין שתקף לגבי רמקול X, מחייב שיתפוס בהקשר לרמקול...
הציטוט שמסרת בהודעה המקורית הוא מעט דטרמיניסטי מידי וההסבר בו אינו מדוייק
את המילה 'likely' אני ממש לא אוהב כאן ואני סבור שעובדתית, המתואר בציטוט, אינו נכון. יש אפשרות כזו אבל היא לא נפוצה במיוחד.[left]Under powering a speaker is likely to damage the voice coil, due to the excess heat created by distortion. This distortion, called clipping, is created when the amp is not able to supply the power demand when the volume is turned up. [/left]......
למרות כל הטיעונים המשכנעים שקראתי כאן, אני סבור שהמצב "הבריא" ביותר יתקיים, כאשר המגבר יכול להוציא את כמות הוואטים שהרמקול מסוגל לקבל.
במקרה הספציפי שלי, מגבר בעל הספק של 400w-600w ב8 אוהם, עשוי לכאורה להיות האידיאל.
ולא רק בגלל הנושא של clipping
קראתי דיווחים רבים של משתמשים שבחנו את ה - 802 עם מגוון רחב של מגברים,ועל פי התוצאות, הרמקולים האלה פורחים, ככל שהם מקבלים יותר זרם.
אגב טומי אם יורשה לי לסטות לרגע מהנושא- , אני יודע שבעינך מרבית הרמקולים המודרניים נחשבים "מגדלים סיניים", כולל גם הb&w שלי. זה בסדר גמור, אני ממש לא נעלב
גם לי יש חיבה למוצרי הוינטאג' האגדיים שיצרו פעם, פשוט אין לי את האומץ להשקיע במוצרים ללא אחריות.
- avihuli
- חבר שלא מהעולם הזה

- תגובות: 9067
- נתן תודות: 1587 פעמים
- קיבל תודות: 1355 פעמים
אז מה זה אומר ? שכל פעם שנגמרת לך האחריות אתה עושה "וישתדרג" ?גם לי יש חיבה למוצרי הוינטאג' האגדיים שיצרו פעם, פשוט אין לי את האומץ להשקיע במוצרים ללא אחריות....
7.1.2 | SVS Ultra Evolution: Bookshelf / Center / Elevation, Focal Bird, M&K M40T, SB-3000 R.
.
.
-
bariko
- חבר שלא מהעולם הזה

avihuli כתב:אז מה זה אומר ? שכל פעם שנגמרת לך האחריות אתה עושה "וישתדרג" ?גם לי יש חיבה למוצרי הוינטאג' האגדיים שיצרו פעם, פשוט אין לי את האומץ להשקיע במוצרים ללא אחריות.......
תכל'ס זה בעצם מה שקורה, אם כי הסיבות שונות לגמרי.
אבל לא זאת הכוונה.
ברכישת מוצר יד שנייה מאדם פרטי, ההימור רב מדי, כמו לשים את הכסף על קרן הצבי.
מה בדיוק עושים, אם יום אחרי העסקה, המכשיר חדל לפעול?
הרי אי אפשר לבוא בטענות , ולדרוש חזרה את הכסף.
התלונה לא תהיה קבילה בשום בית משפט, ולמעשה הכול תלוי רק ברצון הטוב של המוכר...
- BlackTulip
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 120
- נתן תודות: 0
- קיבל תודות: 4 פעמים
אחרי שרשור כזה ארוך אני לא בטוח מי יקרא את התגובה אבל אני אגיב בכל זאת.
נאמרו פה המון דברים חלק נכונים וחלק חסר עוד כמה פרטים כדי שהם יהיו נכונים לדיון.
אני לא הולך לתקן פה פוסטים לכל אחד או להגיד מי צודק ומי לא וכו, אני אסביר את התיאוריה מאחורי ההזהרה.
כאשר המגבר אינו מספיק חזק והוויליום גבוה מספיק כדי למצות את האנרגיה שהמגבר יכול לתת ללא עיווית,
מן הסתם לפי הגדרה מתחיל להיווצר עיוות ויש צורות של גל קטום.
ככל שהעיוות גדול יותר כך משך הגל הקטום ארוך יותר.
גל קטום הוא זרם DC ללא שינוי במתח, רמקולים בעלי הספק גבוה משתמשים בקרוס איכותי - כזה שהסליל(בקרוס) מתפקד כ HPF או LPF והקבלים מתפקדים כפילטרים מסדר שני ושלישי אם נדרש, אבל אם נסתכל על המעגל - ניתן יהיה לראות שיש "חיבור ישיר" בין המגבר לאלמנט כאשר יש רק סלילים בדרך.
