ג'ין קפה, מה אני עושה לא בסדר?

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
שלח תגובה
shemsha פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1170
נתן תודות: 93 פעמים
קיבל תודות: 44 פעמים

שליחה #1 

שלום לחברי הפורום,
ברשותי קולה ג'ין כבר כשנתיים וסה"כ נהנה מהקפה.
הבעיה התעוררה כשלקחתי קצת קפה ממותג שקנו הוריי, ולא רק שהפולים נראים הרבה הרבה יותר יפים (צבע וברק), הוא גם היה לי טעים יותר.
אני מנחש שאני עושה משהו לא בסדר בתהליך הקלייה ואשמח לטיפים.
אציין קודם כל שאני לא מעוניין לשחק יותר מדי ומבין שזה אומר להתפשר על איכות.
אני מוכן לחכות לפיצוץ ראשון, אך את השני אני לא חושב שאני שומע ולכן לא רוצה להסתמך עליו.
בנוסף אני לא מעוניין לבצע קירור ידני.
מה הייתם ממליצים לשנות?
התהליך כרגע זה תערובת של כ 220-230 גרם שכוללת בד"כ כ 50-60 אחוז ברזיל, 20 אחוז גוואטמלה ו 20 אחוז אתיופיה או סוג אחר. לפעמים גם קולה חד זני.
קלייה אחרונה הייתה לפני חודש כשהיה קר יותר, קליתי במרפסת יחסית סגורה, כיוונתי ל 240.
פיצוץ ראשון היה לדעתי אחרי כ 14.5 דקות בערך, ואז נתתי עוד כ 2.5 דקות עד תחילת קירור.
אם זכור לי נכון אז בקיץ הייתי מקבל פיצוץ ראשון בערך אחרי 12 דקות ואז נתתי עוד כ 2.5 דקות עד תחילת קירור.

תודה (f)
אסף

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
תגובות: 1098
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

שליחה #2 

מבין לליבך, צריך לטעום את הקפה בכדי להבין מה הטעם שאתה מקבל ומה הטעם שאתה רוצה.
לפי הכוונת טעם ניתן להתאים קלייה.
המשחק בג'ין לדעתי הוא יחסית נמוך מול קולים מקצועיים אבל בטוח ניתן להגיע לרמה גבוהה מספיק.
אני ממליץ לך להשוות בין קליות בעזרת איבוד הלחות, תשקול לפני ואחרי , זו אינדיקציה מעולה להשוות בין קליות.

בהצלחה
כמו כן יש מאמר שכתבתי בנושא קלייה וטמפרטורות, אולי זה יועיל לך
מוטי אתה מוזמן לכסח מה שכתבתי אם חרגתי מהנהלים :-)
יום מצוין
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #3 

קלייה בג'ין שונה מקלייה בתוף. הפולים נראים פחות חלקים ומתיישנים מהר יותר אבל הקפה בתקופה של יומיים עד 5 חמישה אחרי הקלייה צריך להיות טוב.
בין קיץ לחורף יש הבדלים ולכן אם בחורף אתה מכוון ל 240 אז בקיץ תנסה 235 מעלות.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

danimili
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1214
נתן תודות: 148 פעמים
קיבל תודות: 156 פעמים

שליחה #4 

גלעד איפה המאמר שלך?

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 5016
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 288 פעמים

שליחה #5 

הסיבות לעניין רבות ומגוונות, בין היתר חומר הגלם. הג'ין אגב מצוין לדעתי, רק שהקפה מתיישן מהר. אפשר לעשות לו טוויקים כמו בפוסט של מוטי אבל אז זה כבר לא ממש תהליך אוטומטי. בכל אופן נסה לשפר את חומרי הגלם
what's next?

shemsha פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

תודה רבה לכולם , לא רואה בעיה עם חומרי הגלם, ניסיתי את רוב הירוקים באמיגו.
בכל מקרה, אמשיך עם מה שאני עושה, אולי אמצא שילוב שטעים לי יותר, פשוט אם קפה ממותג לא טרי טעים לי יותר, כנראה משהו ממש לא נכון במה שאני עושה.

מיץ_פטל
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1474
נתן תודות: 73 פעמים
קיבל תודות: 278 פעמים

שליחה #7 

shemsha כתב:תודה רבה לכולם , לא רואה בעיה עם חומרי הגלם, ניסיתי את רוב הירוקים באמיגו.
בכל מקרה, אמשיך עם מה שאני עושה, אולי אמצא שילוב שטעים לי יותר, פשוט אם קפה ממותג לא טרי טעים לי יותר, כנראה משהו ממש לא נכון במה שאני עושה.
...
רשום בבקשה מה הקפה שניסית וערב לחיכך ומה ההבדל (טעם/גוף וכו') בינו לבין קפה הממוצע שאתה קולה מהג'ין. רשום גם מה חסר לך בקפה אותו אתה קולה. אולי זה יסייע בהכוונה.
האם הקלייה שלך אחידה? אם לא, שקול לקלות 240 או 250 גר' על מנת להוביל לאחידות רבה יותר.
האם אתה מתחיל מקולה חם? זו ההמלצה הרווחת בפורום.

