הכותרת מעט מטעה, אבל צריך להבין שהפוטנציאל של MusicBrainz והכלי לתיוג Picard גדול מאוד אך גם (לדעתי) מאוד לא ממומש.
MusicBrainz זהו מאגר מידע חופשי על אומנים ואלבומים, עד כמה חופשי? ברמה שקיימת לשם כך עמותה ללא מטרות רווח שמקבלת תרומות בין השאר גם מגוגל, וכל אחד יכול בחינם להוריד את המאגר בשלמותו למחשבו האישי.
השילוב של מאגר מידע בצורת DB תקני (אין צורך לנתח מידע מאתרים כמו Amazon) ומדוייק עם אלגוריתם לזיהוי "טביעת אצבע אקוסטית" מאפשר זיהוי כל שיר וכל אלבום הקיים במאגר באופן פשוט ומהיר.
הבעיה לדעתי היא שקיימת בירוקרטיה מיותרת שמעיקה ופוגעת במשתמשים שרוצים לתרום מידע ולהוסיף רשומות ולעדכן במאגר.
הסיבה לבירוקרטיה הזו היא רצון מקימי המאגר לשמור על איכותו, אך נראה לי שהם חוטאים בזאת שמקשים יתר על המידה על המשתמשים החדשים ומגבילים בכך את צמיחת המאגר.
בתור אחד שאוהב לגלות מוזיקה חדשה מצד אחד ומצד שני חייב שהמדיה שלו תיהיה מסודרת ומקוטלגת כנדרש, וכמובן תכלול עטיפות לאלבומים ורקעים לכל אומן (fanart לxbmc כמובן) אני חייב כלי שיעזור לבצע זאת בקלות ובמהירות.
הכלי האולטיבטיבי מבחינתי תמיד היה MediaMonkey, אחרי התאמה ראשונית הוא מאוד נוח ויעיל וכולל scrapper מאוד מוצלח ל Amazon, בצירוף של יכולות ה scrapping של xbmc (עם ייצוא כל המידע שהיא מורידה ומאחסנת במאגר שלה חזרה לספריית המדיה) מקבלים שילוב דיי מוצלח לניהול מדיה.
אך עדיין התהליך הזה דורש לא מעט זמן, בוודאי עבור משתמשים חדשים שצריכים לבצע את הקטלוג הראשוני של כל ספריית המדיה שלהם, ובנוסף לכך שלא קיים מאגר נורמלי לאלבומים בעברית שניתן לאחזר ממנו מידע.
לפינה הזו נכנסת MusicBrainz, והכלי החינמי שמשתמש במאגר הזה Picard, ברגע שרשומה קיימת לאלבום תהליך הקטלוג עובד באופן אוטומאטי ומהיר, גם אם הקבצים לא מכילים תגיות עם מידע על שם השיר, מבצע וכו.. עם שימוש ביכולת זיהוי החתימה האקוסטית השיר מזוהה ומשוייך לאלבום המתאים.
אחד החסרונות של MusicBrainz הוא שכמעט לא מכיל עטיפות לאלבומים, הסיבה לכך שעד לאחרונה לא היה בכך צורך כיוון שAmazon אפשרה בעזרת הAPI שלה עטיפות אלבומים ולכן לא היה צריך להחזיק מאגר כזה.
עקב חסימת האפשרות הזאת מצד Amazon החבר'ה מאחורי MusicBrainz היו צריכים לפתח מאגר מידע לעטיפות אלבומים והם עשו זאת בהצלחה, אך גם קבעו שכל עטיפה חדשה צריכה להיות מאושרת ע"י הצבעה של מס' משתמשים בעלי זכות הצבעה.
הוספת אומנים חדשים ואלבומים חדשים מאושרת באופן אוטומאטי אך עדכון, שינוי או הוספת מידע לרשומות קיימות כן דורש אישור.
מגבלה נוספת שקיימת היא שניתן להוסיף אלבומים ואומנים למאגר רק באתר ולא דרך התוכנה, דבר שמסרבל את התהליך ובוודאי לא תורם לרצון של משתמשים חדשים להוסיף מידע חדש למאגר.
למרות כל הסייגים הללו לדעתי MusicBrainz היא הפתרון הטוב ביותר שקיים כיום לעדכון המידע בתגיות בקבצי מוזיקה ובוודאי חובה למשתמשי הפורום לנסותו, אך לא רק להשתמש בו באופן פסיבי אלא גם להוסיף רשומות על אלבומים ואמנים.
כיום קיימות כבר לא מעט רשומות על אלבומים בעברית בMusicBrainz אך זה לא מספיק וככל שיתווספו יותר רשומות בעברית הכלי הזה יהפוך ליותר שימושי.
אני לא אכתוב פה מדריך כיצד להשתמש Picard או כיצד להוסיף רשומות חדשות, אבל כן אתן מס' המלצות.
קודם כל מומלץ לבצע הפרדה בין אלבומים שעודכן בהם המידע לכאלו שלא, ניתן לבצע זאת באופן אוטומאטי ע"י הנחייה לPicard להעביר כל אלבום שנשמר בו מידע חדש לספרייה מסויימת.
רצוי כמובן שPicard ישים את הקבצים בתיקיה חדשה עם שם האלבום, הנה לדוגמה הקונפיגורציה שלי שנמצאת תחת הגדרות -> File Naming ובתיבת הטקסט Name file like this הגדרתי:
קוד: בחירת הכל
$if2(%albumartist%,%artist%)/$left(%date%,4) - %album%/$if($gt(%totaldiscs%,1),%discnumber%-,)$num(%tracknumber%,2) - $if(%compilation%, %artist% -,) %title%יש לשים לב שתצטרכו כנראה להגדיר לKid3 להשתמש בקידוד Windows-1255 עבור תגית ID3v1 ע"מ שעברית תוצג בה בהצלחה.
לאחר שסיימתם לעדכן את המידע באלבומים מומלץ להריץ על האלבומים החדשים סריקה לזיהוי החתימה האקוסטית ועדכון המאגר של החתימות הללו, זה ניתן לביצוע בקלות ע"י Acoustid Fingerprinter שמבצעת זאת באופן אוטומאטי, רק הקפידו לבצע זאת על אלבומים שקיימים במאגר של MusicBrainz והמידע שהם מכילים מעודכן.
לאחר שסיימתם את התהליך אתם יכולים להיות בטוחים וסמוכים שלמשתמש הבא שיש לו אותם אלבומים כל התהליך יהיה כבר אוטומאטי וכמעט מושלם, זה רק כמעט בגלל הסוגיה של עטיפות האלבומים.
כרגע מה שאני עושה הוא פשוט לעבור באופן ידני ולוודא שבכל אלבום קיים קובץ folder.jpg, זוהי עטיפת האלבום ואני משתמש בMediaMonkey להכללת העטיפה בכל אחד מקבצי האלבום.
ייתכן שבעתיד תיפתר הסוגייה הזו של עטיפות האלבומים אך כרגע נראה לי שהפתרון הטוב ביותר הוא אולי שמשתמשים מהפורום יוסיפו עטיפות בMusicBrainz ויודיעו פה ע"מ שמשתמשים אחרים יצביעו ויאשרו זאת.
כמובן לשם כך נדרשים משתמשים בעלי זכות הצבעה.
כל הכתוב לעיל נובע מנסיון מועט של יומיים עם MusicBrainz לכן ייתכנו אי דיוקים וטעויות.
למידע נוסף http://musicbrainz.org
קישור לרשימת כל האומנים הישראלים ב-MusicBrainz
http://musicbrainz.org/area/03691455-bb ... cc/artists