אחרי 3 מערכות שעברו אצלי בשנתיים האחרונות הגעתי למערכת הסופית. קודם כל חשוב לציין שמדובר במערכת לחדר ולא מערכת לסלון, ככה שהסדר גודל של התקציב מראש לא היה גבוה.
אז בהתחלה חשבתי על מערכת סטנדרטית למחשב - Harman-Kardon SoundSticks ששמעתי בדיוטי פרי- נשמעו ממש על הפנים. ממש חבל, עלו 600 באותה תקופה שבארץ עלו 900, יכלה להיות עסקה טובה.
לאחר מכן הבנתי שבתקציבים האלה אני לא אשיג משהו נורמלי, אז החלטתי להגדיל את התקציב. חשוב לציין שהייתי בהלם מהיחס תמורה למחיר שגודל בצורה מאוד איטית. היה לי רמקולים למחשב ב-250 שקל, ציפיתי שרמקולים ב-900 שקל יהממו אותי, לצערי זה לא היה המצב.
לאחר מכן החלטתי לקנות רמקולים גדולים של JAMO ומגבר באיזור ה-3.5K שנשמעו ממש טוב בחנות-בווליום גבוה, באקוסטיקה של החנות ובחיבור לנגן CD עם מוזיקה שהבאתי מהבית. פה הבעיות שלי רק התחילו. באותה תקופה לא הבנתי יותר מדי ושאלתי את המוכר אם ללא הקומפקט דיסק(הזול יחסית-1500 ש"ח) ששמעתי איתו את המערכת ובחיבור לכרטיס קול מובנה במחשב האם ישמע אותו דבר- והוא כמובן אמר לי שכן. באתי הבייתה וכמובן המערכת לא נשמעה אותו דבר. וגם לא התאימה לחדר מבחינה אקוסטית. חדר של 3.4X3.6 ורמקולים מדפיים גדולים זה לא הולך ביחד. גם הסוג האזנה שלי - NEER FIELD לא תרמה לעניין. והתוצאה? הבמה הגדולה שהורגשה בחנות נעלמה לי. חוסר פירוט. הרמקולים פשוט לא נשמעו טוב בווליום חלש-בינוני. היה צריך ממש להגביר בשביל לשמוע את האיכות. הגבוהים שזה היה חלק שמאוד חשוב לי פשוט נעלמים. הבאס שהחלטתי לוותר על סאב נפרד בהנחה שרמקולים כאלו גדולים יספקו מספיק באס היה חסר לי למרות שניסיתי לשכנע את עצמי כל הזמן שזה הדרך הנכונה לשמוע מוזיקה. ניסיתי לקחת את ה-קומפקט דיסק שאיתו שמעתי את המערכת הבייתה ולשים דיסק לראות עם המצב משתפר-השתפר אבל לא יותר מדי. כנראה ההבדל באקוסטיקה, בסוג ההאזנה-NEER FIELD בבית לעומת כמה מטרים בחנות, עוצמה ממש חזקה בחנות לעומת עוצמה חלשה בבית עשה את ההבדל. בקיצור- זה לא זה. החזרתי אותם ונקנסתי בערך ב-350 שקל.
לאחר מכן הכרתי את היבואן של פוקל - אלרון, שעשה לי מערכת לסלון. על הדרך יצא לי לשמוע אצלו רמקולים FOCAL XS שעלותם 4700 שקל לפני הנחה: http://www.xs-focal.com
רמקולים all in one שכוללים בתוכם dac פנימי. ישר ששמעתי אותם הבנתי שאני קונה אותם. הגבוהים פשוט מהממים. וזה החלק שהיה כמעט הכי חשוב לי. קניתי את הרמקולים והייתי איתם שנתיים. לצערי(או לשמחתי) הרמקולים עשו רעש סטטי קבוע בצורה מוגזמת(לטעמי-אנשים אחרים ששמעו אותו אמרו שזה כלום). הרעש לא נשמע כשיש מוזיקה, אבל כשאין מוזיקה הוא מפריע. והרמקולים פתוחים קבוע לא הגיוני להדליק אותם כשיוצא סאונד ולכבות ישר. לכן החזרתי את הרמקולים ליבואן שניסה לתקן את הבעיה. במשך שנה חיכיתי לפתרון לבעיה והיבואן ניסה אופציות רבות כדי לתקן. הביא לי רמקולים חדשים-לא עזר. ניסה להחליף את המגבר בתוך הסאב-לא עזר. בקיצור FOCAL העולמית הודתה שזו באג ביצור של הרמקולים. היבואן הציע לי רמקולים יקרים יותר- FOCAL LITTLE BIRD כדי לפתור את הבעיה. רק שתבינו שהמחיר של ה-FOCAL XS בחו"ל הוא כ-600$ וה-FOCAL BIRS 1000-1200$.