אם אתה רוצה לשפר את תוצרת הג'ין עקוב אחר פרופיל הקלייה שהציע מוטי, את הקפה שלי זה שיפר.
כמו כן, נסה לשפר את יכולת האבחנה בפיצוצים. לעיתים, אם מאזינים במהלך הקלייה דרך פתח יציאת האויר של אוסף המוץ קל יותר להבחין בהם. במהלך מחזור סיבוב הפולים בתוף, יש מצבים בהם הפולים מקישים על המתכת/הזכוכית. הרעש הזה מטעה מאוד, צריך לנסות ולאתר את הפיצוצים בזמן בו הפולים לא מקישים על הזכוכית/מתכת.

בהצלחה

dorso
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 389
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 30 פעמים

שליחה #8 

shemsha כתב:שלום לחברי הפורום,
ברשותי קולה ג'ין כבר כשנתיים וסה"כ נהנה מהקפה.
הבעיה התעוררה כשלקחתי קצת קפה ממותג שקנו הוריי, ולא רק שהפולים נראים הרבה הרבה יותר יפים (צבע וברק), הוא גם היה לי טעים יותר.
אני מנחש שאני עושה משהו לא בסדר בתהליך הקלייה ואשמח לטיפים.
אציין קודם כל שאני לא מעוניין לשחק יותר מדי ומבין שזה אומר להתפשר על איכות.
אני מוכן לחכות לפיצוץ ראשון, אך את השני אני לא חושב שאני שומע ולכן לא רוצה להסתמך עליו.
בנוסף אני לא מעוניין לבצע קירור ידני.
מה הייתם ממליצים לשנות?
התהליך כרגע זה תערובת של כ 220-230 גרם שכוללת בד"כ כ 50-60 אחוז ברזיל, 20 אחוז גוואטמלה ו 20 אחוז אתיופיה או סוג אחר. לפעמים גם קולה חד זני.
קלייה אחרונה הייתה לפני חודש כשהיה קר יותר, קליתי במרפסת יחסית סגורה, כיוונתי ל 240.
פיצוץ ראשון היה לדעתי אחרי כ 14.5 דקות בערך, ואז נתתי עוד כ 2.5 דקות עד תחילת קירור.
אם זכור לי נכון אז בקיץ הייתי מקבל פיצוץ ראשון בערך אחרי 12 דקות ואז נתתי עוד כ 2.5 דקות עד תחילת קירור.

תודה (f)
אסף
...
לדעתי הבעיה העיקרית היא הקירור האוטומטי שמיבש את הפולים ....
תנסה לקרר לתוך תבנית או מסננת ותראה את ההבדל...

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #9 

מצטער אבל המאמר מפורסם ברשת, מפאת חוקי האתר אני לא יכול לנתב אותך אליו.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

shemsha פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #10 

תודה, אנסה את ההצעות השונות בהמשך, כשיהיה לי קצת יותר זמן, ואם לא, אתפשר על קפה קצת פחות טוב :roll:

אגב הקפה אותו טעמתי והיה לי טעים הוא מאורו דה לוקס שהוריי קונים אבל ממש קשה לי לתאר במה היה לי טעים יותר ממה שיוצא לי, פשוט טעים יותר.

מיץ_פטל
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #11 

הערה קצרה -
מאורו דה לוקס מכיל כמות נאה של רובוסטה (30%). אני חושב שאין כל רע ברובוסטה במינון סביר, במיוחד באספרסו ושומר בדרך כלל על 10% רובוסטה בקליות שלי. מציע לך להוסיף רובוסטה 10-20% לקליות שלך ולראות אם יש שיפור. תוספת הרובוסטה תתן לך גוף וקרמה מוגברים (בנוסף, גם תוזיל בדרך כלל עלויות :))

מיץ_פטל
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #12 

נ.ב. תוכל לנסות ולהתאים את הרכב הזנים בבלנד שלך לזה של הדה לוקס אם תביט במידע מהאתר של מאורו (ראה קישור).
בהצלחה

http://www.caffemauro.com/en/i_prodotti ... deluxe.xml

concordia
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 355
נתן תודות: 52 פעמים
קיבל תודות: 36 פעמים

