בהמשך למאמר הקודם - פה אני מרחיב קצת על טכניקות הקלייה הנפוצות
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
קליתי שבוע שעבר 2 קליות.
1. סידאמו עם אוורור לכל זמן הקלייה (מה שאני לא עשיתי מזמן) וקלייה של כ 16 דקות בלי להגיע לשני.
2. קולומביה עם אוורור לכל הזמן בעוצמה גבוהה וסיום של 14 דק עם כניסה עמוקה לשני.
אוורור לכלכ הזמן מטעה כי הרוח על מד הטמפרטורה מקררת אותו לעומת מצב ללא אוורור ואז יצא מצב שבקלייה הראשונה לא הגעתי לשני ובשנייה רצתי לשני...
הקלייה של הסידאמו יצאה טובה - לא חמוץ בכלל למרות שלא הגעתי לשני. קולומביה עוד לא טעמתי.
אם יש משהו שמפריע לי זה פחות הטעם של הקפה אלא מצבים שלפעמים אני לטחון דק מאוד ואני לא מבין ממש למה.
אני מאבד בדרך כלל 15% משקל מהקלייה ואני מגיע לשני (לא יותר מדי פנימה). בגלל זה אני מנסה לקצר\לרווח זמן לפיצוץ ראשון או שני ולהבין מה יגרום לי לטחון יותר גס. (בהשוואה למשל לאותו זן שנקלה בג'ין למשל).
גרף שאתה מציג רלוונטי כנראה רק לקולה שלך - התנהגות של ET כמו שאתה מציג לא נראה לי מעשית לקווסט כי יש לו פחות מסת תוף ופחות בידוד.
אבל זה עדיין נותן כיוון.
1. סידאמו עם אוורור לכל זמן הקלייה (מה שאני לא עשיתי מזמן) וקלייה של כ 16 דקות בלי להגיע לשני.
2. קולומביה עם אוורור לכל הזמן בעוצמה גבוהה וסיום של 14 דק עם כניסה עמוקה לשני.
אוורור לכלכ הזמן מטעה כי הרוח על מד הטמפרטורה מקררת אותו לעומת מצב ללא אוורור ואז יצא מצב שבקלייה הראשונה לא הגעתי לשני ובשנייה רצתי לשני...
הקלייה של הסידאמו יצאה טובה - לא חמוץ בכלל למרות שלא הגעתי לשני. קולומביה עוד לא טעמתי.
אם יש משהו שמפריע לי זה פחות הטעם של הקפה אלא מצבים שלפעמים אני לטחון דק מאוד ואני לא מבין ממש למה.
אני מאבד בדרך כלל 15% משקל מהקלייה ואני מגיע לשני (לא יותר מדי פנימה). בגלל זה אני מנסה לקצר\לרווח זמן לפיצוץ ראשון או שני ולהבין מה יגרום לי לטחון יותר גס. (בהשוואה למשל לאותו זן שנקלה בג'ין למשל).
גרף שאתה מציג רלוונטי כנראה רק לקולה שלך - התנהגות של ET כמו שאתה מציג לא נראה לי מעשית לקווסט כי יש לו פחות מסת תוף ופחות בידוד.
אבל זה עדיין נותן כיוון.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
-
NEGRO
- עוסק בתחום קפה

- תגובות: 1098
- נתן תודות: 95 פעמים
- קיבל תודות: 252 פעמים
לפי מה שאני מבין ממך, אתה רוצה להבין למה כשאתה טוחן על אותה דרגה לפעמים יוצא לך יותר דק ולפעמים יוצא לך יותר גס?
בנוסף, ההתנהגות של ה ET אצלי תהיה אפשרית גם אצלך אם תעלה את מספר הסיבובים בתוף.
הסברתי על זה באחד המאמרים.
הסברתי על זה באחד המאמרים.
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

לא - אין לי בעיה במטחנה. כשקליתי פרו בקווסט ובבהמור (לאותה דרגת קלייה) הייתי צריך לטחון דק יותר את הקפה שנקלה בקווסט לעומת זה של הבהמור. גם מול קפה שקניתי קלוי ראיתי שלפעמים אני צריך לטחון דק יותר קפה מהקווסט למרות שהוא היה טרי יותר.NEGRO כתב:לפי מה שאני מבין ממך, אתה רוצה להבין למה כשאתה טוחן על אותה דרגה לפעמים יוצא לך יותר דק ולפעמים יוצא לך יותר גס?
הסברתי על זה באחד המאמרים....
אבל זה לא תמיד, למרות שאני קולה בדרך כלל באתו פרופיל לפעמים יש לי קליות שאני צריך לטחון דק וקליות שצריך לטחון גס (ולקבל שוט דומה בזליגה).
אין לי איך לשנות את מהירות התוף בקולה - אלא אם אני אוסיף בקרה לזה בעצמי.
-
NEGRO
- עוסק בתחום קפה

