רובוסטה -משהו למחשבה ושאלה לחובבי הקלייה
-
NEGRO
- עוסק בתחום קפה

- תגובות: 1098
- נתן תודות: 95 פעמים
- קיבל תודות: 252 פעמים
הרובוסטה, הוא זן קפה (כמובן) בעל כל כך הרבה משמעויות בעולם הקפה ודרך מאמר זה ננסה להבליט אותן.
המשמעות הכלכלית: כולם יודעים שרובוסטה יותר זולה מערביקה (לא כולן אלא באופן כללי) , תנובה גבוהה לעץ ויכולת עמידה גבוהה בפני מזיקים בשילוב עם עמידות גבוהה לתנאי מזג אוויר וגידול בגבהים נמוכים, יוצרים קפה בעל עלות נמוכה.
המשמעות "הפיזית"- פיזי אצלי משמעו ויזואליות, כלומר הקרמה ועמידותה וכן גוף הקפה, סמיכותו ושמנוניותו.
לרובוסטה יש פי 2 יותר קפאין מאשר ערביקה , מעולה למי שרוצה בוסט של קפה אך עיקר השימוש בו הוא מחירו הזול כמו שציינתי בעיף קודם אך גם בעיקר מאפייניו הפיזיים הבולטים.
קלייה נכונה של רובוסטה תביא לקרמה מאוד שמנונית שאף ערביקה שאני נתקלתי בה לא יכולה לספק. האם זה נותן עדיפות לרובוסטה על פני ערביקה? לדעתי לא אבל לכל אחד ישנן העדפות שונות.
המשמעות "התבלינית"-אצלי תכונותיו של הקפה מתחלקות ל שניים, פיזי כמו שציינתי ותבליני.
תבליני זה הארומה, תחושת הקפה בפה וטעמו, האפטרטייסט שמלווה אותך וכדומה.
בעצם אופי התבלין של כל זן הוא מה הוא מוסיף לי או מה הזן הזה מייצג אצלי.
חשוב לזכור כי תכונות הזן יכולות להשתנות מקטיף לקטיף ולכן יש לבחון כל קטיף בנפרד למציאת התכונות הבולטות בו .
הרובוסטה מבחינה תבלינית הוא למספר אנשים המשמעות למילה קפה, ריח חזק וכמעט מסחרר, טעם מריר ודומיננטי ביותר שמשתלט על החיך.
אך למספר לא מועט של אנשים , טעם הרובוסטה הינו ממש טעם לוואי , מה שמביא אותנו לסעיף הבא והחשוב מכולם.
מראש אגיד שלא אסיים עם תשובה אלא עם שאלה שיכולה לגלגל אתכם למחקר עצמאי משלכם.
• איך אני מוציא מהרובוסטה במהלך הקלייה את טעמה , אולם משאיר את מאפייניה הפיזיים?
שאלה מעולה, אחת שאני התחבטתי בה בעבר וכיום שוב אני מנסה לענות עליה.
ישנן שתי עובדות שיכווינו אתכם אך יקשו באותה עת:
1. ככל שהקלייה מעמיקה (זמנה מתארך וצבע הקפה מתכהה) אזי הקפה מקבל יותר ויותר טעמי קלייה ומאבד מטעמי הזן (דבר חיובי בעיני כאשר מדובר ברובוסטה)
2. ככל שרמת הלחות בקפה יורדת, יש סיכוי שאורך חיי הקפה יהיה קצר יותר (משהו שאנו לא רוצים), סעיף זה נוגד את רצוננו בסעיף הראשון.
לכן כאשר אנו ניגשים לקליית רובוסטה אנו צריכים לחשוב טוב טוב מה ניתן לעשות מבחינת הקלייה כדי להשיג את מטרתינו.
כמו שציינתי, תשובה שלי לא תהיה כאן עקב מספר סיבות אבל אשמח לשמוע את דעתכם.
המשמעות הכלכלית: כולם יודעים שרובוסטה יותר זולה מערביקה (לא כולן אלא באופן כללי) , תנובה גבוהה לעץ ויכולת עמידה גבוהה בפני מזיקים בשילוב עם עמידות גבוהה לתנאי מזג אוויר וגידול בגבהים נמוכים, יוצרים קפה בעל עלות נמוכה.