שליחה #13 

אני מאוד מתחבר לנושא חומר הגלם.המקור ממנו עתה רוכש פולים כרגע הוא סוג של "mix" יש שם פולים מזנים מעולים חלקם באיכות טובה מאוד וחלקם-פחות.נסה פעם לפצל את הקניה שלך. אני לדוגמא רכשתי פולים מבית קליה בשרון ויש פשוט הבדל דרמאטי באיכות הפולים ובקפה. נסה להתעקש על פולים גדולים, שלמים,ירוקים ולא צהובים. מה שאתה מכניס פנימה הוא גם מה שתקבל. קליה מסחרית היא בדרך כלל תלת-זנית עד שש-זנית, הערביקה פחות אצילית(יש הרבה קולומביה וברזיל וגואטמלה-אך הפולים מעולים ושלמים ויפים מאוד) יש גם תהליך קרור וריסוס השומר על הטעם והארומה וכן גם אריזה נכונה וכן, זה מפתיע לעיתים שגם קפה מסחרי יכול להיות טעים-אבל הוא יכול להיות טעים. בקליה ביתית יש לך הזדמנות לטעום הרבה יותר זנים וליצור תערובת ופרופיל קלי משלך,אך חומר הגלם,מטבעו, פחות איכותי.אני מתחבר גם למה שנאמר לגברי הרובוסטה-היא נותנת גוף וקרמה והמרירות נעימה וטובה 10-20% (נסה את java ושההודי יהיה AA)פולי ערביקה ה png בדרך כלל יפהפיים,גדולים ושלמים הסומטרה מנדלינג והקלוסי יתנו לך המון הנון גוף והגואטמלה תמתיק מעט, הקפד מאוד על גודלם של פולי הברזיל. נסה להיות ממש קפדן בענייני רכישה להקפיד על זן בסיס טוב, על נותני אופי עשירים בטעם ובגוף ועל סגירת הטעמים ברובוסטה מאיכות טובה. מאוד אלפי אנשים קולים ב genecafe ונהנים,שים לב, לפי הוראות הייצרן אסור לחמם את הקולה ללא התוף.אחרי מספר שנים(!) מגיעים למה מסחרית ואף עוברים אותה,וכן,ניתן להתחרות בקולי תוף ובמקצוענות וידע של חברות ענק. אין שום סיבה שלא תפיק קפה מדהים מה genecafe זהו לא רק קולה אויר,ישנו הפיירקס החם המדמה תוף,יריעת המתכת שעושה בין שאר הדברים את אותה הפעולה וגם הפתחים ממתכת חמה והתנועה הייחודית מפצה בגדול על היותו של הקולה קולה אויר(שאגב חה=ברות מסחריות רבות קולות בקולה אויר וישנם קולים מסחריים מעולים המתבססים על שיטה זו)הייתי מתעסק פחות עם חימומים וצינונים אלא מוצא פרופיל יציב למשל 240 מעלות על 16 דקות, מקפיד מאוד מאוד על חומר הגלם(ממספר מקורות!!)בונה תערובת אחידה ונסודרת שתדאג הן לבסיס וההן לגוף ולנותן האופי, וכן, לשבת ליד הפולה ולהכיר את חומר הגלם ואת הקליה. יש לך ציוד טוב, ויש בארץ היצע טוב של פולים ואך תבהל מזה שמצאת קפה מסחרי טוב, נסה ליצור אחד בעצמך-והעיר-נסה להנות מכל התהליך.
נערך לאחרונה על ידי concordia ב 15/03/2012 16:33, נערך פעם 1 בסך הכל.

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #14 

אני מצטרף לדבריו של האחרון (קונקורדיה)
בהצלחה
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

shemsha פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #15 

תודה רבה רבה על הפירוט והמידע.
אז ככה, קנייה ממספר מקומות בעייתית לי, אני מהקריות ונוח לי להגיע לאמיגו, אני לא ממש עובר בקרבת מקומות אחרים.
לגבי הרובסטה, קניתי אתמול הודי AA. תודה!

עכשיו לגבי הקלייה עצמה, אני מרגיש קצת מבולבל.
היום עשיתי קלייה אחת, מזג האוויר היה קריר סה"כ, אולי פחות קר מלפני חודש אבל קריר.
לא אתייחס לטעם שאותו אבדוק עוד יומיים, אבל מה שהפתיע אותי שאני לא זוכר מתי פעם אחרונה צבע הפולים היה כל כך יפה.
בנוסף, הקולה הגיע ל 240 מעלות כבר אחרי כ 12:30-13:00 דקות.
האם המסקנה היא שאי אפשר לקלות עם הג'ין בחורף אם זה לא בתוך הבית? הפולים שיצאו לי בחודשים האחרונים היו פשוט בצבע לא יפה (אני לא זוכר איך זה היה בקיץ האחרון). אולי זו כל הבעיה שלי?
עכשיו לשאלה קצת מטומטמת, ואני מתנצל, האם יכול להיות שבבית הקודם (והישן) היה הבדל ברשת החשמל? או שמתח זה מתח וכנראה הבעיה שלי אכן הייתה שהיה פשוט קר מדי?

תודה!

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 5016
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 288 פעמים

שליחה #16 

בכל מקרה, תקבל שיפור משמעותי ע"י קירור מהיר - תן לקירור לרוץ דקה, עצירת חרום, שפוך הפולים על השיש והם יתקררו במיידית. בהצלחה!
what's next?

shemsha פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #17 

תודה, אנסה פעם הבאה לשפוך לתוך תבנית שטוחה

שלח תגובה

חזור אל “תערובות קפה וקלייה ביתית”