סנטר - כן או לא?

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
istarmini
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 17935
נתן תודות: 1146 פעמים
קיבל תודות: 2494 פעמים

שליחה #21 

slarti כתב:
טלHD כתב:
MartinHSabag כתב:סאב לדעתי בא לפני הסנטר בסדרי החשיבות.
...
(Y)
זה כל כך בסיסי וברור שלא חשבתי שיש צורך לציין את זה :P
רק מי ששומע 100% מוזיקה יכול לשקול הוספת סאב.
שק"ב נכנס למשוואה חייבים סאב או שניים.
אפילו במע' סראונד הקטנה שיש לי בחדר שינה הסאב עושה עבודה שפשוט לא ניתן לשמוע בלעדיו.
...
בוודאי - במערכת סראונד קטנה, בפרט במערכת עם סטליטים, הסאב הוא הכרחי לכל דבר. באופן דומה זו הסיבה שבאודיו לרכב, סאב הינו חובה מוחלטת. לא ניתן לייצר באסים עמוקים מספיק ברמקולים קטנים ו/או ללא תיבת תהודה מצוינת, ולכן הקונפיגורציה שבה יש סאב נפרד באה לתת מענה לזה. כששמים רמקולים רצפתיים גדולים עם בס עם נוכחות, הצורך של סאב יורד בצורה דרמטית. ואם תשים לב, רוב הסטאפים האודיופילים באמת כוללים רק זוג רמקולי סטראו.
...
דו ערוצי אתה צודק . קשה מאוד לתאם בין הסאב לקידמיים צריך סבלנות של ברזל.
ברב ערוצי סיפור אחר לגמרי. רב ערוצי בלי סאב זו בדיחה ,ללא קשר לגודל הרמקולים.
אתה יכול לקנות סאב ושאתה שומע דו ערוצי ,פשוט לא לעשות בו שימוש.

istarmini
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 17935
נתן תודות: 1146 פעמים
קיבל תודות: 2494 פעמים

שליחה #22 

LiorShap כתב:slarti

מדובר על סרטים בלבד ! מה לא ברור שהחברים כאן מתכוונים שהסאב הוא בגדר חובה בסרטים.
רמקול גדול ככל שיהיה שרוב האנשים יכולים להרשות לעצמם לא ידגדג את התדרים שאליהם מגיע סאב
ייעודי ברמה סבירה אפילו. שלא לדבר על סאב מחברה מקצועית שגם עולה בהתאם.

לדעתי גם גלשנו לנושא סאבים בקולנוע ביתי והשרשור הוא על סנטר כך שעדיף שתפתח נושא חדש...
...
(Y)

kingikra
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 8141
נתן תודות: 355 פעמים
קיבל תודות: 249 פעמים

שליחה #23 

slarti כתב:ץץץאבל רמקול רצפתי טוב, אמור לספק מספיק באס בשביל לקבל באס איכותי...
...
נכון אם הוא עולה 100K $ וצפונה. סאב לא יקלקל לך את הסאונד של הקדמיים כי סאב לא מוציא צלילים. רק רוח.
לגבי סנטר, ברור שלא תצא מפה עם תשובה חד משמעית כי יש כאלה שחושבים שצריך ויש כאלה שחושבים שלא צריך. אני חושב שכן צריך אבל אתה לא חייב להסכים איתי. מה שבטוח, רק ניסיון שלך (כפי שהציעו לך פה) יענה לך על השאלה.
נערך לאחרונה על ידי kingikra ב 31/03/2013 18:11, נערך פעם 1 בסך הכל.

Moshe_L
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 363
נתן תודות: 69 פעמים
קיבל תודות: 12 פעמים

שליחה #24 

חסר מידע.
מה גודל החדר, מרחק האזנה מהרמקולים, ומרחק בין רמקול לרמקול?
אם נניח היה משולש זהב של שני מטר, גם אז צריך סנטר? לא נראה לי.