המשמעות "הפיזית"- פיזי אצלי משמעו ויזואליות, כלומר הקרמה ועמידותה וכן גוף הקפה, סמיכותו ושמנוניותו.
לרובוסטה יש פי 2 יותר קפאין מאשר ערביקה , מעולה למי שרוצה בוסט של קפה אך עיקר השימוש בו הוא מחירו הזול כמו שציינתי בעיף קודם אך גם בעיקר מאפייניו הפיזיים הבולטים.
קלייה נכונה של רובוסטה תביא לקרמה מאוד שמנונית שאף ערביקה שאני נתקלתי בה לא יכולה לספק. האם זה נותן עדיפות לרובוסטה על פני ערביקה? לדעתי לא אבל לכל אחד ישנן העדפות שונות.
המשמעות "התבלינית"-אצלי תכונותיו של הקפה מתחלקות ל שניים, פיזי כמו שציינתי ותבליני.
תבליני זה הארומה, תחושת הקפה בפה וטעמו, האפטרטייסט שמלווה אותך וכדומה.
בעצם אופי התבלין של כל זן הוא מה הוא מוסיף לי או מה הזן הזה מייצג אצלי.
חשוב לזכור כי תכונות הזן יכולות להשתנות מקטיף לקטיף ולכן יש לבחון כל קטיף בנפרד למציאת התכונות הבולטות בו .
הרובוסטה מבחינה תבלינית הוא למספר אנשים המשמעות למילה קפה, ריח חזק וכמעט מסחרר, טעם מריר ודומיננטי ביותר שמשתלט על החיך.
אך למספר לא מועט של אנשים , טעם הרובוסטה הינו ממש טעם לוואי , מה שמביא אותנו לסעיף הבא והחשוב מכולם.
מראש אגיד שלא אסיים עם תשובה אלא עם שאלה שיכולה לגלגל אתכם למחקר עצמאי משלכם.
• איך אני מוציא מהרובוסטה במהלך הקלייה את טעמה , אולם משאיר את מאפייניה הפיזיים?
שאלה מעולה, אחת שאני התחבטתי בה בעבר וכיום שוב אני מנסה לענות עליה.
ישנן שתי עובדות שיכווינו אתכם אך יקשו באותה עת:
1. ככל שהקלייה מעמיקה (זמנה מתארך וצבע הקפה מתכהה) אזי הקפה מקבל יותר ויותר טעמי קלייה ומאבד מטעמי הזן (דבר חיובי בעיני כאשר מדובר ברובוסטה)
2. ככל שרמת הלחות בקפה יורדת, יש סיכוי שאורך חיי הקפה יהיה קצר יותר (משהו שאנו לא רוצים), סעיף זה נוגד את רצוננו בסעיף הראשון.
לכן כאשר אנו ניגשים לקליית רובוסטה אנו צריכים לחשוב טוב טוב מה ניתן לעשות מבחינת הקלייה כדי להשיג את מטרתינו.
כמו שציינתי, תשובה שלי לא תהיה כאן עקב מספר סיבות אבל אשמח לשמוע את דעתכם.
-
- 1 מסמל קלייה בהירה של רובוסטה אוגנדית
2 מסמל קלייה כהה בטכניקה שונה של אותה רובוסטה
נערך לאחרונה על ידי NEGRO ב 06/11/2012 14:33, נערך פעם 1 בסך הכל.
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
אני חושב שכל עוד זה מוגבל ל 10% אולי זה בסדר להשתמש ברובוסטה. לא קליתי אף פעם חד זני רובוסטה.
זה כמו לשים שום חי בסלט - מתישהו לכל הסלט יהיה טעם של שום...
זה כמו לשים שום חי בסלט - מתישהו לכל הסלט יהיה טעם של שום...
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
אני קולה את הרובוסטה בנפרד לדרגת קלייה כהה בשביל להתפטר מהטעם לוואי, כשלקוח ישראלי אומר לי שהוא רוצה קפה יותר מר או יותר חזק, אני מתחיל להוסיף בהתחלה 15 אחוז, ובמידה שרוצים עוד , אני מתחיל לדלג בקפיצות של 5 אחוז עד לתוצאה רצויה, יש מקרים נדירים שקלייה יותר כהה בערביקה מספיקה ללקוח.
