בהמשך למאמר הקודם - פה אני מרחיב קצת על טכניקות הקלייה הנפוצות

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
תגובות: 1098
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

שליחה #1 

תהנו, לשאלות אתם יודעים איך למצוא אותי :-)

קלייה היא אומנות,אין עוררין על כך ומי שלא מתייחס לכך כאומנות ,לא יגיע לתוצאות. רובנו מכירים את רמות הקלייה כבהירה,בינונית וכהה, ישנם מושגים המתייחסים לדקויות ברמות קלייה אלו, כמו סיטי, סיטי + ועוד.

הבסיס הברור לעין הוא החלוקה הבסיסית.

אך החלק העלום והנסתר היא הדרך להגיע לרמות קלייה אלו. גם כאן יש חלוקה לשלוש טכניקות בסיסיות :

• חום נמוך וזמן ארוך – טכניקה זו מקובלת מאוד בבתי קלייה ערבים ובבתי קלייה רבים בארץ,בטכניקה זו טמפרטורת הסביבה בתחילת הקלייה (לא טמפרטורת ההכנסה אלא הטמפרטורה שבה מתייצב הקולה לאחר דקה בערך מתחילת הקלייה) היא יחסית נמוכה (100-120) והיא עולה בהדרגה במשך הקלייה. היתרון בקלייה ארוכה הוא הייבוש הארוך והעלמת טעמי בוסריות מהקפה. ככל שאמצעי הבקרה שלנו נמוכים יותר ואנו רוצים קלייה בהירה או בינונית, אנו נעדיף להשתמש בטכניקה זו. בטכניקה זו אנו נייבש את הקפה בצורה בטוחה וניכנס לפיצוץ 1 בקפיצות טמפרטורה נמוכות מדקה לדקה, כך נבטיח התפתחות טעמים איטית ,לפני שניכנס לשלב הפיצוץ 2 ,שם טעמי הקלייה משתלטים. קלייה לקפה שחור בדרך כלל לא תיכנס לפיצוץ 2. החיסרון בקלייה זו היא קרמול נמוך עקב טמפרטורת סביבה נמוכה במשך הקלייה. כמו כן,בזמן הפיצוץ ה1, הפולים מפיצים חום,כך שהקלייה מתקצרת בשלב הקריטי ביותר שלה שהוא בין פיצוץ 1 ל 2. חיסרון בולט נוסף הוא שאין בקלייה זו מספיק כח לפיצוץ 1 ולכן לא נשמע אותו בדרך כלל והמשמעות של זה היא התפתחות טעמים ירודה. .
• חום גבוה זמן קצר- טכניקה זו מקובלת בעיקר בקליות כהות שכן בקלייה כהה בה אנו נכנסים לפיצוץ 2,טעמי הזן כמעט ונעלמים ואיתם הבוסריות. הטעמים שמתקבלים הם טעמי עישון דומיננטיים,ישנם שמתארים את הקליות כשוקולדיות בגלל הקרמול הגבוה. בטכניקה זו מוכנסים הפולים בטמפרטורת סביבה גבוהה וכמות החום הנכנס הוא גבוה יחסית לטכניקה הקודמת, מה שמאפשר עלייה חדה בטמפרטורת הפולים. היתרון הבולט הוא שישנה עקביות גבוהה בטעם הקלייה, ניתן להשתמש בזנים שונים ליצירת אותו טעם וניתן להשתמש בזנים זולים יותר. הטעם שישלוט כאמור הוא טעם הקלייה, חיסרון גדול בקלייה זו הוא כמובן המוצר הסופי שלא מבודל בטעם בצורה משמעותית וכן סכנת חריכה של הפולים בזמן ההכנסה לתוף.,הבדל הטמפרטורות בין הפולים לתוף יכול ליצור כוויות בפולים,נתקלתי בזאת לא פעם בארץ וזאת בעיקר בגלל מהירות תוף נמוכה שיצרה מגע רב עם הפולים כמו במחבת. .
• טכניקה שלישית נקראת מניפולציית טמפרטורה – בטכניקה זו אני משתמש וכמוני רבים בעולם שרוצים ליצור חתימת טעם ייחודית – בטכניקה זו שניתן לבצעה רק באמצעי בקרה מתקדמים כמו גששים דיגיטליים, יוצרים עקומה המתאימה ספציפית לכל זן קפה, העקומה משתנה ע”י שליטה בחום הנכנס וברמת האוורור, כל שינוי יוצר שינוי בעקומה, אצל כל קולה ישנן כוונות שונות במטרות הטעם הסופי של המוצר ומכאן נגזרת גם העקומה המתקבלת. הגורם המנחה כל קולה באשר הוא:

• יצירת קרמול- ייתן גוף טוב,מתיקות ,ארומה דומיננטית.
• הסרת הבוסריות – התפתחות מלאה של הפולים וייבושם בצורה אידיאלית יעלים טעמי בוסר ולוואי.
• שמירה על טעמי זן – הייחודיות והבידול של כל זן הוא בטעמים המאפיינים אותו.
כאשר אני מנתב את הטמפרטורה הסביבתית היא תתנהג כרועה וטמפרטורת הפולים תהיה כצאן אחריה ותושפע ממנו רבות, ככל שטמפרטורת הסביבה תהיה גבוהה יותר כך רמת הקרמול במוצר הסופי יהיה גבוה יותר אך טמפרטורת סביבה גבוהה מדי תביא להשתלטות טעמים מעושנים.

טמפרטורת סביבה נמוכה מדי תשאיר טעמי בוסר בפולים ותיצור קפה מלוח וחסר טעם, הקפה יהיה חסר ארומה ופשוט לא יהיה ראוי לשתייה. בתהליך של מניפולציית טמפרטורה, אני חייב להיות בבקרה מתמדת על הכוכב האמיתי, טמפרטורת הפולים אך בד בבד לשים לב לטמפרטורת הסביבה. פולי הקפה משנים צבע במהלך הקלייה וריחם משתנה אך להסתמך רק על זה,קטונתי, טמפרטורת הפולים מאוד טריקית, היא מושפעת מאוד מהזן,רמת הלחות שבו,גודל הפול, צפיפותו,הטמפרטורה בחוץ ועוד גורמים, לכן אין טעם לשחק רק עם טמפרטורת הסביבה בלי לראות את השפעתה על הפולים.

לסיכום תמיד תדעו שקליית קפה זה ניסוי וטעייה ואין תורה מוחלטת אלא אוסף של תיאוריות וניסיונות שיביאו אתכם לטעם שאתם אוהבים.

מקווה שהשכלתם
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #2 

ערכתי - למה להפנות ללינק חיצוני כשאפשר לכתוב פה?
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #3 

באמת למה
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #4 

לי יש טכניקה רביעית - אצלי ה ET מתייצב על בערך 170 כרגע. באמצע התחום וזה כנראה לא לפה ולא לפה...
לרדת עוד תמיד אפשר אבל לשמור על ET גבוה עד לפני פיצוץ ראשון נראה שיהיה קשה בלי PID.
מעניין - ננסה.

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #5 

קשה לי להאמין שיש לך טכניקה רביעית :-)
עזוב את הטמפרטורות, יש קליות קצרות שחייבות להתאפיין בחום גבוה ולכן הזמן קצר , לעומתן יש קליות ארוכות שמתאפיינות בחום נמוך.
זה שהקולה שלך מתייצב על 170 זה לא אומר כלום, לפחות לא לי.
אתה מוזמן לרשום את כל מהלך הקלייה שלך , לפי מה שזכור לי יש לך אפילו גרפים, כך נוכל לנתח את הקלייה.
כמו כן
אין אמת מוחלטת ובחירת הטכניקה היא רק לפי ניסיון וטעם סופי.
אני ממליץ לנסות תמיד 2 מקרי קיצון, קלייה קצרה מאוד אך ללא חריכת הפולים וקלייה ארוכה מאוד, נגיד חצי שעה או קצת יותר ואז לבחון את טעמי הקיצון, כך אפשר להתכוונן מבחינת הקלייה הרצויה לכםץ
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #6 

אני יכול להתחיל באמפר גבוה ו ET של 200 ואז הנפילה מרגע הכנסת הפולים קטנה יחסית.
אבל אז כדי לשמור ש ET לא יטפס לשמיים צריך להתחיל להקטין אמפר ולהתחיל אוורור.
כרגע להאריך זמן לראשון אני מתחיל באמפר נמוך, מעלה אחרי 3 דקות, מוריד לפני ראשון ומעלה חזרה באמצע ראשון.
זה בגדול כי אני כל הזמן משנה ומנסה למצוא דרך להוציא פולים מנופחים, לא שרופים ובלי טעם עשבי.
אם אני מגיע לאט לראשון הוא באמת נהיה קצר מדי.