Balance
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2621
נתן תודות: 119 פעמים
קיבל תודות: 159 פעמים

שליחה #25 

סנטר חשוב מאד, באם צריך להחליט בין סנטר לסאב אני עם מרטין, סאב בעדיפות ראשונה

slarti פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1009
נתן תודות: 6 פעמים
קיבל תודות: 156 פעמים

שליחה #26 

כמה תשובות :)

קודם כל לגבי הטיעון של ה"חובה". שום דבר הוא לא חובה. היום אני רואה סרטים בטלוויזיה עצמה, ולפעמים כשממש בא לי להתפנק אני מדליק את הרסיבר סטראו (דו ערוצי!) הישן והטוב שלי ואני עדיין נהנה. (הוא עושה אחלה דאונמיקס מהכניסה האנלוגית שלו :lol: )

הסיבה שדווקא סנטר "מדבר" אלי - זה כי אחד הדברים שמפריעים לי בשמיעה ברמקולים (היום, בסטראו) זה שלפעמים הבמה לא מושלמת והדיבור נשמע כאילו הוא מגיע מהצד. זה מפריע לי ומהתשובות כאן אני מבין שגם עם סטאפ איכותי, ברגע שאזוז מהסוויטספוט, הבעיה הזאת תופיע. לכן אני כנראה אשאר עם ההמלצה (הנחרצת) של המוכר בחנות האודיו לרכוש סנטר (ומכיוון שלא בא לי להרוס את הסאונד, זה אומר סנטר מהסדרה של הרמקולים.... מה שכמובן לא בא בזול).

לגבי הסאב (אני לא חושב שיש בעיה להמשיך את השרשור בנושא אחר... :-)) - אני כמובן תמיד יכול לנסות ולהוסיף. אני מבין את הצורך בסאב אם רוצים להגיע לתדרים הממש ממש נמוכים (אלה שמרעידים את הבית) ואם רוצים עוצמה חזקה, אבל שוב, אצלי כל הקטע של טלוויזיה/קולנוע הוא יחסית פחות קריטי. אני מאוד בררן באיכות המוזיקה שאני שומע, ואני איכשהוא לא מאוד בררן באיכות הקולנוע. בכלל, אני בעיקר רואה סדרות ופחות סרטים... ככה שהאפקטים לאו דווקא הכרחיים במלוא הדרם, ומכיוון שהבאסים של הרמקולים הם בסה"כ טובים (גם אם לא מרעידים), והרסיבר יעשה לי מיקסינג של הצ'אנל הזה לתוך הרצפתיים, הרי שאני משער שחויית הבס תהיה טובה לא פחות מזו שאוכל לקבל עם סתם סאב בינוני (לאו דווקא מבחינת עוצמה. ברור שסאב, גם בינוני, יתן יותר עוצמה, אבל מבחינת הדיוק). בכל מקרה, אין מנוס מלעשות הכנה....

אחרון חביב - לגבי גודל החדר - החדר *רחוק מאוד* מלהיות אופטימלי - לא לאודיו ולא לק"ב. הסלון הוא בגודל של כ-5.5 על 5. אבל.... הטלוויזיה והרמקולים הקדמיים יהיו על הקיר היחיד שקיים בסלון. מצד ימין ישנו קיר שהוא ברובו חלון ענק, ומאחורה גם יש קיר שברובו הוא חלון ענק. מצד שמאל הסלון פתוח למטבח (למעשה החלל הוא 5.5 מטר על 9.5 מטר בערך). בנוסף, יש בסלון עמוד בפינה הימנית האחורית. הרמקולים האחוריים יותקנו כ-inwall בתקרה (Polk Audio 625RTA - פה לא הלכתי על משהו איכותי במיוחד - כי, כאמור, הקטע שלי זה אודיו לפני ק"ב). את ההכנה לסאב כנראה אעשה בפינה הימנית הקדמית... על הקיר של הטלוויזיה, הרמקולים ימוקמו במרחק של כ-2-2מ אחד מהשני (צריך עוד לראות איזה מזנון בדיוק אנחנו קונים). מרחק הצפיה/ישיבה מהרמקולים הוא כ-3.8מ (ממש לא משולש זהב...)

