שרשור תגובות: יציבות טמפרטורה במכונת אספרסו - Oscar Nuova Simonelli

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
שלח תגובה
adi_habrusi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 372
נתן תודות: 133 פעמים
קיבל תודות: 43 פעמים

שליחה #1 

למאמר: יציבות טמפרטורה במכונת אספרסו - Oscar Nuova Simonelli

תמונה

במאמר זה, ניסיתי לנתח את יציבות הטמפרטורה במכונות בטכנולוגית מחליף חום (Heat exchanger ) בכלל, ובמכונה מדגם אוסקר של נובה סימונלי ( Oscar ) בפרט. זו מכונת "כניסה" למכונות מחליף חום, אולם זו אחת מהמכונות עם התמורה הכי טובה לכסף שתכולו לקבל.

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #2 

הכל טוב ויפה אבל צריך לעשות גם מדידות כאלו הזמן חליטה כשהספיקה נמוכה הרבה יותר ואז רואים מה היציבות של המכונה בזמן שיותר מעניין אותנו.
זה יכול לעזור בהחלטה על אורך הקולינג פלאש אבל זה צריך להיות מלווה בגרף של חזרה מקולינג פלאש וחליטה.
ככה אפשר לראות איך המכונה מתנהגת לפני אחרי קולינג פלאש וחליטה - מזה אפשר להחליט איך עושים קולינג פלאש בין שתי חליטות רצופות או בודדות וכו'.
הכיוון הוא נכון.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

adi_habrusi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

בדיקת טמפרטורה בזמן חליטה, ומהות הניסוי

שליחה #3 

קודם כל המהות העיקרית של הניסוי הייתה, יצירת קו בסיס להתנהגות מכונה חדשה, כדי שבעתיד אני אוכל להשוות את ביצועי המכונה לבדיקות הללו, וכך לגלות עם ישנה בעיה.

לגבי בדיקת הטמפרטורה תוך כדי חליטה, אני חשבתי על זה הרבה. בהתחלה אמרתי נבדוק את טמפרטורת המים ישר ביציאה מהפורטה פילטר, אבל יש לי הרגשה שהמדידה הזו לא תהיה מדויקת, כי ברגע שהמים נוגעים בקפה הם מתקררים. ( יכול להיות שאני טועה פה) אבל זו ההרגשה שלי.

אני חושב שהמדידה הטובה ביותר, היא מעל הקפה ומתחת ליציאת המים. שם באמת אפשר לראות את הטמפרטורה של המים. אני פשוט לא עליתי על ראיון איך להכניס לשם את החיישן, בלי להרוס את האחידות של ה"עוגיה", ובלי ליצור בעיות אטימה.
אם יש רעיונת אשמח לשמוע וליישם.
תודה

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #4 

ב E61 באמת שמים מד טמפרטורה בדיוק לפני שהם מגיעים לקפה.
אבל מול הידית נראה לי שנפילת הטמפרטורה תהיה עקבית - אז תראה 80 מעלות כשהמים 90 אבל אם יש יציבות בחליטה או לא עדיין תראה את זה.

adi_habrusi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #5 

אוקי ננסה את זה גם, תודה
יום דבש

joncafe
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה
תגובות: 2335
נתן תודות: 124 פעמים
קיבל תודות: 102 פעמים

שליחה #6 

קודם כל - כל הכבוד על היוזמה לעריכת הניסוי ופרסום המאמר.

לגבי מדידת טמפרטורה - זו נקודה מאד בעייתית, ומדידה אחרי שהמים עברו דרך הפילטר לחלוטין איננה מדוייקת. כל מי שאני מכיר שניסה בעבר למדוד כך, נכשל בניסוי. הדרך היחידה למדידת טמפרטורה נכונה ועקבית היא, כמו שכתבת בפוסט מעלי - מעל הקפה. דהיינו בחלל התרמוסיפוני מעל הפורטפילטר. כך אכן נמדדת הטמפרטורה בראשי E61 עם הינדוס של טרמומטר.

דבר שני - מדידת טמפרטורה בזרימה ללא קפה לא תתן לך כמעט כלום. מעבר חום במחליף החום תלוי בקצב הזרימה הרבה יותר ממה שיהיה תלוי במצב האבנית. רק לשם דוגמה - נניח שיש לך "היצרות לוע" כתוצאה מאבנית. יתכן מאד שבקצבי ספיקה גבוהים זו תשפיע משמעותית, אבל בקצבי ספיקה נמוכים ההשפעה תהיה זניחה. הסיבה היא שבמכניקת זורמים (fluid mechanics) ההתנגדות לזרימה בתוך מוביל תלויה גם בקצב הזרימה ולא רק בגאומטריה של המוביל. בקיצור - המכניקה של זורמים היא די סבוכה, והחישובים קשים מאד, ולכן הדרך היחידה לדמות מצב אמיתי הוא להתקרב כמה שיותר בזמן הניסוי למצב האמיתי. במקרה הזה - חייב זרימה דרך קפה בידית.