לא עשיתי גרפים הרבה זמן - צריך לחזור לעשות.

מאור_בר
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1222
נתן תודות: 125 פעמים
קיבל תודות: 125 פעמים

שליחה #7 

תגיד גלעד, עד כמה זה רלוונטי לשימוש בחביתוש או בג'ין קפה?
הרי בסופו של דבר הכלים המסחריים שיש לך וההתנהגות של הקפה כשהוא במאסה גדולה בתוף גדול ומה שמשתמע מכך מבחינת מעבר חום וכו', זה שונה לגמרי לדעתי.
אני מאוד רוצה ליישם דברים ממה שאתה כותב אבל תוהה אם יש לי איך בכלל :roll:

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712
נתן תודות: 216 פעמים
קיבל תודות: 679 פעמים

שליחה #8 

מאוד מעניין, והחכמתי בהחלט (Y) תודה רבה!

אני קולה פחות בתקופה האחרונה, אבל כשאני קולה אני ממשיך בקו שהגדרתי בעבר:
- חימום קולה ל-150 מע'
- הכנסת פולים
- יבוש 3.5 דק'
- העלאה ל-240 מע' עד לתחילת פיצוץ שני (בד"כ דקה 14)
- קירור מהיר (1-2 דק') במגש חיצוני

מ-3.5 דק' (150 מע') ועד שהקולה מגיע ל-240 מע' לוקח בערך 6-7 דק', כך שיש גרף מאוד ברור.
למרות שלא מדדתי באופן מסודר, זה משהו כמו עליה לינארית, פחות או יותר, מ-150 ל-240, ואז מדקה 10 אנחנו על 240 עד לפיצוץ שני בדקה 14.

הקפה שמתקבל הוא הכי טעים שיצא לי לקלות עם הג'ין. גוף אדיר, מאוד עגול, מאוזן (אין קצוות חזקים), כמעט ולא מרגישים חמיצות או מרירות מוגזמות.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #9 

שאני לא אתבלבל
קודם כל דבודנט-
פולים תפוחים הם תוצאה עיקרית של פיצוץ 1 חזק, ככל שהפיצוץ יהיה עוצמתי יותר כך הפולים יהיו תפוחים, שלב שני זה כמה זמן אתה מוציא את הקפה לאחר הקלייה.
אם פיצוץ 1 יהיה חלש, הפולים לא יהיו תפוחים מספיק ( מדובר על קולה תוף) .
בכל מקרה אני מציע לך לדבר איתי בטלפון כי אני לא מצליח להבין אותך לגמרי ואני אשמח להכווין אותך.
אתה גם מוזמן לשלוח או להעלות גרף וננתח אותו אבל הטעם הסופי הוא הקובע ולכן כל עצה החלטית וברורה תאמר רק אחרי טעימת הקפה שלך.

מאור- זה שיש לי קולה יותר גדול לא אומר כלום, זה כמו שאתה תכין חביתה במחבת בקוטר מטר או במחבת בקוטר 10 סנטימטר, הזמנים והתנהגות הפולים זהה, אם אני אקלה בקולה של טון זה לא יארך שעה, זה יהיה בדיוק אותו זמן כמו שאני קולה עכשיו אחרת הטעם יהיה שונה לגמרי. הדברים רלוונטיים לחביתוש אך מאוד קשים ליישום שם, מאוד. את הג'ין שמבוסס על קליית אוויר צריך לבחון בצורה שונה כיוון שמעבר החום מאוד יעיל אך 90% מהדברים האמורים רלוונטיים גם אליו.
אבל באופן אישי אני לא ממליץ לך להשתגע עם הדברים עם החביתוש, עם הקווסט הייתי ממליץ לנסות ליישם.

