מהם הפרוטוקלים לבית חכם שמחליפים את X10

בית חכם, עוזרות חכמות, חשמל חכם, מערכות שליטה ובקרה, Amazon Echo, Alexa, Google home, Control4, RTI, מנעולים חכמים ועוד.
שלח תגובה
AdiLev פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2278
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #1 

X10 הינו אחד הפרוטוקלים הותקים בבית חכם, קרוב ל20 שנה כבר.
מהם הפרוטוקלים המחליפים אותו, אני מניח שבתדר 2.4GHZ אלחוטי
ומה לגבי פרוטוקלים על חוטי חשמל.
יעוץ ופיתוח GlobalProtect -

YossiFogel
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 332
נתן תודות: 3 פעמים
קיבל תודות: 5 פעמים

שאלה יפה אבל בומבסטית...

שליחה #2 

כדי לענות עליה צריך לפרט את כל הפרוטוקולים וכל הטכנולוגיות שקיימות היום בשוק שעוסקים בבית חכם.

אבל אני מניח שאתה מתכוון רק לכאלה שמאפשרים להתקין מערכות של בית חכם על בית קיים בלי לשבור קירות או לשנות מהותית את התשתית.
x10 הוא פרוטוקול שעובד בטכנולוגיה הנקראת PLC (Power Line Carrier) שמאפשרת העברת סיגנל הפיקוד באמצעות רשת החשמל הקיימת בבית. ה- X10 אכן מיושן אך עדיין משתמשים בו המון, בעיקר בגלל הקשת הרחבה מאד של המוצרים שפותחו עבורו, עלותו הזולה יחסית, קלות ההרכבה והתמיכה שלו בריבוי מוצרים (עד 256 מוצרים בחיבור ישיר לרשת החשמל בבית). הבעיה איתו זה שהוא סובל מבעיות של חוסר אמינות. (המוצרים אמנם טובים ואמינים בדרך כלל, אך הסיגנל לא תמיד מגיע לאן שצריך בגלל הנחתה או רעש ממכשירים שונים). אפשר להתגבר על הבעיה עם מסננים מיוחדים או להשתמש בטכנולוגיות משולבות, אבל זה עדיין יישאר פתרון מיושן
כדי לפתור את הבעיות האלה ניתן להשתמש בפרוטוקולים חדשים מאותה טכנולוגיה, כמו ה- ESHELON, שגם הוא מעט מיושן. למרות שרוב המוצרים בפרוטוקולים האלה פותחו עבור רשת חשמל של 110v , אפשר למצוא בארץ פרוטוקולים עם מוצרים נתמכים של PLC.
אחד המובילים הוא פרוטוקול PLCBUS, פרוטוקול חדשני שמשלב את כל הייתרונות של ה-X10 ונקי מהחסרונות שלו. קיימים בארץ מספר משווקים למוצרים מהפרוטוקול הזה, שהוכיחו את אמינותו. אחד מהיתרונות הבולטים שלו הוא המודולריות (היכולת שלו לשלב מוצרים נוספים, להסיר מוצרים וכו').
פרוטוקול נוסף שאושר בארץ הוא UPB (Universal Power Bus), הוא עובד בטכנולוגיה דומה אך המוצרים שלו יקרים יותר והוא פחות מודולרי (בד"כ מדובר על פתרון שלם כמערכת ולא על הוספת יחידות שונות).

מקווה שעזרתי במשהו,

יוסי פוגל
מרכז ישראלי לבית חכם

AdiLev פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #3 

שלום יוסי,

קודם כל תודה על ההשתתפות ועל התשובה המפורטת.

ומה לגבי פרוטוקלים אלחוטיים?
הריWIFI וDECT כולם בעלי טווח גדול (צריך רק REAPTER בכל קומה לחלק מהם)

charny
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 244
קיבל תודות: 0

שליחה #4 

אולי זה מה שאתה מחפש...
http://ewweb.com/mag/electric_battle_control_home_2/

YossiFogel
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

Wi-Fi ן-DECT לא מותאמים לפתרונות לבית חכם.

