יעוץ בקשר לבעיות אקוסטיקה באולפן ביתי / חדר האזנה
-
barco
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 155
- נתן תודות: 55 פעמים
- קיבל תודות: 16 פעמים
שלום לכם רבותי הנכבדים,
אני קורא אדוק של הפורום הנ"ל ומרגיש שהוא החכים והעשיר אותי מאוד.
אני נתקל בבעיה מסויימת בחדר הנגינה / הקלטה / האזנה שלי ורציתי לדעת אם תוכלו לעזור לי.
יש לי ממ"ד שמיועד אך ורק למטרות אודיו.
אני בעיקר משתמש בחדר כדי לנגן בגיטרה חשמלית דרך פרוססור, מיקסר ומוניטורים SAMSON RESOLV 8Aהבעיה שלי היא כזו : אני מרגיש שיש המון בס בחדר,
כלומר - כאשר אני בונה סאונד להופעה הוא נשמע נהדר בחדר, בהופעות, כשאני מתחבר ל PA של המקום (כמעט כל מקום שהופעתי בו) אני מקבל סאונד רזה וצריך לבקש מהסאונדמן שיוסיף לי המון בס.
חשבתי שהבעיה היא במוניטורים שלי (8") ולכן הבאתי עוד זוג רמקולים WARFADALE MODUS 5 עם וופרים של 6.5" ורסיבר ק"ב (ועל הדרך חטפתי חיידק ובניתי מערכת ק"ב בסיסית),
יש לציין שהטוויטר של המוניטורים בגובה האזניים שלי כך שזאת לא הבעיה (בדקתי)
אך כאשר אני מתחבר למערכת הזאת ע"מ לקבל רפרנס לסאונד שמגיע מהמוניטורים, גם בה אני שומע המון בס.
הגעתי למסקנה שצריך טיפול כל שהוא בחדר.
שאלתי היא מה ניתן לעשות במסגרת תקציב מוגבל של מוזיקאי עני (כמוני) כדי ליצור חדר יותר "שטוח",
כלומר שהזסאונד ישמע אותו דבר גם בחדר וגם בהופעה.
אין באפשרותי להביא יועץ אקוסטי לחדר. גם איני מצפה לקבל חדר 100% מאוזן. רק לשפר מעט את הבעיה.
ברור לי שלמוניטורים שלי ולמערכות ה PA במקומות בהם אני מופיע ייש אופי שונה לחלוטין, וברור לי שלא ניתן לעשות שהסאונד שאני מקבל בחדר יהיה זהה למה שאקבל בהופעה. אבל ההבדלים הם תמיד זהים, תמיד בחדר
יש לי סאונד מלא בבס, ובהופעה רזה ושדוף וצריך להוסיף המון בס בקונסולה כדי להגיע לסאונד סביר.
תודה רבה מראש, סחטיין על הפורום המועיל וסליחה על החפירה.
מצורפת תמונה עם כל המידות. גובה התקרה הוא 2.9 מטרים.
אורך הצלע הארוכה של החדר 4.14 מטרים.
הספה היא לא נקודת ההאזנה שלי. אלא כורסה שממוקמת ב SWEET SPOT גם של המוניטורים וגם של ה ק"ב (בסיבוב למקור הסאונד כמובן...)
אני קורא אדוק של הפורום הנ"ל ומרגיש שהוא החכים והעשיר אותי מאוד.
אני נתקל בבעיה מסויימת בחדר הנגינה / הקלטה / האזנה שלי ורציתי לדעת אם תוכלו לעזור לי.
יש לי ממ"ד שמיועד אך ורק למטרות אודיו.
אני בעיקר משתמש בחדר כדי לנגן בגיטרה חשמלית דרך פרוססור, מיקסר ומוניטורים SAMSON RESOLV 8Aהבעיה שלי היא כזו : אני מרגיש שיש המון בס בחדר,
כלומר - כאשר אני בונה סאונד להופעה הוא נשמע נהדר בחדר, בהופעות, כשאני מתחבר ל PA של המקום (כמעט כל מקום שהופעתי בו) אני מקבל סאונד רזה וצריך לבקש מהסאונדמן שיוסיף לי המון בס.
