תכנית "המקור"- על הפערים בין מערכת החינוך הישראלית למערכת הפינית

המלצה על סרטים ותוכניות טלויזיה, פורמטים, חוויות ועוד.
שלח תגובה
Gili_Regev פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 5111
שם מלא: גילי
נתן תודות: 342 פעמים
קיבל תודות: 134 פעמים

שליחה #1 

מישהו צופה כרגע בתחקיר של מיקי רוזנטל,
על ההבדלים בין שתי מערכות החינוך?
פשוט מדהים..
לראות, ולא להאמין כמה אנחנו מפגרים..
לראות, ולקנא שהילדה שלי לעולם לא תזכה לזה, גם לא לחצי מזה..
פשוט עצוב..
הרבה דברים מדהימים ומעוררי קנאה יש בכתבה מהצד הפיני,
אבל הנתון המדכא והמשמעותי, מהווה את גולת הכותרת וזה שנותן את כל התמונה על המערכת בישראל,
הוא שאצלנו כרבע מהמורים מתחרטים שהם נמצאים במקצוע.
לחשוב שהילדם שלנו צריכים לספוג חינוך וידע, ממי שכלל לא מעוניין להקנות להם אותם.

(n)
...

MONI
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1341
נתן תודות: 482 פעמים
קיבל תודות: 70 פעמים

שליחה #2 

זה בהקלטה
ראיתי את הפרסומת וגם איזה כתבה ישנה (השוואה לסינגפור)על אותו הנושא בדיוק !
איך שאנחנו עזרנו להם בשנות ה-50 להקים ולשפר את מערכת החינוך שלהם ועכשיו הם עקפו אותנו בסיבוב
עצוב ממש עצוב
המצב בכי רע !! :(
אין סיכוי לשיפור בזמן הקרוב , כשרבים על שקל ושקל בתקציבים , ואנו עדיין מוקפים אויבים
נקווה לטוב
you can fool some people sometimes
but you can't fool all the people all the time !

Lior_M
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 8128
נתן תודות: 418 פעמים
קיבל תודות: 473 פעמים

שליחה #3 

אולי היה כדאי שהתוכנית "המקור" תתמקד במערכת החינוך בישראל, בפערים בין ערים במרכז לערים בדרום ובצפון..
פערים בחינוך בין מעמדות בישראל, בין קבוצות אתניות ( אתיופים .. ), קבוצות שההבחנה בינהן היא על רקע דת ( חרדים, דתיים וחילונים ).

פינלנד ? סליחה, זה כמו להשוות תפוחים לגלגלי אופניים. זה לא מעניין ולא רלוונטי. זאת לא תוכנית תחקירים, זה המרוץ למיליון בלי המתמודיים ובלי המיליון ( אבל מי יודע, אולי רביב דרוקר חשב שהוא יזכה במיליון שקל בסוף התוכנית, הם ממש צריכים את הכסף שם .. )

במקום להצביע על הבעיות פה ולנסות לשנות ולתקן אותם הם בודקים מה קורה 5000 קילומטר מכאן במדינה מנומנמת שתשעה מתוך עשרה ישראלים לא ידעו להגיד לך איפה היא על המפה והעשירי שכן ידע זוכר איפה זה מתוכנית הילדים נילס הוללגרסון.

דרך אגב, פינלנד גובלת ברוסיה, שבדיה ונורבגיה. כן , בדקתי איפה זה בדיוק ואני לא מתבייש בזה !

ליאור
בעבר טכנאי סאונד באולפני טריטון כיום עוסק בתחום ההי-טק.
הקולנוע שלי

Malcontent
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3585
נתן תודות: 49 פעמים
קיבל תודות: 79 פעמים

שליחה #4 

גם במקומות הטובים ביותר, מערכת החינוך בארץ כושלת. זה נחמד מאוד להשוות בין איזורים ואוכלוסיות, אבל בסופו של דבר, גם אם ייושר הקו לפי המקומות הטובים ביותר בארץ (אני לא מדבר על חינוך פרטי, כמובן) ישאיר אותנו שנות אור מאחורי מקומות אחרים בעולם.