רק נשאר לי לקוות שה-MultEQ XT בדנון שלי יצליח להתמודד עם הזוועה האקוסטית הזאת :)

kingikra
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #27 

סאב גם נותן צלילים סביבתיים. למשל כשנמצאים באולם גדול או מערה. לא רק רעידות בפיצוצים.

roeitag
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 238
נתן תודות: 70 פעמים
קיבל תודות: 25 פעמים

שליחה #28 

סליחה על הקטנוניות, אבל אתם מתכוונים למשולש שווה צלעות, לא למשולש זהב (או לשני משולשי זהב שיוצרים משולש שווה צלעות...). :D

ארז_וחני
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4949
נתן תודות: 58 פעמים
קיבל תודות: 209 פעמים

שליחה #29 

Amir64 כתב:אני מבין שאין לך גם סאב

עוד סיבה לדעתי שחייב גם סנטר, כדי להוריד מהעומס של הבאסים מהזוג הקדמי
...
סנטר לא מוריד שום עומס מהקדמיים.
רמקול סנטר לא מיועד להעביר באס אלא את התחום הווקאלי.
בשביל תחום הבאס יש סאבוופר.

ארז

daycalon
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 566
שם מלא: daycalon
נתן תודות: 12 פעמים
קיבל תודות: 28 פעמים

שליחה #30 

בכדי להנות מסרטים ואו הופעות בתצורה של5.1 ואו 7.1
סנטר וסאב הם must.

avilior
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1629
נתן תודות: 191 פעמים
קיבל תודות: 134 פעמים

שליחה #31 

daycalon כתב:בכדי להנות מסרטים ואו הופעות בתצורה של5.1 ואו 7.1
סנטר וסאב הם must.
...
הכל זה MUST, השאלה היא מה סדר העדיפויות
אצל כל אחד מערכת השיקולים שונה וכשאני הרכבתי מערכת התחלתי עם שני רמקולים קדמיים בלבד
לאחר מכן רכשתי אחוריים ולבסוף גם סאב
זה הסדר הנכון לדעתי כאשר הסנטר הוא האחרון

עופרפולק
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 7411
נתן תודות: 21 פעמים
קיבל תודות: 504 פעמים

שליחה #32 

אצלך אבי נראה לי לפי מה שאתה כותב שאתה לא חסיד הסרטים אלא אותך מעניין יותר מוזיקה בגללזה לא מעניין אותך סנטר והוא עדיפות אחרונה אבל מי שרואה רק סרטים כמו אני ועוד הרבה חברה אז לדעתי הסנטר הוא ראשון אחריו הקדמיים הסאב ואחוריים בסוף .ברור מי ששומע שירים אז רק הקדמיים הם החשובים.

kingikra
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #33 

בשביל סראונד מינימלי צריך שניים קדמיים ושניים אחוריים. למרות זאת, סאב וסנטר הם הרמקולים החשובים בקולנוע בייתי.
אני יודע שזה נשמע מוזר אבל זה מה שהניסיון שלי לימד אותי.
עדיין יש מספר חברים בפורום שחושבים שסנטר לא חובה. זה נכון שאם אתה יושב בדיוק באמצע, בין שני הרמקולים הקדמיים, אתה לא תחוש בחסרונו של סנטר אבל אם תשים סנטר באותה הרמה של הקדמיים, אתה תבין שכן היה חסר משהו.
שוב אני אומר, זו דעתי בלבד.