http://www.focal.com/en/home-audio-loud ... ck-2-1.php
מיד שראיתי אותם ושמעתי מהיבואן על המאפיינים שלהם הבנתי שכנראה זה לא זה. הרמקולים יכולים לשדר מאיפון בצורה אלחוטית בטכנולוגיה מיוחדת-לא WIFI ולא BT באיכות של CD למערכת, הסאב מעוצב ודק כמעט כמו 2 DVD אחד על השני. כל המאפיינים המיוחדים האלה שמקפיצים את המחיר ממש לא עניינו אותי, רציתי סאונד נטו. כששמעתי אותם הבנתי שצדקתי. הסאב היה גרוע ברמות, מעל ווליום מסויים הוא היה נשמע כמו אוויר דחוס שמנסה לצאת החוצה אבל אין לו מספיק מקום. לגבי הרמקולים עצמם לא בדקתי אותם יותר מדי היה קשה לשמוע מוזיקה עם סאב-וופר כזה.
לאחר מכן, הגיע אלי טכנאי חדש שלא הכרתי עד עכשיו. יחיאל, טכנאי של אלרון, שהיה ממש מקצועי בבחירת המערכת. הוא הציע לי מערכת של FOCAL 2 רמקולים לבנים FOCALSIB וסאב וופר FOCALCUBE2 בשידוך של רסיבר של פיוניר ברמת כניסה VSX521. הפעם הוא אמר לי מראש שאני כנראה אצטרך להוסיף כסף- הייתי מוכן כדי לסגור את הסיפור.
http://www.focal.com/en/home-audio-loud ... rs/sib.php
http://www.focal.com/en/home-audio-loud ... /cub-2.php
לא הייתי סגור על זה כי חוויתי בעצמי והבנתי את ההשפעה של מקור על המערכת ולא הייתי בטוח שרסיבר ברמת כניסה יוכל להיות מקור נורמלי למערכת. אבל לא היה לי מה להפסיד-אז אמרתי ננסה..
קיבלתי את המערכת לבדיקה. היה לי הזוי הגודל שלהם-לפי התמונות באינטרנט הם היו נראים קטנים. הגודל שלהם היה פי 4 מהרמקולים הקודמים שלי. גם מבחינת עומק- רמקולים מאוד עמוקים יחסית למה שחשבתי. האמת שאני עדיין לא בטוח שמדובר בסטליטים כי הגודל שלהם די כמו מדפיים.
אז התחלתי לבדוק את הסאונד. ישר קלטתי שהגבוהים שלה לא כמו ה-FOCAL XS וחשבתי בהתחלה שהם פחות טובים, זה היה הרושם הראשוני. לאחר מכן חשבתי שהגבוהים של המערכת החדשה טובים יותר. לא היה לי אבל ספק שהגבוהים של ה-FOCAL XS מודגשים יותר. לאחר בירור במפרט ראיתי שהטוויטר הוא אותו סוג- ובאותו הגודל- לעומת שאר האלמנטים שגדלו ברמקולים החדשים. ולכן כנראה הגבוהים פחות מודגשים ברמקולים החדשים. אבל זה הספיק לי- וקיבלתי גם בונוס. היתרון של הרמקולים הקודמים היה הגבוהים-אבל הם נפלו בהרבה פרמטרים אחרים. מוזיקה רגועה נשמעה עליהם מצויין. אבל מוזיקה עם הרבה כלים, פשוט לא היה כיף לשמוע כי זה נשמע פשוט לא טוב. כנראה בגלל הגודל של הרמקולים. הרמקולים החדשיים עמדו בהצלחה רבה כשיש עומס של הרבה כלים בו זמנית. הסאב היה טוב יותר וירד יותר נמוך. הרסיבר יכל להתחבר להרבה מקורות, דבר שלא לקחתי בחשבון כשקניתי את ה-FOCAL XS למחשב שלא יכלו. את הרמקולים הקודמים יכלתי לחבר רק למקור אחד+יציאת 3.5 מילימטר ולאיפון(שאין לי). את הרסיבר אפשר לחבר לכל דבר. ככה אפשר להינות מטלוויזיה, ממחשב ומכל מקור שקיים. + קיבלתי גם רדיו.
לבסוף החלטתי ללכת עד הסוף וקיבלתי את גרסת ה-5.1 שיוצאת הרבה יותר משתלמת מבחינת יחס עלות\תועלת אבל כבר עברה את התקציב שלי מזמן. אם אתם קונים את גרסת ה-5.1 אתם משלמים על כל רמקול פחות(הרבה הרבה פחות) ולי אחד הדברים הכי חשובים זה לעשות עסקה משתלמת, גם במחיר של חור בכיס.