איך אתה יודע שטחנת יותר דק?
רק בגלל שינוי דרגת הטחינה?
בעיקרון הקפה יכול להיות יותר או פחות שביר ולכן יש צורך לשנות לו את רמת הטחינה אבל אני לא יודע אם התוצאה המתקבלת היא קפה דק או גס יותר.
האמת שזה דורש בחינה מדוקדקת.
אם למשל תטחן את אותו קפה יום לאחר הקלייה או שבוע לאחר הקלייה כאשר הוא היה חשוף ללחות אתה תראה שהטחינה הרבה יותר גסה בגלל אופיו הפחות שביר של הפול, עקב אחוז הלחות בתוכו.
ככל שהקפה יותר יבש הוא יותר שביר.
רק בגלל שינוי דרגת הטחינה?
בעיקרון הקפה יכול להיות יותר או פחות שביר ולכן יש צורך לשנות לו את רמת הטחינה אבל אני לא יודע אם התוצאה המתקבלת היא קפה דק או גס יותר.
האמת שזה דורש בחינה מדוקדקת.
אם למשל תטחן את אותו קפה יום לאחר הקלייה או שבוע לאחר הקלייה כאשר הוא היה חשוף ללחות אתה תראה שהטחינה הרבה יותר גסה בגלל אופיו הפחות שביר של הפול, עקב אחוז הלחות בתוכו.
ככל שהקפה יותר יבש הוא יותר שביר.
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

תחשוב שאני קולה עם הקווסט את אותו קפה בדיוק שאתה קולה עם הקולה שלך - באותו זמן בדיוק.
אחרי 3 ימים שנינו באים לאותה מטחנה ואותה מכונה ולקפה שלי צריך לטחון דק יותר מאשר שלך.
זה אומר שאצלי יש יותר ייבוש? מרחק מראשון לשני גדול יותר? איבוד משקל גדול יותר?
אחרי 3 ימים שנינו באים לאותה מטחנה ואותה מכונה ולקפה שלי צריך לטחון דק יותר מאשר שלך.
זה אומר שאצלי יש יותר ייבוש? מרחק מראשון לשני גדול יותר? איבוד משקל גדול יותר?
-
NEGRO
- עוסק בתחום קפה

לא יותר ייבוש אלא הקפה שלך יותר פריך/שביר, תוצאה של איבוד לחות יותר גבוה משולב בקלייה יותר עמוקה.
בעיקרון, הקפה כאשר הוא מגדיל את נפחו, המרחק בין התאים או החלקים במבנהו גדלים והוא יותר שביר.
למשל אם אני קולה קפה לשחור שהוא יותר בהיר לעומת אספרסו ואני אטחן אותם במטחנה שלי באותה דרגה, הקפה לאספרסו ייטחן דק יותר.
הזמן הוא רלוונטי אבל גם המרחק בין 1 לסוף קלייה.
אתה כמו האחרים מוזמן לתאם ולשאול מה שאתה רוצה, ככה זה מאוד קשהההה לי להבהיר הכל, זה יותר מורכב ממה שאנשים חושבים.
תארגנו איזה ערב, יאללה.
בעיקרון, הקפה כאשר הוא מגדיל את נפחו, המרחק בין התאים או החלקים במבנהו גדלים והוא יותר שביר.
למשל אם אני קולה קפה לשחור שהוא יותר בהיר לעומת אספרסו ואני אטחן אותם במטחנה שלי באותה דרגה, הקפה לאספרסו ייטחן דק יותר.
הזמן הוא רלוונטי אבל גם המרחק בין 1 לסוף קלייה.
אתה כמו האחרים מוזמן לתאם ולשאול מה שאתה רוצה, ככה זה מאוד קשהההה לי להבהיר הכל, זה יותר מורכב ממה שאנשים חושבים.
תארגנו איזה ערב, יאללה.
-
NEGRO
- עוסק בתחום קפה