טלHD
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 14364
נתן תודות: 992 פעמים
קיבל תודות: 1222 פעמים

שליחה #34 

הסנטר חשוב גם אם יושבים בדיוק במרכז.
לפני מס' חודשים מכרתי את הסנטר מכוון שהוזמן חדש והתחושה היתה שחסר ערוץ הדיאלוג הקדמי באופן מוחשי ומובהק. להזכיר שיש לי רצפתיים גדולים ו 2 סאבים ולמרות הפניית הערוץ לקדמיים ברסיבר, חווית הצפיה בסרטים נפגמה. הספיק לי בדיוק שבוע עד שפניתי לחנות לקבלת סנטר חילופי.

avilior
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1629
נתן תודות: 191 פעמים
קיבל תודות: 134 פעמים

שליחה #35 

אני מסכים שסנטר הוא הכרחי, אבל דיברתי על סדר עדיפויות.
מי שהתקציב שלו מוגבל חייב לוותר על משהו ולחיות בלי סנטר זה לא הדבר שפוגע הכי הרבה בחוויה כשצופים בסרט.
לעומת זאת, כשחסרים אחוריים או סאב חווית הצפייה משתנה דרסטית.
אני רק אתן דוגמא על עצמי, כשהבאתי סנטר של חבר שאצלו שמעו בו מצוין, אצלי זה גרע מהאיכות משום ששאר הרכיבים במערכת היו כנראה טובים יותר. לאחר יומיים החזרתי לו את הסנטר בגלל שלא נהנתי כשהוא היה בשימוש. אז כשקונים סנטר חשוב שהוא יהיה לפחות ברמה של הקדמיים אחרת במקום להועיל זה מזיק.
כבר שנים שאין לי סנטר וכנראה שלא יהיה בקרוב ואני חייב לומר שאני לא מרגיש שחסר משהו למרות שאני צופה די הרבה בסרטים. מבחינתי ההשקעה הבאה שתשדרג את חווית הצפיה שלי היא מקרן. את הסנטר נשאיר לעוד כמה שנים :wink:

kingikra
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #36 

צריך גם לזכור שסנטר משתלט על הבמה קדמית.
לפני שנטר שלי הגיע (RC-62 של קלפש), היתי רק עם הקדמים מהסדרה (RF-82) ושיחקתי בינהם לבין הרמקולים שנים שהיו לי (ENERGY A3+2). יו פערים דרמטים בגן הצליל. כאשר הגע סנטר, עשתי שב את אותה ההשואה והפער בחתימת הצליל היה קטן מאד עד בילתי מורגש בסצנות מסוימות.
אנ עדיין מאוד מצטער שבשדרוג האחרון לא הקשבתי לעצמי ורכשתי רק רסיבר וסנטר. קנית רסיבר + במה קדמית שלמה פגע מאוד באיכות המוצרים שרכשתי.

shigidar
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 434
נתן תודות: 31 פעמים
קיבל תודות: 36 פעמים

