קולינג פלש לאוסקר

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
שלח תגובה
inverminx פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 225
נתן תודות: 34 פעמים
קיבל תודות: 4 פעמים

שליחה #1 

קראתי פה בפורום בכל מיני מקומות על השלב הזה, שאותו אני מבצע מבלי להבין יותר מידי.. מוריד מים מהראש עד שהזרימה לא "קופצת"
אשמח לקבל יותר פרטים, במיוחד מבעלי אוסקר:

קודם כל טכנית, מה זה עושה ולמה עושים את זה?
לפני האוסקר היתה לי מכונה ללא מחליף חום, אז בכל פעם שהייתי רוצה לחלוט אחרי הקצפה הייתי משחרר הרבה מים מהראש בכדי לקרר את הדוד.. זה אותו רעיון ?

באיזה שלב עושים אותו, האם מספיק פעם אחת בכל הפעלה? מה קורה אם לא עושים ?

תודה :)

avramm
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 392
נתן תודות: 83 פעמים
קיבל תודות: 25 פעמים

שליחה #2 

במכונות עם מחליף חום כשהמים נמצאים במחליף זמן ארוך הם למעשה מעלים טמפרטורה מעל 100 מעלות - בדוד הנמצא בלחץ של 1 אטמ מעל ללחץ האטמוספרי המים מגיעים ל סביבות 120 מעלות. אינך מעונין לחלוט בטמפרטורה כזו, הקפה יצא שרוף. לכן עושים קולינג פלש שמחליף את המים במחליף במים קרים ואז בזמן חליטה המים אמורים להגיע לטמפרטורה נכונה.
Artificial Intelligence is better then NONE...

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2220
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 193 פעמים

שליחה #3 

בהסבר הכי פשוט, אם אנחנו לא מבצעים קולינג פלאש, אנחנו בעצם מזרימים תערובת של מים ואדים דרך הקפה הטחון, דבר שגורם לקפה להיות לא מוצלח ולא טעים, לא בהכרח שרוף, אם כי יתכן וכן.

inverminx פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #4 

יוסיסופר כתב:בהסבר הכי פשוט, אם אנחנו לא מבצעים קולינג פלאש, אנחנו בעצם מזרימים תערובת של מים ואדים דרך הקפה הטחון, דבר שגורם לקפה להיות לא מוצלח ולא טעים, לא בהכרח שרוף, אם כי יתכן וכן.
...
רק סיבכתם אותי עוד יותר..
אז מה זה אומר שעושים את זה פעם אחת ? לפני כל כוס קפה?
אני לא מבין למה יש תערובת של מים ואדים, ואם זה קשור לעובדה שמפעילים את המכונה משחררים ואקום באמצעות פתיחה של ברז הקיטור?

inverminx פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #5 

avramm כתב:במכונות עם מחליף חום כשהמים נמצאים במחליף זמן ארוך הם למעשה מעלים טמפרטורה מעל 100 מעלות - בדוד הנמצא בלחץ של 1 אטמ מעל ללחץ האטמוספרי המים מגיעים ל סביבות 120 מעלות. אינך מעונין לחלוט בטמפרטורה כזו, הקפה יצא שרוף. לכן עושים קולינג פלש שמחליף את המים במחליף במים קרים ואז בזמן חליטה המים אמורים להגיע לטמפרטורה נכונה.
...
אין פה טרמוסטט בכל הסיפור הזה? ומה ז"א נמצאים זמן ארוך ? כתבו פה שעושים את הקולינג פלש הזה בהתחלה אחרי שהמכונה התחממה

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

אין טרמוסטט יש פרסוסטט, ולכן הטמפרטורה היא פונקציה של הלחץ גם, וכך נוצרים האדים בדוד.

מעבר לכך, מים שעומדים זמן רב בתוך הראש החם, חלקם נהפכים לאדים וכאשר מפעילים את מתג ההפעלה יוצאים המים והאדים יחד (מים רוקדים).

אם אתה מכין כמה כוסות ברצף-מותנה ביכולת המכונה וההקצפה שלה כמובן, לא צריך לעשות קולינג פלאש, ההיפך, אתה צריך להמתין שהמים יתחממו (מתג בקרת הטמפרטורה ידלק או יכבה-תלוי במכונה).

אם אתה ממתין מספר דקות בין כוס לכוס כדאי לבצע את הפעולה, בכל מקרה זה תהליך שרואים בעין, ואם אין צורך מפסיקים אותו .

inverminx פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #7 

מה שאתה מתאר קרה בדיוק במכונה הקודמת (ללא מחליף החום): כשהיו מצטברים אדים וחום בדוד (וזה היה קורה לאחר שימוש בקיטור) אז כשהיו פותחים את ברז החליטה היה רעש של שיחרור אדים יחד עם המים, מזכיר קצת רעש כששופכים מים על מחבת רותחת, ואז באמת היה צורך מורגש לשחרר מים עד שהרעש הזה היה נפסק

עכשיו באוסקר לפעמים המים רוקדים, לפעמים לא, אבל אני בספק אם הטמפרטורה שלהם באמת שונה במשהו ,לפני ואחרי הקולינג פלש לפחות לפי התחושה - אני אבדוק את זה, זה מעניין.