כאשר הגל הקטום הוא ארוך דיו, אין שינוי בשטף החשמלי על הסלילים(קרוס) ולכן אין שינוי בשטף המגנטי והם הופכים לקצר כלומר במצב של גל קטום ארוך מספיק - ביחס להשראות הסליל(קרוס), זרם DC יעבור על האלמנט.
כאשר הסלילים(קרוס) הקטנים יותר לתדרים הגבוהים יותר מגיעים לרוויה מגנטית באופן יחסי מהר.
אם באמת הקרוס הוא ללא קבלים באמצע - זרם DC ישר על הטוויטר - אם במידה וכן השתמשו ב HPF על בסיס קבל במדרגה האחרונה (ברוב המקרים) אז הקבל יטען עד למיצוי פוטנציאל הטעינה.
הגל הקטום הבא ההפוך לאחרון (סינוס זוכרים?) יפרוק את הקבל ויטען אותו הפוך גם פה עד למיצוי פוטנציאל הטעינה.
קבלים לא אוהבים את זה אפילו קבלי NP - נוח להם מאוד ב60% מחזור טעינה
מחזורי ה 100% הנ"ל מחממים את הקבלים והם נוטים להתנפח ולהתפוצץ ולפעמים בתהליך איטי של התייבשות וברוב המקרים הם גם מתקצרים ואז גם אם הקבל הנ"ל הוא הפילטר HPF האחרון עכשיו הוא קצר
קצר? - בגל הקטום הבא DC ישירות על הטוויטר.
נניח ולא התקצר והקבל שרד את זה? גם במקרה הזה בגל הקטום הבא הקבל במלואו יתפרק על הטוויטר וגם פה נקבל זרימת DC עליו רק יותר מוגבלת, לפרוק 100% מהקבל על האלמנט זה תמיד מעבר ליכולת של האלמנט
עושים את זה כדי שנוכל לעבוד ב 60% לאורך זמן ללא "התעייפות" הקבל.
באלמנטים הMID והBASS אין קבל HPF ויש סליל או שרשרת עם קבלים רק בסדר ראשון ול MID יש לפעמים מסדר שני.
פה המצב יותר פשוט גל קטום - לאחר מיצוי השטף המגנטי על הסליל LPF של הקרוס - זרם DC על האלמנט.
כאשר זרם DC עובר על האלמנט - יש זמן לאחר שהממברנה זזה למקום בוא השטף המגנטי מאוזן עם מתח ה DC באופן יחסי הוא מבלה יותר זמן במקום מסויים שם גם עובל עליו זרם DC ללא הפרעה וכל האנרגיה הופכת לחום.
אם המגבר החלש מידיי חזק מספיק כדי לחמם מספיק את האלמנט ושהוא ישרף - אז הוא ישרף.
אם זה מגבר של 10 וואט על רמקול של 100 - הוא לא ישרף(כנראה)
אם זה מגבר של 40 וואט - זה כבר תחום אפור.
אבל הגענו לנקודה שבה יש כמה משתנים:
1. חוזק המגבר WATT
2. זמן שבו הוא נמצא בגל קטום TIME
3. יכולת הרמקולים לספוג גל קטום - הייתי קורא לזה TIME*WATT
נניח חוזק המגבר 100W
הוא נמצא בגל קטום 0.3T מהזמן
יכולת הרמקולים 150W
100W*0.3T = 30W
לא ישרפו
אגב אם אנחנו נמצאים ב 0.3T כנראה שהסאונד יהיה כל כך מעוות בטוח ננמיך את העוצמה.
אבל שימו לב
מגבר של 300W שבעקבות פיצוץ של רכב בסרט הגיע למצב ש T=0.2
הגענו ל 150W ויש מצב שיילך לנו ה BASS וישרף או יתחמם
אם לא נשרף ובמשך חמש שניות עד שהורדנו את העוצמה הוא בילה בגל קטום - האלמנט יתחמם וישרף
עכשיו בוא נקרא לערך בשמו RMS - אבל עם הערה
RMS הוא בעצם סכום של יכולת כלל האלמנטים ברמקול - כאשר לדוגמה רמקול הוא 300W RMS
כנראה שמדובר במשהו בסגנון של
טייוטר 30W
מיד 100W
באס 170W
מגבר של 200W יכול לשרוף כל אחד מהאלמנטים אם הוא מבלה בגל קטום יותר מידי זמן - תלוי באיזה תדר
(וגם פה יש סייג של הענות האלמנט ומעגל הקרוס לתדרים) (נציין שמדובר ב WATT RMS)
אבל דיברתי עד עכשיו רק על מצבי גל קטום - באותה מידה מגבר חזק מידיי יכול "לדחוף" יותר ממה שהאלמנט יכול לספוג וגם פה הוא יתחמם וישרף - לא מסובך
אז איך לא נשרוף רמקול?