שליחה #5 

למרות שהפרוטוקולים הנ"ל בנויים להעברת נתונים בצורה אלחוטית, כשבאים ליישם אותם בבית חכם, מגלים כמה בעיות.

ה- Wi-Fi פותח על מנת לאפשר העברת נתונים בנפח ובמהירות גבוהים, לצורך שימוש לרשתות תקשורת. הבית החכם לא דורש את כל רוחב הפס ואת כל היכולות של הטכנולוגיה הזאת לשם העברת סיגנל הפיקוד, כך ששימוש בטכנולוגיה הזאת יהיה בזבזני , יקר ולא מתאים.
ה-DECT פותח כדי לאפשר בעיקר העברת קול לטווח גדול יותר. התאמתו לבית חכם, גם היא תהיה יקרה ולא משתלמת.
יש מספר פרוטוקולים אלחוטיים שנעשה בהם שימוש כיום בתחום הבית החכם, אביא כאן שניים מהמפורסמים שבהם:
ZegBee - פרוטוקול מפורסם יחסית אך הוא לא פותח במקור עבור שליטה בבית חכם (הוא פותח לטובת פתרונות של BT) ואין המון מוצרי בית חכם שתומכים בו.
פרוטוקול אחר הוא ה- Z-Wave, שאכן פותח עבור בית חכם, ונמצא בשימוש נרחב בעיקר בארה"ב. בארץ קשה להשיג מוצרים שיודעים לדבר בפרוטוקול הזה, מכמה סיבות:
1. הצרכן הישראלי נבהל בקלות כשהוא צריך להכניס את היד לארנק. מדובר על מוצרים יקרים יותר.
2. כל מוצר כזה דורש אישורים ממשרד התקשורת. לוקח זמן רב (שמתבטא גם בעלות המוצר) להשיג אישור עבור מוצר בטכנולוגיה אלחוטית.
3. המוצרים שפותחו לקהל היעד בארה"ב צריכים לעבור שינוי למתח ותדר שונים. בשלב הזה, ההשקעה עדיין לא משתלמת.
4. רוב האנשים (ואני ביניהם) מאמינים שמטכנולוגיה קווית ניתן לצפות לביצועים טובים יותר מאשר אלחוטית.

אבל אל תתייאש, יש פתרון טוב גם לצורך האלחוטי.
אם לא רוצים לשבור קירות ולהרוס את תשתית הבית רק כדי להגיע לפתרון של בית חכם, אפשר (כמו שכתבתי למעלה) לבנות על פתרון בפרוטוקול של PLCBus, המשתמש בתשתית החשמל הקיימת לצורך העברת אות הפיקוד. בפרוטוקול הזה קיים מוצר אלחוטי בטכנולוגיית RF. המוצר הזה הוא פתרון שרוב היצרנים הלכו אליו, משום שהוא מאפשר את העברת הסיגנל דרך החוטים בבית אך גם יוצא ל- RF כשיש צורך בשליטה אלחוטית, כך שניתן לומר שהוא מתאם המאפשר שליטה אלחוטית בטכנולוגיה קווית.

אני רוצה להודות לגבי שפירו, מהנדס האפליקציות שלנו, שסייע לי במתן התשובה.

יוסי פוגל,
מרכז ישראלי לבית חכם

AdiLev פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

פרוטוקלים מחוטים

שליחה #6 

RS 232 זה החיבור הסיראלי הקלאסי ו RS 485 זה טורי עם שיתוף של רב בקרים על אותם גידים. בעזרת ממיר USB לRS232 ניתן לחבר מחשב חדש או ניד למשל, שותר כבר על החיבור הקלאסי הטורי. פרוטוקל זה נפוץ בהרבה בקרים תעייתים ונכנס לשימוש גם בבקרי בית חכם כדוגמת לוטון וט קונטרול. המגבלה של הרשת מיועדת לפיקוד בלבד.