לטעמי האישי לרובוסטה אין מקום בכוס שלי, גם אם היא יצאה מהרקטום של מרסופיאל אינדונזי מפואר....
לטעמי האישי לרובוסטה אין מקום בכוס שלי, גם אם היא יצאה מהרקטום של מרסופיאל אינדונזי מפואר....
שתיית קפה מרובה עלולה לגרום ל......שתיית קפה נוספת....
http://www.secretocafe.co.il
המשפט האחרון שלך מאוד לטעמי- אני שונא רובוסטה עושה לי צרבת, היתה תקופה (כשהיתי עוד משתולל) שהיתי מערבב עם המון רובוסטה, ואפילו ניסיתי אותו כחד זני, ההרגשה אחר כך היא כמו של נרקומן.shtud כתב:אני קולה את הרובוסטה בנפרד לדרגת קלייה כהה בשביל להתפטר מהטעם לוואי, כשלקוח ישראלי אומר לי שהוא רוצה קפה יותר מר או יותר חזק, אני מתחיל להוסיף בהתחלה 15 אחוז, ובמידה שרוצים עוד , אני מתחיל לדלג בקפיצות של 5 אחוז עד לתוצאה רצויה, יש מקרים נדירים שקלייה יותר כהה בערביקה מספיקה ללקוח.
לטעמי האישי לרובוסטה אין מקום בכוס שלי, גם אם היא יצאה מהרקטום של מרסופיאל אינדונזי מפואר.......
היום רק ערביקה בקליות כהות.
בלי קשר המאמר של גלעד הוא לעניין וכן ירבו.
תגיד לי גלעד.
יש באמת אנשים כאלה מטורפים ששותים קפה בקליה כל כך בהירה כמו בתמונה?, אני מתכוון גם בזני ערביקה.
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
אני גיליתי, די מהר, שרובוסטה ממש עושה אותי חולה.
אין לי הסבר לכך, אבל כשאני שותה רובוסטה, אני מרגיש ממש לא טוב.
השיא היה כשאח שלי הביא לי תערובת שהוא קנה איפשהו, כדי שאטעם. שתיתי ממנה והיא היתה לי טעימה.
אחרי כמה שעות הרגשתי ממש לא טוב, כמו שפעת. עוד כמה שעות אח"כ ונפל לי האסימון שאולי התערובת הכילה רובוסטה. בדקתי איתו, והיא אכן היתה כזו.
זה הוכיח לי שלא מדובר רק באפקט פסיכוסומטי, אלא שבאמת יש שם משהו שגורם לי להרגשה לא טובה.
לא ממש ברור לי מה זה... חיפשתי קצת באינטרנט ולא מצאתי תימוכין, למעט ההשערה שהגוף מקבל מכה חזקה של קפאין ומגיב בהתאם.
אין לי הסבר לכך, אבל כשאני שותה רובוסטה, אני מרגיש ממש לא טוב.
השיא היה כשאח שלי הביא לי תערובת שהוא קנה איפשהו, כדי שאטעם. שתיתי ממנה והיא היתה לי טעימה.
אחרי כמה שעות הרגשתי ממש לא טוב, כמו שפעת. עוד כמה שעות אח"כ ונפל לי האסימון שאולי התערובת הכילה רובוסטה. בדקתי איתו, והיא אכן היתה כזו.
זה הוכיח לי שלא מדובר רק באפקט פסיכוסומטי, אלא שבאמת יש שם משהו שגורם לי להרגשה לא טובה.
לא ממש ברור לי מה זה... חיפשתי קצת באינטרנט ולא מצאתי תימוכין, למעט ההשערה שהגוף מקבל מכה חזקה של קפאין ומגיב בהתאם.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- lior_a
-
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 556
- נתן תודות: 186 פעמים
- קיבל תודות: 18 פעמים
שמע גלעד, אני עדיין זוכר את ההשוואות שלך להליך הכנת סטייק (נדמה לי שהיה משהו כזה).