הבחירה בפינלנד לא נעשתה בגלל שיש קשר בינה ובין ישראל, אלא כי פינלנד היא מקום שכל העולם יכול ללמוד ממנו איך לחנך.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78842
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5388 פעמים

שליחה #5 

ליאור

זה בדיוק מה שהם עושים - הם מצביעים על מה לא תקין ובמה אפשר לשפר. הבעיה שאין מערכת חינוך אחת בישראל אלא יש כמעט 10 מערכות נפרדות כל אחת עם המוסדות שלה, מרביתם פרטיים או חצי פרטיים.

מבחינת ה-overhead של המערכת - היא מטורפת. כמו ברשות השידור, המערכת בעיקר עובדת על לייצר עוד מקומות עבודה במקום להקטין את גודל הכיתות.

לטעמי 90% מהבעיות היו נפתרות אם הכיתות היו יותר ספציפיות ויותר קטנות. לבן שלי בכיתה א' כמעט אין שום "זמן מורה" והוא כזה שחייב מישהו על הראש שיפקח עליו. ללא הלימוד הביתי הוא לא היה יודע אותיות, לקרוא או מספרים. פשוט למורה לא היה מספיק זמן בשבילו כשיש עוד שלושים ומשהו ילדים משתוללים בכיתה. אני חושב שיום שבו המורה מגיעה הביתה והצליחה להגיע ל-10 תלמידים זה יום מוצלח בשבילה.

ra
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2433
נתן תודות: 172 פעמים
קיבל תודות: 120 פעמים

שליחה #6 

ליאור באיזה שנים היית תלמיד ?
יש לי הרגשה שככל שכרונולוגיית החינוך מתקדמת
יש יותר כאלה שיצטרכו לחפש איפה זה פינלנד
ופחות שייתקשו למצוא את farmville

kobyb
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 763
נתן תודות: 55 פעמים
קיבל תודות: 10 פעמים

שליחה #7 

גם אני אב לילדה בכיתה א' בבית ספר בתל אביב ואני מנסה להתנדב ולהשתתף ולעזור בכדי לשפר ואין ספק שיש מה לשפר.
עבור מי שאין זמן או חשק לצפות ב-50 דקות, סיכום קצר:

אמון- בין כולם לכולם, לא בודקים שיעורי בית בכלל, כמעט אין פיקוח, מפתחים אחריות ללמוד וללמד
בטחון עצמי - החזקים מתקדמים יחד עם פחות חזקים ועוזרים להם
הסתגלות - מה שלא נספיק בספטמבר, נספיק בנובמבר.

לימוד בקבוצות
לימוד ללמוד ולחשוב
כמה שפחות מקצועות- לומדים שפות, וחשיבה , התמודדות עם בעיות
שיטות לימוד- המורות מפתחות את המערכים לבד, לא מכתיבים כלום מלמעלה, רק יעדים, תעשי מה שאת רוצה בשיעור, רצוי לשתף את התלמידים

אין פוליטיקה בחינוך, יש מועצות חינוך בהן חברים מומחי חינוך
המוטיבציה ללמוד - מעורבות של התלמיד בלמידה מעוררת אותו ללמוד, גירוי לחשוב , אחריות ללמוד
המורה מעניקה תשומת לב לחלשים בלבד, המצליחים יצליחו

אין בחינות !
הצלחה בבחינות פיז'ה- הישגי מערכת החינוך בפינלנד- הגבוהים בעולם
חינוך מיוחד - מערכת אבחון מעולה, מחצית התלמידים מתחילים שם.