דן, באמת לצערי אין תשובה חד משמעית או מספר קסם וזה משתנה מזן לזן.
וויליאם ג'יי בוט אומר שמניסיונו, צריך לקלות את הפולים לפחות 3.5 דקות אחרי פיצוץ 1.
אני ממליץ לך לנסות.
תאמין לי שאם היה מספר קסם אז לא הייתי צריך לנסות כל זן ולטעום כל הזמן.
העניין הוא כזה
לקבלת ארומה אתה חייב להקפיד שטמפ הפולים תמיד תעלה וגם אם תרד או תעמוד שזה לא יהיה יותר מדקה.
לקבלת מתיקות אתה צריך לקלות קפה יותר בהיר כי סוכר יותר מתוק מקרמל, הבעיה היא שאז יכולים להישאר טעמי בוסר או עשביות כפי שמכנים זאת.
לגבי קרמה אתה צריך שהקפה יתפתח מספיק ויהיה כהה מספיק , למשל לקפה שאני קולה לשחור הקרמה באספרסו מאוד חלשה.
אתה פשוט חייב לכתוב לעצמך מראש ולתכנן את הקלייה לפי טעימות שביצעת.
למשל אם הקפה בוסרי אז תאריך קלייה ותעלה טמפ סביבה, אם הקפה כהה מדי, אז תקצר קלייה.
לצערי אין אמת אחת.
מקווה שעזרתי ולילה טוב.
כמו כן כמו שאני תמיד אומר, אתה מוזמן ויכול להביא את הקולה שלך ולהראות לי איך אתה קולה ונטעם את הקפה שלך (לא של אותה קלייה אלא קודמת) ונלמד ביחד.
מכל מלמדיי השכלתי
ושוב
לילה טוב
וויליאם ג'יי בוט אומר שמניסיונו, צריך לקלות את הפולים לפחות 3.5 דקות אחרי פיצוץ 1.
אני ממליץ לך לנסות.
תאמין לי שאם היה מספר קסם אז לא הייתי צריך לנסות כל זן ולטעום כל הזמן.
העניין הוא כזה
לקבלת ארומה אתה חייב להקפיד שטמפ הפולים תמיד תעלה וגם אם תרד או תעמוד שזה לא יהיה יותר מדקה.
לקבלת מתיקות אתה צריך לקלות קפה יותר בהיר כי סוכר יותר מתוק מקרמל, הבעיה היא שאז יכולים להישאר טעמי בוסר או עשביות כפי שמכנים זאת.
לגבי קרמה אתה צריך שהקפה יתפתח מספיק ויהיה כהה מספיק , למשל לקפה שאני קולה לשחור הקרמה באספרסו מאוד חלשה.
אתה פשוט חייב לכתוב לעצמך מראש ולתכנן את הקלייה לפי טעימות שביצעת.
למשל אם הקפה בוסרי אז תאריך קלייה ותעלה טמפ סביבה, אם הקפה כהה מדי, אז תקצר קלייה.
לצערי אין אמת אחת.
מקווה שעזרתי ולילה טוב.
כמו כן כמו שאני תמיד אומר, אתה מוזמן ויכול להביא את הקולה שלך ולהראות לי איך אתה קולה ונטעם את הקפה שלך (לא של אותה קלייה אלא קודמת) ונלמד ביחד.
מכל מלמדיי השכלתי
ושוב
לילה טוב
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

3.5 דקות מההתחלה שלו או מהסוף? פיצוץ ראשון לבדו מתגלגל כ 3 דקות
-
NEGRO
- עוסק בתחום קפה

משהו כללי - תבינו בבקשה שכל דבריי הם בגדר הכוונה, הקלייה תלויה במספר פרמטרים שאני מציין אותם במאמרי וכל שינוי בפרמטר אחד משפיע על התנהגות הפולים והתפתחותם ולכן זה מבנה מאוד עדין שצריך ללמוד אותו לעומק.
העצה הכי גדולה שלי אליכם היא , תהנו מהתהליך ואל תחפשו את האמת האחת והמוחלטת כי אין כזו.
בהצלחה
העצה הכי גדולה שלי אליכם היא , תהנו מהתהליך ואל תחפשו את האמת האחת והמוחלטת כי אין כזו.
בהצלחה
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