אם כך, הפטנט שהייתי מהמר עליו (מבלי שניסיתי אותו), להתחיל בטמפרטורה גבוהה, "לאטום" את הפול, להוריד
טמפרטורה ולהמשיך בזמן קלייה ארוך יחסית.
כך, הלחות תיכלא בפול זמן רב יותר ותאפשר קלייה ארוכה יחסית.
אני לא בטוח שהפול ייאטם כמו כפי שסטייק נאטם בטמפרטורה גבוהה. אם כן, אז זה יכול להיות ניסיון מעניין
אם כך, הפטנט שהייתי מהמר עליו (מבלי שניסיתי אותו), להתחיל בטמפרטורה גבוהה, "לאטום" את הפול, להוריד
טמפרטורה ולהמשיך בזמן קלייה ארוך יחסית.
כך, הלחות תיכלא בפול זמן רב יותר ותאפשר קלייה ארוכה יחסית.
אני לא בטוח שהפול ייאטם כמו כפי שסטייק נאטם בטמפרטורה גבוהה. אם כן, אז זה יכול להיות ניסיון מעניין
- כפיר_ש
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4726
- נתן תודות: 260 פעמים
- קיבל תודות: 559 פעמים
לדעתי קליה מספר 2 תהיה יותר מוצלחת ...
אם מדובר על הרובוסטה אוגנדה של דאדא אז מנסיוני יש לה טעם לוואי עשבי כזה שקשה להתפטר ממנו אלא אם מגיעים לכיוון פיצוץ שני.
אני מניח שאם תיישם קליה איטית ותעלה חום בהדרגה במהלך הקליה כולל ייבוש טוב כנראה שתצליח למתן את העשביות הזו.
בקלייה יחסית כהה ובשילוב עם ערביקה מתאימה אפשר להרכיב תערובת מעניינת, באופן אישי אני נמנע מרובוסטה ומידי פעם מנסה ומתחרט
אם מדובר על הרובוסטה אוגנדה של דאדא אז מנסיוני יש לה טעם לוואי עשבי כזה שקשה להתפטר ממנו אלא אם מגיעים לכיוון פיצוץ שני.
אני מניח שאם תיישם קליה איטית ותעלה חום בהדרגה במהלך הקליה כולל ייבוש טוב כנראה שתצליח למתן את העשביות הזו.
בקלייה יחסית כהה ובשילוב עם ערביקה מתאימה אפשר להרכיב תערובת מעניינת, באופן אישי אני נמנע מרובוסטה ומידי פעם מנסה ומתחרט
לדעתי סוד הקפה האיטלקי האמיתי הוא רובוסטה
זה לא רק הענין של הבוסט בטעם, זה לא רק הענין של רגישות נמוכה יותר לטריות. גם לא העובדה שהקפה סמיך ושמנמן יותר.
עובדה מעניינת ששמתי לב אליה היא שיפור הסלחנות בזמן ההכנה. כנראה שהשומניות של הקפה עובדת כמו וסת לחץ, כך שגם הכנה לא מוקפדת עשויה להסתיים בקפה ראוי.
תודו שחידשתי כאן
אני כרגע עם קפה איטלקי שקניתי בסופר איטלקי במחיר שרוכשים בארץ ירוק. הקפה כבר לא טרי במונחים שלנו, ועדיין כוחו בפוליו
זה לא רק הענין של הבוסט בטעם, זה לא רק הענין של רגישות נמוכה יותר לטריות. גם לא העובדה שהקפה סמיך ושמנמן יותר.
עובדה מעניינת ששמתי לב אליה היא שיפור הסלחנות בזמן ההכנה. כנראה שהשומניות של הקפה עובדת כמו וסת לחץ, כך שגם הכנה לא מוקפדת עשויה להסתיים בקפה ראוי.
תודו שחידשתי כאן
what's next?
- Bezzera-Giulia
- חבר פעיל

- תגובות: 73
- נתן תודות: 14 פעמים
- קיבל תודות: 3 פעמים
למדתי מאשתי שקפה איטלקי חייב רובוסטה, אחרת יש רק טעם בלי kick.