סופרנה הלכה לרשת חיווט WIFI סטדרטית. היתרון יכולת העברת וידאו על אותה תשתית למשל על ידי הזרמת וידאו ומוזיקה כמובן.

YossiFogel
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #7 

יש כרגע בעיה (ואני מקווה שהיא תיפתר מהר) שעדיין פרוטוקולים שבמקור נועדו לתקשורת לצורך העברת אודיו/ וידאו או אינטרנט בפס רחב הם מאד יקרים לשימוש בבית חכם.

המאמר ש-charny שלח היטיב להגדיר את ההבדל בין המערכות- ברשתות תקשורת, רוחב הפס הוא הערך החשוב ביותר ובשליטה ביתית המלך הוא המחיר.

מובן שמי שרוצה שבמערכת שלו תהיה תעבורה גדולה של מולטימדיה, צריך לקחת בחשבון שהיא לא תהיה זולה.

Shtirlitz
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4976
נתן תודות: 322 פעמים
קיבל תודות: 123 פעמים

שליחה #8 

תסלחו לי על הבורות וההתפרצות, אבל השאלה של בית חכם פונה לכל רכיב חשמלי בנפרד, ז"א יש לשים "פקק פיקוד" על כל מכשיר ? או על כל מא"ז ? או שיש מערכת ממוחשבת אחת בתוך ארון חשמל, שמזהה סיגנל שבא משלט פרונטו ושולטת על מזגן והתאורה?

למה אני שואל ? יוצא לי להתעסק לאחרונה בתאורה ממוחשבת עם קופסת פיקוד של MARTIN שמתחברת בUSB לכל מחשב וניתן בתכל'ס לבצע כל פעולה שקשורה לחשמל - מעמעום הדרגתי ועד לפליקרינג עצבני של 256 פנסים במכה (מערכות דימרים דרך DMX) וגם לשלוט על כל מכשיר שמקבל מתח קבוע ורק צריך פיקוד.
אז... אם יש מערכת אחת ששולטת על כל השקעים (נגיד של מרטין) בתוך הבית, למה להמציא את הגלגל? או שאני מפספס פה משהו קריטי ?

אודה על התגובה (i)
התחלתי את חיי מאפס ולקח לי שנים להגיע לשום דבר

charny
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #9 

הממשקים למערכת של מרטין לא מיועדים לשליטה על בית חכם.
ממשק DMX לא מקובל בבתים אלא במערכות תאורה לבמה או להתקנה מקצועית אחרת.
גם הדימרים וה-Switch pack'ים הם גדולים מדי לארונות חשמל ביתיים.
דרך אגב, אי אפשר לשלוט על כל מכשיר שמקבל מתח קבוע (מנסיון).

זה ציוד נהדר, רק מיועד ליישומים מקצועיים.

Shtirlitz
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

תודה על תשובה

שליחה #10 

מקבל את הערה, אבל האם ניתן להתיחס בקצרה על החלק הראשון של השאלה שלי? תודה

charny
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #11 

Shirlitz,
אם הבנתי נכון את שאלתך, אז התשובה היא גם וגם.

מערכת בית "חכם" רצינית (לא שלט אוניברסלי כמו Pronto) בנויה מבקר מתח נמוך, המבוקר ע"י מסכי נגיעה (חוטיים ואלחוטיים) ו\או פנל כפתורים והשולט בין היתר על מודולי כח (מתח רשת) היושבים בעיקר בלוח החשמל, כמו דימרים לדוגמה.
כמובן שניתן להוסיף בקרים, אמצעי קלט\פלט, לפצל את ארון החשמל לכמה ארונות (ארון קומתי לדוגמה), ולתקשר עם כמעט כל רכיב חיצוני המוכן לכך באינפרא אדום, תקשורת טורית, RF, Wifi, IP וכו'.

ועוד לא דיברתי על AV.

מקווה שעניתי...

Shtirlitz
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #12 

(Y)