** עדכון **

לאחר בדיקה פשוטה עם מדחום (המעלות ב-F)
לפני קולינג פלש - (המכונה עובדת כבר כמה שעות טובות ללא שימוש) - 183 מעלות

אחרי קולינג פלש 160 מעלות

זה תקין ?

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1648
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

שליחה #8 

כדי לפשט:

יש צינור ובתוכו מים עומדים. כשהמכונה עומדת המים מגיעים לטמפרטורה מאוד גבוהה שאם תחלוט בה תקבל קפה שרוף.
לפני כל שוט (אלא אם אתה מרביץ אחד אחרי השני ברצף) צריך לרוקן את הצינור הזה מהמים הרותחים.
המים הרותחים יוצאים מהראש באגרסיבית, ובאותו זמן בצינור מתמלאים מים חדשים.
ברגע שהמים מפסיקים להשתולל תעצור את הכונה, תשים את הידית, תחכה כמה שניות ותחלוט. הכמה שניות האלה חשובות כדי לתת למים בצינור זמן להתחמם כראוי, אחרת תקבל קפה חמצמץ.

בקצרה:
לפני כל שוט, תפעיל את המכונה עד שהמים מתייצבים, שים את הידית ואחרי כמה שניות תחלוט.
אם עשית טעות בדרך, אתה תרגיש אותה בטעם של הקפה.

מקווה שיותר מובן :)

inverminx פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #9 

בהחלט יותר מובן ופשוט..
רק משהו אחד לא מסתדר לי

כתבת שצריך לחבר את היידית לחכות כמה שניות ואז לחלוט בשביל לתת למים בצינור זמן להתחמם כראוי:
מדוע צריך לחבר את הידית בכדי שהמים האלה יתחממו? הם לא מתחממים גם בלי לחבר את הידית ?
אם מחברים את הידית ולא חולטים ישר, האם אין סכנה שהקפה ישרף מהחום של הטבעת והברזלים ? ראיתי כמה המלצות שמדברות על לחלוט בשניה שמחברים את הידית ולא להמתין אפילו לרגע (ממש להכין את הכוסות שיהיו בשלוף)

תודה

bitfield
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 634
קיבל תודות: 36 פעמים

שליחה #10 

באינטואיציה שלי - ידית חמה זה טוב, אבל אני לא משאיר אותה עם קפה טרי בראש לזמן ממושך - אני פשוט משאיר את הידית ריקה במכונה החמה ולפני שאני חולט אני מוציא אותה, טוחן תוך כדי קולינג פלאש וחולט עם ידית חמה.

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #11 

הידית חליטה חייבת להיות חמה, לכן כדאי להשאיר אותה תמיד מחוברת למכונה כשהיא במצב חימום.

אין צורך להכניס את הידית ולחכות-השהיה מרובה של הידית עם הקפה כשהיא מחוברת תגרום לשריפה של הקפה, לכן אפשר להמתין מספר שניות שהצינורית תתחמם, (אני ממתין שהנורית חיווי תשנה מצב-אצלי היא נכבית כשהטמפרטורה במצב טוב לחליטה, יש מכונות שההיפך) ואז מרכיב את הראש וחולט.

חייב להדגיש, לא תמיד יש מצב שהמים רוקדים, בפרט כשזמן ההמתנה בין החליטות הוא קצר, הבעיה היא שלא ניתן לדעת זאת מבלי לבצע את התהליך, או את חלקו לפחות.
בהצלחה.

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1648
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

שליחה #12 

inverminx כתב:מדוע צריך לחבר את הידית בכדי שהמים האלה יתחממו?
...
צריך לחבר את הידית כדי שיצא לך קפה :lol: (אין שום קשר למים).
ואל תדאג, כלום לא יקרה לקפה תוך כמה שניות..

avramm
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 392
נתן תודות: 83 פעמים
קיבל תודות: 25 פעמים

שליחה #13 

* עדכון **

לאחר בדיקה פשוטה עם מדחום (המעלות ב-F)
לפני קולינג פלש - (המכונה עובדת כבר כמה שעות טובות ללא שימוש) - 183 מעלות

אחרי קולינג פלש 160 מעלות
...
הבדיקה שלך "לא נכונה"
כאשר אתה מודד טמפ' מים הנוזלים מהראש לאויר הפתוח הרי ירידת הלחץ כבר מקררת אותם והמדידה שגויה. אם היית מודד את הטמפ של המים על פני הקפה כשהלחץ הוא 9 באר, אז ללא קולינג פלש היית מודד מעל C100.
Artificial Intelligence is better then NONE...

inverminx פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #14 

עשיתי מדידה קצת שונה, ללא ידית חליטה, לקחתי 2 כוסות מהארון,
כוס אחת לפני קולינג פלש מילאתי 100 סיסי ומדדתי טמפרטורה
כוס שניה, אחרי קולינג פלש וכשהמכונה סיימה להתחמם, 100 סיסי ומדדתי טמפרטורה

ברור שזה לא מדוייק לרמות מעבדה, וברור שהטמפרטורה הראשונה לפני הקולינגפלש הרבה יותר חמה מהטמפרטורה הסופית (בסוף המזיגה)
אבל זה נותן מדד מסויים על ההפרש הגדול שיש לפני ואחרי

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”