output transformer

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
שלח תגובה
raniburg פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1434
נתן תודות: 738 פעמים
קיבל תודות: 395 פעמים

שליחה #1 

שלום לכולם
הייתי חייב לשתף אותכם :D הצלחתי ללפף שנאי יציאה
פירקתי שנאי כח ישן הסרתי את הליפוף המקורי וליפפתי מחדש לפי נוסחא מסובכת
שהחזירה אותי ל 4 יחידות מתמטיקה :?
הליפוף מסובך ומורט עצבים, תשע שכבות של primary ו secondar לסירוגין
כדי לבדוק שהשנאי עובד, בניתי מגבר גיטרה שמבוסס על 12ax7 \ el84
להפתעתי ושמחתי השנאי אכן עובד
בקרוב אצרף תמונות

tomyeshuah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1583
נתן תודות: 496 פעמים
קיבל תודות: 403 פעמים

שליחה #2 

כל הכבוד. מקווה שעבדת בסבלנות והגעת לתוצאות טובות. (Y)
12ax7 \ el84 - אמור לתת סאונד בגוון בריטי בסגנון מגברי Vox.
אשמח אם תצרף הדגמת אודיו. 8)

raniburg פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #3 

ליפוף

raniburg פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #4 

דגימת צליל

tomyeshuah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #5 

נחמד ביותר. השתמשת ב-Counter של טייפ?
והרמקול נראה כמו Celestion , לא?

tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4166
נתן תודות: 619 פעמים
קיבל תודות: 1301 פעמים

שליחה #6 

raniburg כתב:...הצלחתי ללפף שנאי יציאה פירקתי שנאי כח ישן הסרתי את הליפוף המקורי וליפפתי מחדש לפי נוסחא מסובכת שהחזירה אותי ל 4 יחידות מתמטיקה :? הליפוף מסובך ומורט עצבים, תשע שכבות של primary ו secondar לסירוגין
...
8) (Y) אני חולה על המלפף שבנית. לדעתי זה אחד ה-DIY המגניבים שראיתי כאן באתר. אם כבר מדברים על נוסחאות השראה וטרנסופרמטורים, העסק הרבה יותר פשוט ממה שזה נשמע. הייתי צריך לעשות חזרה קצרה על החומר הזה (אין מצב שאני זוכר בע"פ את הנוסחאות האלה) שבאופן עקרוני - הוא לא מסובך. הנה, לטובת החבר'ה שפחות מצויים בעניינים:

תרשים 1: שתי דוגמאות לליפוף שנאי

תמונה

סך המתח המושרה על הליפוף המשני של שנאי נקבע בעיקר על ידי יחס הפיתולים בליפוף הראשי למספר הפיתולים בליפוף המשני וכמות המתח המופעל על הליפוף הראשי. חלק A של התרשים מציג שנאי שב(ליפוף) הראשי שלו ישנם עשרה פיתולים לעומת פיתול אחד ב(ליפוף) המשני. בשזרם עובר בראשי השדה המגנטי (שנקרא flux) מתרחב ומתכווץ סביב הליפוף כשהקווים המייצגים את הזרימה שלו יוצאים מהקוטב הצפוני ונכנסים דרך הקוטב הדרומי. כשהשדה המגנטי הזה מקיף את הליפוף המשני ומכיל אותו הוא משרה עליו מתח ויוצר שדה מגנטי גם סביבו. המתח המושרה תלוי בכמות הפיתולים של הליפוף המשני. בדוגמא A מכיוון שהליפוף המשני בעל הפיתול היחיד הוא בערך האותו אורך כשל פיתול יחיד בליפוף הראשי - מדובר ביחס של 1:10 לערך. לכן אם נעביר בליפוף הראשי מתח (AC) בערך של עשרה וולט, השדה המגנטי המושרה על הליפוף המשני יהיה במתח של וולט אחד (1V). ניתן לאמר שה-flux (השדה המגנטי המושרה) הראשי משרה מתח של וולט אחד עבור כל פיתול במשני.