בחירת והכשרת מורים מאד קפדנית
הבחירה במורות ומורים - הישגים אקדמיים ,מורות בעלות תואר שני , רצון ללמד, אהבה ללמד.
10% מתקבלים למסגרות הכשרת מורים

הישגיות- רק מה שהלב אוהב
צניעות -תכונה לאומית
רדיפה אחרי - כלום !
תחרות- רק מול עצמך

40% מתלמידי התיכון לומדים מקצוע
מגיעים לתיכון בגיל 16
את המיון לאוניברסיטה ולמוסדות השכלה והכשרה גבוהה עושים באוניברסיטה. בית הספר לא מכין לאוניברסיטה, הוא מכין לחיים ולאחריות לעצמך.

בסוף הכתבה, הרגישים ירצו לבכות, הצינים ירצו לצחוק ,והרציניים ירצו לשנות .
אני בעד לשנות!
There is no spoon

mp3lll
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-20K
חבר במועדון ה-20K
תגובות: 20679
נתן תודות: 126 פעמים
קיבל תודות: 969 פעמים

שליחה #8 

kobyb (Y)
"הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם" - אין יותר אקטואלי מזה.

Gili_Regev פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 5111
שם מלא: גילי
נתן תודות: 342 פעמים
קיבל תודות: 134 פעמים

שליחה #9 

Lior_M כתב:אולי היה כדאי שהתוכנית "המקור" תתמקד במערכת החינוך בישראל, בפערים בין ערים במרכז לערים בדרום ובצפון..
...
אני מבין מדבריך שהחינוך במרכז עונה לדרישות ותואם את הציפיות שלך,
כך שכדאי להשליך ממנו על הפריפריות..
נו, טוב...
:roll:
...

Nunatak
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 3722
שם מלא: nunatak
נתן תודות: 154 פעמים
קיבל תודות: 156 פעמים

שליחה #10 

kobyb כתב:גם אני אב לילדה בכיתה א' בבית ספר בתל אביב ואני מנסה להתנדב ולהשתתף ולעזור בכדי לשפר ואין ספק שיש מה לשפר.

אמון- בין כולם לכולם, לא בודקים שיעורי בית בכלל, כמעט אין פיקוח, מפתחים אחריות ללמוד וללמד

לימוד בקבוצות
לימוד ללמוד ולחשוב
שיטות לימוד- המורות מפתחות את המערכים לבד, לא מכתיבים כלום מלמעלה, רק יעדים, תעשי מה שאת רוצה בשיעור, רצוי לשתף את התלמידים

המוטיבציה ללמוד - מעורבות של התלמיד בלמידה מעוררת אותו ללמוד, גירוי לחשוב , אחריות ללמוד

אין בחינות !

הבחירה במורות ומורים - הישגים אקדמיים ,מורות בעלות תואר שני , רצון ללמד, אהבה ללמד.

הישגיות- רק מה שהלב אוהב
צניעות -תכונה לאומית
רדיפה אחרי - כלום !
תחרות- רק מול עצמך

מגיעים לתיכון בגיל 16
את המיון לאוניברסיטה ולמוסדות השכלה והכשרה גבוהה עושים באוניברסיטה. בית הספר לא מכין לאוניברסיטה, הוא מכין לחיים ולאחריות לעצמך.

אני בעד לשנות!
...
כמי שעד לפני כמה שנים עוד היה תלמיד ויחסית מכיר את המערכת מבפנים אני תמיד אומר שאלו המרכיבים להצלחה בלימודים (Y)
*קודם כל הכרה בעובדה שלא כולם רוצים ויכולים להיות פרופסורים לפיזיקה ועדיף ללמוד מקצוע שימושי מאשר לשרוף עוד כמה שנים על שטויות.
*הקטנת הכיתות כדי שיהיה אפשר להתייחס לכל תלמיד ותלמיד.
*צמצום מס' המקצועות הנלמדים - מתן דגש על שפות וכלים להתנהלות יומיומית כמו מתמטיקה בסיסית, אנגלית, תזונה נכונה, כלכלה, אחריות חברתית ועוד. אין טעם בשיעורי מוזיקה, תנ"ך, ספרות וכו' - אלו צריכים להיות רשות או להילמד ברמה בסיסית של ידע מינימלי. לתת כלים נוספים ותקציב מוגדל לשיעורי חנ"ג, כל אחד בקצב שלו ולפי היכולות שלו, בלי תחרות בין התלמידים.
*צמצום המעברים בין בתי הספר, בלי "חטיבה עליונה" ו"חטיבת ביניים", יש תיכון אחד וזהו. המעבר הזה הורג את התלמידים ומפריע לרצף.
*הפחתה מאסיבית בכמות הבחינות, להוריד את הלחץ ולהדגיש את הרעיון של הכנה לחיים.
*לאשר לבתי ספר להעיף תלמידים אלימים אך בד בבד לתת את כל הסיוע הדרוש למתקשים, אף אחד לא יסלק מישהו מהלימודים רק כי הוא מפגר מאחור. להיות הרבה יותר גמישים לצריכים אישיים של תלמידים.

