[vimeo]28227701[/vimeo] הקרדיט לגלעד NEGRO שהעלה אותה לאתר.
בהרצאה מתוארים הגלגולים השונים שעבר האספרסו עם השנים וזוהי אחת ההרצאות היותר טובות שנתנו במסגרת ה-Nordic Barista Cup בקיצור-מומלץ
ההרצאה העלתה כמה נקודות שגרמו לי לחשוב (אני מעלה פה את הנקודות באופן מאוד פשטני אבל המטרה היא להעביר את המסר)
1. 14 גרם: מי מאיתנו באמת משתמש רק ב-14 גרם לשוט כפול??
השינוי ל-16 גרם ומעלה הוא בין היתר תוצאה מכך שהמרקם הרצוי הפך להיות כזה של double cream ולא כמו בעבר (או אפילו היום באיטליה). כשמנסים למצות כמות יותר גדולה מהותית עם כמות מים זהה מלבד עליה רצויה בצמיגות מתרחש מצב של מיצוי בחסר (under extraction) כתוצאה הקפה שיתקבל יהיה חמוץ יותר וזה יגרור קלייה כהה יותר אפילו כהה מדי...
2. לחץ של 9 בר מסתבר שלה מרזוקו יצרו מכונות משאבה עם לחץ קבוע של 9 בר כי זה היה הלחץ הממוצע במכונות מנוף. יחד עם זאת נשאלת השאלה: האם לחץ קבוע של 9 בר זה אידאלי? האם עדיף לחץ משתנה? האם טמפרטורה קבועה זה אידיאלי?
לדעתי התשובה נעוצה בהבנה של מה ממוצה מהקפה בכל נקודת זמן. אם רוב ה"דברים הטובים" ממוצים בהתחלה אז עדיף פרופיל שיכיל לחץ גבוה בהתחלה ונמוך בסוף אבל אני לא יודעת אם נעשה מחקר שבדק אילו חומרים ממוצים בכל נקודת זמן (ומדובר מן הסתם בהמון תרכובות).
3. מתי הבלונד הוא בלונד מספיק? מתי זאת נקודה טובה לעצור את החליטה, האם יש דרך קונסיסטנטית לדעת האם הוא בלוד הוא בלונד מספיק ולמה לעצור בבלונד?
4. טכניקות טיפשיות (nonsense techniques): בעבר היה נהוג לטפוח עם הטמפר על הפורטר פילטר עכשיו כבר לא עושים את זה מתוך מחשבה שזה יוצר channeling האמנם?
5. רובוסטה עבור קרמה? בפועל תכולת השומן בערביקה גבוהה ב 50% בהשוואה לרובוסטה- אפילו בדקתי ויש רפרנס: http://www.scielo.br/pdf/bjpp/v18n1/a14v18n1.pdf אז איך זה שתוספת רובוסטה מתבצעת על מנת לשפר קרמה?