בחלק B של התרשים מוצג שנאי שבראשי שלו ישנם עדיין עשרה פיתולים (כמו קודם), אך במשני ישנם עתה שני פיתולים. אם נעביר מתח של עשרה וולט בליפוף הראשי, כמו קודם, וניקח בחשבון שאנו כבר יודעים שהראשי משרה מתח של 1V בכל פיתול של המשני - נגלה שיש לנו עתה שני וולטים מושרים על הליפוף המשני. יותר מכך, מכיוון שההשראה האלקטרו-מגנטית (flux) על הראשי זהה כמעט למתח ההזנה - ניתן עתה לקבוע יחס שמבטא את מתח ההשראה על המשני (תוצרו של השנאי) כיחס של מצח הזנה ומספר הפיתולים בכל ליפוף.

היחס הזה בא לידי ביטוי בנוסחה הבאה:

תמונה

והמפתח להבנת הנוסחה הוא:ש-P מתייחס לליפוף הראשי (Primary) ו-S מתייחס לליפוף המשני (Secondary) ומכאן:
  • Np - מספר הפיתולים בליפוף הראשי
  • Ep - המתח העל הליפוף הראשי (הזנה)
  • Es - מתח מושרה על הליפוף המשני
  • Ns - מספר הפיתולים על הליפוף המשני
שימו לב שמהמשוואה נובע גם שיחס בין מתח משני למתח ראשי שווה ליחס בין מספר הפיתולים בליפוף המשני למספר הפיתולים בליפוןף הראשי - כלומר:

הנוסחה יכולה להכתב גם כך:

תמונה

וכמובן, הנוסחה הבאה נגזרת מהמשוואה הקודמת:

תמונה

אם שלושה מתוך ארבעת המשתנים בנוסה ידועים, ניתן לחשב את הנעלם הרביעי בקלות.

שאלה לשנאי יש 200 פיתולים בליפוף הראשי ו-50 פיתולים בליפוף המשני והוא מוזן (Ep) ב-120V. מה יהיה מתח היציאה (Es) ?
תשובה כדי להגיע לפתרון נציב את המשתנים במשוואה, נחליף את הערכים הידועים ונחשב את נעלם

תמונה

שאלה במעגל בעל מתח כניסה של 5 וולט דרוש שנאי הורדה בעל מתח יציאה של 1 וולט. לשם כך נעשה שימוש בסליל בעל ליבת ברזל שבו 400 פיתולים כליפוף ראשי. כמה פיתולים צריכים להיות בליפוף המשני?
תשובה נשתמש בנוסחה לחישוב מספר הפיתולים בליפוף המשני:
תמונה
ונציב בה את הערכים הידועים:
תמונה
ומכאן נובע שהתשובה היא 80 פיתולים.

למעשה, יחס המתחים (5:1) זהה ליחס הפיתולים (400:80) ולפעמים כשמדברים על שנאים, במקום אחד הנעלמים (כמו בשאלות) אנו מקבלים יחס כמו 5:1. במקרה כזה אנו יכולים להניח מתח כניסה מסויים, או מספר פיתולים ולחשב את הנעלמים על-סמך היחס. למשל אם ניתן לנו יחס פיתול של שש לאחד (6:1) אנו יכולים לבטאו במספר פיתולים כגון 60:10, 36:6, 30:5 וכ"ו...

בשתי הדוגמאות הקודמות לשנאי שלנו היו יותר פיתולים בליפוף המרכזי מאשר במשני. שנאי כזה ידוע בכינוי 'שנאי-הורדה' (Step-Down). יחס הורדה של ארבע לאחד נכתב כך: 4:1

שנאי שבו יש יותר פיתולים בליפוף המשני מאשר בראשי, ידוע בכינוי Step-Up Transformer והוא מגביר מתח במקום להורידו, כלומר מתח היציאה, או זה המושרה על הליפוף המשני, גדול ממתח ההזנה. יחס הגברה של אחד לארבע נכתב כך: 1:4. בכתיבת היחס, המספר הראשון מתייחס לעולם לליפוף הראשי.