(אם ממש בא לך, קרא קצת באינטרנט על "מספר Reynolds")...

הניסוי שעשית, כמו שכבר העיר דבוטאנט, רלוונטי לנושא הקולינג פלאש, אבל לא לדימוי של חליטה.

בכל אופן, יפה שהתחלת, אני מציע שתמשיך לנסות ולשכלל את הניסוי, ותשתף אותנו בהתפתחויות!
Everything should be made as simple as possible, but not simpler

adi_habrusi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שלום

שליחה #7 

כפי שאמרתי לדבואנט קודם, המטרה היתה ליצור קו בסיס, על מנת שעתיד אני אוכל לראות האם יש בעיות או האם המכונה מתנהגת כמו בהתחלה.
וגם יהיה נחמד לראות איך מכונות אחרות מתנהגות
שבת שלום

inverminx
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 225
נתן תודות: 34 פעמים
קיבל תודות: 4 פעמים

שליחה #8 

אחלה ניסוי, כל הכבוד!

כמה הערות ושאלות:

קראתי את מה שציינת לגבי הניסוי בטמפרטורת החדר - אני רק רוצה להעיר שאצלי באוסקר הזמן שלוקח מרגע הפעלת המכונה עד למצב "עבודה" בקיץ ובחורף שונה כמעט ב100% אחד מהשני ויכול להיות שזה ישפיע על תוצאות הניסוי שלך אם ערכת אותו פעם אחת בקיץ ופעם אחרת בחורף.. כל עוד אתה לא נמצא במעבדה עם טמפרטורת מים אחידה וטמפרטורת אויר אחידה בזמן הניסויים התוצאות יכולות להיות שונות - לא שאני קטנוני, באמת שהתרשמתי מהניסוי, רק שלדעתי התוצאות יכולות להשתנות משמעותית.

האם באוסקר הקודמת - כאשר הגעת למסקנה שהדוד מאובן, ניסית לנקות אותו ולבצע שוב את הניסוי ?

adi_habrusi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

אז ככה

שליחה #9 

בקשר להבדלים בין קיץ לחורף, בגדול אתה צודק ויש הבדלים, ולצערי אני עדיין לא עובד בנס"א. אבל ניסיתי כל מה שיכולתי כדי להשיג תוצאות מבוקרות, או לפחות לדעת אם יכול להיות לי סטיה.
ההבדל הגודל יכול לקרות ( לפי דעתי) זה עם הטמפרטורה במיכל המיים שונה בכמה מעלות, מאשר הטמםרטורה שלה עכשיו.
אם תשים לב בדקתי את הטמפרטורה לפני הדלקת המכונה, ואחרי 20 דקות שהמכונה דולקת. היה הבדל של איזה מעלה אחת. (זה עמד על 34 מעלות) בחורף יכול להיות שהטמפרטורה שם תהיה נמוכה יותר וזה כנראה יוביל לשינוי בתוצאות. למרות שנראה לי שאחרי הרבה זמן שהמכונה דולקת המיים במיכל יתחממו קצת ( אצלי במכונה החדשה יש בידוד של הדוד שצמוד למיכל מים) לכן ההשפעה היא פחות דרסטית. אני חושב ש jonecofe גם רשם על זה פעם שהיה לו אוסקר, והיה לו שינויים גדולים עם הוא מילא מים מהברז ישר.

במכונה הישנה שלי כבר לא היה בידוד לדוד, והמיים במיכל ממש התחממו לאזור ה 45 מעלות. וזה כמובן היה משפיע על הטמפרטורה ביציאה.
לכן כדי לקבל תוצאות יחסית עקביות צריך להדליק את המכונה ( ולחכות הרבה זמן) לראות שכל המערכת מתיצבת על טמפרטורה מסויימת. וגם לדואג שמיכל המיים יהיה מבודד מהדוד

במכונה הישנה שלי אכן ניקיתי אותה עם חומר מסיר אבנית ( לא מומלץ) לקח לי שנתיים להוציא את החומר מהדוד ע"י פתיחת הברז קיטור כל הזמן) אני לא יודע עם זה עזר כל כך. היו לי עוד כל מיני בעיות במכונה הזו. ולא יצא לי קפה טוב, גם אחרי הניקוי ( יכול להיות שאני לא יודע להכין קפה ) בכל מקרה היא היתה תחת אחריות עדיין) אז העדפתי לתת אותה לקחות בחזרה שתתוקן. אחרי שהם טענו שאין בה בעיה כביכול, הלכתי אליהם עשינו ביחד טעימות, והם ראו באמת שיוצא קפה ***. אז אחרי כמה חודשים של ביקורים חוזרים בחנות. הם בסוף הציעו לי להוסיף קצת כסף ולשדרג למכונה חדשה. הם קנו מכונות מתצוגה, מאיזה חנות שעכשיו פשטה את הרגל.

שיגע החורף נעשה את הבדיקה שוב :)
תודה על התגובה

adi_habrusi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

מדידה חדשה של יציבות טמפרטורה עם קפה !!