חשבתי שהבעיה היא במוניטורים שלי (8") ולכן הבאתי עוד זוג רמקולים WARFADALE MODUS 5 עם וופרים של 6.5" ורסיבר ק"ב (ועל הדרך חטפתי חיידק ובניתי מערכת ק"ב בסיסית),
יש לציין שהטוויטר של המוניטורים בגובה האזניים שלי כך שזאת לא הבעיה (בדקתי)
אך כאשר אני מתחבר למערכת הזאת ע"מ לקבל רפרנס לסאונד שמגיע מהמוניטורים, גם בה אני שומע המון בס.
הגעתי למסקנה שצריך טיפול כל שהוא בחדר.
שאלתי היא מה ניתן לעשות במסגרת תקציב מוגבל של מוזיקאי עני (כמוני) כדי ליצור חדר יותר "שטוח",
כלומר שהזסאונד ישמע אותו דבר גם בחדר וגם בהופעה.
אין באפשרותי להביא יועץ אקוסטי לחדר. גם איני מצפה לקבל חדר 100% מאוזן. רק לשפר מעט את הבעיה.
ברור לי שלמוניטורים שלי ולמערכות ה PA במקומות בהם אני מופיע ייש אופי שונה לחלוטין, וברור לי שלא ניתן לעשות שהסאונד שאני מקבל בחדר יהיה זהה למה שאקבל בהופעה. אבל ההבדלים הם תמיד זהים, תמיד בחדר
יש לי סאונד מלא בבס, ובהופעה רזה ושדוף וצריך להוסיף המון בס בקונסולה כדי להגיע לסאונד סביר.
תודה רבה מראש, סחטיין על הפורום המועיל וסליחה על החפירה.
מצורפת תמונה עם כל המידות. גובה התקרה הוא 2.9 מטרים.
אורך הצלע הארוכה של החדר 4.14 מטרים.
הספה היא לא נקודת ההאזנה שלי. אלא כורסה שממוקמת ב SWEET SPOT גם של המוניטורים וגם של ה ק"ב (בסיבוב למקור הסאונד כמובן...)
אתה מדבר על תופעה של "גלים עומדים", זה מה שגורם לבאסים הלא מאוזנים שמוגזמים במקום אחד בחדר, וחלשים מדי במקום אחר. כל חדר קטן טיפוסי יוצר את הבעיה הזו ואין דרך של ממש לחמוק מזה, כל מה שאפשר לעשות זה להפחית את הבעיה.
פתרונות נפוצים:
1. room correction - מילה יפה ל EQ. מערכות אוטומטיות או ידניות (בצירוף אמצעי מדידה), שמפחיתה את העוצמה של הבליטות המוגזמות של הבאסים לפי התדר בו הם נמצאים בחדר. הפיתרון אינו משמש להגברה של "שקעים" שהחדר יוצר, ושימושית רק למקום הספיציפי בחדר בו עשו את הכיול (כמעט תמיד נקודת הישיבה בא מאזינים).
2. מלכודות באס - ספוגים מאד גדולים שמפזרים בחדר, אלו משמשים לבליעה של חלק מהבעיות שנוצרות. זה תופס הרבה מקום, לא נראה יפה, ודורש הכוונה מקצועית.
3. שימוש באוזניות עם באסים טובים (ואין הרבה כאלה), על מנת לקבל טעימה של המיקס ללא הבאסים הבעיתיים בחדר. זה רק משמש להכוונה ולא בא להחליף משהו.
פתרונות נפוצים:
1. room correction - מילה יפה ל EQ. מערכות אוטומטיות או ידניות (בצירוף אמצעי מדידה), שמפחיתה את העוצמה של הבליטות המוגזמות של הבאסים לפי התדר בו הם נמצאים בחדר. הפיתרון אינו משמש להגברה של "שקעים" שהחדר יוצר, ושימושית רק למקום הספיציפי בחדר בו עשו את הכיול (כמעט תמיד נקודת הישיבה בא מאזינים).