זהו... לא כל-כך מסובך. כמובן שיש עוד מגוון רחב של נושאים הקשורים בשנאים ובהשראה, ונוסחאות מורכבות יותר שכוללות חישובי השראה לפי קוטר ושטח החוט המלפף וסוג ליבת השנאי, ויש כמובן להתחשב בפלוקס השיתופי ובמקדם הצימוד - אך בשנאי אידיאלי הנוסחאות לא כל-כך מורכבות.

raniburg פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #7 

נחמד ביותר. השתמשת ב-Counter של טייפ?
והרמקול נראה כמו Celestion , לא?
...
ה-counter הוא אכן עתיק, ושימש לבדוק rpm של מכונות במפעלים,
היה לו מתאם שהיה נכנס לתוך מגרעת בציר המכונה, ומסתובב, ביד השניה אתה מודד דקה בשעונך
ומקבל את ה''דופק '' של המכונה
את הרמקול אספתי מחנות כלי נגינה בבאר שבע הוא היה בדרך לפח הזבל לאחר שנקרע
על הרמקול אין שום רמז ליצרן,כנראה איזה רמקולמוגברסיני
הדבקתי בעזרת דבק אקרילי ושקיות תה, ומירכזתי עובד יופי
''15
 ''15

raniburg פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #8 

אני חולה על המלפף שבנית. לדעתי זה אחד ה-DIY המגניבים שראיתי כאן באתר. אם כבר מדברים על נוסחאות השראה וטרנסופרמטורים, העסק הרבה יותר פשוט ממה שזה נשמע. הייתי צריך לעשות חזרה קצרה על החומר הזה (אין מצב שאני זוכר בע"פ את הנוסחאות האלה) שבאופן עקרוני - הוא לא מסובך. הנה, לטובת החבר'ה שפחות מצויים בעניינים:
...
הנוסחאות שאתה מדבר עליהן הן של שנאי הזנה (כח) ומציאת יחס הליפופים אכן לא מסובך, גם למצוא את מספר הליפופים לוולט , שנגזר מגודל הגרעין ומקדמי מגנטיות פשוט, וישנן טבלאות אקסל ברשת בהן השתמשתי לשנאי ההזנה שאותו גם ליפפתי
שנאי יציאה עובד על אותו עיקרון, אך תפקידו להוריד את האימפדנס שיוצא מהאנודה של המנורה לאימפדנס של הרמקול
הנוסחאות קצת יותר מורכבות,לדוגמא יש קשר בין גודל הגרעין,ההספק של המגבר או המנורה במקרה הזה, הבאס רספונס ועוד
בנוסף את הליפוף יש לבצע בשכבות של פרימרי וסקונדרי לסירוגין, שבינהם יש חומר שיוצר קבליות בין השכבות,היצרנים משתמשים ב -Nomex / Polyester אני השתמשתי בשקיות cooky לצליית עוף, הן עשויות פוליאסטר ועמידות בחום :)
ככל שיש יותר שכבות ה- high frequency response יותר טוב אך תהליך הליפוף ארוך ומסובך יותר
קצת יותר בהרחבה

את המגבר בניתי בעיקר כדי לראות ששנאי היציאה עובד וככה הוא גם נראה :?
על החלק הצבעוני והיפה של מכונת הליפוף אחראי אבי הנגר,על שאר התוספות ה''פונקציונאליות'' אני אחראי

raniburg פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #9 

הרמקול הזה היה באיזה אורגן FARFISA ישן מהרהיטי עץ האלה שנות השבעים
הוא full range מקרטון ''15.חיברתי אותו למגבר והם עובדים טוב ביחד
לא רשום עליו כלום מבחינת יצרן וכו,מישהו פה אולי מכיר או יודע :?:
עוד שאלה,איפה אני יכול להשיג בארץ ציפוי למגבר גיטרה בלוק ישן.גם לפרונט איפה שהרמקול
<br /> וגם לארגז עצמו?
<br />משהו בסגנון הזה
 עוד שאלה,איפה אני יכול להשיג בארץ ציפוי למגבר גיטרה בלוק ישן.גם לפרונט איפה שהרמקול
וגם לארגז עצמו?
משהו בסגנון הזה

tomyeshuah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #10 

תוכל להזמין כיסוי Tolex זהה בדיוק באיזה גוון שתרצה ומאותו חומר, מאיביי (משתלם הרבה יותר) בקישור הבא:
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=t ... _PrefLoc=2

לגבי הספיקר, אני מנחש שמדובר במוצר איטלקי, מתוצרת פרפיסה עצמם.

בחלק מהמגברים הספיקרים האלו הופיעו על תווית של פרפיסה.

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”