שליחה #10 

נתוני התחלה :
סלסלת VST 18 גרם
17 גרם קפה טחון בדרגה 2, עם מטחנת נגרף שלי
טמפרטורת המים במיכל 36 מעלות
חליטה של 60 מ"ל במשך של 27 שניות
מהירות זרימה כ - 2.72 מ"ל לשניה
גרף
 גרף

inverminx
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #11 

למדת הנדסה ?

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #12 

fluke כזה ליד מטחנה כזאת נורא צורם את העין...
התחזית שלי של נפילת טמפרטורה של 10 מעלות לאורך השוט יצאה נכונה... זה לא הכי מדויק כי לוקח זמן לטמפרטורה להתייצב אבל זה נותן אומדן לא רע.
הגרפים יוצאים מהפלוק?

adi_habrusi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

כן אהה יצא לך בדיוק ה 10 מעלות

שליחה #13 

אני לא יודע עם אתה צוחק על המטחנה או על הפלוק, שניהם לא הטופ של הטופ (בלשון המועטה) קניתי את הפלוק באיביי רק בשביל זה באיזה 20 דולר :). לגבי המטחנה היה לי את הגרניטה אבל היא נפחה את נשמתה, אז נתנו לי בחנות גרף חדשה. אני ידוע אני יודע יש יותר טוב. אבל אני סטודנט כמו שנשאל כאן (חסכתי שקל שקל עד שקניתי את המכונה) אני לומד הנדסת חשמל שנה ג.
הקניה הבאה היא ללא ספק מטחנה. אחרי שאני הופך את אחד מהפורטהפילטר שלי ל"נייקד" :)

adi_habrusi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

אהה והגרפים לא מהפלוק

שליחה #14 

אחרי שצילמתי את הוידאו, עברתי אליו, ורשמתי שניה אחרי שניה מה הטמפרטורה שנמדדה, וככה עשיתי את הגרף.

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #15 

פלוק חדש עולה יותר מהמטחנה.
יש פודים של תרמוקאפל עם זיכרון שאפשר לדגום איתם מדידות ואז לשפוך הכל למחשב - חשבתי שגם הפלוק עושה משהו בסגנון.

inverminx
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #16 

יש לי פלוק שעושה משהו בסגנון עם יציאת RS232, והוא עולה כמו האוסקר ..
תארתי לעצמי שאתה לומד\למדת הנדסת חשמל - זה הזכיר לי את המעבדות בפיזיקה , רק המקבילית של הסטייה החישובית היתה חסרה .. :-)

joncafe
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה
תגובות: 2335
נתן תודות: 124 פעמים
קיבל תודות: 102 פעמים

שליחה #17 

גם לי יש "פלוק" מדיל-אקסטרים שעלה 35 שקל... חחחחח
Everything should be made as simple as possible, but not simpler

coffeeavi
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 974
נתן תודות: 62 פעמים
קיבל תודות: 277 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #18 

וואלה, לא ידעתי שפלוק הפך להיות שם גנרי... טוב לדעת

עדי (מקווה שלא טעיתי ב"ע") לגבי מדידה של טמפרטורה בראש תוך כדי חליטה,
כבר חשבו על זה ויש התקן מעניין כאן
חפש באתר הנ"ל את המילה scace
מן הסתם לא תרוץ לקנות, אבל אולי זה יתן לך כיוון. ההתקן מדמה גם התנגדות קפה.

מעניין הניסוי שלך

dhead666
סמל אישי של משתמש
גורו HTPC
גורו HTPC
תגובות: 2975
נתן תודות: 123 פעמים
קיבל תודות: 879 פעמים

שליחה #19 

יכול להיות שיתאים לך Maxim iButton ליתר דיוק הדגם DS1922E ובשמו המלא High-Temperature Logger iButton® with 8KB Data-Log Memory.
דף המוצר http://www.maxim-ic.com/datasheet/index.mvp/id/5556
ממליץ לך לעיין ב datasheet, הנקודות העיקריות הן:
מחזור דגימה מינימלי של שנייה,
טמפ' עבודה 15-140 צלסיוס,
לפי הבנתי הוא בהגדרה "water resistance" אך ע"מ לקבל אטימה ממים יש להשתמש בקפסולה מתאימה DS9107 , תצטרך לוודא לגבי עמידה בלחצים, דף מוצר http://www.maxim-ic.com/datasheet/index.mvp/id/5190
בנוסף תצטרך לרכוש קורא מתאים http://www.maxim-ic.com/products/ibutto ... ibuttonr_a

adi_habrusi פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #20 

inverminx - אז יאללה תעשה מדידות וקצת גרפים, יש לך גם אוסקר לא ? מעניין לראות איך המכונה שלך מתנהגת
coffeeavi - תודה על הקישור, חבל שזה עולה כמו הבית שלי :). מתבשל לי ראיון לבנות אחד כזה. ו ה "ע" במקום .
dhead2009 - הרבה נתונים יש שם אני אעבור על זה בקרוב. תודה רבה
יום דבש

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”