בפעם הראשונה ששתיתי אספרסו קצר איטלקי אמיתי (במסעדה של מהגרים איטלקים בפורטוגל) גם אני הרגשתי רע אח"כ וזהו. זה מה שקורה לתיירים ובאופן כללי לאנשים שלא מורגלים בריכוז כזה. מאז אני חסין.
להזכירכם, קפאין הוא קוטל חרקים. http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7% ... 7%99%D7%9F
אז נכון שדין אספרסו שונה מדין K300 אבל שווה לזכור.
בפעם הראשונה ששתיתי אספרסו קצר איטלקי אמיתי (במסעדה של מהגרים איטלקים בפורטוגל) גם אני הרגשתי רע אח"כ וזהו. זה מה שקורה לתיירים ובאופן כללי לאנשים שלא מורגלים בריכוז כזה. מאז אני חסין.
להזכירכם, קפאין הוא קוטל חרקים. http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7% ... 7%99%D7%9F
אז נכון שדין אספרסו שונה מדין K300 אבל שווה לזכור.
שט של רובוסטה נקייה, עושה לי בחילה....
שתיית קפה מרובה עלולה לגרום ל......שתיית קפה נוספת....
-
NEGRO
- עוסק בתחום קפה

- תגובות: 1098
- נתן תודות: 95 פעמים
- קיבל תודות: 252 פעמים
אני אשתדל לענות לכולם
תסלחו לי אם פיספסתי.
יוסיסופר- כמו שהסברתי בעבר, צבע פולים תלוי מאוד גם בתאורה כך שאל תשפוט את הפולים לפי התמונה. בכל מקרה יש אנשים ששותים קפה בהיר, הכל זה עניין של הרגל וטעם אישי כמובן.
ליאור - לגבי ההשוואה לסטייק, יש כזו, אתה צודק, אך אין אטימה של קפה, לכן זמן קלייה ארוך יביא לייבוש ולא לכליאה של הלחות.
כפיר - אני אנסה את הקלייה השניה בקרוב. גם בקלייה ה1 אין טעם עשבי, רובוסטה יוצאת תמיד יותר כהה מערביקה (בקליות זהות), עשביות תקרה בכל קפה במידה של קלייה לא נכונה.
נימיץ - רשמת על שמירת טעמי זן, זה בדיוק מה שהסברתי שאני לא רוצה עם הרובוסטה
לגבי רובוסטה באופן כללי, תמיד יהיה שווה למצוא רובוסטה שתיתן את המאפיינים הפיזיים אך תהיה נטולת טעם. אני משער שלא פשוט למצוא כזו.
במאמר שקראתי פעם על רובוסטה נאמר שבתי הקלייה האיטלקיים תמיד מחפשים רובוסטה כזו
לגבי ענייני הבחילה, גם לי זה קורה
אבל בשביל לקוחות עושים הכל.
נראה מה יהיה
יום מצוין
תסלחו לי אם פיספסתי.
יוסיסופר- כמו שהסברתי בעבר, צבע פולים תלוי מאוד גם בתאורה כך שאל תשפוט את הפולים לפי התמונה. בכל מקרה יש אנשים ששותים קפה בהיר, הכל זה עניין של הרגל וטעם אישי כמובן.
ליאור - לגבי ההשוואה לסטייק, יש כזו, אתה צודק, אך אין אטימה של קפה, לכן זמן קלייה ארוך יביא לייבוש ולא לכליאה של הלחות.
כפיר - אני אנסה את הקלייה השניה בקרוב. גם בקלייה ה1 אין טעם עשבי, רובוסטה יוצאת תמיד יותר כהה מערביקה (בקליות זהות), עשביות תקרה בכל קפה במידה של קלייה לא נכונה.
נימיץ - רשמת על שמירת טעמי זן, זה בדיוק מה שהסברתי שאני לא רוצה עם הרובוסטה
לגבי רובוסטה באופן כללי, תמיד יהיה שווה למצוא רובוסטה שתיתן את המאפיינים הפיזיים אך תהיה נטולת טעם. אני משער שלא פשוט למצוא כזו.
במאמר שקראתי פעם על רובוסטה נאמר שבתי הקלייה האיטלקיים תמיד מחפשים רובוסטה כזו
לגבי ענייני הבחילה, גם לי זה קורה
נראה מה יהיה
יום מצוין