לגבי מוטי - נתחיל מהסוף, בגלל הקלייה הקצרה יחסית והעמוקה מבחינת גובה טמפרטורת הוצאה, אתה מקבל קפה עם מרירות קלה (זמן קצר) ומאוזן. אני מאוד לא אוהב איזון יתר כי זה משעמם אותי. מה שחשוב להבין הוא שבסוף, מה שקובע הוא הטעם ואם בג'ין שבו מעבר החום מעולה, הטעם המתקבל מספק אותך אז הרווחת, כל הלמידה מתבצעת כאשר אנו לא מרוצים ורוצים להבין למה.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

adi_habrusi
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 372
נתן תודות: 133 פעמים
קיבל תודות: 43 פעמים

שליחה #10 

תודה רבה, יאללה למכונת פופקורן שלי ב 100 שקל
יום דבש

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #11 

NEGRO כתב:לגבי מוטי - נתחיל מהסוף, בגלל הקלייה הקצרה יחסית והעמוקה מבחינת גובה טמפרטורת הוצאה, אתה מקבל קפה עם מרירות קלה (זמן קצר) ומאוזן. אני מאוד לא אוהב איזון יתר כי זה משעמם אותי. מה שחשוב להבין הוא שבסוף, מה שקובע הוא הטעם ואם בג'ין שבו מעבר החום מעולה, הטעם המתקבל מספק אותך אז הרווחת, כל הלמידה מתבצעת כאשר אנו לא מרוצים ורוצים להבין למה.
...
אם יש משהו שהייתי רוצה להבין, זה למה העסק הזה לא תמיד עקבי.
לפעמים יוצאות לי קליות פשוט מטורפות לגמרי (האחרונה, אגב, בדיוק כזו. 100 גר' ברזיל ברבן מתוק + 100 גר' סנטו דומינגו. אין בסיס מר. אין שום דבר חומצי מלמעלה. פשוט קפה מתוק, מריר בעדינות, גוונים של יין, עשיר ועמוק בטעמים מעניינים... משהו משהו!) אבל לפעמים אני מקבל קליות פחות טובות.

אני לא חושב שזה קשור לחזרתיות של הג'ין כי עקומת הטמפ' נראית בד"כ דומה.

אולי זה קשור לפולים עצמם, או לקירור, או למשך הזמן שהייתי צריך לייבש אותם.

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #12 

הקפה הוא אותו משלוח ואותו קטיף, הבעיה בדרך כלל היא אם שמרת על זמן קלייה זהה.
זמן הקלייה בהנחה שטמפרטורת ההכנסה שלך זהה וכך גם שאר המשתנים, היא הגורם המשפיע. תקבע מניסיונך מהו הזמן האידיאלי לכל תערובת ששאתה קולה.

חפש את זמן הקלייה האידיאלי לטעם שלך.

הקירור וכדומה צריך להיות מהיר, אצלי זה בערך 2 דקות . עדיף כמה שיותר מהר
לגבי זמן הייבוש, אני לא יודע אם זו הסיבה.
אתה מוזמן להביא את הקולה שלך ופולים שקלית ואת עצמך ולשבת איתי.
כל מי שרוצה מוזמן בכיף.
העיקר שזה יהיה או בערב או בבוקר אחרת חם אצלי.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #13 

שתיתי עכשיו שוב מהתערובת הזו.
נראה לי שאפשר להכריז על גאד-רואסט :)
יצאה קלייה פשוט מדהימה. הקפה ממש חלק, מאוד נעים. אין טיפונת חמיצות שאני שונא. מתוק מתוק כמו דבש.
יש לו אפטרטייסט שמתחיל רק 5 (!) שניות אחרי הלגימה. חזק וברור.

אני מוצא את עצמי מתפייט על טעמי האספרסו הזה, ושוב מדבר על אניטה... (l)

הסתכלתי על הפולים. הם פחות כהים מקליות טיפוסיות שלי. אני חושב שעצרתי ממש בתחילת פיצוץ שני, היו רק פיצוצים ראשונים.

לגבי הקירור: קליתי בצהריים בתוך הבית, כשמזגן פעל מהבוקר. אני מקרר על תבנית אפיה שאני מוציא מהתנור ומניח על דלת התנור הפתוחה.
אאל"ט התבנית היתה בחוץ מתחילת הקליה. אולי המזגן קרר אותה מעט, וזה גרם לקפה להתקרר אפילו יותר מהר?