לא נגביר מגבר "חלש מידיי" יותר מידיי
ולא נגביר מגבר "חזק מספיק או חזק מידיי" יותר מידיי
נגביר מגבר חלש מידיי מידיי יותר מידיי - סתם סתם אבל הבנתם לא?
עוד נקודה למה צריך מגבר חזק חוץ מהעובדה - ואני מסביר בצורה עממית ממש -
נניח ודחפנו 150 וואט - והאלמנטים הגיעו הכי "קדימה" שהם יכולים,
כדי לפרוק את הקבלים ולשנות את ההשראות בסלילים בקרוס ולמשוך את הממברנה מספיק מהר בחזרה אחורה
נצטרך לתת 200 וואט לחלק קטן מאוד מהזמן כדי להפוך את כיוון הטעינה בקרוס ורק אז הזרם יתחיל לעבור באלמנט
שם נצטרך להמשיך לתת רק 150 וואט (בלשון מאוד מאוד מאוד עממית)
בלשון לא עממית, כדי להמשיך בגל הסינוס dV/dtT הוא פעמיים האמפליטודה וזה גוזר dI/dT מקסימלי בנוסף למעגל הקרוס כאשר זרמי מעגלי הR/C/L מוגבלים ע"י נגדי ההגנה של שרשרת ההגברה, אלמנט ההגברה, ההולכה והשראות פרזיטית. אם לזרמי השיא יש הענות קרובה למלאה ניתן לראות גל סינוס מקורב ללא אוסילציות.
הסברתי בצורה לא מדעית מאוד נושא מאוד מדעית.
מקווה שזה יהיה לכם שימושי

נאמרו פה המון דברים חלק נכונים וחלק חסר עוד כמה פרטים כדי שהם יהיו נכונים לדיון.
אני לא הולך לתקן פה פוסטים לכל אחד או להגיד מי צודק ומי לא וכו, אני אסביר את התיאוריה מאחורי ההזהרה.
כאשר המגבר אינו מספיק חזק והוויליום גבוה מספיק כדי למצות את האנרגיה שהמגבר יכול לתת ללא עיווית,
מן הסתם לפי הגדרה מתחיל להיווצר עיוות ויש צורות של גל קטום.
ככל שהעיוות גדול יותר כך משך הגל הקטום ארוך יותר.
גל קטום הוא זרם DC ללא שינוי במתח, רמקולים בעלי הספק גבוה משתמשים בקרוס איכותי - כזה שהסליל(בקרוס) מתפקד כ HPF או LPF והקבלים מתפקדים כפילטרים מסדר שני ושלישי אם נדרש, אבל אם נסתכל על המעגל - ניתן יהיה לראות שיש "חיבור ישיר" בין המגבר לאלמנט כאשר יש רק סלילים בדרך.
כאשר הגל הקטום הוא ארוך דיו, אין שינוי בשטף החשמלי על הסלילים(קרוס) ולכן אין שינוי בשטף המגנטי והם הופכים לקצר כלומר במצב של גל קטום ארוך מספיק - ביחס להשראות הסליל(קרוס), זרם DC יעבור על האלמנט.
כאשר הסלילים(קרוס) הקטנים יותר לתדרים הגבוהים יותר מגיעים לרוויה מגנטית באופן יחסי מהר.
אם באמת הקרוס הוא ללא קבלים באמצע - זרם DC ישר על הטוויטר - אם במידה וכן השתמשו ב HPF על בסיס קבל במדרגה האחרונה (ברוב המקרים) אז הקבל יטען עד למיצוי פוטנציאל הטעינה.
הגל הקטום הבא ההפוך לאחרון (סינוס זוכרים?) יפרוק את הקבל ויטען אותו הפוך גם פה עד למיצוי פוטנציאל הטעינה.
קבלים לא אוהבים את זה אפילו קבלי NP - נוח להם מאוד ב60% מחזור טעינה
מחזורי ה 100% הנ"ל מחממים את הקבלים והם נוטים להתנפח ולהתפוצץ ולפעמים בתהליך איטי של התייבשות וברוב המקרים הם גם מתקצרים ואז גם אם הקבל הנ"ל הוא הפילטר HPF האחרון עכשיו הוא קצר
קצר? - בגל הקטום הבא DC ישירות על הטוויטר.
נניח ולא התקצר והקבל שרד את זה? גם במקרה הזה בגל הקטום הבא הקבל במלואו יתפרק על הטוויטר וגם פה נקבל זרימת DC עליו רק יותר מוגבלת, לפרוק 100% מהקבל על האלמנט זה תמיד מעבר ליכולת של האלמנט
עושים את זה כדי שנוכל לעבוד ב 60% לאורך זמן ללא "התעייפות" הקבל.
