רמקול סנטר, צריך או לא?

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
oferlaor פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78943
שם מלא: עפר לאור

שליחה

לפני כמה ימים ביקרתי אצל יאיר תמם ושאלתי אותו בתמימות מדוע הוא לא מייצר רמקול סנטר.

יאיר הושיב אותי בעדינות על הספה והציג לי סרט ואמר לי, עכשיו תגיד אתה - צריך רמקול סנטר או לא.

את האמת, אני עדיין חושב שצריך. ישבתי טיפה OFF AXIS והאפקט של הרמקול המרכזי שנובע בעצם משני רמקולים קדמיים - זה פתח לי בפירוש את הבמה, אבל גרם לי גם לזהות שהאודיו נבע משני מקורות שונים. אם ישבתי בול באמצע האפקט באמת עבד ב-100%.

לדעתי בק"ב קטן יחסית שהמרחק בין הקדמיים קצר והצופה יושב בול במרכז, זה באמת לא דרוש.

יותר מזה, היתרון היה שניתן היה ביתר קלות לזהות תנועות על גבי המסך על ידי האפקטים באודיו. כלומר, ניתן היה לחוש שדברים הם טיפה ימינה מהמרכז, בעוד שעם סנטר (לפחות אצלי) האפקט טיפה נבלע על ידי הסנטר.

לטענת יאיר (שאני מאמין לה) ההיסטוריה של הסנטר היא שהחברות חשבו כיצד להוזיל את מחיר הרמקולים הבודדים אך להרוויח יותר בסה"כ. פיתרון קל היה לעשות רמקולים יעודיים לקולנוע ביתי כאשר כל רמקול יכסה טווח תדרים אחר, מה שמוזיל מאוד כל רמקול ומקטין אותו מאוד. בעצם את הנמוכים הסאב נותן, את הדיבור הסנטר נותן (מה שאומר שניתן להשקיע בו כך שתדרי הדיבור יהיו אידאליים) וכל השאר ברמקולים האחרים (מה שמוזיל אותם מאוד הי הם לא היו חייבים להשמע מי יודע מה). זה היה הרעיון. הטכנולוגיה התקדמה מאז והיכולת של הרסיברים לעבד הכל ללא קשר למספר הרמקולים האמיתי, עוזר לנו מאוד.

מה דעתכם בנידון?

eliad2
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 942

שליחה

אני חושב שהתשובה נימצאת בתוכן ההודעה ,
זוג רמקולים זולים לא יצליחו תמיד להיסתדר בלי רמקול סנטר אבל רמקול יקרים עם אימג' מושלם לא צריכים סנטר.

vitalyi
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2594

שליחה

עפר
מה שציינת – בהחלט נכון (יודע מניסיון): אם מרחק בין הקדמיים קטן, סנטר אינו מוסיף הרבה בסרטים, אולי רק להדגשת דיאלוגים. כאשר מרחק בין הקדמיים שווה או גדול למרחק בין רמקול למאזין, סנטר תורם ל"אחידות" הבמה, במיוחד בהופעות מוסיקליות. וב- SACD ו-DVD-A סנטר חיוני מאד!

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג

שליחה

בסידרת המאמרים "תולדות הסראונד בק"ב", נכתב שהמקור הוא "מירכוז הסאונד בקולנוע".
שם המשמעות של OFF AXIS הוא משמעותי מאוד.
אם אתה יושב באחד היציעים באולם, אתה תשמע רק רמקול אחד והדיבור למשל לא יגיע עבורך מהמרכז.

לדעתי, אם לא יושבים בזויות ממש גדולות ממרכז הרמקולים והרמקולים שלך יוצרים אימאג' סביר, רמקול סנטר הוא מיותר.
מעבר לזה, אני רוצה שוב להדגיש - עדיף לדעתי, לחיות בלי סנטר מאשר סנטר שאינו תואם מבחינת גוון הסאונד לקידמיים.
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

logankungfu
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2462

שליחה

כעת, כשיש לי סנטר תואם- קידמיים סוף סוף, ובחנתי את זה (רק מסקרנות כמובן, את הסנטר כבר קניתי) פעמים רבות, הגעתי למסקנה שסנטר מוסיף, והרבה. יש לי במערכת סנטר אימג' מעולה מהקידמיים, כך שבקלות ניתן "לעבוד" על מישהו ולומר לו שהסנטר עובד כאשר הוא לא, ולא רק מהמרכז המדוייק, זה עובד גם מצידי המרכז אם לא זזים יותר מידי. ובכ"ז, אחרי מצב פאנטום, כשמפעילים פתאום את הסנטר (בלי להגביר אותו בהשוואה לקידמיים!), מרגישים מייד איך הצליל נעשה עשיר יותר, הדיאלוגים ברורים יותר, והמיקרודינמיקה משתפרת.
התחושה היא של יותר קירבה להתרחשויות על המסך (מה שגם נכון פיזית, שכן הסנטר קרוב יותר).
אין, ONCE התרגלת לסנטר (בהנחה שהוא טוב), קשה לעבור לפאנטום אימג'.

נמר
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 7772

שליחה

רמקול הסנטר מיוצר בגלל שיטות שידור הסאונד.
ולא השיטות בגלל יצור רמקול הסנטר.

לכן אני חושב שאין קשר בין איכות הרמקול לבין חשיבות הסנטר {בתקווה שהסנטר מתאים לקידמיים}
"מערכת סטריאו טובה לא מרכיבים בניחושים".

zeppelin85
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 471

אני חושב שסנטר חיוני

שליחה

לא רק בגלל האימג' היותר מדיוק וברור למי שלא יושב ON AXIS וזה די תורם לנוחות
אלא בגלל עניין הסאונד שהוא כפי שאמר logankungfu
הדיאלוגים אכן יותר מודגשים והדינמיקה מוקצנת, הרמקול נועד להשמע מיקרופוני בניגוד לרמקולים סטריאופונים הנועדו למוסיקה או לצורכי ק"ב, ושומעים את זה...

אבל זאת דעתי

oferlaor פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78943
שם מלא: עפר לאור

שליחה

מרטין,

אצלי הסנטר בפירוש שונה מאוד מהקדמיים באופי שלו. RC טיפה מוריד את הבעיה, אבל אני מוצא שזה לא בעיה כי בד"כ לא אותו תוכן נשמע מהקדמיים למרכז. כלומר, אם יש רעש של מכונית שעוברת משמאל לימין, בד"כ העריכה לא מעבירה אותו דרך הסנטר אלא רק את הדיבור שנשמע באותה עת, ולכן אני לא בטוח שבכל סרט החשיבות של התאימות הזו היא כ"כ קריטית.

aloni
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
תגובות: 13341

שליחה

עופר, אני גם חושב כמוך, כמובן שלא הייתי לוקח משהו שונה ב- 180 מעלות ואם זה אפשרי הייתי לוקח את הכל מאותה החברה/דגם אבל זה לא כל כך קריטי לטעמי, בדיוק מהסיבה שציינת שגם כך השימוש הוא שונה.
HiFiMusic IL

logankungfu
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2462

שליחה

ZEPPELIN85, על אף שאני חושב שברור לי למה אתה מתכוון, האם תוכל להסביר (או מישהו אחר) מה פירוש ב"רמקול מיקרופוני"?
לאילו פרמטרים של צליל מתייחס המונח "מיקרופוניות"?

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”