2. מלכודות באס - ספוגים מאד גדולים שמפזרים בחדר, אלו משמשים לבליעה של חלק מהבעיות שנוצרות. זה תופס הרבה מקום, לא נראה יפה, ודורש הכוונה מקצועית.
3. שימוש באוזניות עם באסים טובים (ואין הרבה כאלה), על מנת לקבל טעימה של המיקס ללא הבאסים הבעיתיים בחדר. זה רק משמש להכוונה ולא בא להחליף משהו.
-
barco
-
- חבר פעיל מאוד

אין לי בעיה לשים מלכודות בס. גם לא ספוגים.
איפה להערכתך צריך למקם את מלכודות הבס?
באזניות מוניטור אני משתמש גם עכשיו (בעיקת בהקלטות) אבל אני לא מסוגל לנגן ככה.
EQ - יכול להיות רעיון טוב. אני יכול להשאיל SPL מטר או להוריד אפליקציה שעושה את זה (בחיבור עם קונדנסר AKG שיש לי).
מה אני אמור לקבל? את אותו DB בכל התדרים בנקודת ההאזנה שלי? ככה לכייל את ה EQ?
(אין לי בעיה לייצר תדרים בכל גובה שצריך יש לי סינטי).
איפה להערכתך צריך למקם את מלכודות הבס?
באזניות מוניטור אני משתמש גם עכשיו (בעיקת בהקלטות) אבל אני לא מסוגל לנגן ככה.
EQ - יכול להיות רעיון טוב. אני יכול להשאיל SPL מטר או להוריד אפליקציה שעושה את זה (בחיבור עם קונדנסר AKG שיש לי).
מה אני אמור לקבל? את אותו DB בכל התדרים בנקודת ההאזנה שלי? ככה לכייל את ה EQ?
(אין לי בעיה לייצר תדרים בכל גובה שצריך יש לי סינטי).
- JEXY
- עוסק בתחום

- תגובות: 12241
- נתן תודות: 41 פעמים
- קיבל תודות: 625 פעמים
- יצירת קשר:
ככה, בשביל ההתחלה תרכוש אוזניות אולפן, כאשר אתה תשמע את היצירה שלך אחרי מאסטרינג באוזניות ולא במערכת \ מוניטורים, אתה מיד תזהה היכן הבעיה.
אני כבר אומר שהבעיה היא במבנה החדר עצמו וחוסר בטיפול אקוסטי בתקרה...
תתחיל מאוזניות ומשם נמשיך
אני כבר אומר שהבעיה היא במבנה החדר עצמו וחוסר בטיפול אקוסטי בתקרה...
תתחיל מאוזניות ומשם נמשיך
זה לא עובד ככה. אתה תצטרך מיקרופון מדידות מכוייל, פרה למיקרופון, ותוכנה (ישנן חינמיות). זה רק יראה לך מה הולך בנקודת ההאזנה, אבל הטיפול עצמו צריך להעשות על ידי EQ כלשהו (עדיף פרמטרי מלא דיגיטלי). אם יש תקציב מכובד, אז ישנם מכשירים שעושים זאת בשבילך.EQ - יכול להיות רעיון טוב. אני יכול להשאיל SPL מטר או להוריד אפליקציה שעושה את זה (בחיבור עם קונדנסר AKG שיש לי).
מה אני אמור לקבל? את אותו DB בכל התדרים בנקודת ההאזנה שלי? ככה לכייל את ה EQ?...
-
barco
-
- חבר פעיל מאוד

כפי שציינתי, יש לי אוזניות סטודיו בסיסיות אך לא רעות (לדעתי) AKG K240.
כשאני משתמש בהם אני אכן מקבל צליל עם פחות באס. דומה למה שאני שומע בהופעות.
עדיין לא נפתרת לי הבעיה.
אני לא מסוגל לנגן עם אזניות,
אם אני מתקן את הצליל לרמה שישמע טוב באזניות, אני לא מסוגל לנגן עם המוניטורים כי זה כבר ממש OVERLOAD של באס.
לכן אני מחפש פתרון אקוסטי להשוות מעט בין הסאונד באזניות/ב PA בהופעה לבין הסאונד במוניטורים שלי...