MONI
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1341
נתן תודות: 482 פעמים
קיבל תודות: 70 פעמים

שליחה #11 

kobyb כתב:גם אני אב לילדה בכיתה א' בבית ספר בתל אביב ואני מנסה להתנדב ולהשתתף ולעזור בכדי לשפר ואין ספק שיש מה לשפר.

לימוד בקבוצות
לימוד ללמוד ולחשוב

אין בחינות !

הישגיות- רק מה שהלב אוהב
צניעות -תכונה לאומית
רדיפה אחרי - כלום !
תחרות- רק מול עצמך

מגיעים לתיכון בגיל 16

אני בעד לשנות!
...
(Y)
כל מילה בול !!!
זה הזמן לשינוי

Lior_M
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 8128
נתן תודות: 418 פעמים
קיבל תודות: 473 פעמים

שליחה #12 

Giliboy כתב:
Lior_M כתב:אולי היה כדאי שהתוכנית "המקור" תתמקד במערכת החינוך בישראל, בפערים בין ערים במרכז לערים בדרום ובצפון..
...
אני מבין מדבריך שהחינוך במרכז עונה לדרישות ותואם את הציפיות שלך,
כך שכדאי להשליך ממנו על הפריפריות..
נו, טוב...
:roll:
...
זה ממש לא מה שאמרתי או התכוונתי להגיד,
טענתי שיש פערים במערכת החינוך בישראל וכדאי היה להתמקד בהם.
פינלנד כבר לא נהיה, לפחות שמערכת החינוך תהיה שיוויונית, תתן הזדמנות שווה לילדים ללא קשר למוצא שלהם, לעדתיות שלהם, למצב הסוציו-אקונומי של הוריהם ולאזור הגיאוגרפי ממנו הם באים.
חוקרים מתחום מדע המדינה בדקו וגילו שיש חפיפה די גדולה בין עדתיות, מצב סוציו-אקונומי ואזור גיאוגרפי וזו לפי דעתם, מהות הבעיה בישראל ולא רק בחינוך. כלומר השסעים בחברה הישראלית הם חופפים.
בעבר טכנאי סאונד באולפני טריטון כיום עוסק בתחום ההי-טק.
הקולנוע שלי

Kosh
סמל אישי של משתמש
גורו וינטאג'
גורו וינטאג'
תגובות: 4069
נתן תודות: 339 פעמים
קיבל תודות: 366 פעמים

שליחה #13 

כולכם שכחתם-בפינלד אין חרדים,פלסטינים(אולי קצת מהגרים ערבים),מסתננים,ערסים,ילדים של הורים ערסים שא"כ עושים טרור לילדים האחרים בגן ובבית הספר,לא צריך שם תקציב ביטחון ענק,השכנים של פינלד לא רוצים לזרוק
עליה קסאמים/קטיושות/גראדים ולפוצץ אנשים אחרים ברחובות,מנהיגים של מדינות שכנות לא מאיימים עליה השכם וערב
"שימחקו אותה מהמפה",הפוליטיקאים בפינלנד הם סקנדינבים נורמלים,לא אוסף של חדלי אישים ממפלגות עם מצעים הזויים,בצפון פינלנד לא יושב על הגדר באופן קבוע אירגון טירור שכל כמה שנים יוזם מלחמות,בדרום פינלנד אין עיר מלאה
במחבלים עם מנהרות להברחת נשק,בפינלד אין אירגונים עם אג'נדה פוליטית קיצונית שעסוקים כל היום ב"עוולות" והלשנות
למדינות העולם,בפינלנד אין אירגונים וגופים שפועלים ללא הרף ובשביל לחסל את המדינה מבפנים.
אה! יש דבר שאחד שאולי פינלנד וישראל דומות-רמת הכדורגל.
Vintage audio is a way of life

