בעקבות הדיון הער שנוצר כאן לאחרונה מסביב ל-HTPC (או... "HTPC") ההוא של Arctic, אני רוצה להעלות כאן שוב לדיון את השאלה הגורלית על קו הגבול המפריד בין מחשב סלוני למזרימדיה.
עד היום סברתי לתומי שהגבול ברור למדי. לפני שפתחתי את השרשור הזה הלכתי לדביק ומצאתי את המאמר בנושא מאת עופר (מלפני כמעט חמש שנים!) שמסביר:
במילים אחרות, סטרימר מוגש בתור חבילה סגורה שמנגנת מהקופסה, מחשב סלוני הוא מחשב לכל דבר, אמנם קטן ושקט אבל שסביר שנדרש להתקנות והתאמות שונות כדי להפוך אותו למחשב מדיה.מחשב סלוני הוא מחשב שהותאם במיוחד לסלון. לרוב הוא יכלול מארז קטן ומעוצב יותר. רצוי להשתמש בטכניקות קירור פסיביות יותר, או לפחות כאלה שהן שקטות יותר וכן שימוש בדיסקים קשיחים שהם פחות מרעישים.
...
מזרימי מדיה כיום נמצאים בדור הרביעי שלהם (דור שלישי של נגני HDTV). מדובר על מחשבים פשוטים ויעודיים אשר מסוגלים לנגן תכנים מסויימים, בין עם מדיסק קשיח, מהרשת, מהאינטרנט, מ-DVD או מכל מקור אחר. בניגוד למחשב סלוני, את הפיענוח של התכנים הם עושים בחומרה יעודית שאין ממש אפשרות לשדרג או לשנות אותה.
מספר וסוג התכנים שהם מסוגלים לנגן תלויים בחומרה שלהם (לרוב, צ´יפ מרכזי שתפקידו בחיים הוא לפענח את התכנים הללו). תכנים מסוגים חדשים שהם לא מכירים לא ינגנו כלל. לרוב מדובר על ניגון של מוזיקה, סרטים ותמונות, אך לאחרונה ראינו גם מכשירים כאלה עם דפדפנים פשוטים המובנים לתוכם....
עולה השאלה אם כן: מה קורה כשיש מוצר שמוגדר כמחשב סלוני, אבל יש לו את כל התכונות של סטרימר ישר מהקופסה?
- לא נדרש להתקין עליו כלום
- מתעדכן אוטומטית מהרשת
- מסוגל "לנגן תכנים מסויימים, בין עם מדיסק קשיח, מהרשת, מהאינטרנט, מ-DVD או מכל מקור אחר"
- ממשק המשתמש שלו דומה עד זהה לזה של "סטרימרים" אחרים
- תומך בכל הפורמטים הרלבנטיים
- יש לו כניסות ויציאות באותה רמה ומאותם סוגים כמו מזרימדיה מצוי
- החומרה שלו די ייעודית ו"אין ממש אפשרות לשדרג או לשנות אותה".
האם העובדה שהמעבד של הייצור הנ"ל הוא Intel Atom ולא איזה מעבד embedded היא היא שעושה את ההבדל הקונצפטואלי? האם זו היכולת לקחת את הקופסה האמורה ולהפוך אותה עם קצת מאמץ חזרה למחשבgeneral purpose, שהופכת את הקופסונת הנ"ל ליותר "מחשב סלוני" מאשר "מזרימדיה"?
תקנו אותי אם אני טועה, אבל אם במשפט האחרון מסתכם ההבדל הרי שיש כאן עניין טכני פעוט שהינו חסר משמעות בעיני רוב אוכלוסיית הצרכנים. הרי מי שקונה "HTPC" בתצורת all included לא ירוץ להמיר אותו חזרה למחשב לשימוש כללי.
ייתכן ש-XBMC עשה כאן מהפכה קטנה וטשטש את הגבול לעד.
ומדוע להעלות מהאוב את השאלה הנכבדת? או, אז אני אסביר:
יצא שרכשתי (טרם קיבלתי) את ה-mc001 של Arctic. בקרוב אינשאללה הוא ינחת אצלי בסלון ואז אצטרך להסביר למשפחתי היקרה מה קניתי. אני אגיד "מחשב סלוני" ואז יקפוץ מי מילדיי (או יותר גרוע, אשתי) ויגיד: "מה מחשב סלוני?? הקופסה נראית בדיוק כמו ה-Boxee/Xtreamer/מלא-את-החסר של החברים! וגם על המסך זה נראה אותו דבר!"
ואז לך תסביר על חומרה ייעודית או על סוגי מעבדים.
בקיצור אני מנסה להקדים תרופה למכה
דעתכם תתקבל בברכה...