שליחה #37 

משהו שכתבתי על סאבוופר אבל גם ישים לגבי סנטר מבחינת החלטה אם צריך או לא.
האם אנו צריכים סאב וופר?
הרבה אנשים שואלים אותי את השאלה,"האם אנו צריכים סאב וופר?". התשובה למעשה תלויה בצורך שלנו ואופן השימוש במערכת. נקדים ונאמר שאם המערכת שלנו מיועדת במלואה להאזנה למוסיקה בסטריאו אין לנו שום צורך בסאב וופר ואפילו רצוי להפנות את התקציב שיועד עבור הסאב וופר לטובת קניית רמקולים איכותיים יותר עבור המערכת. זוג רמקולים אכותיים המסוגלים להשמיע צלילים באזור ה-40Hz יספקו את מרבית המאזינים. זוג רמקולים המסוגלים לרדת לכיוון ה-30Hz יגרמו טונות של הנאה לכולם. רמקולים כמו Sonus Faber המסוגלים להגיע לאזור ה-20Hz הם כבר בגדר חלום.
הרי צלילי הבאס הנמוכים במוסיקה הם כמו תבלין, כאשר הם נמצאים במידה הנכונה הם מעשירים את ה"תבשיל" אבל אם נגזים אז זה לא מוצלח בעליל.
לעומת זאת לשימוש במערכת קולנוע ביתית הסאב הוא אלמנט חשוב ומרכזי וצריך ליעד לו כשליש מתקציב הרמקולים הכולל אם רוכשים את המרכיבים השונים בנפרד. לסאב וופר במערכת קולנוע ביתי מספר שימושים:
• תפקידו העיקרי של הסאב וופר זה להשמיע את הצלילים המופקים דרך ערוץ LFE ברסיבר, ערוץ סאונד זה נוצר במיוחד ומתועל בנפרד משאר הערוצים ואינו מגיע בכלל ליציאות הרמקולים הרגילים. דרך ערוץ זה יוצרי הסרט משמיעים את הפיצוצים הגרנדיוזיים, את האפקטים של רעידת האדמה, את הפיצוצים התת מימיים ושלל צלילים מאוד נמוכים שמטרתם העיקרית לגרום לנו "להרגיש" את ההתרחשות על המסך.
• אם המערכת שלנו מבוססת על רמקולים קטנים סאטליטיים, אזי תפקיד הסאב וופר כולל גם השמעת הטונים הנמוכים בזמן ניגון המוסיקה, כיוון שרמקולים סאטליטיים פשוט לא מכילים אלמנטים של באס בכלל.
• בזכות הסאב וופר אנו יכולים למקם את שאר הרמקולים בגמישות רבה יותר והם קטנים יותר ומשמיעים את הצלילים המיועדים עבורם בצורה נקייה יותר, ללא וויברציות מיותרות של הבאס.
• מרבית הסאב וופרים הם אקטיביים, ז"א הם מכילים בתוכם יחידת הגברה אינטגראלית פנימית, לכן אפשר לנצל בצורה טובה יותר את הרסיבר לצורך השמעת שאר הערוצים במערכת קולנוע ביתי.
• צלילים בתדר נמוך הם לא כיווניים וכך אנו יכולים למקם את הסאב וופר במקומות שונים בחדר לפי הנוחות שלנו ורק אחרי כן לעשות את הכיוונים האקוסטיים הדרושים.
כאשר אנו רוכשים סאב וופר אנו צריכים לוודא, שהמגבר המשולב בתוך הסאב הוא איכותי ויעיל, מגבר זה צריך להיות עוצמתי במיוחד על מנת להפיק את הצלילים הנמוכים בווליום הדרוש. כמו כן הסאב עצמו צריך להיות בעל משקל משמעותי על מנת לרסן את התנודות הנובעות מהתדר הנמוך. הבאס המופק צריך להיות נקי ומדויק והסאב צריך להיות בעל יכולת מעבר מהיר בין צליל לצליל. האלמנט הדרוש למרבית החדרים צריך להיות בגודל של 8" עד 10" ולחדרים גדולים מאוד אפילו 12". לכל סאב טוב ישנן כמה אפשרויות כיוון המשולבות בתוכו, כגון כיוון עוצמה, כיוון הפאזה, כיוון תדר החיתוך העליון. סאב וופרים ממש טובים מגיעים עם מספר מצבי EQ כאשר הנפוצים הם: מצב EQ1 למוסיקה ומצב EQ2 לקולנוע ביתי ואפקטים.
לסיכום, אם כל רצוננו לשמוע מוסיקה בסטריאו אזי אפשר בהחלט לוותר על הסאב, אם אנו בעיקר צרכנים של קולנוע ביתי אנו חייבים לשלב סאב במערכת שלנו ואם אנו גם וגם כמו מרבית האנשים או שיש לנו דרישות עיצוב המונעות שימוש ברמקולים בגודל מלא אפשר בהחלט לשלב סאב וופר גם לשמיעת מוסיקה תוך הקפדה על התאמה טונאלית לשאר האלמנטים וכיוון תדרים של כלל המערכת. חשוב לזכור שאם אנו שומעים את הבאס בצורה מודגשת או דומיננטית לעומת שאר הצלילים בזמן שמיעת מוסיקה סימן שהסאב וופר לא מכוון בצורה הנכונה. מומלץ לפנות לבעל מקצוע בתחום הסאונד על מנת לכוון בצורה נכונה את כלל המערכת בשילוב הסאבוופר.
................................................................................................................................................
תשמע, תקשיב, תהנה.
חנות המוסיקה של הצפון
www.shigidar.com

שלח תגובה

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”