EQ יכול להיות פתרון לא רע שאני חושב על זה לעומק, למרות שהייתי מעדיף בכל זאת לפתור את זה ברמת החדר.
כנראה שבוע הבא אני אקנה ספוג אקוסטי ואדביק על חלק מהתקרה.
ואולי גם כמה מלכודות בס.
אני אעדכן פה לגבי מה שקרה לסאונד בחדר.
(אני לא מצפה לסאונד שטוח פתאום רק לצמצם מעט את ההבדל בין הסאונד באזניות/LIVE לבין המערה שלי...)
כשאני משתמש בהם אני אכן מקבל צליל עם פחות באס. דומה למה שאני שומע בהופעות.
עדיין לא נפתרת לי הבעיה.
אני לא מסוגל לנגן עם אזניות,
אם אני מתקן את הצליל לרמה שישמע טוב באזניות, אני לא מסוגל לנגן עם המוניטורים כי זה כבר ממש OVERLOAD של באס.
לכן אני מחפש פתרון אקוסטי להשוות מעט בין הסאונד באזניות/ב PA בהופעה לבין הסאונד במוניטורים שלי...
EQ יכול להיות פתרון לא רע שאני חושב על זה לעומק, למרות שהייתי מעדיף בכל זאת לפתור את זה ברמת החדר.
כנראה שבוע הבא אני אקנה ספוג אקוסטי ואדביק על חלק מהתקרה.
ואולי גם כמה מלכודות בס.
אני אעדכן פה לגבי מה שקרה לסאונד בחדר.
(אני לא מצפה לסאונד שטוח פתאום רק לצמצם מעט את ההבדל בין הסאונד באזניות/LIVE לבין המערה שלי...)
טיפול בתדר נמוך
לטיפול בתדר נמוך יש להזהר מיישום של חומר אקוסטי דק שבאופן הפוך רק מעצים את בעית התדר הנמוך (ריסון התדר הגבוה מביא לתחושת ההגבר של תדר נמוך - יחסית).
בתדר נמוך יש לטפל באמצעות חומר נקבובי עבה יחסית ממוקם במקומות הנכונים. הרחקת חומר דק יחסית (לא פחות מ5 ס"מ אבל רצוי יותר) מהקיר תשפר את ביצועי החומר בתחום התדר הנמוך עד כדי 40-50%!
בחדר קטן אין עודף ריסון של תדר נמוך ולכן יש להשקיע את רוב התקציב בפתרונות אלו - למרות שלעיתים הכמות נראית גדולה. ריסון חסר ושגוי הוא הריסון הרע ביותר משום שהוא מייאש את המשתמש.
ביצועי חומרים אקוסטיים אינם אחידים והטובים שבהם מציגים נתונים הטובים במאות אחוזים ממתחריהם. כיום יש חלופות רבות ביניהן: ספוג אקוסטי, כותנה אקוסטית, צמר זכוכית מוקשח ללא סיבים, צמר זכוכית רגיל לDIY, מלכודות בס ממברניות בתכנון מכוייל.
בתדר נמוך יש לטפל באמצעות חומר נקבובי עבה יחסית ממוקם במקומות הנכונים. הרחקת חומר דק יחסית (לא פחות מ5 ס"מ אבל רצוי יותר) מהקיר תשפר את ביצועי החומר בתחום התדר הנמוך עד כדי 40-50%!
בחדר קטן אין עודף ריסון של תדר נמוך ולכן יש להשקיע את רוב התקציב בפתרונות אלו - למרות שלעיתים הכמות נראית גדולה. ריסון חסר ושגוי הוא הריסון הרע ביותר משום שהוא מייאש את המשתמש.
ביצועי חומרים אקוסטיים אינם אחידים והטובים שבהם מציגים נתונים הטובים במאות אחוזים ממתחריהם. כיום יש חלופות רבות ביניהן: ספוג אקוסטי, כותנה אקוסטית, צמר זכוכית מוקשח ללא סיבים, צמר זכוכית רגיל לDIY, מלכודות בס ממברניות בתכנון מכוייל.
יועץ אקוסטי מומחה בחדרי האזנה, בידוד ואקוסטיקה פנימית