Retro audio is good for you

ערוץ הסטריאו וינטאג' שלי:
http://www.youtube.com/user/Kosh31100

flsh
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1149
נתן תודות: 11 פעמים
קיבל תודות: 20 פעמים

שליחה #14 

לא ראיתי (אם מישהו ימצא ויביא לפה לינק, אני מבטיח לראות) אבל בסופו של דבר הבעיה במערכת החינוך מאוד פשוטה.
כל מי שקרא ספר לימוד בשנים האחרונות יבין מייד - ואם לא, תבקשו לקרוא ספר של איזה אחיין או אחיינית (זה מה שאני עשיתי). החומר משעמם. הוא כתוב בצורה יבשה מאוד (נעזוב את זה שבכלל החומר לא נכון [לא מתכוון לא מדוייק - אלא ממש לא נכון, בלי כל קשר למציאות]). זה בושה שאם מכריחים אנשים לשנן משהו הם משננים טעויות.

אני לימדתי את אחד האחיינים שלי, ילד חמוד מאוד, לא גאון אבל גם לא טיפש (הוא כמו כל ילד), שיש לו הפרעות קשב, על כל היבשות, על המון מדינות, כימיה בסיסית, ביולוגיה בסיסית, פעולות חשבון בסיסיות, קצת חומר באנגלית וכו'. חלק מהחומר הוא חומר שהוא היה צריך ללימודים, חלק היה חומר שאני רציתי שידע בגיל קטן. בכיתה ב הילד ידע על מדינות במזרח אירופה, אסיה הפסיפית ואמריקה התיכונה, הוא ידע ממה מורכב אטום ושאר דברים. הצגתי לו בצורה מעניינת והוא קלט. ילדים הם יצור מוזר שיודע לקלוט דברים הרבה יותר טוב ממבוגרים (ויש לזה סיבות ניורולוגיות, אבל לא על זה נדבר כאן) ואם החומר מוצג בצורה משעממת, הילד ישתעמם.
אני בדעה שאם יקחו סטנדפיסט או שחקן ויתנו לו ללמד חומר בצורה שהוא רואה שתהיה הכי מעניינת בכיתה, הילדים יצליחו הרבה יותר. הם פשוט יקשיבו ולא יתאמצו לכתוב בזמן או גרוע יותר, יבזבזו אנרגיה על להשאר ערים. בית ספר הוא לא אוניברסיטה ואף ילד לא צריך לדעת להקשיב למשהו משעמם. זו האחריות של בית הספר לדאוג שהחומר יהיה מעניין - והשיטה של הכתבה פשוט זוועתית.

אגב, הזכירו פה נילס הולגרסון. ידעתם שהרעיון בסיפור היה ללמד את ילדי שוודיה על הגאוגרפיה של המדינה שלהם בצורה שתעניין אותם? מצחיק שאפילו אנחנו, הישראלים, יודעים שיש כזה מקום שנקרא לפלנד. כנראה שהצליח להם. ותגידו תודה אם הילד שלכם יודע איפה יש את המכתשים בארץ (אם הוא יודע שהם קיימים בכלל ולמה הם מיוחדים...). את לפלנד הוא כנראה מכיר אם עדיין משדרים את הסדרה של נילס הולגרסון.

שלח תגובה

חזור אל “סרטים וטלויזיה”