באלמנטים הMID והBASS אין קבל HPF ויש סליל או שרשרת עם קבלים רק בסדר ראשון ול MID יש לפעמים מסדר שני.
פה המצב יותר פשוט גל קטום - לאחר מיצוי השטף המגנטי על הסליל LPF של הקרוס - זרם DC על האלמנט.
כאשר זרם DC עובר על האלמנט - יש זמן לאחר שהממברנה זזה למקום בוא השטף המגנטי מאוזן עם מתח ה DC באופן יחסי הוא מבלה יותר זמן במקום מסויים שם גם עובל עליו זרם DC ללא הפרעה וכל האנרגיה הופכת לחום.
אם המגבר החלש מידיי חזק מספיק כדי לחמם מספיק את האלמנט ושהוא ישרף - אז הוא ישרף.
אם זה מגבר של 10 וואט על רמקול של 100 - הוא לא ישרף(כנראה)
אם זה מגבר של 40 וואט - זה כבר תחום אפור.
אבל הגענו לנקודה שבה יש כמה משתנים:
1. חוזק המגבר WATT
2. זמן שבו הוא נמצא בגל קטום TIME
3. יכולת הרמקולים לספוג גל קטום - הייתי קורא לזה TIME*WATT
נניח חוזק המגבר 100W
הוא נמצא בגל קטום 0.3T מהזמן
יכולת הרמקולים 150W
100W*0.3T = 30W
לא ישרפו
אגב אם אנחנו נמצאים ב 0.3T כנראה שהסאונד יהיה כל כך מעוות בטוח ננמיך את העוצמה.
אבל שימו לב
מגבר של 300W שבעקבות פיצוץ של רכב בסרט הגיע למצב ש T=0.2
הגענו ל 150W ויש מצב שיילך לנו ה BASS וישרף או יתחמם
אם לא נשרף ובמשך חמש שניות עד שהורדנו את העוצמה הוא בילה בגל קטום - האלמנט יתחמם וישרף
עכשיו בוא נקרא לערך בשמו RMS - אבל עם הערה
RMS הוא בעצם סכום של יכולת כלל האלמנטים ברמקול - כאשר לדוגמה רמקול הוא 300W RMS
כנראה שמדובר במשהו בסגנון של
טייוטר 30W
מיד 100W
באס 170W
מגבר של 200W יכול לשרוף כל אחד מהאלמנטים אם הוא מבלה בגל קטום יותר מידי זמן - תלוי באיזה תדר
(וגם פה יש סייג של הענות האלמנט ומעגל הקרוס לתדרים) (נציין שמדובר ב WATT RMS)
אבל דיברתי עד עכשיו רק על מצבי גל קטום - באותה מידה מגבר חזק מידיי יכול "לדחוף" יותר ממה שהאלמנט יכול לספוג וגם פה הוא יתחמם וישרף - לא מסובך
אז איך לא נשרוף רמקול?
לא נגביר מגבר "חלש מידיי" יותר מידיי
ולא נגביר מגבר "חזק מספיק או חזק מידיי" יותר מידיי
נגביר מגבר חלש מידיי מידיי יותר מידיי - סתם סתם אבל הבנתם לא?
עוד נקודה למה צריך מגבר חזק חוץ מהעובדה - ואני מסביר בצורה עממית ממש -
נניח ודחפנו 150 וואט - והאלמנטים הגיעו הכי "קדימה" שהם יכולים,
כדי לפרוק את הקבלים ולשנות את ההשראות בסלילים בקרוס ולמשוך את הממברנה מספיק מהר בחזרה אחורה
נצטרך לתת 200 וואט לחלק קטן מאוד מהזמן כדי להפוך את כיוון הטעינה בקרוס ורק אז הזרם יתחיל לעבור באלמנט
שם נצטרך להמשיך לתת רק 150 וואט (בלשון מאוד מאוד מאוד עממית)
בלשון לא עממית, כדי להמשיך בגל הסינוס dV/dtT הוא פעמיים האמפליטודה וזה גוזר dI/dT מקסימלי בנוסף למעגל הקרוס כאשר זרמי מעגלי הR/C/L מוגבלים ע"י נגדי ההגנה של שרשרת ההגברה, אלמנט ההגברה, ההולכה והשראות פרזיטית. אם לזרמי השיא יש הענות קרובה למלאה ניתן לראות גל סינוס מקורב ללא אוסילציות.
הסברתי בצורה לא מדעית מאוד נושא מאוד מדעית.
מקווה שזה יהיה לכם שימושי