ואולי בסה"כ מדובר בגעגועים לברזיל ברבן המעולה שקנינו בדאדא...

nimitzg
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 2060
נתן תודות: 460 פעמים
קיבל תודות: 239 פעמים

שליחה #14 

NEGRO כתב:שאני לא אתבלבל
קודם כל דבודנט-
פולים תפוחים הם תוצאה עיקרית של פיצוץ 1 חזק, ככל שהפיצוץ יהיה עוצמתי יותר כך הפולים יהיו תפוחים, .
...
גלעד,
מה מביא את הפיצוץ ה1 להיות חזק יותר? עליה מהירה בטמפרטורה?
"Cigars change thoughts into dreams."
(Victor Marie Hugo 1802-1885)

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #15 

בוקר טוב
שאלה טובה,
צריך שיהיה לפולים מספיק כוח להתבקע ולכן צריך כמו שאתה אומר, עלייה מהירה יותר בטמפרטורות אבל גם צריך שלא יהיה יותר מדי לחות בסביבת הפולים ולכן איוורור הוא דבר חשוב בשלב הפיצוץ ה1 בפרט ובכל הקלייה בכלל.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

OverCr
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 16
שם מלא: overcr
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #16 

גלעד,
הדברים מעניינים ועזורים, לי לפחות, לגבש את הגישה הנכונה כשאני ניגש לקלות בחביטוש.
מכיוון שהחביטוש כל כך פשוט אפשר לשחק עם הרבה פרמטרים, ביניהם זמני הקלייה, באופן קיצוני.
רציתי לשאול אותך מה הוא הטווח שרוב הקליות/ רוב הזנים צריכים להתכנס אליו?
ברור לי שלכל זן הצרכים שלו אבל שטח יש טווח שצריך להתכנס אליו בד"כ.

תודה

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #17 

אתה צודק במאה אחוז
יש טווח אבל לצערי הוא לא אבסולוטי והוא משתנה מקולה לקולה, מאוד תלוי ברמת מעבר החום בין הקולה לפולים,
כמו כן יש משמעות עצומה לזמן בין פיצוץ 1 להוצאה.
אם אני אקלה 18 דקות כאשר בקלייה אחת הפיצוץ ה1 היה בדקה ה14 והוצאה כאמור ב18
לעומת פיצוץ 1 ב 11 והוצאה ב18, הקליות יהיו שונות לגמרי.
כך שאין אפשרות, לי לפחות ,להגדיר את זמן הקלייה המושלם.
מה שבאת חשוב הוא להגדיר מה הן הבעיות בקלייה מבחינת טעם לא רצוי ולפיהן לבצע שינויים בקלייה לפי ההמלצות וההכוונה שאני כותב במאמרים.
בחביתוש קל לשחק אבל בלי אמצעי בקרה זה כמו לקלות בעיניים עצומות.
זה מאוד מאוד קשה.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 5016
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 288 פעמים

שליחה #18 

הפתרון בחביתוש הוא השיטה הראשונה שגלעד פירט - ייבוש והקפדה על משקל קבוע.
what's next?

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #19 

NEGRO כתב:ש
מאור- זה שיש לי קולה יותר גדול לא אומר כלום, זה כמו שאתה תכין חביתה במחבת בקוטר מטר או במחבת בקוטר 10 סנטימטר, הזמנים והתנהגות הפולים זהה, אם אני אקלה בקולה של טון זה לא יארך שעה, זה יהיה בדיוק אותו זמן כמו שאני קולה עכשיו אחרת הטעם יהיה שונה לגמרי. הדברים רלוונטיים לחביתוש אך מאוד קשים ליישום שם, מאוד.
.
...
עד שלא תנסה לא תדע.
מחבת בקוטר מטר יצריך להבה שונה ויתעוות במקומות שמחבת 10 ס"מ לא יזוז בכלל.
זה סדר גודל אחר ואתגר אחר לגמרי.
לגבי קלייה - דאדא קולים 60 קילו בערך כשרבע שעה ראשונה היא על 150 מעלות לייבוש ואז הקלייה מתחילה לכעוד רבע עד שמעט פיצוץ שני.
אני רואה שהתייחסת בהמשך השרשור למרווחים בין ראשון לשני וזה מעניין - אני אקרא

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #20 

דבו, לא דיברתי על גובה להבה וכדומה אלא לכמות האנרגיה שהפול צריך והיא לא משתנה (שים לב שדיברתי רק על הזמנים והתנהגות הפולים), לא משנה גודל הקולה.
דאדא קלה באותה שיטה גם בקולה הקטן יותר שלו.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

שלח תגובה

חזור אל “תערובות קפה וקלייה ביתית”