סחתיין,אפשר לעשות חתימה מזה?NEGRO כתב: העצה הכי גדולה שלי אליכם היא , תהנו מהתהליך ואל תחפשו את האמת האחת והמוחלטת כי אין כזו.
בהצלחה...
5 דקות לגלגל פיצוץ ראשון? ננסה.
קליה בסיר
יופי של הסבר.
לאחר שכמעט והתיאשתי מלהבין איך להגיע לפיצוץ ראשון באו ההסברים שלך.
השתמשתי בסיר נירוסטה קטן עם ידית (קלחת ) וחברתי אליו מד טמפרטורה
זן קולומביה כמו שהמליצו.
קליה אחת שמרתי רוב הזמן על טמפרטורת סיר של 100 מעלות לאורך כ 15 דקות כמעט ולא היו פיצוצים
קליה שניה לאחר כ 7דקות חממתי את הסיר לכ 200 מעלות ויותר לכמה דקות וקבלתי סידרת פיצוצים עזה וקפה בחלקו הגדול שרוף
קררתי את הסיר כמו שמישהו כאן כתב על סמרטוט רטוב בתוך הכיור .
בתור אספרסו הקליה הבהירה היתה דלוחה וזועתית , השניה היתה עם טעם
לפני שזרקתי את הקליה הבהירה הכנתי הפוך שיצא מדהים. ( אולי בגלל ההפרש בציפיות )
הקליה הכהה פחות טובה בהפוך.
היום הכנתי שוב, הפעם חכיתי 10 דקות ואז העלתי טמפרטורה. פיצוצים שנשמעים.
ננסה ונטעם.
רוני
לאחר שכמעט והתיאשתי מלהבין איך להגיע לפיצוץ ראשון באו ההסברים שלך.
השתמשתי בסיר נירוסטה קטן עם ידית (קלחת ) וחברתי אליו מד טמפרטורה
זן קולומביה כמו שהמליצו.
קליה אחת שמרתי רוב הזמן על טמפרטורת סיר של 100 מעלות לאורך כ 15 דקות כמעט ולא היו פיצוצים
קליה שניה לאחר כ 7דקות חממתי את הסיר לכ 200 מעלות ויותר לכמה דקות וקבלתי סידרת פיצוצים עזה וקפה בחלקו הגדול שרוף
קררתי את הסיר כמו שמישהו כאן כתב על סמרטוט רטוב בתוך הכיור .
בתור אספרסו הקליה הבהירה היתה דלוחה וזועתית , השניה היתה עם טעם
לפני שזרקתי את הקליה הבהירה הכנתי הפוך שיצא מדהים. ( אולי בגלל ההפרש בציפיות )
הקליה הכהה פחות טובה בהפוך.
היום הכנתי שוב, הפעם חכיתי 10 דקות ואז העלתי טמפרטורה. פיצוצים שנשמעים.
ננסה ונטעם.
רוני
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

טוב התחלתי קלייה עם אמפר גבוה והגעתי לראשון אחרי 8 דקות. הורדתי טמפרטורה ונתתי לו להתגלגל כמה שיותר עם פתח הטענת פולים פתוח.
אחרי כ 3 דקות העלתי אמפר והפעלתי אוורור.
הגעתי לשני בדקה 15 בערך.
היום נראה מה יצא - כנראה טוב כי זה הקפה "בקישו"
אחרי כ 3 דקות העלתי אמפר והפעלתי אוורור.
הגעתי לשני בדקה 15 בערך.
היום נראה מה יצא - כנראה טוב כי זה הקפה "בקישו"
2 טיפים של גלעד (Negro) ששיפרו את הקליות שלי :
שימוש אינטנסיבי יותר באוורור - הוציא לחות ועשן , שיפור טעם הקליה
קליה תוך שימוש בעוצמת חום גבוהה וויסותה על ידי אוורור מוגבר - שליטה טובה יותר בקליה.
התוצאות בכוס מדהימות.
שימוש אינטנסיבי יותר באוורור - הוציא לחות ועשן , שיפור טעם הקליה
קליה תוך שימוש בעוצמת חום גבוהה וויסותה על ידי אוורור מוגבר - שליטה טובה יותר בקליה.
התוצאות בכוס מדהימות.
"Cigars change thoughts into dreams."
(Victor Marie Hugo 1802-1885)
(Victor Marie Hugo 1802-1885)
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

האוורור דווקא מפריע לי - שנה לא קליתי עם אוורור אז עכשיו כל המדידות שלי משתנות...