לסיכום המערכת:
מקור: כרטיס קול FOCUSRITE SCARLETT 2I2
רסיבר: PIONEER VSX521
רמקולים:FOCALSIB 5.1 + FOCALCUBE2(5 רמקולים וסאב)
נכן מוזיקה במחשב: (J.RIVER + ASIO (BIT PERFECT
רציתי להוציא 1000 שקל, בסוף הוצאתי הרבה(הרבה) יותר.
את הרסיבר קניתי מחנות שנקראת חללית מאדם בשם מוטי. חנות בתל אביב עם שירות מצויין ומחירים מעולים. תצלצלו לחנות בשביל לקבל מחיר(ואל תתיחסו למחירים בזאפ), המחיר הטוב ביותר היה שלהם ותאמינו לי שבדקתי למה הייתי קצר בכסף.
אני לא יכול לפרסם מחירים של שום דבר חוץ ממחיר רשמי, אבל ממש מעניין אותי אם עשיתי עסקה טובה(לא מבחינת איכות-מבחינת איכות אני יודע שעשיתי) מבחינת מחיר. כמה אתם חושבים שזה מחיר טוב על עסקה כזאת?(רסיבר 5 רמקולים וסאב)
המחיר היחידי שאני יכול להגיד לכם זה הכרטיס קול. הוא עולה בארץ 1100 ש"ח אני קניתי אותו מאיביי ב-640 שקל.
עצות לרוכשים מערכת חדשה:
1. אל תתפתו לקנות רמקולים ענקיים וגדולים שלא בהכרח מתאימים לחלל בו אתם נמצאים, לסוג האזנה שלכם ולהעדפות האישיות שלכם.
2. אל תקנו מערכת שיש בה כל מני תוספות ומאפיינים שאתם לא צריכים. אתם משלמים על זה- ובכסף הזה אפשר לקנות דברים טובים יותר.
3. תנסו לשמוע את המערכת גם בווליום נמוך-חלש ותראו אם היא לטעמכם. לווליום חזק יש נטיה לעשות רושם של וואו ראשוני אבל זה לא ווליום ריאלי ששומעים אותו ביום-יום. בווליום נמוך לא תקבלו את אותו האפקט.
4.תבדקו על איזה סט-אפ אתם שומעים את המערכת. תדאגו שזה יהיו בדיוק אותו סטאפ שיש לכם.שאתם מתכוונים לרכוש שלא יהיו הפתעות.
5.במחירים כאלה תוותרו על כבלים אודיופילים ותעדיפו לקנות כבלים זולים. במחיר של כבל יקר אתם יכולים לשפר את הרכיבים השונים של המערכת כמו רמקולים או רסיבר דבר שישפיע הרבה יותר על הסאונד. במיוחד על כבל דיגיטלי. אני הבאתי כבל 5 מטר HDMI 1.4 באיבי ב-40 שקל. בארץ רוצים בערך 150 שקל ויש גם יקרים יותר. פשוט חבל על הכסף.
6. סאב וופר-אל תוותרו עליו. רמקולים ברמת מחירים הזאת לא תוכל לשחזר את הצלילים הנמוכים כמו סאב וופר שזה כל היעוד שלו.
7.כל המחירים שאתם רואים בזאפ- זה לא מחיר סופי ויש עוד(הרבה) לאן לרדת. עסקה לא סוגרים בחנות ברגע הקניה. החנות נועדה כדי שתבואו אליה ותשמעו מערכות שונות כדי שתסגרו על מערכת. ברגע שנסגרתם על מערכת, תחזרו הבייתה ותתחילו לעשות מסע ומתן טלפוני עם חנויות שונות כשלכל אחת תאמרו את ההצעה שקיבלתם מחנות אחרת. מנסיון- ניתן להוריד ככה הרבה יותר.
8. כיול אוטומטי- תעדיפו רסיבר עם אופציה של כיול אוטומטי. אצלי עשה הבדל תהומי.
9.לא יודע מה ההגיון-אבל תוכנת הסאונד גם עשתה את ההבדל. לא יודע איך זה הגיוני, כי כל מה שהיא עושה זה להוציא את הסאונד בלי כל עיבוד, אבל JRIVER טובה יותר מ-FOOBAR 2000.
10.BIT PERFECT ו-ASIO. בתוכנת הסאונד יש אופציה ל-2 הדברים האלו. אין לי כל כך מושג מה המשמעות שלהם יותר מדי רק בגדול, אבל ראיתי שמומלץ להעביר את הסאונד דרך ASIO בעיקרון זה עוקף את מערכת ההפעלה משהו כזה ובקיצור הסאונד יוצא טוב יותר.
תודה רבה לרוני ויחיאל מאלרון, ולמוטי מחללית..!
זהו שיהיה לילה טובב